מחשב נייד עם RTX 3080 ומסך בתדר 300Hz הוא בהחלט לא דבר נפוץ, אך GIGABYTE אוהבת לנפץ שגרה עם מוצרים מהסוג הזה – בואו לראות את ה-AORUS 17G בפעולה
בתקופה האחרונה הספקנו לראות כמה ממחשביה הניידים של יצרנית החומרה נודעת GIGABYTE, בניהם גם כמה דגמי 15 אינצ'. כיום נביט בדגם שפונה בצורה מובהקת למדי אל שחקני הספורט האלקטרוני ואלה שמעדיפים מהירות על פני כל דבר אחר.
ה-AORUS 17G היא סדרת מחשבים ניידים לגיימרים על פי GIGABYTE שקיבלה לאחרונה רענון לשימוש בכרטיסי המסך החדשים של NVIDIA מבוססי ארכיטקטורת Ampere. מחשב נייד זה מדגם AORUS 17G YC מכיל מפרט טכני מעט מפתיע ולא שגרתי על מנת להתאים לחובבי הספורט האלקטרוני מלא האקשן שממשיך לצבור תאוצה.
ה-AORUS 17G YC הינו מחשב בעל מסך 17.3 אינצ' ברזולוציית 1920X1080 שאמנם אינה נחשבת לגבוהה במיוחד בתחום הלפטופים לגיימינג, אך מסך זה מגיע בתדר שידור אדיר של 300Hz (משמע הצגת 300 פריימים לשניה כשאפשר). הצג עצמו הינו בטכנולוגיית IPS ומדורג לכיסוי 72% מטווח צבע NTSC. צג זה מגיע לאחר כיול במפעל ונושא תג איכות X-Rite Pantone (חברה שמתמכה בכיול תצוגה ובעלת ציוד שכזה).
מחשב זה מגיע עם כרטיס המסך GeForce RTX 3080 למחשבים ניידים ומעבדי Core i7 10870H של אינטל בעל שמונה ליבות. הרעיון מאחורי השילוב של כרטיס מסך חזק כמו RTX 3080 עם תצוגת 1920X1080 "בלבד" הוא שימוש וניצול מירבי ככל האפשר באותם 300 פריימים לשניה שהתצוגה יכולה להפיק. שילוב של רזולוציה סטנדרטית ולא מרגשת במיוחד יחד עם עוצמה גרפית גבוהה ככל הניתן הוא דבר שמתאר ספורט אלקטרוני כמעט מהרגע שהוא נולד. משחקים כמו CS:GO או Overwatch או Valorant בנויים ברמת הקוד לאפשר למנוע להגיע לקצבי עיבוד פר-תמונה מאוד גבוהים, עם מגבלות בקו 300 פריימים לשניה ואף גבוה מכך.
העקרון הוא שהשחקן מקבל זמני תגובה מהירים ככל הניתן מהמשחק בעת לחיצה על מקשי המקלדת והעכבר.
אם במקלדת עסקינן, ה-AORUS 17G מגיע עם מקלדת מכאנית אמיתית בעלת לחצני OMRON כמו במקלדות מכאניות ועכברים רבים בשוק. החוויה כאן היא אותנתית לחלוטין, ומרחק הלחיצה מאוד מכובד עם המקלדת הזאת. זו למעשה המקלדת הנוחה ביותר בה השתמשנו עד כה בין המחשבים הניידים השונים של GIGABYTE. לכל מקש יש נורת RGB וכלל תאורת המקלדת נשלטת על ידי תוכנת ה-RGB Fusion של GIGABYTE. ישנם גם קיצונים במקלדת המסייעים בשליטה על עוצמת התאורה.
בצידו הימני של המחשב נמצא את שקע כניסת החשמל מהמטען, יציאת HDMI בתקן 2.1 המתקדם, יציאת Mini-DisplayPort, יציאת Thunderbolt 3 וגם יציאת USB 5Gbps סטנדרטית.
בצידו השני של המחשב ישנן שתי יציאות USB 5Gbps נוספות לצד יציאות אודיו, קורא כרטיסי SD בתקן UHS-II וכניסת רשת במהירות 2.5Gbps על בסיס בקר Realtek. למחשב נייד זה כמובן גם חיבוריות אלחוטית בתקן WiFi AX200 על בסיס טכנולוגיית אינטל, משמע תמיכה ב-Dual Band ומהירות תעבורה מירבית מרשימה של 2.4Gbps.
