לקחנו לסיבוב את אחת הבחירות השפויות והמאופקות ביותר בעולם של תושבת ה-LGA1200 וערכת השבבים Z490
אנו נכנסים לקיץ של חומרה בהילוך גבוה כאשר החנויות מתמלאות בחומרה טריה שהושקה רק לאחרונה, על אף המצב הלא פשוט בו אנו נמצאים. ההשקה הגדולה האחרונה היא תושבת LGA1200 יחד עם מעבדי סדרת הדור העשירי של אינטל, כאשר Core i9 10900K הוא ספינת הדגל החדשה לפלטפורמה הזאת.
באופן שגרתי למדי, מציגות יצרניות לוחות האם את קוי המוצרים השונים, שמבוססים על ערכות השבבים השונות. H410, B460, H470 ו-Z490 הן ערכות שבבים שעיקר מטרתן הוא ליצור סגמנטיה בין דגמים שונים של לוחות אם. יהיה לכם מאוד קשה למצוא לוח אם מתקדם במיוחד שמכיל את H410 או B460 למשל. זאת, חוץ מהעובדה שאינטל מגבילה באופן מלאכותי אוברקלוקינג אך ורק לערכת השבבים Z490.
האם יש צורך בארבע ערכות שבבים שונות לתושבת? ובכן, אינטל חושבת שכן, ולכן כל לוח אם שרוצה לתמוך בחבילת התכונות המתקדמת ביותר צריך קודם כל להיות מבוסס Z490.
בין לוחות האם השונים של MSI עם ערכת השבבים Z490 נמצאים בתחתית הרשימה לוחות אם דוגמת ה-Z490-A PRO וה-MPG Z490 GAMING PLUS. לוחות האם הללו מיועדים לרוב הצרכנים שרוצים מערכת מבוססת Z490, בעיקר עם מעבדים דוגמת Core i7 10700K ו-Core i5 10600K, למרות שאפשר לראות גם כאלה שרוצים מעבדי Core i9 עם לוח אם שאינו עולה סכום ארבע ספרתי של שקלים.
את ה-MPG Z490 GAMING PLUS תמצאו בפחות בטווח שבין 800 ל-900 שקלים והוא מכוון למשתמשים שרוצים יכולות אוברקלוקינג מקובלות וקירור סולידי.
התצורה היא ATX ולכן לוח האם יתאים בכל מארז Mid Tower סטנדרטי. ערכת הנושא היא מאוד ניטרלית וזה דבר טוב, שכן לוח האם הזה יסתדר עם כל חומרה שתשימו לצידו. ישנם ארבעה חריצי DDR4 ו-MSI מציינת תמיכה בזיכרון עד למהירות של 4800Mhz ומעבר. MSI מציינת שגם אם תשתמשו בארבעה מקלות זיכרון בנפח גבוה, תוכלו להגיע למהירות של 4000Mhz ויותר. מאוד מכובד.
מערך ממשקי ההרחבה אופטימלי למדי, כאשר ישנו ממשק M.2 מעל ל-PCI-Express X16 של כרטיס המסך. ממשק זה מגיע עם גוף קירור ומחובר ישירות למעבד. משמעות הדבר היא שכאשר יושקו מעבדים בעלי תמיכה ב-PCI-Express בדור 4.0, ממשק זה ישודרג במהירותו. כעת עם מעבדי הדור העשירי, התעבורה עדיין תתבצע בדור 3.0. דבר זה נכון גם לגבי ממשק כרטיס המסך שמתחתיו. שאר ממשקי ה-PCI-Express הינם בדור 3.0 וכולם מגיעים מערכת השבבים, כך שלא יתבצע בהם שדרוג לגרסה הבאה.
הריווח בין הממשקים השונים הוא בריא למדי, וגם בהתקנה של כרטיס מסך עבה למדי, ישנה עדיין האפשרות להשתמש בממשק ה-X4 וגם הגישה לממשק ה-M.2 השני תשאר פנויה. גוף הקירור לערכת השבבים מכובד וגדול ממה שהוא צריך להיות, שזה יתרון.
