בסקירה זאת לקחנו לסיבוב התרשמות צג מחשב שרוצה לעשות הכל, בין אם מדובר בגיימינג, מסחר מקוון, מולטימדיה, יצירת תוכן או כל עבודה מרובת חלונות אחרת – ה-346P1CRH של פיליפס
הקדמה
הנה מותג שמזוהה בעיקר בעולם האלקטרוניקה וצגי המחשב לצרי משרדים ותחנות עבודה – פיליפס. יצרן האלקטרוניקה ההולנדי הותיק אינו חדש בעולם צגי המחשב, אך כשמדובר בגיימינג זה שם נפוץ משמעותית פחות מאשר מותגי הגיימינג אותם אנחנו מכירים ממוצרי חומרה כאלה ואחרים. המסך אותו אנו סוקרים פה הוא מסך שהפתיע אותנו ביכולות הגיימינג על אף היותו מיועד בראש ובראשונה לריבוי משימות בזכות רזולוציה גבוהה ושטח פיזי רב.
כיום עולם צגי המחשב מאפשר ליצרנים רבים לרכוש פאנלים או תצוגות ממפעלים, לארוז אותם כמוצרים עם מגוון תכונות ולשווק אותם לצרכן. לעיתים אנחנו רואים מותגים שאין להם היסטוריה ביצור של מסכים ופתאום הם מייצרים מסכים מתקדמים. שירותי יצור מסכים עבור מותגים שונים הפכו למודל רווחי ויעיל בשנים האחרונות, גם אם החברה שמשווקת את המסכים היא לא זאת שיצרה באופן ישיר את רכיבי התצוגה בתוך המסך. הרבה הולך לתוך הנדסת סט התכונות הנלווה, האסטטיקה וכל בונוס שיכולים לתת למוצר כחבילה שלמה.
פיליפס ישראל שלחה אלינו את המסך הזה לצרכי התרשמות. זה הוא ה-346P1CRH שלה ולא מדובר בצעקה האחרונה, אלא בדגם שיצא לשוק עוד ב-2021. תחילה, נודה כי לא הראנו התלהבות גדולה של ממש. בכל זאת, גם עבורנו פיליפס הוא לא מותג שצועק גיימינג, אלא בעיקר נכנס לאותה קטגוריה מוכרת של חברות אירופאיות שמרניות.
עם זאת, כאשר התחלנו לבדוק את המסך ולהשתמש בו באופן קבוע, סיימנו עם חווית שימוש טובה משמעותית מחשבנו שתהיה. תחילה, כמה פרטים טכניים.
ה-346P1CRH הוא מסך 34 אינצ' אולטרא-רחב המבוסס על פאנל מסוג VA. מסך זה מגיע ברזולוציית 3440X1440 שהיא מאוד טיפוסית עבור הגודל הזה. יחס הרוחב לגובה הוא 21:9. הטרנד בשנים האחרונות עבור מסכים אולטרא רחבים הוא להפוך אותם לקמורים על מנת שמרחק התצוגה מהעין ישאר דומה מקצה לקצה של המסך וכאן אכן מדובר במסך קמור.
קימור של מסך מדורג כך שמספר גבוה יותר מביא לתצוגה שטוחה יותר. דרגת הקימור של המסך הזה היא 1500R שזה יחסית עדין. דרגה של 1300R או 1200R תביא לקימור חד משמעותית. המסך הזה לא בא לעטוף את עיני המשתמש לשימוש בקרבה גדולה אלא מיועד לשימוש ממרחק סביר של כמטר.
תדר התצוגה הינו 100Hz וזה בעיקר החלק שמרגיש חמוץ בתצוגה הזאת. עבור תצוגות מתקדמות לגיימינג, עזבנו את קו 100Hz (או 100 פריימים לשניה אם תרצו) אחרי 2020 והתקדמנו לתדרים של 120-165Hz עבור התצוגות הללו כבחירה נפוצה. על הפרט הטכני הזה אין לנו הרבה ברירה אלא להוריד אפשרות של נקודת ציון חיובית.
