חברת GPD לא מוכנה לוותר לאסוס ול-ROG Ally על נפח שוק פוטנציאלי ומשיקה מימון המונים ליחידת האצת ביצועים גראפיים ייחודית משלה
אחד היתרונות המרכזיים של מערכת ה-ROG Ally המדוברת מבית אסוס על פני ה-Steam Deck של וואלב הוא כידוע הטכנולוגיה שמאפשרת חיבור כרטיס מסך חיצוני אל היחידה להזנקת הביצועים אל ליגה שונה לגמרי. לא כולם מעוניינים בהכרח בשיפור יכולות שולחני עבור מוצר שמיועד לשמש בראש ובראשונה בתור פתרון גיימינג נייד, אך נחמד בהחלט לדעת כי הוא קיים לטעמנו, בתור אפשרות שדרוג עתידית של היחידה הראשית.
בחברת GPD הצנועה מהונג-קונג, שפיתחה מערכות מחשב קומפקטיות מעניינות עוד לפני שה-Steam Deck או ה-Ally היו בסביבה, לא מעוניינים להישאר מחוץ לעניינים בכל הנוגע ליכולות הטכניות של מוצריהם – ועל כן משיקים כעת קמפיין מימון המונים חדש בפלטפורמת Indiegogo יחידה גראפית חיצונית קומפקטית משלהם שעושה שימוש בממשק אקזוטי משהו.
ה-GPD G1 מתיימר להיות יחידת הגראפיקה החיצונית הקומפקטית הקטנה ביותר בשוק, תודות להתבססות על חומרת כרטיס Radeon RX 7600M נייד צנוע יחסית מבית AMD – בשילוב עם ספק כח פנימי של 240 וואט בטכנולוגיית GaN שנדחסים יחדיו בתוך מעטפת מתכתית ששוקלת קצת פחות מקילוגרם ומציעה עובי של פחות מ-30 מילימטרים. הביצועים הגראפיים התיאורטיים של המוצר רחוקים אמנם מאלו שניתן לצפות להם מפתרונות העיבוד הגראפי החיצוניים המתקדמים שמציעה אסוס תוך התבססות על חומרות GeForce RTX 4090 נייד או Radeon RX 6850M XT נייד – אך עדיין יוכלו להכפיל ואף לשלש את היכולות שמעניקות הליבות הגראפיות המובנות הטובות ביותר מבית AMD, שמהוות את הבחירה הנפוצה ביותר עבור מערכות הגיימינג הקומפקטיות העכשוויות.
ה-GPD G1 משמש גם בתור תחנת עגינה להרחבת הקישוריות של מערכות המחשב שיחוברו אליו, עם צמד חיבורי DisplayPort 1.4a בגודל מלא, חיבור HDMI 2.1 בגודל מלא, חריץ SD 4.0 עבור כרטיסי הרחבה ושלושה חיבורי USB 3.2 בתצורת Type-A – אך החיבור המעניין ביותר ביחידה הוא ללא ספק ה-Oculink, שמוכר גם בתור SFF-8612, שמסוגל להעניק רוחב פס של עד 63Gbps בהתבסס על תקן ה-PCI-Express ומשמש גם את אסוס במסגרת טכנולוגיית ה-XG Mobile שלה.
מעטים (מאוד) המחשבים או לוחות האם שכוללים חיבור Oculink בתוכם כיום, אך ל-GPD עצמה יש את מחשב ה-Win Max 2 שגייס עד כה סכום של מעל ל-18 מיליון שקלים (!) במימון המונים ומצוייד בטכנולוגיה הנדרשת, בתור מוצר היעד האופטימלי עבור יחידת ה-G1 המדוברת. עם זאת, ה-Win Max 2 הוא לא היחיד שיוכל להנות משיפור גראפיקה באמצעות מקור חיצוני, משום שה-G1 מצוייד גם במחבר USB 4 שיאפשר להפעיל אותו בביצועים מופחתים (בשל רוחב הפס האפקטיבי הנמוך יותר מזה שב-Oculink) מכל מוצר עם חיבור USB 4 תואם.
נוסף על כך, עמוד המוצר של ה-GPD G1 כולל הצעה למתאמים מיוחדים עבור ממשקי PCI-Express ו-M.2 שיהפכו ל-Oculink/SFF-8162 – כך שמשתמשים אשר מעוניינים בכך יוכלו לבצע שדרוג קטן למערכות שולחניות קומפקטיות שונות שיעניק להם את האפשרות להרוויח את מלוא פוטנציאל הביצועים של ה-Radeon RX 7600M שמתחבא בפנים.
מחירו של ה-GPD G1 דרך Indiegogo נחשף כעת, ועומד על 5,126 דולר הונג-קונג בתור בסיס – שמתורגמים ל-656 דולר אמריקאי או 2,390 שקלים בקירוב. יקר יותר מהמחיר של חלק מדגמי ה-Steam Deck שניתן למצוא כאן בארץ ולא רחוק מאוד מהמחיר המקומי של ה-ROG Ally העדכני והמתקדם יותר. עם זאת, באותה נשימה ראויה לציין כי מחיר זה נמוך פי כמה מהמחיר שתידרשו לשלם עבור יחידת ה-ROG XG Mobile המודרנית של אסוס שמתומחרת ב-2,000 דולר לפני מס.
ה-G1 הוא לא מוצר שייחשב משתלם וראוי עבור כולם, אך מבחינתנו מהווה בכל זאת חידוש מרענן בשוק – ואנחנו נקווה לראות עוד יצרניות של מחשבים ניידים בוחרות לצייד את מוצריהן עם Oculink, כך שלעוד יצרניות תהיה סיבה לשקול השקה של יחידות שיפור גראפי חיצוניות כמו ה-G1 – אולי גם עם ביצועים מרשימים אף יותר במחירים קורצים יותר.