בואו להכיר לעומק את אחד הדגמים בעלי הגישה והמראה הרציניים ביותר לתושבת LGA1200 הטריה של אינטל
קיץ השקות החומרה ממשיך להתחמם, וכעת תורה של MSI לקבל את הבמה עם אחד מדגמי לוחות האם המתקדמים ביותר שלה. יצרנית החומרה הזאת גם היא השיקה ליין אפ של לוחות LGA1200 מתקדמים בעלי ערכת השבבים Z490 לתמיכה במעבדי הדור העשירי של אינטל שרק הושקה עתה.
בכל הנוגע למיתוג לוחות האם השונים, MSI דבקה בעיקר בשלוש סדרות עבור מוצרי הגיימינג והאוברקלוקינג שלה. להלן תזכורת על לוחות האם בעלי ערכת השבבים Z490 שהשיקה לאחרונה:
סדרת MEG היא המתקדמת ביותר של MSI, ודגמים של סדרות MPG ו-MAG חופפים אחד את השני. חשוב מאוד כמובן לשים לב לפרטים הטכניים ולממשקים שלוח האם נותן. אנו נמצאים בעידן שבו ביצועי מעבד אינם משתנים בין לוחות האם השונים כמו שהיו לפני שנים רבות, ושבו בעיקר איכות הרכיבים וכמות הממשקים היא זאת שמכתיבה את ההבדלים, וניתן בטבלא לראות זאת בצורה מובהקת.
הכוכב של היום הוא המשנה לספינת הדגל של MSI בתושבת LGA1200. לוח האם MEG Z490 ACE מעוניין להציע את עצמו לעשירון העליון של רוכשי מערכות המחשב עבור תושבת זאת, ומגיע במחיר מומלץ לצרכן של 2,087 שקלים. באופן הגיוני, ניתן להבין שמדובר בלוח אם שנבנה בעיקר עבור מעבדים דוגמת ה-Core i9 10900K בעל 10 הליבות, ועבור מחליפו בעתיד כמוצר המתקדם ביותר לתושבת.
ה-MEG Z490 ACE מגיע בתצורת ATX וצפוי להתאם בכל מארז Mid Tower סטנדרטי. ערכת הנושא הצבאית-משהו היא אלמנט יחסית יחודי ל-MSI ואפשר להגיד שהעיצוב נועז למדי, שכן לא תמצאו היום הרבה חומרה שנושאת את הצבעים שאתם רואים על המסך כעת.
החצי התחתון של לוח האם כולל מערכת של שלושה ממשקי PCI-Express בגודל פיזי של X16. ישנה תמיכה ב-SLI ו-CrossFireX של כרטיסי מסך, ואכלוס של הממשק העליון והאמצעי יגרום לשניהם לפעול במהירות חשמלית של X8. הממשק התחתון הינו בחיווי X4 ובשונה מהשניים האחרים, מחובר דרך ערכת השבבים ולא דרך המעבד. תקן הממשק העליון והאמצעי הינו 3.0 פשוט כי הוא מסתמך על המעבד, אמנם חשוב לציין שכמו לוחות Z490 אחרים, לוח אם זה מוכן לתקן 4.0 כאשר יושקו מעבדי דור העתיד התומכים כזאת כך שהם למעשה ישודרגו אוטומטית.
ה-MEG Z490 ACE מכיל שלושה ממשקי M.2 לכונני SSD כאשר חשוב לדעת כי שלושה מתוך ששת ממשקי ה-SATA שבצד לוח האם עבור כוננים יבוטלו אם יחליט המשתמש להתקין שלושה כונני M.2. מדובר בדרך לבצע פעלולים עם כמות התעבורה אותה מסוגלת לספק ערכת השבבים אשר אחראית על ממשקים אלו.
כשזה מגיע ליציאות אחוריות, הייתי מגדיר את המבחר ב-MEG Z490 ACE כ-"טוב מאוד" בסך הכל. אין כאן כמות שיא של ממשקי USB אך הגיוון טוב למדי עם שניים בתקן 2.0 הותיק, שלושה במהירות 10Gbps ושניים במהירות 5Gbps עבור התקנים כמו SSD חיצוני למשל. ה-MEG Z490 ACE מכיל שני בקרי רשת קוויים – אחד במהירות 1Gbps על בקר אינטל i219V ואחד במהירות 2.5Gbps על בקר Realtek 8125B.
