אינטל משיקה באופן רשמי את סדרת Core Ultra 200 אשר ממשיכה את דרכה של Core 14. סדרה זאת כוללת שינויי ארכיטקטורה משמעותיים וגם הצהרות ביצועים שרק מתחננות למבחני ביצועים בפועל
שלום לך Core i, ברוך הבא Core Ultra? היום הופכים מעבדי Core Ultra 200 לרשמיים ברמת הצהרות ביצועים וקו מוצרים מבית אינטל והם מיועדים לתושבת שולחנית חדשה לגמרי שתגיע גם עם לוחות אם – כל זה יקרה ב-24 לחודש. מה שאנחנו מקבלים אליו חשיפה כעת הוא בעיקר קו המוצרים והטכנולוגיות שמאחורי סדרת המעבדים החדשה.
מטרת סדרת Core Ultra 200 היא בעיקר להניח יסודות חדשים וכאן קיבלנו כיוונון ציפיות מאינטל. עיקר הדגש נעשה על שיפור צריכת החשמל, הפחתה משמעותית של טמפרטורות הפעולה וחיזוק משמעותי של הליבה הגרפית המובנית, היכן שקיימת כמובן. יש גם כמה ממתקים בחיבוריות של פלטפורמת LGA1851.
כבר בהתחלה הכינה אותנו אינטל שאין כאן בשורה של שיפור משמעותי בביצועי הגיימינג, וגם חלק מהגרפים שסיפקה בנושא מבהירים זאת. אמנם, כמו תמיד – נמליץ לקוראינו להתעדכן בביקורות המוצר הבלתי תלויות אשר יהיו זמינות לקריאה ב-24 לחודש בשעות אחר הצהריים.
כאמור, אינטל מספקת זווית שונה בהשקה הזאת לעומת מה שהיינו רגילים לראות ממנה שנים רבות כאשר הדגש הוא על צריכת חשמל מופחתת בפועל. הצהרות כמו "אותם הביצועים בחצי מצריכת החשמל של Raptor Lake R" מלמדים אותנו שקפיצת ביצועים אדירה היא לא הפוקוס שמאחורי פיתוח של פיסת סיליקון ששטחה קטן משטח הסיליקון של מעבדים קודמים.
תמונת סקירה כללית של סדרת המוצרים כוללת הצהרות כמו 9 אחוזי שיפור ביצועים באותו התדר מול הדור הקודם לליבות P-Core לצד הצהרות כמו שיפור אדיר של 32 אחוזים בביצועי ליבות ה-E-Core. חדי העין יבחינו גם בשינוי מאוד מעניין שקשור לאוברקלוקינג והוא היכולת "לשחק" עם תדר המעבד במכפלות של 16.67MHz בלבד בהשוואה ל-100MHz עד כה.
למעבדים יש גם ליבות גרפיות מובנות וכאן מעבדים שולחניים מתקדמים לארכיטקטורת Xe-LPG של אינטל בהרכב דומה למה שראינו במעבדי Meteor Lake לניידים בתחילת השנה. מדובר בצעד מעניין בהשוואה למתחרתה בשוק אשר דווקא הנמיכה את עוצמת הליבות הגרפיות המובנות.
שימוש ב-4 יחידות Xe-Core או 32 קבוצות עיבוד גרפיות משמעותו קפיצה פוטנציאלית של עשרות אחוזים וגם מעל ל-100 כשמדובר בביצועי גרפיקה בשימוש הליבה הגרפית המובנית, דבר שיש לו השלכות לא רק בגיימינג אלא בכל דבר שנהנה מהאצת ליבות גרפיות לרבות קידודים מסוימים, האצות וידאו או שימוש כללי בטכנולוגיות דוגמת Quick Sync.
