לקחנו לסיבוב את מחשב ה-G6X של GIGABYTE עם מעבד Core i7 בדור ה-13 יחד עם ליבה גרפית מסוג RTX 4060 – האם התמורה עבור המחיר הוגנת?
לעיתים יצרניות החומרה השונות לוקחות את הזמן ליצר מחשבים ניידים שמטרתם היא להווה תחליף לכל שימוש סטנדרטי שמוצאים במחשבים השולחניים, ועל אחד כזה אנו מסתכלים היום. מחשבים ניידים מתקדמים הם לא דבר חדש עבור GIGABYTE והפעם נביט על מחשב בסדרת הגיימינג שלה, ה-G6X אשר מיועד לאלו שרוצים לקחת איתם כל כח העיבוד הכללי וגם הגרפי ולעשות זאת על הצד הזול יותר של ספקטרום המחשבים הניידים.
מבט מקרוב
בין סדרות המוצרים השונות של GIGABYTE, סדרת G היא לרוב הזולה וזאת שאמורה להנגיש בצורה הטובה ביותר יחס של עלות מול תמורה, לפחות כשזה מגיע לעוצמת החומרה עצמה.
זה הוא ה-G6X 2024 של GIGABYTE. הדגם הספציפי שאותו אנו מסקרים מכיל מעבד מדגם Core i7 13650HX ומגיע עם כרטיס המסך GeForce RTX 4060 8GB. למחשב זה 32GB של זיכרון RAM מסוג DDR5 יחד עם אחסון בנפח של 1TB. קיימת גם גרסה עם RTX 4050 לאלו שמחפשים האצה גרפית צנועה משמעותית.
כמה דברים בנוגע לקונפיגורציות השונות ששווה לנו לציין הם שיתכן ותמצאו את המחשב הזה עם 16GB של זיכרון מערכת, וגם ללא רשיון מערכת הפעלה. מדובר בתכונה שצריך לציין לטובה, את הגמישות הזאת. הדגם שמכיל 16GB של זיכרון RAM ומגיע ללא מערכת הפעלה מתומחר בארץ בכ-5,050 שקלים. תמיד ניתן לבקש מהחנות לבצע התקנה של זיכרון נוסף. במקרה הזה, צפוי לעלות מעט. כמובן שניתן גם לרכוש רשיון מערכת הפעלה, דבר אשר יתווסף למחירו גם כן.
ה-G6X 2024 הוא לא מחשב קל משקל, ולא מתיימר להיות כזה עם עובי מכובד ומערכת קירור מתקדמת לרכיביו. מחשב זה שוקל 2.5 קילוגרם, שזה בהחלט משקל מכובד עבור מחשב נייד בעל מסך 16 אינצ' בימנו. קטגוריית קלי המשקל לגדלי המסך הללו נעה באיזור 1.1-1.4 קילוגרם.
ב-G6X מקבלים מסך 16 אינצ' בטכנולוגיית IPS בעל רזולוציה של 1920X1200 וזה אומר יחס רוחב גובה של 16:10 שבמהרה הפך לחביב רבים וגם אנחנו חושבים שזה היחס המועדף לכל דבר מלבד גיימינג. כיאה למחשב שמיועד בעיקר לגיימינג, מסך זה מגיע בתדר ריענון של עד 165Hz לקבלת תצוגה של עד 165 פריימים לשניה.
בצד השמאלי של המחשב (מימין לשמאל) ניתן למצוא את שקע האוזניות, מחבר USB 5Gbps, מקום ליציאת אוויר חם ממערכת הקירור ומקום למנעול מסוג Kensington.
בצד הימני ישנו מחבר USB Type-C 10Gbps ואחד מסוג USB Type-A 5Gbps גם כן.
גב המחשב כולל מחבר USB Type-C נוסף במהירות 10Gbps אשר תומך גם ביציאת תצוגה, לצד הכניסה למחבר החשמל הראשי, יציאת HDMI וכניסת רשת במהירות 1Gbps. כתוצאת מסידור הממשקים הזה, תומך ה-G6X בחיבור לצמד מסכים, כאשר אחד יעשה בפרוטוקול DisplayPort על גבי USB Type-C.