בפאנל האחורי הזה ניתן למצוא גם כפתורים לאיפוס וצריבת ביוס, חיבור לאנטנות לצורך שימוש ב-Wifi 6 המתקדם, ויציאות קול אנלוגיות שמגיעות מכרטיס הקול המובנה על בסיס בקר Realtek ALC1220. כמו בלוחות אם רבים אחרים, גם כאן ניתן לבצע צריבה קרה של ביוס באמצעות דיסק און קי בממשק המסומן בטבעת המוזהבת. צריבת ביוס זאת לא דורשת מעבד או זיכרון על גבי לוח האם כלל. אוסיף לציין שהפאנל גם כולל כניסת אוויר למאוורר המותקן על גבי קירור מייצבי המתח למעבד.
ה-MEG Z490 ACE הוא לוח אם שבפירוש נבנה לאוברקלוקינג, וכולל גם כלים מתאימים למטלה. בחלקו התחתון-ימני נמצא צג LCD המסיע בקודים שונים בעת עליית המערכת לאיתור תקלות, כמו גם כפתורי הדלקה, אתחול ואפילו מתג שמכבה או מדליק את כל נורות הלד על גבי לוח האם. אפשר בבקשה מתג כיבוי שכזה בכל לוח אם שמכיל נורות RGB?
בחלקו העליון של לוח האם ישנם כלים נוספים לניטור ו-Debug, כאשר ישנן נקודות בדיקת מתח לשימוש עם רב-מודד, כמו גם נורות לד המתארות ספציפית איזה רכיב לוח האם בודק באותו הרגע. לדוגמה, במידה ולוח האם סורק עבור כרטיסי מסך בעת עליית המחשב ומגלה תקלה בממשק, נורת VGA תשאר דלוקה.
כמובן שאי אפשר לדבר על לוח אם מתקדם בימינו מבלי לדבר על מערכות החשמל שבו. בהתאם למחירו ולמיקומו בין לוחות האם האחרים בשוק, ה-MEG Z490 ACE מכיל את המערכת החשמלית המתקדמת ביותר שקיימת ללוחות אם בתושבת זאת, עם מערך אבסורדי ומוגזם לחלוטין שכולל 16 שלבים יצוב עבור ליבות העיבוד מדגם TDA21490 בעלי יכולת זרם של 90A כל אחד, דבר המביא את יכולת הספקת הזרם של המערכת הזאת ל-1,440A רק עבור ליבות המעבד. בנוסף על כך הגדילה MSI לעשות והציבה גופי קירור מאסיביים למדי.
צעד שאני חייב להודות שמעט מוזר, ויתכן וכוחו של מארקטינג גובר על כוחה של הנדסה בו, הוא הצבה של מאוורר קטן, ספציפית באיזור מסויים בגופי הקירור. מערכת הספקת החשמל שיש ל-ACE כל כך מאסיבית, שרק בשביל לסבר את הראש – גם אם צריכת החשמל בפועל של i9 10900K תגדל פי 3, היא תוכל להתמודד עם זאת ללא בעיה וללא כל שינוי בעיצוב, גם בלי המאוורר הקטן הזה. ידוע לי שהוא נדלק רק בטמפרטורה ספציפית, אבל עם עיצוב שמסוגל להתמודד עד 125 מעלות צלזיוס, המייצבים לא צריכים לעבוד קשה אף פעם. אלו שממש חושקים בכך יכולים בקלות לפרק את המאוורר.
