עשור עמוס במאורעות עבר על שוק אמצעי האחסון, אם כי במבט ראשון נראה שכלום לא השתנה. במבט מדוקדק יותר נמצא כי שינויים מרחיקי לכת קרו בתחום האחסון, זוכרים דיסקטים?
מי שמסתכל על התמונה הגדולה עשוי לטעות ולחשוב שלא הרבה השתנה – המדיות האופטיות והדיסקים הקשיחים עדיין איתנו, רק בנפח גדול הרבה יותר ובמחיר ידידותי יותר. מי שיתאמץ ויחשוב קצת יותר, ימצא לא מעט מהפיכות שפקדו את העולם הזה.
כונני דיסקטים היו להיט
שנת 2001 הייתה עידן אחר, ללא צל של ספק – כוננים קשיחים הוצעו בנפחים של פחות מ-100 גיגה-בייט (חיבור בממשקי ATA100 ו-ATA133 טרום עידן ה-SATA, זוכרים?) ועלו אלפי שקלים, 'דיסקטים' עוד לא הייתה מילה מגונה, מדיות CD דרשו מכם צורב שעלה מאות שקלים וכונני USB Flash היו בחיתוליהם, עם נפחים של 8 מגה-בייט ו-16 מגה-בייט ותג מחיר בשמיים.
- כתבה זו היא חלק מפרוייקט סיכום העשור על פי HWzone
אם היה ברצונכם להתקדם לעידן ה-DVD שהתחיל לצבור תאוצה תודות ל-PlayStation 2 היה עליכם למשכן את הבית, וכונני SSD היה קשה למצוא גם בחלומות הפרועים של המשוגעים לביצועים.
פעם זה היה להיט |
השנים חלפו, הייצור התגבר, הטכנולוגיה השתכללה והמחירים ירדו בהתאם (למזלנו הרב). כונני ה-USB Flash הכחידו את כונני הפלופי ואת נגני הדיסקים (למי מאיתנו לא היה בזמנו את אחד מאותם כונני פלאש שהיו גם נגני MP3?), הכוננים הקשיחים נהנו מפריחה תודות לעולם התוכן האינסופי שנגלה לעינינו בזכות האינטרנט המהיר, ומדיית ה-DVD הפכה למתחרה ראויה עבור הקומפקט דיסק.
חייו ומותו של ה-HD-DVD
בשנת 2004 החל קרב הענקים בין ה-HD-DVD של טושיבה ל-BluRay של סוני על תואר "המחליף של ה-DVD". סוני הייתה זו שניצחה בקרב אך גם היום, יותר משלוש שנים אחרי שטושיבה נופפה בדגל הלבן, קשה להגדיר את מדיות ה-Blu-Ray כהצלחה מסחררת.
וזה נחשב מותרות |
אי שם בשנת 2005 התוודענו ליצור חדש – כונני ה-SSD, שלקחו את זכרונות הפלאש לשלב הבא והציעו נפחים מזעריים, מהירויות אדירות ומחירים הזויים.
מצחיק להיזכר איך התלהבנו לפני כחמש שנים מכונן קשיח בנפח 400 גיגה-בייט או מכונני פלאש בנפח 512 מגה-בייט, למזלנו הכל עדיין בארכיון וניתן להכנס למנהרת הזמן ישירות באתר שלנו: ביקורת על Hitachi 7K400 וביקורת על מספר כונני פלאש.
והיום? שפע גיגה-בייטים לכולם
כיום, נראה שמצבנו לא רע בכלל – כוננים קשיחים כבר עברו לעידן הטרה בייטים ועולים בערך כמו ארוחה ממוצעת לשניים במסעדה, כונני ה-USB Flash (וכוננים קשיחים ניידים) מאפשרים לנו לקחת את כל המידע שרק נזדקק לו איתנו לכל מקום בקלות ובזול, מדיות CD ו-DVD עולות פחות מארטיק קרח וכונני ה-SSD מהירים ונגישים יותר מאי פעם (הם עדיין יקרים, אבל זה לא אומר שלא הייתה התקדמות רצינית בשנים האחרונות).