עם המחשב מקבלים ספק כח חיצוני בהספק של 180W. חשוב לציין שלמחשב סוללה בנפח של 73Wh. במקרה של מחשבים מהסוג הזה, היא תשמש בעיקר להצלת המחשב מהפסקות חשמל, שכן אם אתם באמצע משחק ומושכים עשרות וואט, החשבון הוא פשוט והסוללה תתרוקן במהרה. זה לא מסוג המחשבים שמיועדים להשאר שעות רבות ללא שקע חשמלי בסביבה.
חומרה ומבחני ביצועים
היתרון בכך שדורות רבים של מעבדים יוצאים לשוק בטווח זמן יחסית קצר הוא שאפשר לראות מעבדים חזקים למדי מגיעים גם לדרגות מחיר נמוכות יותר בשוק. מחשב זה מכיל את ה-Core i7 13650HX, מעבד שמבוסס על אותה הארכיטקטורה שמצאנו בדור 13 של מעבדי אינטל. מעבד זה מכיל 6 ליבות P-Core לצד 8 ליבות יעילות מסוג E-Core. בשל הימצאות טכנולוגיית ריבוי-נימים שיש לליבות ה-P-Core אנחנו מגיעים לסך נימים של 20 עבור המעבד הזה.
הליבה הגרפית של המחשב הזה היא ה-GeForce RTX 4060 למחשבים ניידים. בשונה מהרבה כרטיסי מסך שונים למחשבים הניידים, דווקא על RTX 4060 חסה NVIDIA כאשר העניקה לליבה הגרפית הזאת מאפיינים דומים לאלו שאפשר למצוא בכרטיסי ה-GeForce RTX 4060 הסטנדרטיים. עבור המשתמש, זה הלב הפועם של יכולות גיימינג במחשב הנייד וכאן אנחנו מקבלים אותו בקונפיגורציה מלאה. ההבדל הגדול בין הליבה הגרפית הזאת לבין מה שמוצאים במחשבים שולחניים הוא שכאן היא מוגבלת ל-105W בלבד של צריכת חשמל בעוד RTX 4060 הסטנדרטי מקבל 115W ויותר של מרווח תמרון. כתוצאה מכך, תדרי הפעולה של הליבה יהיו נמוכים יותר בגרסה הניידת.
כונן ה-SSD שמקבלים במחשב בנפח של 1TB הינו תוצרת GIGABYTE ומדורג ככונן שתומך בדור PCI-Express 4.0. בפועל אנחנו רואים מהירויות של כונן צנוע למדי. מדובר בכונן אמצע שוק, לא איטי כמו הזולים שבניהם, אך לא מהיר כמו כונני השוק הגבוה שחלקם מייצרת GIGABYTE עצמה, כמו ה-Gen4 7000 שלה עצמה. קריאה אקראית בטור של קבצי 4KB מדורגת פה בכ-56MB לשניה. כונן איטי ישהה באיזור 45 לשניה, כזה שנחשב למהיר יעבור את רף 70 לשניה. ספינות דגל עוברות גם את קו 80MB לשניה.
לטובת בחינת המחשב הנייד הזה בהשוואה למערכת מחשב שולחנית, הקמנו עמדת מחשב שולחנית שכוללת מעבד Ryzen 5 7600X טיפוסי לצד GeForce RTX 4060 ואיתה גם מערכת מתקדמת יותר שכוללת Ryzen 7 7700X יחד עם RTX 4070 לצורכי השוואה. כמובן שהמערכת המתקדמת יותר יקרה משמעותית, כזאת שבכ-5,000 שקלים בודאי שלא תשיגו יחד עם מסך וזו למעשה הנקודה של מוצר שכזה.