טרנד שאנחנו רואים בשימוש כאן הוא ארבע יציאות SATA לכוננים ויציאת ה-USB 3 למארז נמצאים בזווית ומעט פנימה בנישה בלוח. דבר זה מקטין באופן משמעותי את כאב הראש שבסידור כבלים וחיבור לממשקים הללו, במיוחד במארזים מעט יותר צפופים. מחבר ה-USB Type-C שרואים בתמונה מעט יותר למעלה, לצד מחבר USB 3 נוסף הם תוספת למארזים שמכילים כמות חיבורים שכזאת, על אף שאין הרבה כאלה בשוק, עדיין… תמיד אפשר לקבל אותם בכרטיסי הרחבה אחוריים, בכל מקרה.
בלוח אם זה נקבל 7.1 ערוצי אודיו עם יציאה אופטית על בסיס בקר Realtek ALC1200-VD1, בקר פופולארי למדי בלוחות אם מתקדמים. כניסת הרשת הינה במהירות 2.5Gbps ועל בסיס בקר Realtek RTL8125B. אלו בקרים ש-MSI מאוד אוהבת כי הם קיימים ברוב לוחות ה-Z490 החדשים שלה.
ישנן שתי יציאות USB במהירות 5Gbps (כחול), שתי יציאות במהירות 10Gbps (אחת באדום, אחת Type-C) ושתי יציאות USB 2.0 סטנדרטיות. מי שמחליט שלוח אם מתקדם היא הזדמנות נהדרת להשתמש בליבה גרפית מובנית, ימצא כאן HDMI ו-DisplayPort. יש גם ממשק PS2 למקלדת או עכבר שאינם USB, במידה ותחליטו לקחת את לוח האם הזה אתכם במכונת זמן לניינטיז.
באופן כללי, מערך הממשקים הזה סביר. אני חושב ששני ממשקי USB נוספים היו הופכים אותו ל-"טוב". אני מבין שסגמנטציה בין דגמים שונים הוא דבר חשוב, אבל צריך לזכור שמדובר כאן בלוח אם שעולה מעל ל-800 שקלים, אחרי הכל.
מערכת הספקת החשמל לתושבת המעבד בלוח אם זה בנויה מ-16 שלבים כאשר 12 מהם מגיעים אל ליבות העיבוד והשאר לבקרים השונים. בקר המתח הינו RT3609BE של Richtek והוא מוביל 12 שלבים לליבות על ידי הובלה מעשית של 6 אותות כאשר לכל אות יש פיצול באמצעות מפצל PWM. מה שבונה כל שלב הוא מייצב 4C029 ומייצב 4C024 של חברת ONsemi.
מערכת הספקת חשמל שכזאת בדרך כלל מאפיינת לוח אם מעט זולים יותר בספקטרום, אך גם בדרך כלל מגיעה בתצורה של 6-8 שלבים, ולא 12. חשוב לזכור שחלק ממה שבונה מערכת הספקת חשמל למעבד בכל הנוגע ליכולת הוא קירור המייצבים. פליטת חום והתמודדות עם טמפרטורה הוא מה שקובע את יכולת הזרם של מייצב מתח.
גופי הקירור שעיצבה MSI למערכת הספקת החשמל הם מכובדים למדי, ובעלי שטח פנים גדול. בשימוש עם זרימת אוויר מינימלית, לא צריכה להיות כאן בעיה כלל בהתמודדות עם כל מעבדי תושבת LGA1200.
את המערכת הזאת בחנתי עם Core i9 10900K כאשר אפשרתי ללוח לחרוג ממגבלות הטורבו הרשמיות, מצב שבו צריכת החשמל של המעבד נמצאת באיזור 230W באופן רציף. את המבחן הרצתי למשך שעה שלמה תוך כדי מדידת טמפרטורה עם טרמיסטורים מתחת לגופי הקירור ובין השלבים.
