מה קורה כשיצרנית מחשבים משיקה את כרטיס המסך הראשון שלה אי-פעם, המבוסס על הליבה הגרפית המתקדמת הראשונה של אינטל? בדקנו ARC A770 תוצרת מותג ה-Predator של Acer
ענקית השבבים אינטל נמצאת בעת בשלבי השקה של כרטיסי המסך החדשים שלה, ואנחנו קיבלנו מבט אקסלוסיבי אל אחד ממוצרי המדף הרשמיים אשר מגיע מאת לא אחרת מאשר יצרנית החומרה Acer. את Acer רובכם לודאי מכירים מעולם המחשבים הניידים ומסכי ה-LCD.
ל-Acer יש מותג גיימינג והוא נקרא Predator. כעת, יש ל-Acer תחת Predator גם כרטיס מסך לגיימינג. המטרה – שילוב טבעי בעולם מותגי כרטיסי המסך על ידי יצירת דרגות שונות של איכות וגופי קירור, ממש כמו במותגים אחרים בשוק.
בהזדמנות זאת אנחנו רוצים להודות לפלונטר על הספקת כרטיס המסך לביקורת, בזכות שיתוף הפעולה הזה אתם זוכים לפיסת תוכן יחודית בתחום כרטיסי המסך. תודה לכל המעורבים לדבר.

כך נראית אריזת המוצר עבור כרטיס המסך ARC A770 תוצרת Acer Predator. עבור Acer, המותג Predator הוא למעשה מותג המוצר בפועל. לכרטיס מסך זה קירור מיוחד אשר לו הם קוראים BiFrost והוא כולל שתי יחידות קירור נפרדות המשמשות לקירור הרכיבים (יותר על כך בהמשך).
כרטיס המסך הזה כולל 16GB של זיכרון מסוג GDDR6, אך קיימת גרסה שכוללת גם 8GB בלבד.

לאינטל שתי ליבות גרפיות בעידן כרטיסי המסך החדשים שלהם, אשר על בסיסן היא תשיק את כל קו מוצרי ARC A שלה, הכולל את A770 ואת A750 לצד A580 בשוק הביניים ואת מוצרי שוק הכניסה A310 ו-A380.
ה-A770 בגרסת 16GB מתומחר בעלות רשמית של 349 דולר, וזו למעשה העלות הנמוכה ביותר בה ראינו כרטיס מסך מתקדם לגיימינג עם נפח זיכרון שכזה. ה-Radeon RX 6800 הושק במחיר גבוה משמעותית של כ-579 דולר.
הגרסה הסטנדרטית של ה-ARC A770 מגיעה עם 8GB של זיכרון גרפי ותג מחיר של 329 דולר. בעבור 20 דולר בלבד, הכפלת נפח זיכרון גרפי הוא דיל מעולה שלא קיים בתחום הזה היסטורית. מצד שני, יתכן ולא נזכה לראות הרבה יחידות של A770 עם 16GB בין כה וכה, ולכן יכול להיות שמדובר במצב "כל הקודם זוכה".

על פי אינטל כרטיס מסך זה מיועד להתחרות ב-GeForce RTX 3060 של NVIDIA אך מה שבאינטל לא ציינו זה שכרטיס מסך זה ממקם את עצמו גם בטריטוריה של Radeon RX 6600 XT של AMD אשר נחשב בעצמו למתחרה רציני בקטגוריית המחיר הזאת. עבור המשך הביקורת – נציין כי RX 6650 XT היא גרסה מומהרת מעט של RX 6600 XT אשר קיבלה שם חדש.
ה-BiFrost של Predator הוא עיצוב לא שגרתי כלל עבור כרטיס מסך וזורק אותנו כמה שנים אחורה לתקופה בה כרטיסי מסך היו הרבה פחות סימטריים מאשר כיום. מערכת זאת מורכבת משתי תת מערכות לקירור רכיבי הכרטיס כאשר צינורות נחושת ומניפה נמשכים לאורך כל הכרטיס.
תא אחד בו יושבת הליבה מקבל קירור בסגנון Blower שבו אוויר נכנס דרך המאוורר ויוצא בסמוך לממשקי התצוגה.
כרטיס מסך זה כמו כל ARC A770 מגיע בממשק PCI-Express 4.0 X16. על אף שפלטפורמת המעבדים החדשה שלה תומכת ב-PCI-Express 5.0 עבור כרטיסי מסך, יתכן שרק בדור הבא נזכה לראות כרטיסי ARC בדור החדש. אין לכך משמעות גדולה מדי.

