המערכת שלכם
איך אני יודע איזו מערכת אני צריך?
כשעומדים בפני החלטה איזו מערכת לרכוש, האם תהיה זו מערכת צליל היקפי או מערכת סטריאו, האם כדאי להשקיע בכל הרמקולים באופן שווה או בקדמיים יותר מכולם, יש להחליט תחילה מה יהיו השימושים של המערכת.
מערכת אשר תיועד לסטריאו בלבד, כדאי שתכלול נגן CD ייעודי, מגבר סטריאו נטו (בין שיהיה מגבר משולב, או קדם-מגבר יחד עם מגבר הספק), וזוג רמקולים אחד בלבד בתור בסיס. מעבר לרכיבים אלו, חלק יוסיפו ממירים איכותיים, קדם-מגבר פסיבי ועוד.
לעומת זאת, מערכת אשר תיועד לסראונד תצטרך לכלול נגן DVD בתור מקור, מגבר רב ערוצי ואת המפענחים הדרושים לנו. ברוב המקרים הרוכשים מסתפקים במפענחים אשר נכללים ברסיבר שלהם, עם זאת אנשים מסוימים משקיעים ממיטב כספם במפענחים חיצוניים מתקדמים יותר. מערכת סראונד תכלול גם מספר רב של רמקולים, בדרך כלל חמישה רמקולים + סאב-וופר, אם כי ניתן להרכיב מערכת זו גם עם 4 רמקולים, 6 רמקולים, ואף 7 רמקולים, וניתן להרכיבה גם ללא סאב; הכל תלוי בתוכן לו ברצונכם להאזין.
זהו כנראה המקום המתאים ביותר להסביר על המפענחים השונים אותם תרצו במערכת הסראונד שלכם. שלושת המפענחים הנפוצים מכל הינם ה-Dolby-Digital, ה-DTS וה-Dolby Pro-Logic.
מפענח ה-Dolby Digital מגיע אלינו ממעבדות Dolby, ותומך בקידוד ב-5.1 ערוצים ברזולוציה של עד 20 ביט ובתדר דגימה של עד 48KHz.
מפענח ה-DTS (Digital Theatre System) תומך ב-5.1 ערוצים גם כן, אך תומך בקידוד ברזולוציה של 24 ביט בתדר דגימה של 96KHz, ואילו המפענח השלישי הנפוץ ביותר מגיע אלינו גם הוא מבית Dolby, ועונה לשם Dolby Pro-Logic. בשונה מהשניים הקודמים, מפענח זה אינו תומך בצליל היקפי אמיתי, אלא בעזרת עיבודים שונים לאות מתרגם שידור סטריאופוני לצליל היקפי. ישנם גם מפענחים שונים אשר נפוצים פחות כמו ה-DTS ES, Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus ועוד.
לאנשים אשר יעדיפו לרכוש מערכת אשר תשמש הן להאזנות לצליל היקפי והן לסטריאו, כדאי להשקיע על פי התקציב הנתון ויחס הזמנים בהם תשמש המערכת להאזנה למוזיקה לעומת הזמנים בהם תשמש להאזנה לצליל היקפי. אנשים אשר יעדיפו לרכוש מערכת אשר תיועד יותר לסטריאו יעמדו בפני שתי אפשרויות אשר תלויות בתקציב הנתון שלהם.
אפשרות אחת היא לרכוש מערכת סראונד עם DVD בתור מקור, ורסיבר קולנוע ביתי בתור מגבר, אך להשקיע סכום גדול יחסית ברמקולים הקדמיים אשר יהיו בשימוש בהאזנה למוזיקה. לאלו אשר נתברכו בתקציב גבוה יותר כדאי לשקול קנייה של נגן DVD פשוט יחסית לצד CDP מתקדם יותר, וקנייה של רסיבר קולנוע ביתי לצד מגבר סטריאו חזק ואיכותי יחסית (אשר ניתן לחבר במקביל לקולנוע הביתי, וכך לנצל את יתרונותיו גם בעת צפייה בסרטים) אשר יחובר לקדמיים בלבד. בצורה זו מקבלים מערכת סטריאו טובה, אשר בעת הצורך גם יכולה לשמש כחלק ממערכת סראונד שלמה.
איך אני בוחר את החלקים מבין ההיצע שיש בשוק?
בעת בחירת החלקים ישנם כמה כללי אצבע ברורים. הראשון, לא קונים שום דבר בלי לשמוע אותו באופן אישי. השני, תמיד יש לבחון את הרכיבים בסביבה קרובה כמה שניתן לזו בה אתם מתכוונים למקם אותם, בין אם מדובר בהרכבת המערכת בבית לפני הקניה, ובין אם מדובר בהגעה להאזנה בחנות עם הציוד שכבר יש לנו במערכת. כל רכיב ישמע שונה לגמרי בכל מערכת וחדר.
