בכנס שערכה אתמול מפתחת המעבדים הוצגו הטכנולוגיות שעומדות מאחורי ארכיטקטורת המעבדים החדשה שלה, שמבטיחה לחזור ולהיות בחירה רלוונטית בעבור אלו שמחפשים ביצועים במחשבים שלהם ללא פשרות וללא הנחות
עבר זמן רב מאז שמעבדי AMD היו רלוונטיים ופופולריים בקרב משתמשי המחשבים הביתיים. ההבטחה בכנס שערכה החברה רק אתמול מציתה את הציפיות ותחרות אמיתית שוב בעולם המעבדים הבייתיים: "מעבד ספינת הדגל מסוגל להתחרות במעבד 8 הליבות Core i7-6900K של אינטל".
בואו נתחיל בארכיטקטורה: ZEN הוא מעבד אשר מיוצר בתהליך 14 ננומטרים עם טרנזיסטורי FinFET, ומביא מבנה פנימי חדש לחלוטין. בשונה ממעבדים קודמים של החברה בחמשת השנים האחרונות, הוא אינו מתבסס על ארכיטקטורה ישנה יותר.
הדגש הגדול בעיצוב מעבדי ה-ZEN הוא יעילות ומהירות של ביצוע ועיבוד פעולות. אחת הסיבות שמעבדי ה-Bulldozer וה-Piledriver האחרונים קיבלו ביצועים כה פושרים בפעולות ליבה בודדת היא הליך תקשורת איטי ומסורבל בין חלקי המעבדי. מבלי להכנס יותר מדי אל פרטים טכניים מסובכים, מה ש-AMD ביצעה במעבדי ZEN הוא עיבוד מקבילי של פעולות שבעבר בוצעו בצורה טורית – כתוצאה מכך זמן עיבוד הנתונים מתקצר משמעותית.
בהדגמה שערכה AMD בכנס היא הציגה עד כמה מעבד ה-ZEN מהיר בפעולות מסויימות. המעבד בו היא משתמשת מכיל 8 ליבות ו-16 נימים. שילוב כזה קיים במעבדי אינטל תחת טכנולוגיה בשם HyperThreading ונראה שהפעם AMD מאמצת את הרעיון מבלי התנגדות. לא עוד ליבות משניות שיושוו לליבות ראשיות. מול המעבד הזה הציבה AMD לא פחות מאשר את מפלצת אלף הדולר של אינטל, ה-Core i7-6900K שגם לו יש 8 ליבות ו-16 נימים.
שני המעבדים לא נבחנו זה מול זה בצורה הוגנת לחלוטין, אלא בתדר פעולה זהה בכדי להראות כיצד שניהם מתנהגים ב-3 גיגה-הרץ בדיוק. במבחן הרינדור של Blender אותו הריצו, נצפה מעבד ה-ZEN עוקף את המפלצת של אינטל בפער לא גדול.
בשלב זה אנו לא יודעים מה יהיה תדר פעולת המעבד של AMD כמוצר מדף. זה של אינטל מגיע בתדר של 3.2 ויכול להגיע עד ל-4 גיגה-הרץ עם יכולת הטורבו. כדי להוות תחרות של ממש, יאלץ גם מעבד ה-ZEN להגיע לתדרים מכובדים שכאלו ולא לשבת אי-שם מתחת לקו 3 הגיגה-הרץ. עם זאת, כבר עכשיו די ברור כי מעבדי ה-Zen יוצעו במחירים נמוכים משמעותית ממקביליה של אינטל.
בכל הנוגע לעיבוד מקבילי חזק, נראה ש-ZEN הולך לספק את הסחורה. כרגע אנחנו לא יודעים באיזו צריכת חשמל ואפילו לא באיזה מחיר אך יש אספקט שונה של ביצועים בהם ה-ZEN יאלץ לעמוד גם כן והם ביצועי הליבה הבודדת.
הסיבה לכך היא בעיקר משחקי מחשב. אם המעבד הזה רוצה לשווק את עצמו ככזה המתאים לגיימרים, הוא צריך להחזיק בביצועי ליבה בודדת גבוהים. כך, אולי קיצוץ ממבנה של 8 ליבות ו-16 נימים לכזה של 4 ליבות ו-8 נימים יאפשר לו לעבוד בתדר גבוה משמעותית ולהתחרות עם מעבדים מוצלחים דוגמת Core i5-6500 הפופולרי ו-Core i7-6700.
יחד עם ביצועים גבוהים, מעבדי ה-ZEN צפויים להביא את כל הטכנולוגיות החדשות והמתבקשות בלוחות אם מודרניים. הזיכרון בשימוש הוא מסוג DDR4, ובלוחות האם תמצאו גם ממשקי אחסון מתקדמים דוגמת M.2 בעל יכולת הרצה של כונני NVMe ו-SATA Express לצד ממשקי PCI-Express 3.0.
AMD עדיין לא נותנת תאריך השקה למעבדי ה-ZEN והצפי נכון לעכשיו עומד בחלון שבין פברואר למאי בשנה הבאה. אנו מקווים ומחזיקים אצבעות לביצועים תחרותיים באמת ולמחיר נגיש שיביא שוב את AMD להמונים.
הגיע הזמן לרכוש מניות של AMD
נחכה ונראה. ב10 השנים האחרונות AMD מייצרת בתחום המעבדים בעיקר הבטחות (לא ממומשות).
can't wait!
הפסקתי להתרגש מ AMD לצערי…
דרייברים גרועים, צריכת חשמל, תמיכה גרועה במשחקים, וכו'…
התחלתי להתרגש מ- AMD לשמחתי…
דרייברים מאד מוצלחים במיוחד מאז crimson, צריכת חשמל ששופרה דרמטית במעבר מ- 28 ננו מטר ל- 14 ננו מטר, תמיכה מעולה בכל פלטפורמה ומערכת הפעלה שיש לרבות לינוקס, לא משהו שניתן לומר על המתחרים, ועבודה נהדרת תחת משחקים – משהו שלא ראינו הרבה שנים, וכו'…
הרווחת, אני רק סבלתי.
בכל מקרה, השבוע אני מקבל GTX 1060, נראה אם יותר או פחות טוב
חוץ מקטע של הtdp אתה טועה ובגדול מנסיון
AMD הבטיחו בדיוק אותו דבר עם ה FX הקודמים. הם גם הראו שניים או שלוש בנצ'ים לא פרקטיים שהוא נותן פייט רציני לאינטל. אני הייתי ממתין עם רכישת מניות של AMD לא בגלל שאני לא מאמין בהם.. אלא כי הם איפשהו לא מאמינים לעצמם.. 🙂
כל פעם אותו הסיפור ובסוף מוציאים מעבד שאולי ברמה כמו המעבד אינטל הכי חלש שיש בשוק, ולגמרי חבל כי כן היינו רוצים כולם (הלקוחות) שבאמת תהיה תחרות רצינית ל Intel שתחייב אותם להורדת מחירים, ושיפור המעבדים
פשוט חבל
מקווה שהפעם יהיה אחרת כמובן!
אז במקרה הכי טוב שהם יכולים למצוא, לפרזנטציה סופר חשובה של הסגל הכי בכיר, הם משתווים למעבד של אינטל שעשו לו Downclock??
אחרי שמורידים את פקטור ההגזמות הרגיל של AMD לא נשאר מה להתלהב בכלל…