מספר צינורות קירור בליווי מניפות אלומיניום מקבלים אוויר טרי מהמאוורר הגדול כאשר אוויר חם יצא מגב כרטיס המסך. לוח המעגל המודפס קצר משמעותית מאורך כרטיס המסך בפועל.
גב כרטיס המסך מכיל קירור עבור גב איזור הזיכרון הגרפי וגם מערכת הספקת הכח. ה-ARC A770 הינו כרטיס מסך המוגדר למעטפת חום של 250W.

ה-ARC A770 מדגם BiFrost ניזון משתי כניסות כח מסוג PCI-Express 8PIN מסורתיות. אין כאן שימוש במחברים החדשים אשר תראו בכרטיסי מסך דוגמת GeForce RTX 4090. כתוצאה מכך, התאימות עבור ספקי כח סטנדרטיים בריאה משמעותית.

בממשקי תצוגה אנחנו מתפנקים בשלוש יציאות DisplayPort 2.0 וביציאה מסוג HDMI 2.1. ממשקי DisplayPort 2.0 מאפשרים נפחי תעבורה מפלצתיים עבור תצוגה, וגם מסכים של 8K בתדר 120Hz לא יאתגרו את הממשקים הללו. נכון לעת זאת, זה מערכת התצוגות המתקדם ביותר שראינו בכרטיס מסך לגיימינג. על ממשק זה ניתן להריץ מסך 16K ב-60Hz בעומק 10 ביט לפיקסל ודגימת כרומה של 4:4:4.
בתמונה זאת תוכלו לראות גם את האיזור בוא יוצא האוויר החם של גוף הקירור הבא במגע עם הליבה הגרפית.

עובי כרטיס המסך הינו שני ממשקי לוח אם בלבד, וזה שינוי מרענן אל מול מפלצות גדולות-מימדים של התקופה האחרונה.

בביקורת זאת החלטנו להתעסק בעיקר בביצועי כרטיס המסך הזה עבור שלל משחקי הבחינה שלנו. יש כמה דברים שמאוד חשוב לציין ושאין להתעלם מהם עם כרטיסי המסך החדשים של אינטל:
בראש ובראשונה – כרטיסי המסך של אינטל יועדו וכוונו למטרת גיימינג תחת DirectX12 או Vulkan. משחקים אשר מבוססים על גרסאות קודמות של DirectX יקבלו ביצועים נמוכים משמעותית מול התחרות. יש לנו למעשה בין המבחנים גם שתי דוגמאות של מצב DirectX11.
כרטיסי המסך החדשים של אינטל מיועדים לשימוש אך ורק במערכות אשר תומכות ב-Resizeable BAR, חד וחלק. משמעות הדבר היא שמערכות מדור תשיעי של אינטל או מדור Ryzen 2000 וכאלה ישנות יותר יביאו לביצועי גרפיקה נחותים באופן משמעותי כתוצאה של מחסור בתכונה הזאת. Resizeable BAR היא פונקציה שמאפשרת גמישות בתקשורת שבין המעבד לבין ממשק כרטיס המסך.
מערכת הבחינה שלנו עבור כרטיס מסך זה כוללת מעבד Core i9 12900K בשימוש לוח האם ROG Z690 HERO של ASUS, ערכת קירור המים Ryujin 360 II של ASUS, זיכרון מדגם Kingston Fury DDR5-5200 CL40 32GB ואחסון Kingston Fury Renegade 2TB NVMe.
אינטל מיעדת את ה-ARC A770 שלה עבור מערכות גיימינג שעושות שימוש ברזולוציית 2560X1440 ומשם אנו דוגמים את תוצאות הבחינה וההשוואה לכרטיסי מסך נוספים. רזולוציית 2560X1440 הפכה בשנים האחרונות לנגישה מאוד עבור קהל הגיימינג הודות למחירים הזולים של המסכים השונים. לכן, הפילוסופיה של אינטל עבור התצוגה המתאימה לכרטיס מסך זה מסתדרת היטב עם תג המחיר.
עבור כרטיס המסך ARC A770 של אינטל אנחנו משתמשים בדרייבר מגרסה 101.3433 ולצערנו הוא לא תומך במשחק Overwatch 2 שרק עכשיו יצא, ומביא לעליה באיכות ויזואלית. בעתיד הקרוב משחק זה יצטרף אל שורת משחקים רעננה עבור בחינת כרטיסי המסך שלנו.