לבסוף, כשבוחנים מערכת, חובה לבחון אותה עם דיסקים באיכות גבוהה עד כמה שניתן אשר אנו מכירים בצורה טובה ביותר. בחינה של מערכת עם דיסק צרוב באיכות ירודה, או עם דיסק שלא שמעתם קודם לכן היא לא בחינה אלא האזנה סתמית.
ישנן גישות שונות בנוגע לנושאים של איזה חלק הינו המכריע ביותר, איזה חלק יש לרכוש ראשון, וכמה להשקיע בכל רכיב. גישה אחת טוענת שיש להתחיל מהמקור שכן האיכות שלו תקבע את הרף של המערכת כולה. גישה אחרת טוענת כי יש להתחיל מהרמקולים שכן הם יקבעו את אופי הצליל הסופי. אחרים טוענים כי קודם יש לבחור דווקא את ההגברה הדרושה ולאחר מכן להתאים לה את הרמקולים, שכן לא כל מגבר מסוגל להניע כל רמקול כראוי. מעשית, אם נבדוק מערכות שהורכבו על פי כל אחת מהגישות, נמצא הן מערכות מעולות והן מערכות גרועות.
בכל הנוגע לתקציב הנפרד שיוקדש לכל חלק, גם כאן הדעות חלוקות. בעוד אחדים טוענים כי יש להשקיע באופן שווה בכל אחד מהרכיבים, אחרים טוענים כי כחצי מהתקציב צריך ללכת לרמקולים והשאר להתחלק שווה בשווה בין המגבר למקור. בכל רכישה של מערכת, יש לזכור להשאיר סכום נכבד גם לחיווט, שכן חיווט איכותי (או גרוע) יכול להשפיע על המערכת באופן משמעותי. בכל הנוגע לרמקולים יש לבחור לכל הפחות בכבלים עבים וקצרים במידת האפשר בכדי להפוך אותם "לשקופים" יחסית מבחינת המערכת. לגבי כבלי האינטרקונקט (המחברים בין המקור למגבר) יש לשאוף לאורך קצר וסיכוך איכותי עד כמה שניתן.
בכל בחינה של מערכת כדאי להגיע עם חבר אשר יש לו רקע כלשהו בנושא, ויש לו "קבלות" ליכולות ההבחנה שלו בפרטים. אדם בעל רקע בתחום יוכל לבחון דברים כמו במה, מיקוד, פירוט, רזולוציה ועוד, בצורה טובה יותר מאדם אשר חדש בתחום. עם זאת, כדאי לזכור כי לכל אדם שמיעה שונה לגמרי עקב מבנה שונה של האוזן, וטעם שונה במוזיקה. לכן, כדאי לקחת את דבריו של החבר בעירבון מוגבל, ולזכור שאתם אלה שתצטרכו לחיות עם המערכת בעתיד, ולכן הצליל שלה צריך להיות לטעמכם. כדאי גם לזכור שהמערכת תישאר אצלכם זמן רב, ולכן כדאי לעבור על מגוון רחב עד כמה שאפשר של רכיבים, ולשמוע אותם למשך פרקי זמן ארוכים יחסית (ואם ניתן גם יותר מפעם אחת). הסיבה לכך היא שבהאזנה ראשונית מערכות מסוימות יוצרות אפקט של "וואו" בעוד מערכות אחרות לא יעשו זאת. עם זאת, לאורך זמן ייתכן ותגלו כי המערכת הראשונה, למרות היותה מרשימה תחילה, הינה מתישה להאזנה ותמצאו עצמכם מאזינים לה פחות ופחות, בעוד המערכת השנייה תישמע מרשימה יותר ויותר מפעם לפעם ותגלו בה תכונות חיוביות (אם כי יכולות להיות גם שליליות) אשר לא הכרתם בעבר.
בעת כל קנייה של מערכת, כדאי לבחון את ההיצע בשוק המשומשים, בתחום הרמקולים בעיקר. רמקולים טובים יעבדו שנים רבות, ולעיתים אף עשורים רבים עם טיפול מינימלי אם בכלל. עם תג מחיר אטרקטיבי הרבה יותר משל מוצר חדש ומצב טכני מעולה, רמקולים משומשים יכולים להיות ממש מציאה. בכל הנוגע לרכיבים משומשים אחרים כמו מגברים ומקורות, גם במקרים אלו שוק המשומשים מציג מציאות, אך כדאי להתייעץ יותר מכל עם אנשים אחרים בכדי לעמוד על אמינות המוצר שאתם עומדים לרכוש וקלות/עלות התיקון שלו במידה ותזדקקו לו.
כל הכבוד. מדריך מוצלח
*הגברה שפופרתית
ולא הגברה שפורפרתית… 🙂