מסכי LCD – השגעון החדש
התפתחות השנה
מאת: דן מרחסין
מסכי ה-LCD, על כל סוגיהם, קיימים בעולם כבר לא מעט זמן, כ-35 שנים ליתר דיוק. אך למרות הותק הזה, רק בשנים האחרונות הם נכנסו לתודעת הציבור ותפסו את מקומם הראוי בשוק.
למרות שגל הייצור של מסכי LCD לשוק הביתי והעסקי התפרץ בסוף שנות ה-90, מסכים אלו לא נחלו הצלחה רבה בתחילת דרכם, בעיקר עקב מחירם הגבוה ביחס למסכי CRT סטנדרטיים (המחירים נעו סביב 3,000 ש"ח עבור מסך בגודל 15”) והתמורה שהם נתנו לכסף. בין החסרונות העיקריים ניתן היה למצוא זמני תגובה גבוהים (40ms ומעלה) שגרמו למריחות והפכו את המסכים לחסרי כל שימוש עבור גיימרים, זוויות צפיה נמוכות מאוד ואיכות תצוגה ירודה משמעותית לעומת ה-CRT. למעשה, היתרון המעשי היחיד שמסכי ה-LCD הראשונים הציגו הוא חסכון במקום על שולחן העבודה, ורובו המוחלט של הציבור העדיף ככל הנראה פשוט לרכוש שולחן גדול יותר, שעולה כמחצית ממחירו של מסך LCD ברמה בינונית.
אך עם הזמן, פני הדברים החלו להשתנות – שיטות הייצור השתכללו והתייעלו, מה שהוביל לעליה באיכות המוצר, ולירידה במחיר. יחד עם זאת, יש לציין כי גם כיום עלות הקמתו של מפעל לייצור פאנלי תצוגה דקים היא גבוהה מאוד, לכן ישנן כ-5 חברות בלבד המחזיקות מפעלים שכאלו, ומוכרות את הפאנלים לחברות צד-שלישי, המשלבות אותם במסכים שלהן.
אם כן, מתחילת שנות ה-2000, מסכי ה-LCD מתפתחים ללא הרף, ובקצב מסחרר; זמני התגובה ירדו משמעותית (רק לאחרונה הציגה חברת ViewSonic מסך בעל זמן תגובה של 2ms בלבד), איכות התצוגה עלתה בכל הפרמטרים (מבחינת בהירות, ניגודיות וזוויות הצפיה) והמחיר, שהינו לרוב השיקול המכריע בבחירה שבין מסך LCD לבין מסך CRT מיושן, הלך וירד. לשם השוואה, במחיר שניתן היה לרכוש לפני כ-3 שנים מסך 15” ממוצע (ביחס לתקופה), ניתן לרכוש כיום מסך 19” מתקדם, שאיכותו אינה נופלת מזו של מסך CRT ברמה גבוהה. אמנם, גם מחיריהם של מסכי ה-CRT צנחו, והם עומדים על כ-50% ממחיריהם של מסכי ה-LCD, אך כיום רבים כבר מבינים כי העתיד טמון במסכים הדקים, ואילו ה-CRT הוא נחלת העבר.
מבחינת השוק הישראלי, ניתן לומר ששנת 2005 הייתה אבן דרך ביחסו של הצרכן למסכי ה-LCD. למרות שהתנופה בתחום החלה בשנת 2004, השנה נצפתה עליה חדה במיוחד במכירות המסכים הדקים, עד כדי כך שכמעט כל מי שעוסק בתחום המחשבים ומחפש מסך חדש, פונה למסכי ה-LCD בתור ברירת מחדל. מגמה זו משתקפת היטב גם בנתוני המכירות שמציגות רשתות גדולות בתחום, המראים עליה חדה במכירות המסכים הדקים. מנתוני מספר רשתות מחשבים ארציות אשר הועברו אלינו, עולה כי אחוז המכירות של מסכי ה-LCD בישראל, מתוך כלל מכירות המסכים בארץ, הוא בעליה מתמדת, והצפי הוא שבעתיד הלא רחוק ימכרו בארץ יותר מסכי מחשב דקים, ממסכי שפורפרת מסורתיים.
אך מלבד הדהירה ההמונית אל עבר מסכים דקים עבור המחשב הביתי, ראינו השנה את ה-LCD מתפתח ונכנס לשוק חדש עבורו – טלוויזיות. אמנם טלוויזיות דקות הן אינן המצאה חדשה וקיימות כבר מספר שנים, אך ה-LCD מציג איכות וביצועים גבוהים יותר מהטלוויזיות הקיימות בשוק (הכוונה לטלוויזיות פלזמה). יחד עם זאת, בדומה למצבם של מסכי ה-LCD לפני מספר שנים, בשוק הסלוני ה-LCD עדיין נמצא בחיתוליו; עדיין קשה למצוא טלוויזיות LCD בגדלים של מעל ל-32” (אם כי הן קיימות), והמחירים גבוהים משמעותית מאלו של טלוויזיות הפלזמה.
באופן כללי, קשה שלא להעריך את ההתקדמות שעברו מסכי ה-LCD בשנת 2005 ואף נדמה כי הם מתקרבים אל סף מיצוי הפוטנציאל של התצורה הנוכחית. כבר היום, איכותם של מסכי ה-LCD היא גבוהה בכל הפרמטרים (זמן תגובה של 8ms, למשל, הינו די והותר כדי להעלים לתמיד את אפקט המריחה, בכל אפליקציה שהיא), לכן החברות יצטרכו לחפש דרכים חדשות על מנת לפתח את המסכים הדקים.
אך נראה כי החברות לא יצטרכו לשבור את הראש יותר מדי; כרגע, נראה כי השלב הבא באבולוציה של מסכי ה-LCD הוא הפיכתם לגמישים, מה שיפתח בפנינו עולם שלם של אפשרויות חדשות (עיתונים המתעדכנים בזמן אמת, למשל).
למעשה, המסכים הגמישים כבר עברו מזמן את השלב הרעיוני, ונמצאים כעת בשלבי פיתוח מתקדמים. חברת Samsung הציגה לא מזמן מסך גמיש בגודל "7, ואין ספק כי זוהי רק ההתחלה; אמנם סביר להניח שמסכים שכאלו לא ייכנסו לשימוש נרחב בשנה הקרובה (וגם לא בזאת שאחריה), אך מה שחשוב הוא שהדור הבא של מסכי ה-LCD הוא הרבה יותר קרוב ממה שחושבים – העתיד כבר כאן.