ראשון הוא הכותר Borderlands 3 שמאוד אוהב את הארכיטקטורה של AMD. בכותר זה תחת DirectX12 מתפקד ה-A770 בצורה סבירה כאשר הוא מציג ביצועים שווים לאלו של ה-RTX 3060. ה-RX 6600 XT וה-RX 6650 XT מובילים בהפרש ניכר. ירידה ל-DirectX11 מביאה לפגיעה קלה בביצועים.

בכותר Horizon Zero Dawn מצליח ה-ARC A770 להגיע לראש טבלת הביצועים כאשר הוא עוקף ממש במעט את RX 6650 XT של AMD. לא רע.

במשחק המירוצים Dirt 5 על אף שמבוסס על DirectX12, זוכה ה-ARC A770 למקלחת קרה. נראה שאינטל צריכה לבצע פה כמה התאמות ותיקונים על מנת להגיע לביצועים ראויים. הפסד ל-RTX 2060 בכותר זה אינו מתקבל על הדעת.

ב-The Division 2 ה-A770 עומד מאחורי כל מתחריו כאשר הוא ממוקם מאחוריהם בביצועים, אך לפחות מצליח לחלץ את עצמו מלהיות איטי מ-RTX 2060 הפעם. גם כאן דרושה עבודה.

בכותר Final Fantasy XIV ראינו ביצועים סבירים, אם כי מעט בעייתיים באחוזון הנמוך של כמות הפריימים לשניה. בפועל אפשר להגיד שכרטיס המסך פה ממוקם בין RX 6600 XT לבין RTX 3060 אך אנחנו נחשוב אותו כקצת מתחת ל-RX 6600 XT כתוצאה של הפסד הממוצע הנמוך, שמוביל לאחידות פריימים לשניה מעט בעייתית.

בטומב ריידר הופתענו לראות ביצועים חזקים מ-A770 לעומת שאר המשחקים שבחנו. כאן, ישנה הובלה ברורה על פני כל מתחרי A770. אפשר לתהות כיצד הוא נראה מול RX 6700 XT או RTX 3060 Ti, אך אלו כרטיסי מסך יקרים יותר ב-420 ו-450 דולר בהתאמה.

היטמן 2 הוא כותר נוסף שבו הביצועים עם ARC A770 נראו בסך הכל מעולים, ודומים למה שתמצאו ב-RX 6650 XT. כותר זה משתמש ב-DirectX12 וזאת אחת מהסיבות לכך.

כאן אנחנו יכולים להבחין בשני מצבי קיצון של משחק המאפשר שימוש ב-DirectX12 וגם ב-DirectX11. שימו לב להבדל הביצועים האדיר. בפשטות – אל תשתמשו ב-ARC עם DirectX11 במשחק זה, בכל מחיר. מצד שני, הביצועים ב-DirectX12 לא רעים בכלל.

