ההבטחות גדולות והמימוש לא רע בכלל. בדקנו את מחשב ה-Zenbook S14 של ASUS עם מעבד מסדרת Lunar Lake החדשה של אינטל
אחת מההבטחות הגדולות של אינטל בעולם המעבדים בתקופה האחרונה, בין כל מעבדיה לשווקים השונים הם דווקא השבבים לעולם הנייד. מדובר בסדרת המעבדים בשם Lunar Lake, סדרת ההמשך של Meteor Lake.
Lunar מי?
ארכיטקטורת Lunar Lake של אינטל, הידועה גם כ-Core Ultra 200V בעולם המחשבים הניידים הקלים היא ארכיטקטורה ששמה במרכזה את המטרה להתחרות ב-Ryzen של AMD ובשבבי ה-ARM של אפל, ולא פחות מכך. הדגש הגדול נעשה בעיקר על ביצועים בפועל באפליקציות השונות ובצריכת החשמל.
עבור רבים, אחת מהתכונות החשובות ביותר במחשבים ניידים היא צריכת החשמל. לאחר מכן אפשר לחשוב על ביצועים, שלרוב השימושים היו נהדרים בשביל רוב המשתמשים מזה כבר כמה שנים, ואז יש דברים כמו חיבוריות, איכות תצוגה ושאר ירקות.
את ההתרשמות שלנו ממעבדי Lunar Lake אנחנו מקבלים דרך הכלי הזה, ה-Zenbook S14 של ASUS שמגיע עם מעבד Core Ultra 7 258V.
בין מעבדי השונים למובייל, ה-258V נחשב לזה בעל ביצועים גבוהים וכל התכונות הדרושות, אך ללא מעטפות חום גבוהות של ספינת הדגל ה-288V.
מעבד זה מכיל 4 ליבות ביצועים (P-Core) ו-4 ליבות חסכוניות במיוחד בחשמל (LP E-Core). השילוב הזה מאפשר למעבד "לנוח" כאשר ישנם שימושים קלים, וכיום ישנם לא מעט שימושים קלים למעבדים מודרניים כמו כתיבת מסמכים, גלישה ברשת וצפיה בתוכן וידאו.
סימול של 6V או 8V בסוף דגם המעבד מסמל את קונפיגורציית זיכרון ה-RAM שמגיע עם המעבד. סיומת 6V מסמלת 16GB בעוד סיומת 8V מסמלת קונפיגורציה של 32GB עבור זיכרון מערכת. לא קיימת קונפיגורציה גדולה מ-32GB עבור מעבדי Lunar Lake.
מבט מקרוב
המעבד הזה כמו מעבדים רבים אחרים כיום של אינטל מיוצר במפעל TSMC שבטאיוון בתהליך היצור המתקדם N3B.
מחשב ה-Zenbook S14 של ASUS מדגם UX5604S מגיע עם מסך בגודל 14 אינצ' ושוקל 1.2 קילוגרם. זה לא מחשב ה-14 אינצ' הקל ביותר שפגשנו, אך בהחלט נכנס לקטגוריית קלי המשקל בשוק. גוף המחשב עשוי מחומר לו קוראת ASUS בשם המעניין Ceraluminium, למעשה מדובר בסגסוגת מתכתית עם פיניש מיוחד.
מחשב זה מוצע נכון לעת כתיבת שורות אלו בקצת פחות מ-9,000 שקלים לצרכן עם מעבד 258V. מחשב זה משתייך לקטגוריית מחשבי פרימיום עסקיים קלי-משקל.
בפועל מצאנו שהמחשב מרגיש מאוד פרימיום. זו למעשה אותה איכות בניה מעולה שפגשנו במחשב ה-Zenbook S16, מחשב שקראנו לו "כנראה הטוב בשוק" ולאחר שימוש מתמשך, אין לנו כלל בעיה גם לעמוד מאחורי הטענה הזאת.
מחשב ה-Zenbook S14 אינו שונה משמעותית בפילוסופיית העיצוב, עם קווים פשוטים ומקלדת מאוד מרווחת. המסך, שמגיע ברזולוציה של 2880X1800 וביחס רוחב לגובה של 16:10 מציע בתמורה גם הרבה מקום למשטח העכבר שמגיע עם שלל מחוות לניווט ובקרה.
החיבוריות המתקדמת של אינטל מגיעה לפלטפורמה הזאת בדמות צמד יציאות Thunderbolt 4 בתצורת USB Type-C. בצד הזה של המחשב אפשר למצוא אותן לצד כניסה לאוזניות ומחשב HDMI. יציאות ה-Thunderbolt מלבד נתונים יעניקו גם תצוגה למסכים נוספים עם פרוטוקול ה-DisplayPort המובנה שלהן.