תם עידן הסיליקון הבודד ליצור מעבד עבור אינטל, לפחות לעת עתה. מעבדי Core Ultra 200 הידועים גם כמעבדי Arrow Lake-S הם מעבדים אשר בנויים בדומה למעבדי Meteor Lake לניידים באופן בניית המעבדים ותהליכי היצור השונים. מספר אריחים מפסי יצור שונים מחוברים יחדיו אל כדי מעבד אחד על גבי משטח מיוחד המיועד לכך. על טכנולוגיית Foveros 3D שמענו לפני מספר שנים וכעת היא זוכה להגיע גם למחשבים השולחניים בתור המצע עליו מחוברות חתיכות הסיליקון השונות.
זוהי סדרת המעבדים איתה פותחת אינטל את תושבת LGA1851 הקרבה. זו היא סדרת Core Ultra 200. המעבד הבכיר ביותר הוא ה-Core Ultra 9 285K, כאשר מעבדי Core Ultra 7 265K ו-Core Ultra 5 245K מקבלים גם גרסאות KF נטולות ליבה גרפית. כל המעבדים בסדרה הזאת, באופן מסורתי מקבלים תמיכה ביכולת אוברקלוקינג. סימול K מלווה אותנו מעל לעשור עבור כך.
ליבות ה-P-Core הינן מסוג Lion Cove וזה אומר דבר אחד – להתראות HyperThreading. הטכנולוגיה שמלווה אותנו כבר 15 שנים ברצף במעבדי אינטל נעלמת לטובת שיפור בביצועי הליבה הבודדת. מעבדי Core Ultra 9 ו-Core Ultra 7 יקבלו 8 ליבות P-Core ו-Core Ultra 5 תקבל 6 ליבות P-Core.
ליבות ה-E-Core יופיעו בקונפיגורציה של 16 או 12 או 8 עבור מעבדי Core Ultra 9 או 7 או 5 בהתאמה.
על פי אינטל ביצועי הפרודוקטיביות עם מעבד Core Ultra 9 285K צפויים להיות לעיתים טובים אפילו מאלו של מעבד 16 הליבות Ryzen 9 9950X או מספינת הדגל של הדור הקודם, ה-Core i9 14900K. כמובן שזה מבחן פנימי של אינטל.
כך נראית הצהרת הביצועים של אינטל בהשוואה ל-Core i9 14900K, מעבד הגיימינג (כמעט, מלבד 14900KS) המהיר ביותר של אינטל עד כה. רואים פה שיפור ביצועים אדיר? לא, ממש לא. רואים פה שיפור יעילות גדול? כן, באופן מרשים נראה כי מעבד ה-285K מסוגל להפחית בעשרות אחוזים את צריכת החשמל בפועל לעומת 14900K.
אינטל מצהירה: אותם הביצועים (בערך) בצריכת חשמל נמוכה משמעותית. את דעתנו על חשיבות ההשוואה הזאת והשיפור נביע בעיקר בביקורת שלנו למעבד בהמשך החודש.
שיפור גדול בצריכת החשמל משמעותו גם שיפור גדול בטמפרטורות הפעולה ואפשר להגיד בבירור שאם יש משהו בין מספר הדברים שרצינו לראות שיפור בו הוא טמפרטורות הפעולה בפועל של מעבדים. אינטל טוענת לשיפורים דרסטיים בטמפרטורת הפעולה בפועל במצבים השונים.
משלבים מולטי-טאסקינג עם גיימינג? אינטל טוענת ש-285K יוביל על פני ה-9950X של AMD כשזה מגיע לביצועי גיימינג, אפילו אם בהפרש קטן.
זו המנטרה שאינטל בחרה בה עבור מעבדי Arrow Lake החדשים. שקט, יעילות ו… שנמוך קל בביצועי הגיימינג? טקטיקה אמיצה, נמתין לראות כיצד זה יתגלם עבורם בהמשך.
יחד עם סדרת המעבדים החדשים יוצאת לעולם גם תושבת חדשה, LGA1851 והיא מגיעה עם ערכות שבבים חדשות – סדרת 800 בהובלת Z890. הפלטפורמה הזאת היא שדרוג נוסף של חיבוריות עבור אינטל עם 20 ערוצי PCI-Express 5.0 ועוד 48 ערוצי PCI-Express בדורות 4.0 ו-3.0 עבור הרכיבים השונים בלוחות האם.