ברמת כיסוי צבע רשמית, ה-346P1CRH מגיע עם כיסוי של 120 אחוז מתקן צבע sRGB וכיסוי של 88 אחוז מתקן Adobe RGB התובעני.
גוף המסך ותכונות פיזיקליות
כשמדובר באסטטיקה, ה-346P1CRH הוא מאוד תעשייתי, סולידי ולא רבגוני כמו מסכי גיימינג רבים, וזה דווקא משהו שאנחנו מעריכים אצל פיליפס. לא כל מוצר בעל ביצועים גבוהים צריך להראות "גיימרי".
המעמד הינו מעמד מתכת ופלסטיק שאינו חורק והוא מכיל בבסיסו צלחת שמאפשרת סיבוב מלא ולא מוגבל של התצוגה על גבי ציר. זאת תכונה שהיינו שמחים לראות בכל מעמד של מסך, ללא ספק.
המעמד מתחבר אל המסך דרך ממשק יעודי אשר מתאים גם לתקינת VESA 100 סטנדרטית המאפשרת חיבור של המסך לכל מעמד או זרוע אשר מגיעה עם התקן הזה. המעמד מאפשר כיוון גובה, הטיה עבור זווית צפיה ובאמצעות ההבסיס גם סיבוב אופקי. המעמד לא מאפשר סיבוב של המסך למצב אנכי. לא מדובר בתכונה נפוצה עבור מסכים קמורים בין כה וכה. הם מיוצרים לשימוש אופקי.
מדובר במסך עם פונקציות שמעבר למסך סטנדרטי ולכן נמצא מערך ממשקים מאוד מעניין בחלקו האחורי. יש כאן כניסת רשת RJ45 לצד צמד כניסות DisplayPort, כניסת HDMI וכניסת USB Type-C.
ה-346P1CRH של פיליפס לא נועד אך ורק לגיימינג ולכן עוצב גם כדי לשמש כתחנת עגינה של ממש למחשבים ניידים. כניסת התצוגה מסוג USB Type-C מובילה איתה התקן תצוגה DisplayPort. ישנם מחשבים ניידים רבים התומכים בתקן הזה. כניסת הרשת מסוג RJ45 נועדה למתג רשת בחזרה דרך החיבור הזה אל המחשב
אין תחנת עגינה בלי לתת ממשקים, וכאן אנחנו מקבלים בצד המסך ארבעה ממשקי USB Type-A. לצערנו מחבר ה-Type-C לא מעניק חיבוריות לממשקים הללו ולכן נדרש להשתמש בכבל USB שמקבלים ומתחבר כאן בתחתית מצד אחד ומצד שני ל-Type-C או Type-A (מגיע מתאם בניהם באריזה).
המערך הזה מאפשר חיבוריות דרך מתג KVM עליו נרחיב בההמשך.
המסך מגיע עם ספק כח פנימי ולכן כל שידרוש הוא כבל "קומקום" סטנדרטי. כמובן שיש להשתמש בכבל בתקן ישראלי כפי שמקבלים עם המסך.
חלק מזהותו של מסך שרוצה לעשות הכל הוא גם היכולת להוציא קול. בעוד אין כניסת שמע יעודית, ניתן דרך ממשקי התצוגה לקבל גם שמע עבור המסך הזה, שמשתמש בצמד רמקולי 5W בתחתית.
התרשמנו מכך שציפינו שישמעו עמומים וחלשים, וקיבלנו עוצמת שמע גבוהה, בהירה ובעלת רזולוציה מספקת. מערכת הסאונד של ה-346P1CRH טובה משחשבנו שתהיה.
ניווט עבור הגדרות במסך מתבצע באמצעות הכפתורים הללו שממוקמים בתחתית המסך בצידו הימני.
