המגבר
סוגי המגברים הקיימים כיום
המגברים הקיימים כיום בשוק מתחלקים בעיקר ל-3 קבוצות עיקריות, על פי הטכנולוגיה בה הם עושים שימוש: הגברה שפורפרתית, הגברה טרנזיסטורית והגברה דיגיטאלית.
המגברים הטרנזיסטוריים הינם הנפוצים ביותר כיום, ונמצאים בכל טלוויזיה/נגן נייד ועוד שאנו פוגשים כיום. הטרנזיסטורים נמצאים בשימוש כ-20 שנים, ובתחילה היו הטכנולוגיה המתקדמת ביותר – הם הציגו נתונים טובים בהרבה מכל מה שהיה קיים עד אז והתהדרו בפליטת חום נמוכה יותר ואורך חיים גדול יותר. מגברים אלו קלים יותר "לשידוך" לרמקולים עקב הגמישות שלהם לעומת מגברים שהיו קיימים לפניהם, ולכן הרבה בוחרים בהם בכדי שיתאימו לשדרוגים עתידיים.
מגברים שפורפרתיים הינם הותיקים ביותר מכל שלושת הסוגים, וקיימים זה עשרות רבות של שנים. מגברים שפורפרתיים עובדים על עיקרון של יצירת הפרש מתחים גדול מאוד בין 2 חלקי השפורפרת (הלא הם האנודה והקתודה) ומסך חשמלי אשר נמצא במרכז מווסת את הזליגה, וכך מוגבר הקול. שפורפרות, בניגוד לטרנזיסטורים, לא הגיעו להספקים גבוהים מאוד, התחממו יותר וסבלו מאורך חיים קצר יותר. השפורפרות הינן בעלות זמן חיים מוקצב הנע בין 2,000 עד ל-40,000 שעות עבודה בהתאם לסוג השפורפרת. השפורפרות היו קלות יחסית להחלפה, והחלפה של שפורפרת אף הניבה צליל שונה, דבר אשר קרץ לאנשים רבים.
אמנם מגברים אלו סבלו ממחסור בפופולאריות לאחר כניסתם של המגברים הטרנזיסטוריים, אך כיום הם תופסים נתח שוק גדול יחסית, וניתן לראות לא מעט יצרנים אשר מייצרים מגברים כאלו.
המגברים הדיגיטאליים הינם החדשים ביותר, ועובדים על עיקרון שונה מבעבר. מגברים דיגיטאליים מתחלקים לשתי קבוצות, Class D ו-Class T. מגברים מסוג D מקבלים אות דיגיטאלי בכניסה, ומגברים מסוג T מקבלים אות אנלוגי בכניסה וממירים אותו לדיגיטאלי. מגברים אלו מגבירים את האות על ידי מיתוג של מתח הספק על פי סיגנל המוזיקה ישירות. מגברים אלו התחילו לאחרונה להיות זמינים במחירים נמוכים יותר מאי פעם והודות לפליטת חום נמוכה ונצילות גבוהה, הם צפויים להיות נפוצים מאוד בשנים הקרובות בכל מקום, החל ממגברים לאודיופילים, וכלה בנגנים ניידים.
מעבר לטכנולוגיות ההגברה השונות, המגברים נחלקים גם לפי הסוגים שלהם, כאשר לכל מגבר תפקיד שונה וכל מגבר מתאים למערכת שונה.
קדם-מגברים, למשל, הינם מגברים אשר עובדים בהספקים נמוכים יחסית. תפקידם הוא למתג ולבצע הגברה ראשונית לאות, בכדי להתאימו לאות הכניסה שמגבר ההספק דורש.
קדם מגברים מותאמים לתפקידים שונים: ישנם קדם מגברים שמיועדים ל-CDP, וישנם כאלו שמותאמים לפטיפונים ומגבירים את האות בצורה שונה.
סוג נוסף של מגברים הוא מגברי הספק, אשר מקבלים את האות מהקדם-מגבר ומגבירים אותו לעוצמות גבוהות הרבה יותר, וזאת בכדי שניתן יהיה להניע את הרמקולים לעוצמות שמע גבוהות.
מגברים משולבים כוללים את שני סוגי המגברים הנ"ל באריזה אחת. בצורה זו ניתן לחסוך בעלויות ייצור, וזאת עקב העובדה שניתן לחלוק רכיבים מסוימים לשני המגברים. מגברים משולבים לרוב יסבלו מרעשי רקע גבוהים יותר, וזאת עקב הפרעות אלקטרומגנטיות שנוצרות בתוכם.
גם הרסיברים, בהגדרתם, הינם מגברים משולבים הכוללים בתוך אותה אריזה גם מקלט רדיו. רסיברים יכולים להיות הן רסיברים לסטריאו (ואז יכללו הגברה לשני ערוצים בלבד) והן רסיברים לסראונד (אז יכילו הגברה לחמישה ערוצים או יותר). בימינו נפוצים מאוד רסיברים לקולנוע ביתי, אשר למעשה הינם יותר מ"סתם" רסיברים. רסיברים אלו כוללים בתוכם גם פרוססורים ו-DAC, ועם המצאותם של רכיבים רבים כל כך בקופסא אחת, ניתן להבין מדוע איכותם של מכשירים אלו ירודה יחסית למערכת אשר תכיל מכשיר נפרד לכל תפקיד. עם זאת, מכאן גם נובע מחירם הזול יחסית.
כל הכבוד. מדריך מוצלח
*הגברה שפופרתית
ולא הגברה שפורפרתית… 🙂