אפשר לסכם את הכניסות והיציאות ממחשב נייד זה כמאוד מרשימות. צריך להיות כאן כל דבר שיעניין גיימר ויוצר תוכן שמשתמש במחשב נייד כזה גדול ומכובד. במשקל של כ-2.7 קילוגרם, מחשב נייד זה למעשה מכניס את עצמו לקטגוריית "תחלופה למחשבים נייחים". זה למעשה הרעיון שמאחורי הגודל, השימוש במקלדת מכאנית והרכיבים המהירים.
ציינו שלמחשב נייד זה צג 300Hz וזו למעשה אחת מנקודות המכירה הגדולות שלו, שכן בגיימינג תחרותי ירצה המשתמש לראות כמה שיותר תמונות לשניה שמוצגות לו. את הנושא של "האם המשתמש יבחין בהבדלים?" אנחנו משאירים בעיקר לכם, כי למדנו לאורך השנים כי מדובר בעיקר בדבר אינדיוידואלי. היו מבחנים בלתי תלויים רבים שהראו כי שחקני ספורט אלקטרוני מצליחים לשפר את זמן התגובה שלהם במעבר בין צגי 144Hz מסורתיים לצגי 240Hz ויותר, והיו כאלה בהם ההבדלים היו יותר מקריים. מוצרים כמו המחשב הנייד הזה לא רוצים להשאיר ספק, ולספק נתון טכני אקזוטי לאלו שחושקים בכך.
אפרופו נתון טכני אקזוטי, במחשב נייד זה קיים כרטיס מסך מסוג GeForce RTX 3080. מדובר בגרסת הלפטופ של אותו כרטיס מסך וספציפית סוג ה-Max-Q החסכוני בחשמל, והיא מבוססת על ליבת GA104, אותה הליבה שאנחנו פוגשים בכרטיסי מסך דוגמת RTX 3070 השולחני. החומרה שכאן דומה מאוד לזאת שתפגשו למעשה ב-GeForce RTX 3070 Ti כאשר ההבדליים העיקריים הם שימוש ב-GDDR6 במקום GDDR6X ותדרי פעולה נמוכים משמעותית לליבה הגרפית בכל מצבי המאמץ. כרטיס מסך זה מוגבל לצריכת חשמל מירבית של 105W בעת מאמץ, ודבר זה בא לידי ביטוי בביצועיו.
המעבד שבמחשב נייד זה הינו Core i7 10870H שנכון לעת כתיבת שורות אלו כבר נחשב הדור הקודם, וביצועיו אינם מובילים בתחום המשחקים כמו אלו של הדור ה-11 של אינטל, או מעבדי Ryzen 5000 של AMD. אמנם, מדובר בדגם שממשיך להמכר ברחבי העולם כעת. נתונים טכניים נוספים כוללים שני ממשקי M.2 פנימיים לכונני SSD, ושני ממשקי SODIMM לזיכרון מסוג DDR4. המחשב שהגיע אלינו כולל כונן מערכת בנפח 1TB לצד 32GB של זיכרון DDR4-3200.
בין מבחני הביצועים שערכנו במשחקים, המשחק Borderlands 3 התובעני גם. בכותר זה מציג המחשב ביצועים מעט יותר גבוהים מאלו שפגשנו ב-AERO 15 שנושא את RTX 3070 Max-Q. חשוב להבין שמגבלת מעטפת חום דומה בין שני כרטיסי מסך שלהם חומרה מעט שונה תגיע למצב שבו הביצועים יכולים להיות מאוד דומים. זה בדיוק מה שקורה כאן. שני כרטיסי מסך עם נקודת ביצועים תיאורתית שונה נפגשים קרוב כאשר מגבלת צריכת החשמל מונעת מההבדלים הללו להתבטא. ה-AORUS 15P הינו מחשב נייד בעל RTX 3070 Max-P עם מעטפת חום מירבית של 130W לעומת 105W האפשריים עם RTX 3080 Max-Q של ה-AORUS 17G.
במשחק Hitman 2 אפשר לראות הבדלי ביצועים קצת שונים שכן כותר זה נשען רבות על עוצמת המעבד. מחשב נייד מבוסס RTX 3080 Max-Q דוגמת זה מצליח להביא לביצועים מעט גבוהים מאלו של ה-G7 עם RTX 3060 Max-P.
