ככה זה כשיש שניים
מגמת השנה – המעבר לכפול
מאת: מור שובל
שוק המחשבים אשר החל את שנת 2005, הוא לא אותו השוק אשר סוגר את השנה. שינויים רבים אפיינו את השוק, הרבה מאוד מוצרים חדשים הגיעו השנה וגם תחומים אותם כמעט לא ראינו בשנים קודמות חדרו ותפסו לעצמם מקום של כבוד.
אולם, את כותרת מגמת השנה שלנו, תופסת המגמה המתגברת בשוק המחשבים למעבר לעיבוד כפול ומקבילי – לא רק במעבדי המחשב המרכזיים, אלא גם בכרטיסי המסך, בקונסולות המשחק ובשלל פלטפורמות נוספות.
הרעיון של עיבוד מקבילי אינו חדש, אולם הוא קיבל השנה דחיפה משמעותית קדימה. היטיבו לתאר את המצב אנשי אינטל בכנס ה-IDF אשר נערך השנה בתל אביב, באומרם כי העלאת התדר ככלי להגדלת הביצועים של מעבדי הרכיבים, החלה להיות יקרה מאוד (לאו דווקא בכסף, אלא בפליטת חום, בצריכת הספק ובאמינות). דרך אחרת להגדלת הביצועים היא פשוט להוסיף עוד יכולות לעיבוד מידע, כמו למשל יחידות עיבוד (ליבות) נוספות אשר יעבדו את המידע באותו תדר, אבל במקביל.
אז מה ראינו כפול השנה?
באפריל, כמעט במקביל, השיקו AMD ו-אינטל מעבדים ראשונים הכוללים ליבה כפולה. מעבדי הליבה הכפולה של אינטל דרשו אמנם לוחות חדשים עם ערכות שבבים מיוחדות אשר תומכות במעבדים כפולי ליבה, אולם AMD הגדילה לעשות, כאשר המעבדים כפולי הליבה שלה לא דרשו שדרוג מיוחד, ואפשרו פשוט לנתק את המעבד הישן מהמחשב ולחבר במקומו מעבד כפול ליבה (ולהרוויח כמעט כפל ביצועים). בחודש יוני המשיכה AMD באותה מגמה, והשיקה את מעבדי ה-Athlon 64 X2 שלה – כפולי ליבה המיועדים לשוק הביתי (אינטל השיקה את מעבדי ה-Pentium D, כפולי הליבה שלה המיועדים לשוק הביתי, מוקדם עוד יותר).
מעבד כפול ליבה של אינטל במבט מקרוב – מאוד מקרוב
חוץ ממעבדים, שוק אחר אשר נהנה ממהפכת ה-Dual, הוא שוק כרטיסי המסך. אולי אתם לא יודעים זאת, אולם כרטיס המסך שלכם כבר עכשיו הוא הרבה מעבר לכפול ליבה. בכל מעבד גרפי מודרני (GPU), קיימות מספר יחידות עיבוד, ובכרטיסים המתקדמים ניתן כבר למצוא מספר דו ספרתי של יחידות שכאלו.
אולם, בעיני רבים, המקבילות האמיתית בכרטיסי המסך היא הטכנולוגיות של ATI ו-nVIDIA המאפשרות להפעיל שני כרטיסי מסך על אותו מחשב, ולהנות מעיבוד מקבילי ותוספת ביצועים. nVIDIA הייתה הראשונה ליישם את הרעיון, כאשר השיקה כבר לפני שנה וחצי את טכנולוגיית ה-SLI אשר שודרגה רבות השנה והחלה לתמוך בכרטיסים רבים נוספים. באמצע 2005 שיחררה גם ATI טכנולוגיה דומה משלה, טכנולוגיית ה-CrossFire. לאחרונה מחדשות החברות, ומאפשרות גם לכרטיסים הזולים והפשוטים יותר שלהן לתמוך בטכנולוגיות הללו.
מגוון חברות נוספות לקחו את הרעיון הזה צעד אחד קדימה, והציגו כרטיסי מסך המשלבים שני מעבדים גרפיים שלמים. הראשונה שהביאה לעולם יצור מוזר שכזה הייתה חברת Gigabyte, ולאחר מכן ראינו פתרונות נוספים של ASUS וחברות נוספות.
הקונסולה החדשה של מיקרוסופט, ה-Xbox 360, כוללת שלוש ליבות עיבוד, ומעבד גרפי הכולל 48 יחידות חישוב – בהחלט מרשים.
שוק הזיכרונות גם הוא נהנה מערוץ כפול למעבד (Dual Channel) כבר תקופה ארוכה, מה שמאפשר לזיכרון הפנימי שלכם רוחב פס גדול ביותר.
גם בשוק האחסון עולה אט אט אחוז המערכות המשלבות פתרונות RAID מקבילים, ויותר מערכות ביתיות נהנות מביצועים משופרים תודות להפעלת שני כוננים קשיחים במקביל. ואלו רק מקצת הדוגמאות.
אז האם זהו, תחום המחשוב המקבילי הגיע אל סוף התפתחותו והטכנולוגיה כבר בשלה? לא, מובן שלא. כמו לפני שנתיים, אז בחרנו בפריצתם של צורבי ה-DVD לשוק כפריצת השנה, וכמו לפני שנה אז בחרנו במחשוב הנייד כהתפתחות השנה, עוד ארוכה הדרך ורבה. אולם, הביטו היכן נמצא היום שוק צורבי ה-DVD ושוק המחשבים הניידים, והבינו כי עתידו של המחשוב המקבילי בהחלט מבטיח.
בשנים הבאות השוק ימשיך להתפתח, ולמרות שב-2006 ישלטו כפולי הליבה בכיפה, אנו מאמינים שבדורות הבאים (והלא כל כך רחוקים) תזכו לראות יותר ויותר מעבדים רבי ליבה, ולאו דווקא כפולים. מעבדים עם שלוש, ארבע ואפילו שמונה ליבות אינם חזון רחוק כפי שאתם חושבים, והם בהחלט יהיו שם כשהעתיד יגיע. פתרון נוסף בו אנו מאמינים, הוא פתרון הליבות הייעודיות, אשר גורס כי לאט לאט נתחיל לראות בתוך המעבדים שלנו ליבות המיועדות לבצע משימות ספציפיות, כאשר רק ליבה אחת או שתיים יהיו ליבות כלליות מרכזיות.
וכמובן שב-2006 נזכה סוף סוף לראות מעבדים כפולי ליבה גם בשוק הנייד, כאשר כבר בחודש ינואר תשיק אינטל מערכות המבוססות על מעבד עם שתי ליבות – ה\'יונה\'. ניידים כפולי ליבה הם בהחלט אחד הדברים המעניינים של 2006, ואנו נמשיך לעקוב על מנת לעדכן אתכם.