שבבי ה-NAND מהדור החדש ממשיכים את כניסתם ההדרגתית והמדודה לשוק בתור יורשי ה-TLC – הפעם גם במסגרת דגמים זריזים במיוחד שמנצלים את ממשק ה-PCI-Express 3.0×4
למרות תחזיות פסימיות שהושמעו עבורם בתחילת הדרך, שבבי NAND בתצורת TLC שמאפשרת שמירת שלושה ביטים של מידע בכל תא אחסון הוכיחו את עצמם ובגדול – הפכו לברירת המחדל החדשה של שוק ה-SSD כמעט בכל הקטגוריות והתחומים עם אמינות וביצועים שהתעלו על הציפיות לעתים, ובעיקר רמות זמינות ועלויות שאיפשרו לנו להתרגל למצב הנוכחי בו ניתן לשלם הרבה פחות משקל אחד עבור ג'יגה-בייט של נפח זריז. כל זה לא קרה ברגע אחד אלא בהדרגתיות – וכעת אנו נמצאים בעידן הצעדים הראשונים של טכנולוגיית ה-QLC שביום מן הימים אמורה להפוך את כונני האחסון לגדולים ונגישים אפילו יותר.
אינטל וסמסונג היו הראשונות להציג לעולם ניצנים של שבבי NAND שמאחסנים ארבעה ביטים של מידע בכל תא, לצפיפות גבוהה ב-33 אחוזים מזו של שבבי TLC במבנה דומה, וכעת זו מיקרון שמגייסת את מותג ה-Crucial שלה ומציגה את כונן ה-P1 – האח החורג של דגמי 660p מבית אינטל שמציע תצורת M.2 ותמיכה בתקן NVMe במחיר תחרותי.
ה-Crucial P1 יבוסס על בקר SM2263EN תקציבי מהדור החדש של Silicon Motion בתוספת לשבבי QLC תלת מימדיים של IMFT (היצרנית המשותפת לאינטל ומיקרון) בעלי נפח של 1024 ג'יגה-ביט לכל שכבה, בנפחים כוללים של 500 ג'יגה-בייט, טרה-בייט אחד ושני טרה-בייט – כאשר הדגם הבסיסי זקוק למארז שבבי NAND בודד בכדי להגיע לנפח הנדרש ואילו דגם טרה-בייט מסתפק בשני מארזי שבב לשם כך.
הכונן מבטיח מהירויות העברה רציפות של עד 2,000 מגה-בייט בשנייה בקריאה ועד 1,750 מגה-בייט בכתיבה, בהתאם למגבלות בקר ה-SSD הנבחר, וכן ביצועים אקראיים של עד 250,000IOPS בכתיבת וקריאת קבצי 4 קילו-בייט קטנים (בדגם ה-2 טרה-בייט שיהיה זמין לרכישה במועד מאוחר יותר).
מחירים מומלצים רשמיים של 110 דולר לנפח 500GB ו-220 דולר לנפח כפול מכך עשויים להישמע מבטיחים על הנייר (דגם ה-2 טרה-בייט יגיע באיחור וטרם תומחר) ביחס לכונני NVMe אחרים, אך כאן זו הנקודה בה אנו נזכרים כי דגמי ה-660p של אינטל שמבוססים על אותו בקר ואותם שבבי QLC הוצגו לפני כחודשיים עם מחירים של 100 דולר ו-200 דולר לנפחים המקבילים, כך שיש פה בהחלט מקום לשיפור. בנוסף, אחריות לתקופה של חמש שנים אך עם תמיכה בהיקף כתיבה מינימלי של כעשירית מנפח הכונן הכולל מדי יום מזכירה לנו את המגבלות הטכנולוגיות המהותיות איתן מגיעים שבבי ה-QLC בשלב מוקדם זה של חייהם.
אנחנו מברכים בהחלט על הצטרפות דגמי QLC חדשים למירוץ, בייחוד בעולם ה-NVMe אשר הופך במהירות לנושא החם הבא – אך במקביל מקווים מאוד כי מחירי ה-Crucial P1 המעשיים ירדו מתחת לרף המומלץ כמה שיותר מהר, וכי הזמינות תהיה רחבה ועדיפה על פני זו של הכוננים מאינטל. זמינות טובה יותר של דגמי ה-QLC הראשונים תוכל לקרב אותנו בסופו של דבר על הרגע בו הם יהיו עדיפים יותר מכל דגם עם שבבי TLC במונחי עלות-תועלת – ומשם רק השמיים הם הגבול.
מה דעתכם על היצירה הטרייה מבית מיקרון? בואו לדבר על זה!