האם הורדת ה-DRAM מכונני ה-NVMe המודרניים תסייע להפחתה אפקטיבית מתבקשת במחיריהם או שלא תצליח להוכיח את עצמה בהיבט הביצועים? בקרוב יהיו לנו תשובות באדיבות WD
המחירים של כונני האחסון בתקן PCI-Express 4.0 החדש יורדים בהדרגתיות במהלך החודשים האחרונים, עם כמה הפתעות לפרק זמן מוגבל מצידן של חברות כמו MSI ו-Crucial שהפכו אותם למשתלמים כמעט כמו כונני NVMe בתקן PCI-Express 3.0 – אך באופן עקרוני ניתן להצהיר כי יש עוד הרבה לאן לשאוף, כאשר ברוב הימים וברוב המקרים דגמי הדור החדש יקרים בצורה ניכרת מדגמים וותיקים יותר אשר מספקים במהירויות העברה של עד 3,500 מגה-בייט בשנייה. האם חיתוך של הזכרון הדינאמי המובנה בכונן יוכל לסגור את הפערים? Western Digital מתנדבת לבחון זאת עם משפחת WD Black SN770 שלה.
הדגמים החדשים יוצעו בנפחים שבין 250GB ל-2TB, עם בקר SSD פרי פיתוח פנימי של Western Digital וזכרונות BiCS 5 בתצורת TLC תלת-מימדים עם מבנה פנימי של 112 שכבות מבית Kioxia (טושיבה לשעבר), ללא זכרון DDR4 או LPDDR3 ייעודי כאמור – שמפנה את מקומות להתבססות על טכנולוגיית ה-HMB (ר"ת Host Memory Buffer) שנעזרת בחלק קטן מזכרון ה-RAM המערכתי בתור מטמון חליפי להגדלת הביצועים האקראיים.
עם המערך הזה, כונני ה-SN770 מסוגלים לספק מהירויות העברה רציפות של עד 5,150 מגה-בייט בשנייה בקריאה ועד 4,900 מגה-בייט בשנייה בכתיבה לצד ביצועים של עד 740,000IOPS בקריאת קבצי 4KB קטנים אקראיים ועד 800,000IOPS בכתיבה של קבצי 4KB קטנים אקראיים – ללא תמיכה בהצפנות חומרתיות כלשהן אך עם אחריות לתקופה של 5 שנים, בהיקף כתיבה של 33 אחוזים מנפח הכונן מדי יום (או 43 אחוזים מנפח הכונן במקרה של דגם ה-250GB הצנוע ביותר, אם כי הביצועים התיאורטיים שלו הם גם הנמוכים ביותר כפשרה בשל שימוש במחצית מעורקי התקשורת הנתמכים בבקר). המחירים המומלצים של כונני ה-PCIe 4.0 החדשים והייחודיים יחל מ-60 דולר ל-250GB בתור הצעה שאינה מרשימה יתר על המידה, 80 דולר עבור 500GB שמהווה שיפור משמעותי, 130 דולר עבור כונן בנפח טרה-בייט אחד במה שנראה כמו יחס העלות-ביצועים המרשים ביותר בסדרה ו-270 דולר לנפח 2 טרה-בייט מירבי הזמין בשלב הזה.
ביקורות ראשונות עבור ה-WD Black SN770 כבר ברשת, עם מחמאות בלתי מבוטלות ברובן עבור ביצועים שבחלק מהשימושים ויישומים הביתיים היומיומיים אינם נופלים מכונני PCIe 4.0 מתקדמים ויקרים הרבה יותר. לא מסובך במיוחד למצוא תרחישים שממחישים את החסרונות של כונן בטכנולוגיית DRAMless עם ירידה חדה בביצועי כתיבה ברגע שזכרון המטמון מתמלא לגמרי, אך עבור צרכנים עם דרישות צנועות יחסית שרוצים ליהנות מהמהירויות המוגדלות של דור ה-PCI-Express 4.0 במערכת המודרנית שלהם הכונן הזה עשוי להוות ברכה גדולה.
האם בקרוב נראה הרבה יותר כונני PCIe 4.0 נטולי זכרון דינאמי בחנויות, או שהטכניקה הזו תתקשה להוכיח את עצמה כל עוד המחירים לא הכלליים לא הגיעו אל רמות המינימום המוחלט כמו בכונני PCI-Express 3.0? מוזמנים לכתוב לנו מה דעתכם.