בסקירה זו אנו מביטים לעבר לוח ראשון בתקן Mini ITX עבור תושבת LGA1700 החדשה של אינטל בערכת השבבים הבכירה Z690 – הכירו את Z690I AORUS ULTRA
כפי שרובכם בשלב זה יודע, אינטל השיקה בסוף השנה הקודמת את מעבדי ה-Alder Lake שלה בדור ה-12 ומאז הם הפכו לסיפור הקאמבק של ענקית השבבים הודות ליכולות עיבוד משופרות.
כאשר בעתיד הושקו מעבדים נוספים וערכות שבבים נוספות עבור תושבת LGA1700, ברור שהרגל לוחצת על דוושת הגז עד הסוף עבור אינטל ומעבדיה החדשים.
חלק מהגיוון של פלטפורמה חדשה שכזאת היא גם לוחות אם המתאימים למארזים בגדלים מאתגרים עבור יצרניות החומרה השונות. תקן Mini ITX של לוחות אם מאפשר מחשבים שולחניים קומפקטיים וחזקים במיוחד מזה שנים רבות, והפעם מגיע גם לתושבת LGA1700.
ה-Z690I AORUS ULTRA של חברת GIGABYTE מגיע כאמור בתצורת ה-Mini ITX (או MITX) שמקבילה את מימדיו לאורך ורוחב של 17 סנטימטרים בלבד. לצורך השוואה, תקן MATX הגדול מעט יותר יכול להביא לוחות באורך ורוחב של 24 סנטימטרים.
בין האתגרים שבהנדסת לוח אם שכזה לעומת מה שהכרנו בדורות הקודמים הוא אתגר התושבת. LGA1700 היא תושבת גדולה משמעותית מ-LGA1200 ולכן יש פחות מקום לכל דבר אחר בלוח האם. יש פחות מקום לחיווי של ערוצי תקשורת, של IO, של אמצעי אחסון באופן כללי. לצורך כך לוח אם זה מכיל 10 שכבות של מעגלים חשמליים, בידודים ומשטחי נחושת. בלוחות אם מתקדמים אנחנו רגילים לראות 6 או 8 בדרך כלל.
המחיר של כל ההשקעה הזאת מצד יצרנית? כמו מחירים של לוחות פרימיום בגודל מלא. אתם תפרדו מסכום של מעל ל-1,300 שקלים במידה ותרצו לוח אם שכזה. זאת גם בנוסף לעובדה שהיא מגיע עם תמיכה בזיכרון ה-DDR5 שאינו זול במיוחד. החדשות הטובות הן שקיימת גרסת DDR4 שצפויה להגיע למדפים ממש בקרוב.
מה שאתם רואים בתמונה מעל היא מה שנדרש בשביל להפיק תועלת מהשילוב של התושבת הגדולה ושל התצורה מגבילה כאשר ישנו כריך של שכבות לוח מעגל מודפס וגופי קירור מעל ממשק ה-PCI-Express.
גב לוח האם לא מכיל רכיבים מיוחדים, אלא בעיקר גוף קירור שמכסה את גב מייצבי המתח ומגשר באמצעות פדים תרמיים עבים למדי.
הממשקים האחוריים בלוח אם זה קצת שונים ממה שאנחנו רגילים לראות בלוחות אם סטנדרטיים. יש כאן הברגות לאנטנת ה-WiFi, מגוון ממשקי USB בצבעים ומהירויות שונות (החל מ-2.0 הותיק דרך 5Gbps ו-10Gbps ועד ל-20Gbps בממשק Type-C). יש גם HDMI ו-DisplayPort במידה ומשתמשים בליבה הגרפית המובנית.
אמנם, שימו לב ליציאות עבור מיקרופון ואוזניות. הסיבה לכך היא פשוטה למדי.
על אתגר הנדסי כתוצאה מלוח צפוף דיברנו? כרטיס הקול כולו מתחבא מתחת למכסה הפלסטיק של היציאות האחוריות. בהחלט מדובר בפתרון יצירתי שמביא אודיו מבלי לבזבז שטח על לוח המעגל המודפס הראשי. מדובר בכרטיס קול בהרכב סטנדרטי למדי, אך כזה שכולל אך ורק סטריאו עבור אוזניות ולצידו כניסת מיקרופון. אין כאן מערך 7.1 יציאות, לא חיבור אופטי. מלבד שימוש בבקר יחסית מודרני מדגם ALC4080 אין כאן גם הרבה סינון או הגברה. בשלב זה אנו תוהים מתי כבר נתחיל לראות כרטיסי קול חיצוניים שמהווים בונוס ידידותי לגיימר שמעולם לא התנסה עם אחד אמיתי.
