Intro
שנה חדשה, מעבד אקסטרים מפלצתי חדש מבית אינטל: הכירו את Core i9 7900X, מעבד בעל עשר ליבות בארכיטקטורת Skylake-X שבא להשאיר את אינטל בראש טבלאות הביצועים. הביקורת המלאה
אנו נמצאים בחצי השני של מה שנראה כמו אחת השנים המשמעותיות ביותר למעבדים בעשור האחרון. הקיץ הזה השיקה אינטל (כרגיל) תושבת אקסטרים חדשה אשר תמשיך את קודמה. מטרת תושבות לוחות האם הללו היא בעיקר לספק ביצועי מעבד גבוהים במיוחד ביחס למה שאנחנו רגילים לקבל בלוחות האם הסטנדרטיים ובמעבדים כפולים ומרובעי ליבות.
הקדמה
ברשותכם, קצת הקדמה. בואו ונחזיר את השעון לאחור בדיוק עשר שנים. תושבת LGA775 של אינטל נמצאת בשיא הפופולאריות, מעבדי Core 2 Duo ו-Core 2 Quad כובשים את השוק עם קונפיגורציות של שתיים וארבע ליבות עיבוד לכל המבקש. לוחות האם הזמינים למשתמשים באותה העת היו מגוונים והציעו כמויות שונות של ממשקים ואיתם גם יכולות שונות של "משחק" עם מהירות מעבדים בדמות אוברקלוקינג, או "המהרה", כפי שחלק מקוראינו מכירים.
כבר אז, החלה אינטל בתוכניות לפצל את שוק המחשבים השולחניים לשני פלחים עיקריים, המשתמשים הביתיים הממוצעים והקצה העליון. אותם משתמשי קצה עליון יכלו לקנות מעבדים מיוחדים המשמשים לאוברקלוקינג ומגיעים כשהם עתירי ביצועים לכל דורש. יחד עם מעבדים כאלו בדרך כלל רכשו משתמשים גם לוחות אם מתקדמים, בדרך כלל הם כללו את ערכת השבבים X38 של אינטל.
אחרי תושבת LGA775 המאוחדת החליטה אינטל לפצל את השוק ולתת שמות חדשים למעבדיה – Core i3, Core i5 ו-Core i7. תושבת LGA1366 נולדה ומשתמשים בשוק הבייתי קיבלו לראשונה מעבדים בעלי שש ליבות לידיהם. יחד עם היכולת להשתמש במעבד מתקדם יותר, הגיעו גם זיכרונות בשלושה ערוצים וכמות גדולה יותר של ממשקים. זמן קצר לאחר השקת תושבת זאת הושקה תושבת LGA1156 אשר הכילה את המעבדים הפשוטים יותר.
מעבירים את הזמן שבע שנים קדימה. מאז LGA1366 הושקו LGA2011 ו-LGA2011-3 שכל אחת מהן כללה שני דורות מעבדים וכעת הגיע זמן לתושבת אקסטרים חדשה, LGA2066. אז, מה חדש?
כמו תמיד, גם הפעם חשוב לאינטל להדגיש עד כמה תושבת האקסטרים שלה מתקדמת, וכמה עוצמה היא תתן למשתמשיה. תושבת LGA2066 ולוחות האם בעלי ערכת השבבים X299 מלווים בסדרה חדשה של מעבדים שמתחילים ב-Core i5 בעל ארבע ליבות ועד למעבדים שיושקו בהמשך השנה ויכילו גם 18.
שורת מעבדי תושבת LGA2066 מתחילה באופן קצת תמוה ויוצא דופן במעבד מסדרת Core i5 בעל ארבע ליבות וללא תוספת של HyperThreading. נכון להיום המעבד החזק ביותר לתושבת הוא ה-Core i9 7900X שמגיע עם 10 ליבות ו-20 נימים בטכנולוגיית HyperThreading. מעבדים בעלי 12, 14, 16 ו-18 ליבות צפויים לצאת לאוויר העולם כבר באוקטובר הקרוב.
בקצרה, הנה התוספות האמיתיות שיקבלו משתמשים שיחליטו לבחור באקסטרים על פני מיינסטרים:
- לעומת מעבדים בעלי 4 ליבות עיבוד ב-LGA1151 הרגילה, תושבת LGA2066 מספקת אפשרות גם ל-6, 8 ו-10 ליבות במעבד בודד ובעתיד הקרוב תספק גם 12, 14, 16 ואפילו 18 ליבות
- שמונה חריצי זיכרון DDR4 וכזה שפועל בארבעה ערוצים. נפח זיכרון מקסימלי של 128 גיגה-בייט
- שילוב של שניים שלושה וארבעה כרטיסי מסך במערך מרובה-ליבות גרפיות. זאת, במידה ודגם המעבד גם הוא תומך באפשרות.