אם יש תמונה אחת שמתארת את הקצה העליון של לוחות Z490, זאת כנראה התמונה הזאת. לעיתים מסיבות מוצדקות ולעיתים קצת פחות, יצרניות לוחות האם השונות הפכו לאובססיה את מערכות הספקת החשמל והיצוב לתושבת המעבד. בשל צריכת החשמל הגוברת של מעבדים, תכונה שבדרך כלל פרטיה עמדו ברקע ולא עניינו את הציבור תופסת את מרכז הבמה. אם בעבר הרחוק היינו בוחרים לוח אם לאוברקלוקינג בהתחשב ביכולת שלו להגיע לתדר בסיס גבוה (עידן ה-Front Side Bus, זוכרים?), בשנים האחרונות הדגש נעשה על איכות המערכות החשמליות שמטרתן היא הספקה של זרם נקי ויציב כמה שיותר לתושבת.
זאת שב-MEG Z490 ACE מיישרת קו עם ספינות הדגל האחרות כאשר היא עושה שימוש בבקר ה-ISL69269 לשליטה ב-8 ערוצים שעוברים דרך מפצלי PWM אל 16 פאזות, ומשם לסלילים, לקבלים ואל תושבת המעבד. ישנם גם שלבים לבקר ה-IO במעבד ולליבה הגרפית בנפרד, אך בשל צריכת החשמל המזערית שלהם וחוסר היכולת לגרום להם לצרוך יותר חשמל לטובת שיפור ביצועים, הם מקבלים שלבים בודדים ומסוג זול משמעותית.
אישית, אני יכול להבין את לחץ המארקטינג לשים את מערכת ה-1,440A המפלצתית הזאת. אמנם, מדובר ברכיבים יקרים מאוד ואני חושב באופן כללי שיצרניות לוחות האם צריכות מעט להרגע. ספציפית, אם היינו מקבלים פה מערכת של 12 שלבי 60A, שמהווה חצי מיכולת הזרם החשמלית, אך עדיין פי 2.5 מזאת שיבקש 10900K אי פעם תחת קירור אוויר או מים, זה היה משמח אותי כל עוד משתמשים בתקציב שנחסך לטובת ממשקים ויציבות. אם היה שימוש במערכת כזאת, אך היינו מקבלים Thunderbolt 3 לצד אולי ממשקי רשת מתקדמים יותר או אולי אפילו כרטיס קול חיצוני – ערך המוצר היה משתפר משמעותית.
בכל זאת, מי שרוצה את הבטחון שבהנדסה הזאת, ואת האופציה לאוברקלוקינג בתנאי קירור קיצוניים – זה קיים, ובכמויות עודפות.
תוספת ויזואלית ל-ACE שצריך לציין היא פלטת אלומיניום שמחוברת לחלקו האחורי. לא מדובר ברכיב קירור, שכן אינו מחובר בפד תרמי לאף רכיב שפולט חום. הוא פשוט משמש כמעין עמוד שדרה ששומר על הלוח המודפס.
חשוב לציין שיש RGB, כי לוחות אם, אז יש RGB… כאשר על גבי גוף הקירור של ערכת השבבים יש מערכות נורות נשלטת תוכנתית.
גם מעל פאנל ה-IO האחורי יש מערכת תאורת RGB שנשלטת תוכנתית.
שימוש בלוח האם וסיכום
בהפעלת מערכת המחשב קיבל אותי הביוס הנחמד של MSI, ה-Click BIOS 5 שלהם. בסך הכל מדובר בביוס עם חווית משתמש טובה, ואין לי תלונות כלפי הממשק הגרפי או האפשרויות שבו. מדובר בממשק גרפי שלא השתנה הרבה מזה שנים וכנראה יש סיבה טובה לכך. ישנו מסך ראשי שמרכז את כל המידע החיוני של המערכת וההתקנים בה.
המצב המתקדם יקח אותנו בעיקר לאפשרויות ההמהרה ואפשרויות מערכות אחרות בפירוט נרחב הרבה יותר.
אני יכול להגיד בזהירות שמערכת כיוון פרופילי המאווררים ב-MSI היא האינטואטיבית והטובה ביותר שניתן למצוא בין יצרניות לוחות האם השונים. אין הגבלות קשוחות של מינימום או מקסימום אפשריים שהם לא בין 1 ל-100, כל מחבר מאווררים ניתן לכיוון בפני עצמו, והמידע מוצר בצורה מאוד קריאה ונוחה לניווט.