במשחק Horizon Zero Dawn ביצועי ה-AORUS 17G היו גבוהים משל AERO בעל ה-RTX 3070 Max-Q, אמנם שוב בהבדל יחסית קטן. מעטפת חום זהה לזאת שנמצא ב-RTX 3070 Max-P משמעה תוספת ביצועים יחסית קטנה.
חווית השימוש וסיכום
לא בכל יום אנחנו פוגשים מחשב נייד תחליפי למחשב שולחני שבא לשרת בעיקר גיימרים לספורט אלקטרוני תחרותי.
השילוב הנישתי והמעניין הזה מוליד מוצר יחודי על פי הסטנדרטים המוכרים של GIGABYTE. ה-AORUS 17G YC אינו המוצר הראשון שחושבים עליו כאשר חושבים על פרודוקטיביות, יצירת תוכן כמו וידאו ועריכת תמונות, או גיימינג קאז'ואל באי-אלו משחקים טרנדיים כרגע. החותמת של ארגון הספורט האלקטרוני G2 על גבי המוצר נותנת את הטון לסוג מוצר זה.
כמשתמש קבוע בצגי 144Hz, ההבדל ל-300Hz לא היה דרמתי עבורי, אך כן היה מורגש. אפשר לשים לב לתוספת "חלקוּת", לכך שנראה כי דברים זזים בריאליסטיות משופרת. אמנם, עבורי לא היה מדובר באותה תחושה משונה ומסקרנת כאשר לפני שנים רבות חוויתי שימוש ראשון במסך 120Hz.
כן יצאתי מופתע מחווית השימוש במקלדת. בדרך כלל לוקח זמן הסתגלות במעבר בין מקלדות שונות על מנת להפחית את כמות הלחיצות הטועות. מעבר בין מקלדת שולחנית לבין המקלדת של ה-AORUS 17G התבצע בטבעיות מוחלטת ובלי קשיי הסתגלות מיוחדים. לחצני ה-OMRON המכאניים מרגישים נהדר והפידבק איכותי. ניכר כי GIGABYTE השקיעה במקלדת הזאת. משטח העכבר הינו בסיסי למדי, ולא מרגש. אמנם, מחשב נייד מהסוג הזה לא מיועד לשימוש אינטנסיבי עם משטח המגע, אלא עכבר גיימינג סטנדרטי.
איכות הקירור ורמת הרעש מהמחשב הזה נשארים ברמה דומה למה שהכרנו עד כה עם מחשבי GIGABYTE האחרים. כן אפשר לשמוע בבירור את רעש המאווררים במאמץ, אך המשתמש צפוי להשתמש באוזניות בין כה וכה במצב זה וכמעט ולא לשים לב אליהם.
טמפרטורות פעולה פנטסטיות של פחות מ-85 מעלות צלזיוס למעבד לאחר מאמץ ממושך, ופחות מ-83 מעלות לליבה הגרפית מעיד על כך שהנדסת הקירור ראויה למילה טובה.
איכות הבניה של מחשב זה גם ראויה לציון. אין חריקות או רעשים שמעידים על כך שישנם איזורים יותר רגישים ופגיעים בגוף המחשב. חלקים רבים ממנו עשויים מפיסות פלסטיק גדולות ושלמות. צירי המסך גם מרגישים קשוחים ובעלי התנגדות ראויה. ספציפית, את צג המחשב הנייד הזה אי אפשר לפתוח עם יד אחת, וכן צריך להחזיק את החלק התחתון. אמנם, זה יחסית נסלח במחשבי 17.3 אינצ' כבדים לעומת מחשבים קטנים וקלים יותר שם צפוי המשתמש להתנייד הרבה יותר עם המחשב.
מחשב נייד שכזה יעלה לכם היום (יושבים?) כעשרת אלפים שקלים. מדובר במחיר מעט מנופח, אך לא כמו אלו שאנחנו רגילים לראות בעולם כרטיסי המסך. עצם העובדה שמחשב זה נושא ליבה גרפית כה מתקדמת ורצויה הופכת את המוצר ליקר משמעותית מאשר היה במידה ועולם הסיליקון כיום היה במצב שפוי. לא נוכל להמליץ על מחשב זה לכל משתמש אקראי שמעוניין בפיסת טכנולוגיה מתקדמת, שכן אנחנו מאמינים שמדובר במוצר מאוד נישתי, אך בהחלט מדובר בכזה שמסמן כל תיבה רצויה עבור גיימר תחרותי שצריך להתנייד.