ממשקי ה-USB-C הללו מאפשרים גם טעינה של המחשב עם המטען הכלול. אפשר להשתמש גם במטעני USB-C אחרים, כל עוד הם בהספק גבוה מספיק.
בצד בשני של המחשב ניתן למצוא מחבר USB Type-A בודד במהירות של עד 10Gbps. זה המקום לחבר אליו דברים כמו עכבר, אם רוצים.
תחתית המחשב הוא החלק בו מושכת מערכת הקירור אוויר טרי עבור קירור המעבד. במחשב זה אין כרטיס מסך מחוץ לזה המובנה במעבד ולכן אין מערכת קירור נוספת מלבד זאת של המעבד וסביבת המעבד. החלק התחתון של המחשב עשוי כולו חתיכה אחת של אותה סגסוגת.
כך נאה מבט "מפוצץ" של שכבות החומרה המעטפת של המחשב. על אף שהוא יכול להתפס כמחשב עבה, עוביו של ה-Zenbook S14 הוא 1.1 סנטימטר בלבד, מה שהופך אותו לדק אפילו ממחשבים כמו המקבוק אייר של אפל, אם כי בהפרש קטנטן.
באריזה מקבלים מטען מהיר מסוג GaN בהספק 65W יחד עם כבל USB Type-C ארוך, מתאם רשת מ-USB סטנדרטי (שכן אין מחבר רשת קווי) כמו גם עט לשימוש במסך המגע.
חיי סוללה וחווית השימוש
השימוש במעבד Lunar Lake בפועל, ביומיום לא הולך להרגיש לכם כמו חוויה חדשה לחלוטין, לפחות לא אם יש לכם נסיון עם מחשבים דקים מתקדמים מתחילת העשור. אין כאן תוספת ביצועים גדולה או ביצועים שלא היום קיימים בשום תנאי אחר. זה דבר שאינטל מודעת אליו עם עיצוב אמיץ למדי שנוכל בקלות להצהיר כי מי שמחפש את השרירים, ימצא אותם בצד של AMD עם מעבדים חזקים משמעותית.
אמנם, מעבדי Lunar Lake הם לא מעבדים שמשלבים 8 ליבות חזקות או 12 כמו אצל AMD אלא 4 בלבד לצד 4 יעילות במיוחד חשמלית.
בשורה התחתונה אין לכך משמעות גדולה במיוחד אם המחשב הנייד שלכם לא משתמש בתוכנות כבדות לאורך זמן. בפירוש, מחשבי Lunar Lake הם מחשבים שמתאימים בעיקר לפעולות היומיום הנפוצות בקרב משתמשי המחשב. אמנם, שימושים קלים בתוכנות לעיבוד וידאו ותמונה יעשו גם שימוש בליבה הגרפית המובנית מסוג Intel Graphics ARC 140V שהיא ליבה גרפית מדור חדש לגמרי וגם בין החזקות שיש כיום לאינטל להציע.
חווית השימוש בתצוגת OLED ברזולוציית 2880X1800 ובתדר של עד 120Hz היא פרימיום של ממש, ובעוד שלא מדובר במחשב גיימינג, מצאנו שאפשר להריץ משחקים כמו Overwatch 2 ברזולוציה של 1920X1200 (שעדיין נראית נהדר על מסך שכזה) ולהינות מכ-90 פריימים לשניה.
מדובר ברמה דומה למה שתמצאו במעבדי Arrow Lake השולחניים החדשים, שזה לא רע בכלל.
גם בניגון וידאו הכל הלך חלק למדי כאשר ניתן להריץ תוכן גם ביוטיוב בהבחנה גבוהה ב-4K, גם ב-60 פריימים לשניה ולקבל ניגון חלק לחלוטין. האצת הוידאו של אינטל היא מהבוגרות בשוק.
במבחן הסוללה שהוא מבחן האמת, שמנו לב לחיי סוללה דומים לאלו שפגשנו ב-Zenbook S16 עם מעבד HX370 של AMD ואלו דווקא חדשות טובות, במיוחד כשמדובר במחשב קטן יותר של 14 אינצ' עם סוללת 72 וואט-שעה לעומת 78 וואט-שעה.
