החידושים
![]() |
מעבר לצריכת ההספק, דאגה AMD לצמצם את הפער בינה לבין NVIDIA בתחום נוסף – ריבוי מעבדים גרפיים. כזכור, NVIDIA הייתה הראשונה להציג פתרון עיבוד גרפי מקבילי בדמות טכנולוגיית ה-SLI שלה ולאחר מכן אף שכללה אותו ואפשרה לחבר ארבעה כרטיסי מסך במקביל, טכנולוגייה הקרויה Quad SLI. מאידך, AMD (ליתר דיוק ATI בזמנו) לא הצליחה לעמוד בקצב של NVIDIA ופתרון העיבוד המקבילי שלה, ה-CrossFire הגיע באיחור רב לעומת המתחרה. כמו כן, עד היום לא הציגה החברה פתרון רשמי לשימוש בארבעה כרטיסים במקביל.
היום, עם השקת סדרת ה-3800 מציגה AMD סוף סוף גם פתרון לשימוש בארבעה כרטיסי מסך במקביל, בשם CrossFireX – בניגוד ליישום ה-Quad SLI של NVIDIA הדורש שימוש בשני כרטיסים "כפולים", הפתרון של AMD מאפשר שימוש בארבעה כרטיסים רגילים לחלוטין, שכן כל כרטיס מכיל שני מחברי CrossFire נפרדים. נכון להיום הטכנולוגיה נתמכת רק בלוחות אם המבוססים על ערכת השבבים 790FX של AMD, אשר צפויים להגיע לשוק בקרוב.
בנוסף, AMD ממשיכה את מסורת ה-Overdrive של ATI ומאפשרת ביצוע אוברקלוק לכרטיסים ישירות מתוך הדרייברים, בצורה נוחה ואינטואיטיבית למדי. כמובן שעבור רוב הצרכנים מדובר באפשרויות תאורטיות בלבד, שכן מעטים יכולים להרשות לעצמם לרכוש ארבעה כרטיסי High-End, אך גם בתחום המחיר AMD הכינה עבורנו הפתעה, עליה נפרט בהמשך.
![]() |
בין התכונות החדשניות הנוספות של כרטיסי ה-HD 3800 ניתן למצוא תמיכה רשמית בממשק ה-DirectX 10.1 – על אף שהגרסה החדשה מכילה שינויים זניחים לעומת גרסה 10.0, ועל אף העובדה שמשחקים התומכים בגרסה 10.0 מתחילים רק עכשיו להגיע לשוק (מה שמציב את תאריך הגעתם של משחקים התומכים ב-DirectX 10.1 אי שם בין \'בעתיד\' לבין \'אף פעם\'), AMD מנסה לרתום את הגרסה החדשה לצרכי השיווק שלה, בכדי להציב את עצמה מדרגה אחת מעל המתחרה.
במסיבת העיתונאים שנערכה אמש, לרגל השקת הכרטיסים, הסבירו נציגי החברה כי המשחקים הראשונים העושים שימוש ב-DirectX 10.1 יגיעו לשוק לא לפני המחצית השניה של שנת 2008, וכי רובם ככולם יתמכו גם בגרסת 10.0; עם זאת, אנשי החברה חזרו על הטענה כי תמיכת הכרטיסים החדשים ב-DirectX 10.1 תאפשר משחק מושך יותר ויזואלית וביצועים גבוהים יותר, לכשתגיע הדרישה לכך מצד השוק.
יש לציין כי בניגוד לגרסה 10.0 אשר דרשה משתי היצרניות ביצוע שינויים ארכיטקטוניים מרחיקי לכת, גרסה 10.1 דורשת התאמות בודדות של הליבות הקיימות. משמעות הדבר היא שגם NVIDIA תוכל להוציא לשוק כרטיסים התומכים ב-DirectX 10.1 בכל עת שתחפוץ, אך נכון להיום מדובר בגימיק שיווקי בלבד, שאינו מתרגם לשיפור בביצועים ו/או באיכות התמונה בפועל.
גם הפעם, בדומה לכרטיסי ה-HD 2900XT, מתהדרת AMD במנוע עיבוד וידאו מתקדם בשם UVD (ר"ת Universal Video Decode), אלא שלאור הפיאסקו שהתחולל לפני כמה חודשים סביב הנושא, אנו נאלצים לקחת הבטחה זו גם הפעם בערבון מוגבל. להזכירכם, בעת השקת כרטיסי ה-2900XT, הכריזה AMD על כך שהדור החדש מכיל מנוע עיבוד וידאו ייחודי אשר נועד להקל על העומס של המעבד הראשי בעת הצגת תוכן וידאו בהבחנה גבוהה (High-Definition). המצגות והמידע הרב ששחררה AMD באותה תקופה לא הותירו מקום לספק – כרטיס ה-HD 2900XT מכיל את מנוע ה-UVD. אלא שלאחר זמן מה, כאשר הכרטיסים הועמדו למבחן, התברר כי AMD יצרה למעשה מצג שווא שכן כלל המבחנים הראו באופן חד משמעי כי אין כל שיפור בעיבוד וידאו בהבחנה גבוהה בעת השימוש בכרטיס HD 2900XT. בסופו של דבר AMD הודתה בחצי פה כי מנוע ה-UVD אינו נכלל בכרטיס ה-HD 2900XT אלא רק בכרטיסים החלשים יותר בסדרה, אך הנזק כבר נעשה.
לכן, אף על פי שבמצגות שקיבלנו טרם האירוע ובמהלכו רשום במפורש שכרטיסי ה-3870 ו-3850 מכילים את מנוע ה-UVD, נצטרך לוודא זאת בעצמנו בטרם נוכל לאשר את נכונות הדבר.