הכירו את Ponte Vecchio, מוצר מסחרי ראשון שיבוסס על ארכיטקטורת ה-Xe החדשנית – אשר תותאם לכל הדרגים החל ממערכי שרתים ועד למוצרי מובייל אולטרה חסכוניים
כמה שנים חלפו מאז הכריזה אינטל כי היא מתכננת לנסות את מזלה, ולא בפעם הראשונה, בתחום העיבוד המקבילי, או העיבוד הגראפי אם תרצו, ובכך לספק תחרות משמעותית ראשונה לדואופול של NVIDIA ו-AMD לראשונה מזה זמן רב – ועכשיו החזון הזה מרגיש ממשי הרבה יותר מאי-פעם עם חשיפת הפרטים הטכניים אודות מוצר ראשון שיבוסס על ארכיטקטורת העידן החדש. Navi ו-Turing – היכונו לפגוש את Xe.
Ponte Vecchio הוא שם הקוד למאיץ עיבוד מקבילי מבית אינטל אשר יגיע לשוק בשנת 2021 ויתאים לעולם השרתים ובעיקר אל עולם המחשוב עתיר העוצמה (HPC) של מחשבי העל האימתניים – עם התבססות על ליטוגרפיית הייצור העתידית של אינטל ב-7 ננומטר, על טכנולוגיית ה-Foveros המסקרנת שתאפשר לערום מספר שבבים מסוגים ושימושים שונים אחד מעל השני במארז שבב יחיד, על קישורי EMIB פנימיים מהירים בין שבבים במארז ועל טכנולוגיית קישוריות חדשה בשם Xe Link לקישור בין מאיצים שונים בהתבסס על תקן CXL ותשתית PCI-Express 5.0.
מהשקפים הרשמיים במצגות החברה נראה כי יצרנית השבבים מכוונת לארכיטקטורה גמישה יותר מזו שאנו מכירים אצל NVIDIA ו-AMD כיום – לא יהיה כאן אשכול עיבוד בסיסי שזהה בכל המוצרים עם מספר מוגדר של יחידות עיבוד, זכרון מטמון ויחידות תזמון, אלא יחידות Chiplet שונות שמותאמות לביצועים שונים ומחוברות אל שבבי זכרון מטמון נפרדים בהתאם לדרישה בכל תחום. דומה יותר לארכיטקטורה ה-Zen 2 המעבדים הכלליים של AMD, מאשר למוצרים אחרים בתחום.
Ponte Vecchio כנראה לא יהיה המוצר הראשון שמבוסס על ארכיטקטורת ה-Xe בשוק (אנחנו אמורים לראות יישומים שלה בשוק הביתי כבר בשנה הבאה), אך הוא הראשון שמקבל פירוט טכני כלשהו כבר עכשיו – וגם עדות לעוצמה ולגמישות המיועדות של הטכנולוגיה שתוכל להתאים גם למערכות Exascale פורצות דרך.
אינטל לא חשפה נתונים אודות הביצועים הצפויים מיחידות Ponte Vecchio, כך שקשה להשוות את המיזם למוצרים המוכרים לנו כעת מהמתחרות – אבל נתונים שהציגה אודות המערך הצפוי עבור מחשב העל האדיר Aurora שעתיד להיות מופעל במעבדה הלאומית ארגון של מחלקת האנרגיה בממשלת ארצות הברית בשנת 2021 איפשר לבצע כמה חישובים גסים מאוד אשר מעניקים לנו נקודת עוגן מבטיחה במיוחד.
עם הבטחה לביצועים מירביים פורצי דרך ברמה של ExaFLOPs (קווינטיליון חישובי נקודה צפה בכל שניה) בהתבסס על כ-15,000 מאיצי Ponte Vecchio, מתקבלת הערכה לביצועים בסדר גודל של כ-60TeraFLOPS (כ-60 טריליון חישובי נקודה צפה בכל שניה) עבור כל יחידת עיבוד שכזו בדיוק סטנדרטי של 32 ביט – זאת בהשוואה לביצועים שמגיעים לרמה של כ-15TeraFLOPS ממאיצים מובילים דומים של NVIDIA ו-AMD כרגע.
מדובר בזינוק אדיר שכדאי מאוד להתייחס אליו בספקנות בריאה (המחשב המדובר עוד לא נבנה אחרי הכל, והרבה מאוד דברים יכולים להשתנות בשנה וחצי או שנתיים בעולם המחשוב והחומרה), אך זו עדות ראשונה לכך שמוצרי ה-Xe של אינטל אמורים להיות תחרותיים ביחס למוצרים של המתחרות כבר בדור הראשון – לכאורה ללא צורך בכמה שנות ניסוי וטעייה עד שיצליחו להדביק פערים של שנים.
צפו לעוד הרבה פרטים ונתונים אודות Xe ומוצרים שונים שיבוססו עליה בתקופה הקרובה!