במשחק Control עשתה אינטל עבודה טובה בשביל לוודא שה-ARC A770 יהיה הבחירה המוצלחת בין כרטיסי המסך בקטגורית המחיר שלו. אין הרבה תלונות, אבל גם כאן מדובר בכותר DirectX12.
צריכת חשמל ויעילות

אנחנו סבורים שמדובר בבאג תוכנתי, אך כרטיס המסך של אינטל פשוט מסרב להרגע ולהפחית בצורה נכונה את צריכת החשמל שלו בעת מנוחה. אנחנו רואים צריכת חשמל מדאיגה של מעל ל-40W בעת מנוחה, כאשר מצב זה בכל כרטיס מסך אחד נשלט בצורה טובה ומלוטשת.
אינטל חייבת לשגת ובהקדם לטפל בבעית צריכת החשמל במנוחה. הבעיות לא בדיוק נגמרות כאן, כאשר צריכת החשמל הממוצעת גבוהה למדי גם בצפיה בתוכן ביוטיוב, שם הבחנו בכמה עשרות וואט יותר מאשר בשימוש כל כרטיס מסך אחר שנבחן.
היעילות החשמלית הכללית של ה-ARC 770 אם להתחשב רק ב-DirectX12 ולעשות לו חסד, היא לא מוצלחת במיוחד. אינטל משתמשת בתהליך N6 המתקדם של מפעל TSMC עבור הליבה הגרפית הזאת אך ארכיטקטורת ה-Alchemist מזכירה לנו יחס צריכת חשמל לביצועים שמצאנו בדורות כמו Radeon 5000 או Geforce RTX 2000. ה-RX 6650 XT לא גורם לו להראות יעיל כלל.
דרייבר ודאגות הצרכן

ה-ARC Control Center הוא הממשק הגרפי עבור הדרייבר של אינטל. דרך ממשק זה ניתן לעדכן את הדרייבר, לקבוע הגדרות תצוגה עבור המשחקים שהשונים וגם לקבל חומר קידומי, כי כך הכתיבה התחרות שאפשר לעשות.