- תוספת של ממשקי USB בגב לוח האם וממשקי SATA לאמצעי אחסון על גבי לוח האם
אמנם, עם כל היתרונות הללו יש גם כמה חסרונות. תושבת LGA2066 תומכת גם בשני מעבדים בעלי ארבע ליבות עיבוד מסדרת Kaby Lake. מעבד ה-Core i7 7740X ו-Core i5 7640X (קראתם נכון) הם כפולי ליבה המקבילים ל-Core i7 7700K ו-Core i5 7600K לתושבת LGA1151. ההבדלים? כמעט אפסיים, תוספת תדר של 100 עד 200 מגה-הרץ לפעולת המעבד.
מעבר לכך, שימוש במעבדים הללו ישתק 4 מתוך 8 חריצי הזיכרון של לוח האם, שכן הם לא תומכים בזיכרון בארבעה ערוצים כלל. מעבר לכך, בחלק מלוחות האם גם כמה ממשקי PCI-Express יהפכו ללא פעילים כתוצאה ממחסור בתעבורת PCI-Express היוצאת מהמעבד. מדובר באופן המילולי ביותר במעבדי Core i5 7600K ו-Core i7 7700K שעברו הסבה לתושבת אחרת.
הצעד הזה של השקת מעבדים סטנדרטיים לתושבת אקסטרים ללא יתרונות הוא מאוד תמוה בעיני עולם החומרה. לא מדובר בפעם הראשונה שתושבת אקסטרים מכילה מעבדים בעלי כח דומה למעבדים שניתן למצוא בתושבת סטנדרטית (לדוג' Core i7 860 ו-Core i7 930), אך מדובר בהשקה של כאלה כחצי שנה לאחר שמעבדי התושבת הסטנדרטית קיימים. מי שרצה אחד – קנה אחד, ולא שילם 500 שקלים ויותר על לוח אם מלא תכונות שרק בחלקן אפשר להשתמש. אכן תמוה.
התשובה הרשמית שאינטל סיפקה לשאלה "למה?" היא שמשתמשים שרוצים להתנסות באקסטרים יכולים תחילה לרכוש מעבד תקציבי שכזה, שעולה כמו המקביל הסטנדרטי שלו, ואז בהמשך הדרך לשדרג. נשמח לשמוע בתגובות של משתמשים מנוסים – כמה מכם רכשו תושבת יקרה עם מעבד זול מלכתחילה בשביל לתכנן שדרוג בעולם בו תושבות אינטל מתחלפות בכל שנתיים בערך?
ועכשיו, בואו ונתמקד בשני החלקים שהופכים את הביקורת הזאת לאפשרית – הם כמובן ה-Core i9 7900X ולוח האם מדגם Asus PRIME X299-A התואם.
קיצר. מחכים לCOFFEE LAKE
לא לא …. מחכים ל-CannonLake … ה-Coffee Lake הוא ב-14 ננו מה שהיה אמור להיות ה-Cannon Lake … אבל יש להם בעיות בייצור של ה-10 ננו … אז הם הוציאו את זה כדור ביניים עד שיצליחו להתגבר עם הבעיות שיש להם בייצור של ה-10 ננו … קיצור ה-Coffee Lake הוא גרסא פחותה של ה-Cannon Lake … ??
לא משתלם … רק ryzen או threadripper שיותר מהיר בהרבה
קיצר אין חדש תחת השמש.
כפי שכבר עשרות ערוצים כבר טענו הפלטפורמה הזאת היא תוצאה של לחץ וחיפזון בדיוק כמו Pentium D בזמנו.
– לוחות אם לא בשלים עם בעיות התחממות ב VRM.
– מעבדים עם TDP גבוה במיוחד שאפילו גופי קירור נוזלי מתקשים לקרר.
– תמיכה תמוהה בערוצי זכרון ו PCI-E שחלק מהמעבדים בסדרה תומכים בפחות או יותר.
– מחזור של מעבד i5 ומעבד i7 בפלטפורמת אקסטרים, למה אינטל?
– יחס עלות תועלת בין הנמוכים ביותר ביחס למתחרה.
– וכמובן IPC בזיוני אפילו מול מעבד המיינסטרים שלהם ה 7700K.
הפלטפורמה הזאת היא הוכחה לכך שאינטל לא למדה שום דבר מתחילת שנות ה 2000 ותקרית האתלון של AMD.
באמת שאני לא יודע איזה כסיל צריך להיות כדי לרכוש משהו מהפלטפורמה הזאת.
