חברת Alphacool מציגה פיתוח שעשוי להיחשב מוזר ואולי גם מיותר כעת – אבל יוכל להפוך לאקס פאקטור עבור ביצועים מירביים עם הגעתם של כונני ה-NVMe בדור ה-PCIe 5
שנים של שימוש בכונני SSD "איטיים" בממשק SATA ובתצורת 2.5 אינץ' (שיכולה להיחשב בצדק כענקית, במונחים מודרניים) הרגיל אותנו לחשוב על מוצרי האחסון האלו כפיסות חומרה פאסיביות ופשוטות שאינן מתחממות ואינן מצריכות תכנון מיוחד כלשהו במסגרת הצבתם בתוך המארז – אך בעידן ה-NVMe, שמיזער מאוד את המימדים הפיזיים מחד והזניק את הביצועים פי כמה מאידך, נראה כי אנחנו צריכים להתחיל להתרגל להתחשב מאוד במאפיינים התרמיים של האחסון הבלתי נדיף של המערכת, לא פחות מהאופן בו אנחנו רגילים להסתכל ולנטר את הטמפרטורות של יחידת העיבוד הראשית ושל הכרטיס הגראפי.
כונני NVMe מדור ה-PCI-Express 4.0 זקוקים במקרים רבים לפתרון אפקטיבי עבור פיזור החום שנוצר בבקר ה-SSD בכדי להגיע לביצועים מיטביים, בייחוד כשמדובר בעבודה מאומצת לאורך זמן – והמצב הזה עתיד להחמיר עם בואם של כונני NVMe מדור ה-PCI-Express 5.0, שיכולים להגיע על הנייר לביצועים כפולים מאלו של הדור הקודם מבלי שבוצע שינוי כלשהו במימדים הזערוריים של תצורת ה-M.2 הביתית המוכרת.
איך עושים זאת? נתקלנו במספר חברות אשר מתכננות להציע קירורי אוויר פאסיביים מוגדלים עם כונני העידן החדש, וגם כאלו שבונות על שילוב של קירור אקטיבי עם גוף קירור מתכתי בכדי להבטיח פעולה יציבה, זריזה ואמינה לאורך זמן – אך השיטות האלו מגדילות משמעותית את המימדים הפיזיים הסופיים של הכוננים שכיום בדרך כלל נדחסים בצמוד ללוח האם, בין קירור המעבד לכרטיס המסך, ללא יותר מדי מרחב לצמוח ולתפוח. האם זה אומר שדווקא קירור מים במעגל סגור, בפרופיל נמוך יחסית ועם יכולות הסעת חום משמעותיות, יהפוך לאופנה החדשה במערכות המתקדמות ביותר? בחברת Alphacool הגרמנית בונים על כך – ומציגים פתרון ראשון לתחום עוד לפני שיש כונני Gen 5 שניתן לרכוש באופן מעשי בחנויות.
מערך ה-HDX Pro Water מיועד עבור כונני M.2 עד לתצורת 2280 הנפוצה ביותר בשוק הביתי, ומתחבר אל מערכת קירור מים קיימת, במקום להיות מוצר נפרד שפועל ומתקיים בזכות עצמו – אם כי סביר להניח שגם דגמים מסוג זה עוד נראה בעתיד הקרוב, בין אם מ-Alphacool עצמה ובין אם משחקניות אחרות של שוק הקירור המתפתח. במוצר ניתן לעשות שימוש גם עם כונני Gen 3 ו-Gen 4 קיימים, כמובן, אך סביר להניח כי את התרומה הגדולה ביותר שלו נראה עם כונני Gen 5 בכירים, כאשר עדויות ראשוניות מצביעות על כך שכוננים ללא קירור ממשי מעבר למדבקת פיזור חום מתקשים להציע ביצועים רציפים של מעל ל-10,000MBps וביצועים רציפים מירביים של 12,500MBps או 13,500MBps שמורים למעשה לגרסאות עם מערי קירור הולמים שמונעים מהבקרים השונים להגיע אל קצה טווח הטמפרטורות הבטוחות המוגדר להם.
מחירו של ה-HDX Water Pro עומד על 50 יורו כולל מס, שהם 180 שקלים בקירוב, והוא זמין לרכישה עבור צרכנים ששואפים להקדים תרופה למכה כבר עכשיו בחנות המקוונת של היצרנית.
מפחיד אותי לשים מים וחשמל באותו המארז, בטח כשאני לא מהאנשים שמתחזקים במיוחד את המחשב.