תכונה נוספת שהופכת את המסך הזה לרב-שימושי היא מצלמת רשת. ישנו מנגנון שבלחיצה משחרר מצלמת רשת מעל למסך אשר יוצאת ויורדת ב-90 מעלות לכיוון המשתמש. ניתן לכוון את זווית השימוש אך 90 מעלות היא הנמוכה ביותר. תכונה שהיינו שמחים לראות היא ניתוק חשמלי של מנגנון המצלמה כאשר היא מוחזרת למקום. זה פתח אבטחתי שרבים ישמחו לנצל שכן המצלמה מכילה גם מיקרופון.
על מנת להשתמש במצלמה יש להשתמש במחבר ה-USB שבצד המסך אשר מספק חיבוריות גם למפצל.
איכות התצוגה – צבע, תאורה וזמני תגובה
כאמור, תצוגת 34 אינצ' אולטרא-רחבה מיועדת לקהל רחב של משתמשים (no pun intended). זה יכול לשמש ליצירת תוכן, גיימינג או כל דבר אחד שמפיק תועלת מיחס גובה לרוחב שכזה. רזולוציית 3440X1440 נחשבת לסטנדרטית וקיימים בצגים רבים.
השתמשנו בכלי כיול מסוג i1DisplayPro בשביל לראות כמה מדוייק ה-346P1CRH יכול להיות עם כיוון sRGB. קודם כל נעיד שבהירות מירבית של 490cd/m נמדדה וזאת בהירות פנטסטית. אנחנו רגילים לראות 100cd/m פחות במסכים טיפוסיים מסוג VA ו-IPS. הבהירות המירבית של המסך הזה מעולה לכל שימוש שלא כולל HDR.
כיסוי צבע sRGB לאחר כיול עומד על 98.2 אחוזים שזה נתון מעולה. בדרך כלל מסכים המיועדים ליצירת תוכן הם כאלו שמגיעים לדיוק הזה.
הממשק של ה-346P1CRH נח לשימוש וניתן להזיז אותו לאיזה איזור שרוצים במסך. זאת פונקציה הכרחית כאשר רוצים לבצע כיול וכלי הכיול צריך לשבת בדיוק איפה שהממשק נמצא. כך עשינו במצב הזה.
בתפריטי המסך ניתן גם לבחור בפונקציית ה-KVM אשר משמשת לחיבור מספר אמצעים לאותו המסך. לדוגמה, ניתן לחבר צמד מחשבים או מחשב וקונסולה ולהשתמש באותם אמצעי קלט ורשת עבורם.
כמה מתכונות המפתח של פאנל מסוג VA במסכים הוא טווח דינאמי גבוה, זמני תגובה מהירים לפיקסלים ואחידות תאורה סבירה. המסך הזה מוגדר לזווית צפיה של עד 178 מעלות ולא הבחנו בשינויים בצבע או בניגודיות בזוויות חדות כנגדו.
אחידות התאורה של כל מסך שהוא לא OLED תהיה "לא טובה כמו OLED" בשלב הזה צריך להשלים עם העובדה הזאת. עם זאת, אנחנו יכולים לראות בחושך את איזורי התאורה האחורית של הצג הזה ואת אחידות הבהירות. זה מצב קצת יותר טוב ממה שאנחנו רואים בצגי IPS טיפוסיים, אז זאת נקודת ציון לטובה.
במצב של 100Hz נדרש זמן תגובה טוב על מנת שתמונה תראה חלקה וחדה בתנועה. לשמחתנו רמת העקבות בתנועה נמוכה יחסית, והחדות נשמרת בצורה טובה.
הערה אחת שניתן לעצם העובדה שמדובר בפאנל VA היא שמדובר בסוג פאנל שפחות מומלץ לקריאה של טקסט, בעיקר טקסט קטן. לא ראינו פה בעיהה של ממשק בנושא, אך החדות והניגודיות בטקסט קטן בהחלט נמצאת קצת מתחת לרמה שראינו במסכי IPS לאחרונה. זה חסרון ארוך שנים עבור VA.