המטרה שלנו היא לבדוק את הפרש הביצועים בין מערכת שולחנית טיפוסית עם RTX 4060 בהשוואה לזאת ניידת עם ליבה גרפית דומה.
במשחק Overwatch 2 הופתענו לראות שלמרות מגבלות צריכת החשמל, מצליח מחשב ה-G6X לשכפל את חווית המחשב השולחני בצורה כמעט מושלמת עם תוצאות כמעט זהות ברזולוציית 1080P. כמובן ששימוש ב-RTX 4070 שיקר משמעותית יביא לביצועים טובים יותר, אך זאת נקודת יחוס אחרת.
ב-Dirt 5 אנחנו רואים שהקונפיגורציה השולחנית מביאה לביצועים גבוהים יותר בכ-11 אחוזים. זה לא הבדל משמעותי כלל.
גם במשחק Hitman: World Assassination אנחנו רואים הבדל ביצועים יחסית קטן כאשר המערכת השולחנית הביאה תוספת ביצועים של 8 אחוזים בלבד.
במשחק Plague Tale גם כן תוספת של 6 אחוזים בלבד למערכת השולחנית לעומת המחשב הנייד G6X בעל RTX 4060.
ב-Black Myth: Wukong ראינו את ההבדל הגדול ביותר בין המערכת הניידת לשולחנית עד כה, כאשר זאת המבוססת על 7600X ו-RTX 4060 הביאה לתוספת ביצועים של כ-44 אחוזים. הסיבה לכך עשויה להיות מתיחת העומס הגרפי לצד עומס העיבוד הכללי אשר לא משאירה למחשב הנייד הרבה מרווח תמרון במגבלות צריכת החשמל שלו.
ב-Final Fantasy XIV: Dawntrail ראינו חזרה לדפוס המוכר עם הבדל של אחוזים בודדים בין במערכת הניידת לשולחנית.
במבחן 7ZIP מה שאנחנו מבחינים הוא עניין מעניין שכן ה-13650HX הוא מעבד שצריך להביא תוצאות טובות יותר מאלו של ה-7600X, אך הזיכרון שמקבלים במחשב הנייד של GIGABYTE הינו במהירות 4800MT/s בלבד, לעומת זיכרון DDR5-6000 שנחשב לסטנדרטי לחלוטין במערכת שולחניות כיום. כך נוצר מצב שהביצועים בניהם דומים.
ברינדור בשימוש Blender אין לצפות לביצועים שוברי שיאים אפילו עם כמות הנימים הגדולה של ה-13650HX, אמנם הגענו קרוב למדי לביצועיו של ה-Ryzen 5 7600X אשר נהנה ממעטפת חום מירבית גבוהה יותר.
במבחן הרינדור של Cinebench דווקא רואים יתרון למעבד 13650HX בזכות 20 נימיו לעומת ה-7600X, מעבד בעל 6 ליבות ו-12 נימים.
סיכום
באופן שהפתיע גם אותנו, ראינו שלרוב ביצועי ה-GIGABYTE G6X דומים מאוד למערכת שולחנית עם כרטיס מסך סטנדרטי מסוג GeForce RTX 4060 ומלבד Wukong ששם הבדל הביצועים גדול, מדובר בחווית ביצועים כמעט זהה.
כמובן שמחשב נייד הוא לא מחשב שולחני כשזה מגיע לשימוש במסך גדול, מקלדת מרווחת וכל מה שמגיע עם זה אך מטרתו של ה-G6X הוא בעיקר לקחת כל מה שמחשב גיימינג שולחני טיפוסי מסוגל לתת ולתת אותו במחיר הוגן בדרך שבה יוכל המשתמש לטייל בארץ ובעולם. למיטב ידיעתנו, מדובר באחד המחשבים הזולים ביותר בנוף הישראלי שמגיעים עם שילוב של מעבד חזק ושל RTX 4060 שמגיע עם מעטפת חום מאוד נדיבה של עד 105W.