כוננים בנפחים גדולים נחשבו לפריצת דרך |
מי בכלל האמין שמתישהו נזדקק לנפח אחסון של 3 טרה-בייט? ומי דמיין שכונן כלשהו יציע אי פעם מהירויות העברה של 2.8 גיגה-בייט לשניה? את ההתקדמות הטכנולוגית שחווינו בעשור הזה בהחלט קשה לתאר במילים.
עתיד עמוס מידע
מה צופן העתיד לאמצעי האחסון שלנו? אם להאמין להצהרות החוקרים והמדענים השונים – הרבה. מאוד.
כמה וכמה חברות שונות עומלות על טכנולוגיות חדשות עבור המדיה האופטית, שאמורות להציע נפחים עצומים של מאות גיגה-בייטים ואף טרה-בייטים (או לחילופין, להפוך את הדיסקים לאמצעי אחסון שיחזיק מעמד עד לבואו של המשיח).
שמות גדולים כמו IBM וסמסונג עובדים במרץ על זכרונות מסוגים חדשים, כמו ה-Phase Change Memory וה-STT-MRAM, שיוכלו (אולי) להחליף בעתיד גם את זכרונות ה-DRAM וגם את זכרונות הפלאש.
והיום אנחנו זוכים למפלצות כאלה עם מהירות קריאה 2.5 גיגה-בייט |
תקנים וחיבורים חדשים צפויים להפוך את כונני ה-SSD למהירים עוד יותר בתקופה הקרובה, טכנולוגיות חדשות כמו תאי TLC ושבבי תלת מימד אמורות לסייע להם להפוך גם לזולים ולאמינים יותר – אבל אנחנו לא היינו ממהרים לקבור את הדיסקים הקשיחים המכאניים, שצפויים להמשיך ולהוות את האופציה השפויה לכל מי שמחפש נפח אחסון נדיב וזול בעתיד הנראה לעין.
באמת?
"אם כי במבט ראשון נראה שכלום לא השתנה" יחשוב רק מי שממש ברגעים אלו מתעורר מתרדמת בת עשור בבית החולים בעזה.
איך אתם יכולים לפתוח במשפט כזה בכתבה על תחום שבו שום דבר (!) לא זהה למה שהיה לפני 10 שנים?
ל-1
באמת?
היום אתה כבר לא משתמש בכוננים קשיחים וכונני פלאש ניידים לאחסן את המידע שלך?
במקום להיטפל לניסוח שאינו לרוחך במאמר שכלל לא מתיימר להיות מדעי, פשוט תקרא ותהנה.
אכן איך שהזמן טס…
והדברים משתכללים ללא הפסקה.
נהנתי לקרוא! תודה
ל-2
אמרתי שלא נהנתי מהכתבה? נהניתי ממנה מאוד, נהנתי מאוד מלהביע את דעתי על הרעיון שלא הרבה השתנה, פחות נהנתי לקרוא את ההודעה שמתנשאת שלך שלחלוטין מבטלת את דעתי ואת הזכות שלי להביע את דעתי בפומבי. מה עוד שאתה מכליל בצורה לא הוגנת, באותה מידה פשוט תגיד שמכשיר כלשהו שפועל על חשמל מפענח מידע דיגיטלי שמאוחסן עליו בצורה כזו או אחרת והופה! ביטלת לחלוטין את כל ההתקדמות שנעשתה בכל תחום המחשוב מהמחשבים הראשונים ועד היום.
אני חושב שלא השתנה הרבה
סה"כ שיפרו טכנולוגיה קיימת, לא יצרו משהו חדש לגמרי
ל1- הרגת אותי מצחוק.
אני מסכים עם דבריך.
המון השתנה ב10 השנים האחרונות.
זה נראה שפסקה הראשונה מנותקת מהמציאות.
ועם זאת, גם הטון שכל הזמן שואל שאלות רטוריות ומיותרות מצידו של שפירו, בסוף המאמרים שלו, מיותר לגמרי.
באופן כללי, אחלה כותב – שפירו. אך כתיבתו צריכה לדעתי לקבל טוויסט ולהשתנות מעט.
ל-6
כדי להגיע לשיפור המאוד משמעותי הזה השתמשו בטכנולוגיות חדשות
בתקווה שהדבק שIBM מפתחת יתן זינוק לשבבים התלת מימדיים אנחנו רק הולכים לראות נפחים הרבה יותר גדולים בעלויות נמוכות