גם ללא זרימת אוויר אקטיבית על המערכת, היא התמודדה בצורה ראויה למדי עם מבחן המאמץ. עצם העובדה שלא התבצעה הורדת תדר למעבד אומרת שאנחנו לא חורגים מטווח הטמפרטורות התקין בטמפרטורת סביבה של 25 מעלות צלזיוס. הדגימה הגבוהה ביותר שראיתי הייתה 77 מעלות צלזיוס. זו תוצאה מעולה, וזה ללא זרימת אוויר אקטיבית ועם המעבד הרעב ביותר תחת המהרה.
הביוס של MSI דומה לפורמט שבו MSI משתמשת מזה כבר קרוב לעשור, ואני חושב שזאת החלטה טובה. סוס מנצח לא מחליפים. במסך הראשי ניתן לבחור הגדרות XMP לזיכרון, לראות פרטי מערכת כמו מתחים וטמפרטורה למעבד, גרסת ביוס ודגם מעבד, כמו גם סדר עליית התקנים (Boot Priority).
תוכניות בניית פרופיל המאווררים של MSI גם היא אחת מהמוצלחות כיום, כאשר בניגוד ליצרניות אחרות (אהמ, אסוס), יש חופש מוחלט ביחס שבין טמפרטורה למהירות מאוורר. ישר כח MSI.
אגב, למי שממש מודאג, יש RGB בלוח האם השחור הזה, בדמות לדים מתחת לגוף הקירור של ערכת השבבים. ניתן לשלוט עליהם ולכבות אותם אפילו בביוס, אבל גם דרך תוכנת ה-RGB של MSI במערכת ההפעלה.
סיכום – תמורה טובה, סט תכונות מובן
ה-MPG Z490 GAMING PLUS הוא לא לוח אם שמתיימר להיות משהו שהוא לא יכול להיות. מדובר בלוח Z490 שנמצא נמוך בספקטרום המחירים של לוחות Z490 השונים. לא תמצאו כאן בקרי Thunderbolt, לא מערכת חשמל מתקדמת ולא כמות רצינית של ממשקים.
מצד שני, כן תמצאו כאן את מה שרוב קהל המשתמשים צריך, שזה שני ממשקי M.2, פוטנציאל אוברקלוקינג טוב בעיקר למעבדי 6 ו-8 ליבות, וגם מספיק ממשקי SATA ו-PCI-Express לשלל אמצעי אחסון וכרטיסי הרחבה.
העיצוב הויזואלי של ה-MPG Z490 GAMING PLUS הוא נקי ונטול פוזות, בעיקר שחור על גבי שחור עם מעט RGB כי זאת שנת 2020 אחרי הכל. הביוס הוא מוכר, אינטואטיבי ופשוט לניווט, וכיוונון פרופילי המאווררים לקונקטורים השונים הוא פנטסטי. אגב, ישנם 7 מחבי מאווררים על גבי לוח האם וכולם נשלטים, לא רע.
אנחנו יכולים בשקט להמליץ על MPG Z490 GAMING PLUS כלוח אם נהדר לתושבת לאלו שיחליטו לרכוש לוח אם שיהיה חברותי למעבדי ה-K למניהם. אפשר להגיד שהוא יהיה אופציה טובה למדי גם למעבדי הנעולים למיניהם לתושבת, שכן מחירו אינו גבוה משמעותית ממחיר לוחות אם מתקדמים בעלי ערכת השבבים H470 למשל.
מומלץ – לוח אם MSI MPG Z490 GAMING PLUS
במידה ומחפשים לוח אם סולידי בערכת השבבים Z490, ה-MPG Z490 GAMING PLUS הוא אפשרות נהדרת. לא תמצאו כאן חיבוריות מתקדמת במיוחד, אך מצד שני לא תדרשו לשלם סכומי עתק. הוא מתאים לאוברקלוקינג, הוא ישתלב עם חומרה בערכות נושא שונות, הוא ידידותי להגדרה בזכות ביוס נהדר.