כך נראית השכבה הראשונה מתחת לגוף הקירור שמעל ל-PCI-Express. כרטיס המרפסת הזה כולל בצידו העליון ממשק M.2 בתקן 4.0 לצד חיבור למאווררים, RGB, כפתור ריסט.
בצד ההפוך רואים את הממשק שמחבר את כרטיס המרפסת הזה אל הלוח עצמו. ישנו ממשק שכזה בכל צד של כרטיס המרפסת. בצד זה גם ישנו ממשק M.2 נוסף שמגיע במגע עם גוף קירור שמשותף לערכת השבבים עצמה ומעוגן ללוח.
גוף הקירור למערכת הספקת הכח למעבד מכובד למדי בהתחשב בהגבלות השטח שיש לעבוד איתן. צד אחד מכיל מניפות אלומיניום מפיסה שלמה והשני מכיל מניפות אלומיניום בעלות שטח פנים גדול. את הכל מחבר צינור נחושת מצופה ניקל. סך הכל – נראה מבטיח. אנחנו כמובן בחנו את טמפרטורת מייצבי המתח, יותר על זה בהמשך.
אפרופו – GIGABYTE מבינה שלוח אם זה צריך להכיל מעבדים כמו Core i9 12900K וצריכת החשמל המכובדת שלו בעת מאמץ. עשרה מייצבי מתח מהמתקדמים והיקרים בעולם הוצבו לצורך המטלה עם דירוג זרם של 105A כל אחד ובקרות מלאות של טמפרטורה וזרם תוצרת Renesas. מה שבעבר היה נקרא Intersil וכיום עובר שילוב עם בעליו החדשים, האנשים שעומדים מאחורי מייצבי המתח הללו מביאים תמיד את הטכנולוגיות לקדמה. תמיד נחמד להתקל במערכות כח איכותיות.
מחבר 8PIN בודד מספק את הזנת המתח עבור המעבד וזה מספיק בהחלט. בניגוד לחישובים שרבים מבצעים על סמך חומרה ישנה ועובי גידים דק משמעותית, מחבר שכזה עם כל ספק כח מתקדם היום יוכל להתמודד בשמחה עם כ-40A של זרם כולל או 480W בתרגום עם מתח הכניסה של 12V. מעל ומעבר לכל מה שתוכלו לעשות עם Core i9 12900K בשימוש קירור אוויר ומים.
סיכום – MITX זה לא זול, אבל מתאים למחפשי אתגרים
בשלב זה חשוב לנו לספר לכם כי בשימוש Core i9 12900K לא ראינו את טמפרטורת מייצבי המתח עוברת את קו 70 מעלות צלזיוס עם טמפרטורת סביבה של 22 מעלות צלזיוס. דלתא שכזאת היא מעולה בעיקר למערכת שיתכן ותאלץ להסתדר עם טמפרטורת סביבה של 30 מעלות או יותר בתוך מארז. בכל זאת, רבים ממארזי ה-MITX המתקדמים כיום מאווררים באופן שמפתיע לטובה, בעיקר באיזור המעבד.
כשמדברים על תמורה למחיר, חשוב לשים בקונטקסט את העובדה שזה לוח נישתי ויקר להנדסה ויצור וזה מתגלם היטב במחירו. לוח אם זה בעיקר פונה לקצה העליון של משתמשים שרוצים מערכת קומפקטית וחזקה ככל האפשר. שימוש ב-Core i7 או Core i9 לצד כרטיסי מסך חזקים דוגמת RTX 3080 או RX 6800 XT למשל.
על אף השטח הקטן יחסית שנשאר לאמצעי אחסון, בכל זאת אנחנו רואים כאן תמיכה בצמד ממשקי M.2 וזה אמור להספיק לרוב המוחלט של המשתמשים. עם זאת, אנחנו תוהים מה נעשה אצל יצרניות לוחות האם ברקע בשביל להביא לתמיכה יעילה יותר בשטח ובמשאבים בכמות גדולה יותר של ממשקים. אנחנו יודעים שפוטנציאלית עם כמות ערוצי ה-PCI-Express המשותפת בין ערכת השבבים למעבד לוח אם שכזה יכל תאורתית להכיל גם ארבעה או חמישה ממשקי M.2 אבל פשוט "אין איפה". יהיה מעניין לראות מאיזה כיוון יתקפו את האתגר הזה בעתיד. הפטנט עם כרטיס הקול בהחלט מקורי, וכנראה שנזכה לראות אותו מיושם בלוחות אם רבים בעתיד.
השורה התחתונה היא שאנחנו רואים כאן מוצר מאוד סולידי ומיוחד. צריכת החשמל של מעבדים רעבים לא מפחידה את ה-Z690I AORUS ULTRA, ואין לנו בעיה כלל להמליץ עליו כלוח שעושה את העבודה בתקן MITX המיוחד.