בפועל ראינו שה-RTX 4060 שב-G6X מימש את זכותו להגיע למעטפת החום המוגדרת לו של 105W. רוב הזמן במאמץ מלא הוא בילה מעל ל-80W בכל מקרה.
במסגרת איכות הבניה, נציין כי איכות הבניה של ה-G6X היא לא הצד החזק שלו. בכל זאת, אי אפשר לצפות ממחשב נייד מתקדם בכ-5,000 שקלים להנגיש כל תכונה מתקדמת שרק נרצה. דוגמה לאיכות בניה בינונית למדי היא למשל המקלדת של ה-G6X.
בעוד הלחצנים עצמם מרווחים מספיק והקלדה מתבצעת בלי הרבה קשיים, מצאנו שהפעלת לחץ על המקלדת גורמת לה מעט לשקוע באיזורים שונים, וזו תכונה נפוצה למדי במחשבים ניידים זולים יותר, או לפחות אלו שבנויים בצורה שמתפשרת קצת על איכות הבניה. מחשבי פרימיום לרוב יגיעו עם איזורים מחוזקים כדי שלא יהיו נקודות חלשות בהן המחשב ישקע או יתעוות תחת מאמץ.
מלבד זאת דווקא הצד של המסך מכיל איכות בניה גבוהה יותר מזה של המקלדת. מסגרת המסך וחלקו החיצוני של המחשב מצופים בכיסוי מתכתי אשר מונע התוועתות של המסך, מאפשר פתיחה שלו עם יד אחת וגם מגן עליו מנזקי הסביבה כאשר הוא באחסון.
משטח המגע עצמו בינוני אך מכובד. הוא טוב יותר ממחשבי GIGABYTE זולים אחרים שבדקנו עד כה, אך אינו טוב כמו במחשבי היוקרה של GIGABYTE דוגמת סדרת AERO שלה ליוצרי תוכן. המשטח בעל שטח נדיב ומקדם חיכוך נמוך, אך ישנה "קליקיות" חלולה כאשר לוחצים מקש ימני או שמאלי בתחתית המשטח, מסוג הלחיצות הפחות טקטיליות שאפשר למצוא.
לסיכום נציין דווקא לטובה את ה-G6X של GIGABYTE עם RTX 4060. ראינו שברוב המוחלט של משחקים מטלות עיבוד כלליות המחשב מצליח מאוד בכבוד לשכפל את הביצועים שמקבלים במערכת שולחנית עם RTX 4060 ואם זאת המטלה של מחשב שכזה – הוא הצליח לעמוד בה בהצלחה רבה. לעיתים אנחנו רואים מחשבים ניידים שנושאים ליבות גרפיות עם שמות מטעים, עם שמות דומים לכרטיסי מסך שולחניים אך ביצועים שאינם אפילו קרובים אך כאן אנחנו רואים RTX 4060 שלם ומלא שנכנס לתוך מחשב נייד ומוצע למשתמש יחד עם מסך בקצב ריענון גבוה במחיר הוגן.
כאמור, מדובר במחשב הזול ביותר שתמצאו בשוק שמכיל שילוב של מעבד Core i7 בהספק גבוה יחד עם RTX 4060 בהספק גבוה בארץ. לרוב הקטגוריה הזאת מתחילה רק מאיזור 6,000 שקלים וכאן מגיע ל-GIGABYTE קרדיט. החופש לבחור קונפיגורציית זיכרון בין 16GB ל-32GB כמו גם קבלת המחשב ללא מערכת הפעלה הם מסוג הדברים שאנחנו אוהבים לראות בכל מחשב שמגיע לשוק. זה חוסך למשתמש כסף.
מסך IPS הוא לא מסך OLED, אבל הרזולוציה של 1920X1200 וקצב ריענון של 165Hz מרגישים כמו הבחירה הנכונה ביותר עבור כרטיס מסך דוגמת RTX 4060 8GB וכאן GIGABYTE עשתה התאמה טובה, בעיקר בהתחשב בתקציב.