דגם מחשב | זמן שהות Youtube 4K בהירות מירבית בדקות | זמן טעינה מלא בדקות | זמן גיימינג בדקות |
Asus Zenbook S16 Ryzen AI 9 HX 370 | 560 | 96 | 145 |
Asus Zenbook S14 Core Ultra 7 258V | 586 | 85 | 148 |
זמני הסוללה בין שתי ערכות השבבים הללו של AMD ושל אינטל דומים מאוד, כאשר שמנו לב שידה של אינטל על העליונה ממש במעט בזמן ניגון וידאו בבהירות מסך מלאה. זה מעניין שכן למרות הגודל השונה, שני המסכים הללו מגיעים באותה הרזולוציה ועם אותה הבהירות המירבית.
מעבדי AMD נחשבים למאוד יעילים והצליחה אינטל להוכיח שיכולה גם היא להגיע לרמות הללו. בשל כך, אנחנו מקבלים את הצד החיובי של פלטפורמות אינטל מודרניות שזה צמד יציאות Thunderbolt 4 שלא נקבל אצל AMD.
נציין לטובה כי למרות שמדובר במחשב קומפקטי חוויית ההקלדה לא מרגישה שונה מגרסת 16 האינצ' שכן המקשים גדולים ומרווחים. כמובן שיש להתרגל לדברים מסוימים כמו כך שכברירת מחדל לחצני ה-F השונים משמשים למה שהסימול בהם מראה כמו שינוי עוצמת תאורה של המסך או המקשים.
השימוש במסך OLED 3K הוא דבר שברגע שמתרגלים אליו קשה מאוד לעבור לכל מסך אחר, במיוחד כשמקבלים אותו בתדר חלק של עד 120Hz. אחד מהשיפורים הגדולים ביותר למעשה בעולם האולטרא-בוקים הללו בשנים האחרונות הם המסכים עצמם.
חשוב גם לציין כי מעבד ה-258V מכיל ליבת NPU או Neural Processing Unit. ההבטחה כאן הוא שבעתיד יעשה שימוש רחב יותר עבור מטלות כאלה ואחרות שקשורות לעולם ה-AI ב-NPU עצמו.
עבור מטלות ברירת-המחדל של תוכנת CoPilot של Windows 11 לא הבחנו כלל בשימוש ב-NPU, לפחות לא בגרסת הבסיס המוצעת בחינם עם מערכת ההפעלה. עיבוד ה-AI המקומי נעשה דווקא על המאיץ הגרפי של המעבד.
התוכנה שמגיעה עם מחשבי ASUS כיום היא תוכנת MyASUS איתה ניתן לעקוב אחרי פרטי המחשב השונים, חיישני הטמפרטורה וגם לבצע עדכון לדרייברים השונים וגם לקושחת המחשב עצמו.
כך נראה ממשק ה-BIOS בעליית המחשב כאשר ניתן לבצע בו בדיקת תקינות לכל רכיבי המחשב כמו כן גם לכבות ולהדליק התקנים שונים. מדובר בממשק פשוט, מובן ולעניין.
לסיכום, נציין כי ASUS הוא יצרן חומרה שעבר הרבה בשביל להגיע לנקודה שהוא הגיע אליה עם סדרת Zenbook S החדשה וזה מאוד ניכר בחווית השימוש הכללית שבהרבה תחומים מצליחה לגשר את משתמשי ה-PC לאותה חוויה "קסומה" ממנה נהנים משתמשי אפל בשנים האחרונות. נכון, אלו עדיין מכשירי Windows 11 ועדיין יש למיקרוסופט וליצרניות השונות אובססיה ל-AI גם כשלא תמיד צריכים אותה אבל חשוב לבצע דילול של המידע החשוב ולהוציא אותו ממוצרים שכאלה. אלו שיחפשו צעצועי AI ימצאו גם אותם כאן, כמובן.
כמחשב עסקי ששורד יום שלם בין פגישות, כתיבת מסמכים וצפיה בתוכן? ה-Zenbook S14 עם מעבדי Lunar Lake מסמן וי גדול וירוק מבחינתנו. סוף סוף רואים את קפיצת חיי הסוללה המובטחת, והפעם היא מגיעה עם איכות בניה פרופר-פרימיום ותצוגת OLED מרהיבה. לא רע, לא רע בכלל. צמד יציאות Thunderbolt 4 לשימוש בתחנות עגינה שמסוגלות לספק תצוגה, יציאות USB ויציאות רשת בו-זמנית הן בונוס רציני גם כן.
רק חבל שאין גרסה של 8 ליבות ו-64 ג'יגה. זה לא מתאים לניידים חזקים.
רק חבל שנייד אופיס מפונפן עולה הון עתק …