אינטל מישרת קו עם NVIDIA ועם AMD בכך שהיא מאפשרת אוברקלוקינג בדרייבר עצמו, כמו גם תצוגת נתונים בזמן אמת באחת הפינות של המסך.
התלונה הבולטת ביותר שיש לנו עבור מסך ARC Control Center – אינטל, אנא הפכי את התוכנה לחלון צף במקום להחשיך את שאר המסך ולנעול גישה לשום דבר עד אשר סוגרים את חלון התוכנה. מדובר בתכונה שאנו לא מבינים למה קיבלו באינטל עבור ממשק הדרייבר.
עבור ה-Acer Predator BiFrost, הופתענו שלמרות הקירור יוצא הדופן והגודל הקומפקטי, ביצועי הקירור היו טובים למדי. עם טמפרטורת סביבה של 27 מעלות צלזיוס, הליבה הגרפית הגיעה ל-82 מעלות צלזיוס לכל היותר ותדר הפעולה של הליבה נשמר על 2,400MHz באופן קבוע וללא ירידה.
עדר הפילים שבחדר – ביצועים לוקים בכותרים ישנים
במקרה, סט הבחינות שלנו כולל באופן כמעט מוחלט משחקים אשר תומכים ב-DirectX12 ולמעשה רוב הכותרים החדשים של שלוש השנים האחרונות מגיעים עם תמיכה ב-DirectX12 או Vulkan או שניהם. אמנם, יש עדיין כמות מכובדת של משחקים אשר עושים שימוש ב-DirectX11 או בגרסאות קודמות.
שם – הביצועים מחפירים. לא "פחות טובים" ולא "סבירים" אלא פשוט גרועים מאוד. בתור משתמשים, אם היינו משלמים מעל ל-1,500 שקלים עבור כרטיס מסך חדש, לא היינו רוצים בשנת 2022 או 2023 שביצועיו יהיו נמוכים מאלו של חומרה ישנה דוגמת RTX 2060. זה לא מתקבל על הדעת, וזה דבר שעל פי אינטל אנחנו פשוט צריכים להתמודד איתו.
לכן, באופן גורף נכון לעתה, אנחנו לא יכולים להמליץ בלב שלם על כל מוצר ARC למשתמשים שרוצים לשחק במשחקים קצת יותר ישנים, על הטווח של 2010 ועד היום, אשר עושים שימוש ב-API שאינו DirectX12 או Vulkan. משחקים ישנים יותר צפויים בין כה וכה לרוץ בלי בעיה גם עם ביצועים לוקים, אם להשאיר חסר ל-A770.
הבעיה היא שעדיין יש משחקים פופולאריים כיום שעושים שימוש ב-API שאינו DirectX12 כמו Counter Strike Global Offensive או Valorant. שם, גם נמליץ לבחור באחד מכרטיסי המסך המתחרים של ה-A770.
יש נושא נוסף שחשוב להעלות והוא חוסר הבגרות שבדרייברים עצמם. זוכרים דרייברים ראשניים של AMD עם סדרות דוגמת RX 5000 או HD 7000? המצב פה דומה למדי עם אינטל, כאשר ברחבי הרשת סוקרים ואנשי טכנולוגיה כבר העלו בעיות שקשורות ליציבות המערכת ולהתנהגות כרטיסי המסך. מדובר על תופעות כמו אתחול תדר של מסכי גיימינג בחזרה ל-60Hz אחרי יציאה ממשחקים, מסכים שחורים וקריסות מזדמנות.
רצינו להראות לכם את ביצועי Overwatch 2 אבל הדרייבר המתקדם ביותר עבור ה-A770 לא תומך במשחק, אלא אם יש לכם חומרת ARC קודמת דוגמת A380 שגם היא מבוססת על אותה הארכיטקטורה. למה? כובע. עבורנו ה-ARC A770 עדיין נמצא במצב טרום השקה. נמתין לראות כיצד המצב יראה כשיגיע בפועל למדפים.
לאינטל יש המון עבודה על הדברים הללו, גם עם אולפני המשחקים על מנת לוודא שהביצועים נראים טוב ושכרטיס המסך מתמיד בביצועיו. התמדה היא בעיה מאוד גדולה עם A770, כאשר בחלט מהמשחקים הוא נראה מעולה, ובחלק לא מוצלח כלל.

יש גם דברים טובים ואסור לשכוח אותם
אינטל הגיעה לשוק כרטיסי המסך כאנדרדוג של האנדרדוג, באופן מילולי. לפני שהיא זוכה להתחרות עם הצעותיה של NVIDIA, היא צריכה להפגש עם מי שנחשבת למקום השני התמידי, עם AMD וכרטיסי המסך בדמות Radeon RX 6000.
בתור כניסה ראשונה לשוק של כרטיסי מסך, ביצועיה של אינטל טובים משחשבנו שיהיו, כשלמתחרותיה עשרות שנים של נסיון בעולם הזה. עוד לפני שנחת ה-A770 הביאה אינטל את בשורת שיפור הביצועים בדמות XeSS או Xe Super Sample שהיא טכנולוגית למידת מכונה שמאפשרת לאנשים להינות באופן אוניברסלי לחלוטין משדרוג ביצועים גם אם הם משתמשים בכרטיס מסך של AMD או NVIDIA, אם כי קיימת חומרה יעודית לכך בכרטיסי המסך של אינטל.
המחיר ההתחלתי של ARC A770 ב-329 ו-349 דולר עבור שתי גרסאות הזיכרון שלו נחשב למחיר סביר, אם כי לא נמוך במיוחד. חשוב מאוד לציין כי כבר כעת ניתן למצוא את Radeon RX 6650 XT מבלה בדיוק באיזור המחיר הזה. באופן כללי, נחשב ה-RX 6650 XT לכרטיס מסך יציב יותר, מהיר יותר ואמין יותר בגיימינג נכון לעתה, וכנראה לעד.