ישנו גם סייר גרפי ללוח האם, כאשר ניתן לעבור בין חישני הטמפרטורה השונים שהציבה MSI על גבי לוח האם הזה, ולראות את דגמי ההתקנים השונים שמותקנים בו דוגמת כרטיס מסך, זיכרון, מעבד וכוננים קשיחים. אני חושב שכל יצרנית חומרה צריכה כלי שכזה, הוא חוסר זמן של סיור בין תפריטים על מנת לגשת למידע זה.
במהלך התקנת דרייברים או בדיקות המאמץ, חשוב לי לציין כי לא נתקלתי באף תופעה משונה ולוח האם התנהג למופת, אפילו עם גרסת ביוס ראשונית שקיימת בו זמן רב לפני ההשקה הרשמית. לצורך בדיקות יציבות מערכת הספקת החשמל, השתמשתי ב-Core i9 10900K עם פונקציית ה-MCE דולקת. במצב זה פועל המעבד על תדר של 4900Mhz לכל ליבותיו במאמץ מלא.
השתמשתי בתוכנת Aida64 Engineer על מנת להפעל מאמץ על כל רכיבי המעבד ולהזרים באופן קבוע 250W אל תוך התושבת. חישני הטמפרטורה של מייצבי המתח הצביעו על 65 מעלות אחרי שעה רצופה של מאמץ בטמפרטורת חדר של 30 מעלות וללא זרימת אוויר פעילה על גוף הקירור. מבחינתי זה מסמל וי ירוק ויפה, ואינו מפתיע אותי כלל. 250W זו בדיחה עבור מערכת חשמל מפלצתית שכזאת.
זמן סיכום. חשוב לי מאוד לציין שכל לוח אם שמגיע לבדיקה אצלינו מקבל יחס הוגן בהתחשב בפלטפורמה אליה הוא מיועד. השוואה של לוח אם בפלטפורמה אחת לפלטפורמה אחרת יכול להתבצע במקרים כאלה ואחרים, אך חשוב להבין בעיקר איפה הוא עומד מול מתחרים בפלטפורמה שלו.
ה-MEG Z490 ACE הוא לוח אם מעולה, אם כי יוקרתי למדי. ברור שבתג מחיר של מעל ל-2,000 שקלים הוא לא מיועד לרוב המוחלט של המשתמשים, אפילו שהוא עולה רק חצי מספינות הדגל היקרות להחריד שקיימות לתושבת הזאת, דוגמת ה-MEG Z490 GODLIKE, אחיו הגדול. גם ברור שזה לוח אם שבא בעיקר לשרת את המעבד החזק ביותר שיכול להתאים לתושבת שלו, שזה נכון לעת זאת ה-Core i9 10900K, ובהמשך צפוי להיות זה מעבד אחר, יחד עם שדרוג יכולות ל-PCI-Express בתקן 4.0.
הנה כמה דברים שאנחנו יודעים כבר היום על לוחות האם המתקדמים של MSI כאשר ACE הוא אחד מהם – הצליחו להשבר שיאי אוברקלוקינג גם למעבד וגם לזיכרון עליהם, כאשר MSI מצליחה לקטוף בקלות שיאי מהירות זיכרון רבים בשנים האחרונות הודות לחיווי היעיל שלה.
לוח אם מומלץ – MSI MEG Z490 ACE
אין כל בעיה להכניס את ה-MEG Z490 ACE של MSI אל רשימת לוחות האם המומלצים שלנו. הנדסת הלוח משובחת, וכמות התכונות מספקת עבור הרוב המוחלט של משתמשי הקצה. מערכת הספקת החשמל בו היא המתקדמת בשוק, וכמות הממשקים בו גבוהה למדי. מחיר לוח זה גבוה, אך אינו שונה מזה של מתחריו בפל השוק העליון של Z490.
בעידן Z97 לוחות ברמה כזו (סדרת MPOWER לדוגמה) היום עולים פחות מ1000. למה המחיר כיום גבוה פי 2? אין לזה שום הצדקה