המותג Crucial לבית מיקרון מתעורר מתרדמת וסוף כל סוף יציע תחרות גם בקצה הגבוה של שוק האחסון המודרני
כונני ה-SSD של מיקרון (Micron) נהנים ממוניטין חיובי מאוד בקרב משתמשים לאורך שנים, אם כי נראה שבחברה מעולם לא מיהרו לאמץ טרנדים מודרניים או להציף את השוק במספר גדול של מוצרים דומים – תעיד על כך העובדה כי עד היום ראינו אך ורק דגם אחד (בשוק הביתי) מבית החברה בתקן ה-NVMe המודרני שמלווה אותנו כמה מספר שנים, ורק דגם אחד של אחסון נייד מהיר אשר הוצג בשנה שעברה.
כעת אנחנו זוכים לבשורה חיובית ואפילו מפתיעה, עם הכרזה על זוג דגמי NVMe חדשים שמיועדים לקצוות שונים של הקטגוריה – ה-Crucial P2 שיהווה אלטרנטיבה מעניינת ל-Crucial P1 המוכר וה-Crucial P5 שיפגין מה מסוגלת יצרנית השבבים לעשות כאשר היא משקיעה את מלוא המשאבים שקיימים אצלה.
כונני Crucial P2 יוצעו בצמד נפחים ובתגי מחיר תחרותיים עד מאוד, לא בתור תחליף לדגמי ה-Crucial P1 המוכרים אלא בתור תוספת עבורם – כאשר הפעם ההתבססות היא על שבבי NAND תלת מימדיים של 96 שכבות בתצורת TLC, במקום על שבבים בתצורת QLC הצפופה יותר שנחשבת אמינה ואיכותית פחות.
את הכוננים הללו ניתן יהיה למצוא רק בנפחים נמוכים של 250GB או 500GB, ללא זכרון מטמון מובנה וללא תמיכה בהצפנה אך עם צריכת הספק צנועה ועם מחירים מומלצים של 55 דולר ל-250GB או 65 דולר עבור 500GB – כאשר להפתעתנו הביצועים על הנייר יהיו טובים יותר דווקא בדגם בעל הנפח הנמוך מבין השניים: מהירות קריאה מירבית של 2,100MBps, מהירות כתיבה מירבית של 1,150MBps וביצועים אקראיים של 170,000IOPS בקריאה ו-260,000IOPS בכתיבה בגרסת ה-250GB, לעומת מהירות קריאה של עד 2,300MBps, מהירות כתיבה של עד 940MBps בלבד וביצועים אקראיים של עד 95,000IOPS בקריאה ועד 215,000IOPS בכתיבה בגרסה עם נפח 500GB.
יהיה מעניין בהחלט לראות את יכולות כונני ה-Crucial P2 בפועל, בהשוואה לדור כונני ה-665p העדכני מאינטל שבחרה להמשיך את השימוש בשבבי QLC, בניגוד לשותפה שלה בתחום ייצור שבבי האחסון – וגם בהשוואה לכונני ה-WD Blue SN550 הנהדרים אשר הציבור רף חדש ומאתגר באחסון ה-NVMe התקציבי.
כונני ה-Crucial P5 כוללים מאפיינים טכניים מרשימים הרבה יותר, תודות לבקר SSD פרי פיתוח עצמי של מיקרון: תוכלו למצוא אותם עם נפחים שבין 250GB ל-2TB עם אותם שבבי NAND תלת מימדיים בתצורת TLC, זכרון מטמון ייעודי שמסייע להזניק את הביצועים האקראיים כלפי מעלה ותמיכה בהצפה בתקני eDrive, Opal 2.0 ו-IEEE 1667.
כל כונני ה-Crucial P5 יציעו חמש שנות אחריות עם היקף כתיבה של עד 0.3 מנפח הכונן השלם מדי יום (DWPD) במהלך תקופה זו, לצד מהירות קריאה רציפה מירבית של עד 3,400MBps, מהירות כתיבה מירבית של עד 3,000MBps (פרט לדגם ה-250GB הבסיסי שיסתפק במהירות כתיבה של עד 1,400MBps) וביצועים אקראיים של עד 500,000IOPS בקריאה ועד 430,000IOPS בכתיבה בדגם העליון בעל הנפח והמחיר הגדולים ביותר.
טרם ידוע לנו מה הם המחירים הרשמיים של כונני ה-P5, אך סביר להניח כי נוכל למצוא אותם בחנויות בעתיד הקרוב – ולקבל השוואות ישירות אל מול דגמים מתקדמים מבוססים מבית סמסונג ואחרות.
נו, ה – P2 די מיותרים לטעמי.
נראה מה מחירם של P5,
או שעדיין סמסונג ו – ADATA ימשיכו להוביל.
ה-P5 הזה.. הוא תומך PCIE4 ? – כי יש כוננים מחברות פחות מפוארות שכבר תומכים בזה.
חשבתי שמיקרון הם אלה שבשותף פיתחו עם אינטל את הגביע הקדוש של הזיכרון\אחסון – OPTANE או בשם הקודם שלו 3dXPoint, אם כבר להראות את כל מה שיש לה – למה לא לייצר כונן Optane של 2TB שעובד עם PCIE4 ??..
אם אני זוכר נכון, ניסו למכור לנו שהדבר הזה מהיר כמו RAM ואפשר לכתוב בו "אין סוף" פעמים.. כבר היו כאלה שפנטזו על לוח אם שאין בו צורך ב-RAM.
מעניין מתי זה באמת יקרה, גם בלי קשר למיקרון או אינטל..
התכנון לא היה להחלפה מלאה של ה-DRAM במערכת, אלא תוספת של שלב ביניים מהיר בינו לבין האחסון הבלתי נדיף האיטי יותר – גם בתצורת כונן M.2 וגם בתצורת מודול DIMM.
Optane הוא בעיקר יח"צ. אין בו תועלת ולא תהיה בו תועלת לרוב המשתמשים.
הוא לא DRAM והוא לא כונן אחסון. הוא משהו באמצע. היתרון שלו על פני DRAM הוא שהוא לא נדיף (ולכן יכול לשמש כזיכרון מטמון אבל לא משמש ככונן אחסון בהגדרה המסורתית) והיתרון שלו על פני SSD הם זמני גישה קצרים יותר (אבל לא כמו RAM).
השימושים שמרוויחים מפרופיל הביצועים הזה הוא קטן מאוד (ואני לא יכול לחשוב באמת על אף אחד כזה) ובטח לא שימושים של משתמש ממוצע.
מערכת בלי RAM לא תהיה עד שלא יפותח שבב זיכרון לא נדיף שמהיר לפחות כמו RAM. כרגע זה אפילו לא באופק (השבבים הכי מהירים שיש לנו הם NAND ומכווני הביצועים שבהם מואצים על ידי מטמון DRAM). למרות ההצהרות של אינטל, Optane הוא בטח לא הבשורה בתחום.