אני ממליץ לאנשים לחכות ל Coffe Lake או ללכת על Ryzen, כי נכון להיום הדבר המדהים היחיד שיצא מהמפעל של אינטל הוא ה G4560 שזה באמת מעבד מדהים ביחס עלות תועלת.
כאילו 250 שקל בעבור מעבד שמנשק i5 זה בהחלט מדהים.
אה ושחכתי את הפאנץ' הכי חשוב בכל הסיפור הזה.
אינטל עדיין משתמשים במשחת שיניים במעבדים שלהם, קיצר בהצלחה לכולם בדליד.
אחלה ביקורת חוץ מהפסקה האחרונה – "כידוע לחלקכם, אינטל לוקחת פידבק בצורה רצינית". אינטל לא מתייחסת לביקורת. בכלל. ב7 השנים האחרונות קיבלנו מעבדי העתק-הדבק עם עוד כמה אחוזי ביצועים כאשר כל הפיתוח הלך לצריכת החשמל והליבה הגרפית שלא עניינו אף אחד (בנייחים).
הסיבה היחידה שאינטל משנה כיוון עכשיו היא AMD. שינוי המיתוג המאוחר מדגיש זאת.
לסיכום – נפגש בTHREADRIPPER 🙂
הוזלה זה תמיד מפתח להצלחה 😀 הרוב המכריע לא קונה במחירים כאלו. זה תמיד ככה. מנסים לחלוב את העשירון העליון ואח"כ מוכרים במחיר סביר (גם אם לא זול).
יופי של סקירה, במיוחד הסיכום. עשוי טוב ליאור
כשאני קורה את הסקירות של ליאור, אני מרגיש שהאתר הוא ברמה בינלאומית, ולא חסר לו כלום מ טומסהארדוור וכד'. ליאור. תמשיך ככה!
מתוך הערכה לרמת הכתבות שלך אני מציע ללטש קצת יותר את הכתבות משגיאות כתיב קטנות. [גם כשאני מקליד מהר, המקלדת לא תמיד "מבינה" אותי… ]
הכי אהבתי את "כשאני קורה" ואז את ההערה לגבי שגיאות הכתיב 🙂
בכל אופן אם מצאת שגיאת כתיב ספציפית אז בבקשה תעדכן – ואנחנו כמובן נתקן. הביקורות אומנם עוברות 2-3 עיניים אבל תמיד יכולה להיות שגיאה שמתפספסת.
אשב לי בנחת ואחכה ל 8700K _ (שנמצא ממש מעבר לפינה)
8700K זה 6/12 , מתאים ומותאם יותר למשחקים ומעט קידוד.
במחיר של 7700K
לא שווה לחכות מעט?
^ששגיאות כתיב קטנות יהיו צרותנו,
אני קונה אותן בתי ידיים….
ואני עדיין עם 3570k ?
ואני עם 2500k ולא רואה באופק עדיין את הצורך לשדרג.
מחשב זה אצלי שלא השתנה מאז 2011, כבר עבר גיל 6, ועדיין מספק ביצועים שמסוגלים לסחוב כל דבר שזורקים עליה.
באמת הגיע 2017 כעדנה שסוף סוף הצליחה להקפיץ את הביצועים פי 2 מאז Icore מרובע הלבות – בזכות Ryzen 1700 מתומת ליבות.
אלא ש….. בפועל עדיין אין בשוק יישומים (לרבות אפליקציות real time ממן משחקים), אעשר מבקשות יכולת עיבוד מתומנת ליבות
כרף סביר לעבודה איכותית. ומשכך נראה לי, כי המרובעי ליבות החזקים שלנו יסחבו יפה את 2018, ויתכן שחלק מ 2019 גם…
אז אני מביא את שגיאות הכתיב:
ישנם אפילו מארזים תומכים בתוכנולוגיה יחודית זאת.
[יתכן שזו לא שגיאה, אלא הוא המציא את המילה]
"מתח הפעולה לליבה שלו נזקקתי הוא 1.280 וולט."
למיטב ידיעתי, אמפר מוגדר ביחידות של מתח, ו וולט מוגדר כ"זרם".
וקטף את מה שנראה כמו כמו תשיא בכל הזמנים של פרסים ותשבוחות מרחבי העולם.
היי,
אתה טועה, זה הפוך. מתח הוא וולט, זרם הוא אמפר.
שאר הטעויות תוקנו.
תודה
אני אומר את מה שהמורה לפיזיקה לימד אותנו. יתכן שהוא טועה או שאני לא זוכר. יש לך מקור למה שאמרת?
גוגל?
כן. אתה צודק