החדשות הגדולות בפלטפורמת אינטל החדשה היא שסוף כל סוף אחרי שנים ארוכות תקן Thunderbolt הופך לבסיסי ונפוץ באמת. הידד! אתם תראו לוחות אם רבים אשר מכילים צמד ממשקי Thunderbolt 4 במהירות 40Gbps לצד לוחות אם בהמשך שיגיעו אפילו עם תקן Thunderbolt 5 המתקדם במיוחד אשר מאפשר חיבוריות בכיוון אחד של עד 120Gbps.
על אף שבשנים האחרונות אוברקלוקינג ידני מתכווץ בפופולריות, הגרעין הקשה של מהנדסי אינטל הטמיע שורה של שיפורים מרשימים, למעשה חלקם מרשימים בקנה מידה רציני בנוגע לאוברקלוקינג של מעבדי Arrow Lake, וזה כולל את הבשורה שלא יותר נאלץ לבצע שינויי תדר במכפלות מאולצות של 100Mhz. כעת יהיה ניתן לשחק בגרנולגיות של 16.67MHz בלבד לכל שלב. ניתן לבצע אוברקלוקינג בנפרד לליבות ה-P-Core וה-E-Core כמובן.
מצגת מסיבת העיתונאים גם כוללת מספר שקופיות AI שקשורות בעיקר בדברים שווה להרחיב עליהם במבחני הביצועים. סדרת Core Ultra לראשונה במעבדים שולחניים מגיעה לשוק ב-24 בחודש באופן רשמי. עד אז תזכו לשמוע עוד על לוחות האם השונים.
המחירים הרשמיים של סדרת מעבדי Core Ultra 200 דומים מאוד למחירי סדרות 14 ו-13 ולכן גם המחירים בפועל צפויים להיות דומים. הסדרה מתחילה עם Core Ultra 5 245KF שיעלה קצת פחות מ-300 דולרים ועד ל-Core Ultra 9 285K שיעלה קרוב ל-600 דולר.
השארו מעודכנים בעוד נביא בפניכם מבחני ביצועים מול הדורות הקודמים ומול התחרות בשוק בשלל פרמטרים. את השקת תושבת LGA1851 נלווה גם בסקירות של לוחות אם מקדמים בעלי ערכת השבבים Z890 משלל יצרניות לוחות האם בשוק.
הנה החומר בצורה וויזואלית יותר,
כלומר לכל מי שמתעצל לקרוא ו ….
כל מי שרואה עצמו כיוצר תוכן ולאו דווקא גיממר בלבד …
https://www.youtube.com/watch?v=0mPzdv4MqKk
מהלך לא ברור מוצרית. משתמשי ה-DESKTOP ממש לא מתעניינים בירידה של 12 מעלות בביצועים, או צריכה של 80W פחות. זה חסר ערך ל95% מהם.
זה חשוב מאוד – למשתמש הניידים, אבל שם יש מחיר גבוה מאוד לשיפורי היעילות – תמיכה רק ב-32 ג'יגה זיכרון ומעט מאוד ליבות בשלב הזה.
המשתמשים העיסקיים – צרכני השרתים גם לא מתרגשים כי הסדרה לא מיועדת להם.
אז נראה שכל ההכרזה הזאת די מיותרת, ברגע שמבינים מה הוכרז….
למה "מריח" לי שחוץ מהשם החדש של המעבדים אין "אווירה" של עוצמה או משהוא חדש.
על טעם ועל ריח …
על פניו, וגם בהתחשב בעובדה שה-APU (יחידת עיבוד ל-AI) חלש יחסית, עדיף אולי להמתין לדור האמתי הבא, היות ו-Arrow Lake בעצמו הוא סוג של עדכון למעבדים הקודמים, למרות הסרת ריבוי הנימים, והתוספות השונות בטכנולוגיית CHIPLETS. הדור האמתי הבא צפוי להיות NOVA LAKE וכנראה ייצא רק באזור 2026..