ל-ARC A770 תכונה שלא תמצאו במתחריו כיום, והיא היכולת לקודד תוכן AV1 ו-H.265 ב-10 ביט. עבור תוכנות עריכה דוגמת Davinci Resolve, יהיה ה-ARC A770 עדיף בצורה משמעותית על פני RX 6650 XT או RTX 3060 הודות להאצת הוידאו. האתגר פה הוא התמודדות עם NVIDIA בעיקר על תוספים וטכנולוגיות שתומכות בשפת CUDA, שפה יחודית לכרטיסי המסך שלה.
בנוסף לכך, צפוי שידור בקודק AV1 לתפוס תאוצה בתקופה הקרובה עבור אתרי הזרמה כמו Twitch או יוטיוב, שם צפוי תוכן אשר מוקלט ב-AV1 להיות איכותי משמעותית, בכמה עשרות אחוזים.
העננה השחורה של ARC והצורך להצליח
היתרונות והתכונות הבלעדיות נשמעות נחמד, אך הבעיה היא שחלקן זמני. דור GeForce RTX 40 של NVIDIA בפתח, ובעוד הוא מתחיל עם כרטיסי מסך יקרים מאוד, בהמשך צפויים להגיע כרטיסי מסך זולים יותר אשר מגיעים גם הם עם סט טכנולוגיות חדש וישור קו, או אולי אפילו עקיפה בתחום העבודה עם וידאו למשל.
הסיפור דומה גם אצל האנדרדוג המקורי, AMD Radeon. שם, צפוי לקראת סוף השנה להתקיים כנס בו תוכרז סדרת כרטיסי המסך Radeon RX 7000 שקרוב לודאי תכלול אפשרויות זולות מאלו של NVIDIA עוד בהשקה. גם כאן תציג AMD מגוון שיפורים טכנולוגיים אשר יוציאו את סדרת RX 6000 לפרישה.
אם אינטל רוצה להשאר בשוק הזה – עליה לעבוד הכי קשה שהיא יכולה. לקחת את הרגל אפילו לשניה מהגז יגרום ל-AMD ול-NVIDIA תמיד להיות לפני בכרטיסי מסך. כבר כעת, יש לאינטל פער גדול להשלים מול המתחרות שלה, מתחרות שבקרוב מוציאות את כרטיסי המסך הללו לגמלאות עבור כרטיסי מסך חזקים עוד יותר.
מרגיש קצת כי חטיבת כרטיסי המסך של אינטל מעט שונה מזאת של המעבדים, ואם להיות כנים אולי ההשקה הרשמית ביום כיפור מסמלת את ההפרדה הזאת יותר מכל. זה היום היחיד בשנה שאפילו מפעלי אינטל בארץ נסגרים. בתמימות חשבנו שיום שכזה עבור חברה כמו אינטל יהיה יום נטול פעולות גרנדיוזיות. אנו מקווים שכמו צוות פיתוח המעבדים בארץ, גם צוות הליבות הגרפיות של אינטל ואלו האחראיים לפיתוח יביאו לתוצאות תחרותיות באמת, אולי כבר בדור הבא אשר יקרא Battlemage. אנחנו צריכים תחרות, אנחנו צריכים מחירים שפויים.
אינטל מיצרת מחשבים?! חשבתי שרק שבבים.
אה, תכוונתם לאייסר! חשבתי לאינטל…
אחלה סקירה, יש צפי לכרטיס כזה להגיע לארץ?
יש מידע לגבי האצה\עריכת וידאו עם פרימייר פרו ב- H264/5?
16GB יהווה יתרון גדול עבור תוכנות עריכה למיניהן וממש מעניין אותי לראות אם יש סינרגיה כלשהי עם quick sync.