חווית השימוש וסיכום
בשבועיים האחרונים השתמשנו ב-346P1CRH בתור תצוגה כאשר עברנו ממערך של צמד מסכים סטנדרטיים למסך אולטרא רחב אחד. יש יתרונות וחסרונות לשני סוגי השימוש הללו. בראש ובראשונה מסך אחד אולטרא אחב פשוט חוסך המון מקום פיזית. במקום להשתמש בשני מסכים שכוללים מסגרות ועגינה משלהם, מסך אחד לא חותך את התמונה.
מצד שני, שימוש בשני מסכים מאפשר הפרדה של חלונות והפעלה של אפליקציות מסויימות בקלות על מסך אחד בזמן שהמסך השני יכול לשמש לתוכנות לוואי, דבר מאוד נפוץ בקרב גיימרים שתמיד משתמשים בשטח פנוי עבור דפדפן, דיסקורד או כל תוכנה אחרת.
גיימינג ב-100Hz זה לא סוף העולם. קל להתרגל לזה אחרי שיורדים מ-144Hz, אבל בהחלט אפשר להרגיש את הקפיצה הקטנה בחזרה כשחוזרים ל-144Hz. הרזולוציה של 3440X1440 קלה יותר על כרטיס המסך מאשר 3840X2160 4K, באופן משמעותי למדי ולכן הביצועים בממוצע עולים בממצב כזה. במקרה ההפוך, הדרישה כן תהיה גבוהה משמעותית לאלו שהיו רגילים ל-2560X1440 הרגועה יותר.
בעבור התמורה למחיר, ציפינו לכך שהמחיר לצרכן יהיה קצת גבוה יותר מהמסך הסיני או הטאיוואני הממוצע. עם מחיר מצוי של כ-2,700 שקלים מדובר במסך יקר יותר ממסכים דוגמת GIGABYTE M34WQ או סמסונג C34H890WGR. מצד שני, מדובר במסך שמציע סט תכונות שבחלקו יכול להיות טוב יותר כמו מצלמת רשת, מתג KVM, חיבוריות Type-C ומפצל USB מכובד.
אהבנו
- זמן תגובה טוב, תמונה חדה בתנועה
- רזולוציית 3440X1440 יושבת במקום טוב באמצע
- מצלמת רשת איכותית 1080P מובנית
- מעמד סולידי, מאפשר כיוונון מלא למעט סיבוב
- קימור עדין שמתאים לשימוש ממרחק גדול
- מתג KVM כפול לשימוש ממפצל USB או ממפצל תצוגה ל-DisplayPort
- כניסת תצוגה מסוג USB Type-C כולל יכולת לספק טעינה מהירה למכשירים המחוברים למסך
- רמקולים איכותיים ובעלי עוצמת שמע גבוהה כמסך
- עיצוב סולידי ולא צעקני, לא מכיל נורות, בעל ממשק קל לניווט
- כיסוי צבע מעולה לפני ואחרי כיול, מתאים לעבודות תלויות דיוק צבע
- בהירות מירבית של 490cd/m, מאפשר שימוש בתקן HDR400 הבסיסי
פחות אהבנו
- תדר תצוגה של 100Hz בלבד נחשב למעט מיושן כיום, עם מסכי 144Hz בתג מחיר דומה
- מצלמת רשת לא מתנתקת חשמלית כאשר היא מקופלת במסך, משאירה דאגה לאבטחה ופרטיות
- מחיר יכול להיות תחרותי יותר, אך אנו מתחשבים בכך שלא מדובר במסך חדש
- סידור אריכי RGB בתצוגת VA מוביל לכך שטקסט קטן או עדין יכול לקבל אברציה, חדות ירודה. לא ההמלצה הקלה ביותר עבור משתמשים שקוראים הרבה טקסט