מתכננים רכישה של מחשב לבית או למשרד? הגעתם למקום הנכון. במדריך זה נעשה לכם סדר, ונוציא את התמורה הגבוהה ביותר עבור הכסף שלכם
רכישה של מחשב נראית כמשימה פשוטה למדי – הולכים לחנות, מבקשים מהמוכר מחשב שיתאים לתנאים והדרישות שאתם מציבים לו ותוך פרק זמן קצר המחשב כבר אצלכם. אבל יש פה בעיה. אם עדיין לא הבנתם מה הבעיה – זה בסדר, כי היא נסתרת מהעין. כל לקוח רוצה לקבל את הטוב ביותר עבור ההשקעה הכספית שלו, אך בשל חוסר ידע, לא בטוח שזה באמת מה שהוא מקבל, ופה אנחנו נכנסים לתמונה.
מדריך זה יספק מידע בסיסי אך חשוב אודות החומרה המומלצת עבור מחשבים ביתיים פשוטים, דגשים שאסור לפספס בעת הקניה ותשובות לשאלות נפוצות. בנוסף, נציג שני מפרטים של מחשבים מומלצים לבית או למשרד.
מעבד – זול זה לא בהכרח חלש
נתחיל עם הרכיב הנחשב למרכזי בעיני רבים – המעבד. מדובר על יחידת עיבוד מרכזית במחשב – מעבד חלש יגרום לאיטיות בעבודה, ותקיעות בהפעלה וריצה של תוכנות. מצד שני, מעבד חזק מדי יגרור הוצאה כספית כבדה ולא בטוח שאכן תזדקקו לעוצמת עיבוד שכזו.
לפני כעשור, מעבדים חלשים (כדוגמת הסלרון) יועדו עבור מחשבים חלשים, כאשר מההתחלה המעבדים האלו סיפקו יכולות עיבוד בסיסיות מאוד. כיום, המצב שונה לחלוטין – מעבדים זולים אינם בהכרח מעבדים חלשים, ואת הדבר הזה חשוב להדגיש. מעבד מהדור הנוכחי במחיר של 300 שקלים (כמו סדרת מעבדי פנטיום G של אינטל או ויז'ן של AMD) יוכל בקלות לספק את הדרישות של משתמש ממוצע, כולל ניגון של תכני וידאו בהבחנה גבוהה (HD).
מעבדים חזקים ויקרים יותר, כמו סדרה i3 של אינטל, חזקים בכמה עשרות אחוזים וכוללים ליבה גראפית חזקה יותר מאשר מעבדי פנטיום G, אך תוספת המחיר לא לינארית. אם התקציב נמוך עדיף לבחור במעבד החלש יותר – לא יהיה הבדל בהפעלה של תוכנות סטנדרטיות.
סדרות מעבדים חזקות יותר (i5/i7 של אינטל או FX של AMD) מיותרות עבור משתמשים רגילים ושימוש משרדי. זה כמו לקנות פרארי בשביל כבישים עירוניים בארץ.
שאלה: האם מעבד בעל הרבה ליבות נחשב למעבד חזק יותר?
תשובה: לא. יש המון פרמטרים הקובעים את חוזק המעבד, ולא כל תוכנה יודעת לנצל ריבוי ליבות. כשבוחרים מעבד צריך להסתכל על הדירוג הכולל שלו, ולא על מאפיין ספציפי כמו מספר ליבות, או תדר פעולה.
לוח אם – שימו לב לסוג החיבורים
מדובר על הבסיס לכל החומרה במחשב. אין טעם להתחיל ולהסביר על ההבדלים בין הלוחות וערכות השבבים שעליהן הם מבוססים, לרוב מה שבאמת רלוונטי למשתמש הפשוט זה כמות וסוג החיבורים שהלוח מכיל (החיבורים שנמצאים מאחורי מארז המחשב).
לוחות אם משתלמים הם לוחות המבוססים על ערכת השבבים H81 הזולה, ויש דגמים זולים נוספים הכוללים כמות חיבורים שלא תבייש לוחות אם מתקדמים יותר. חשוב לשים לב אילו חיבורים חיצוניים הלוח כולל ולבחור (או לבקש) לוח הכולל את החיבורים שאתם צריכים. לא תרצו לקבל את המחשב ולגלות שחיבור המסך שלכם אינו מתאים לחיבור התצוגה שעל גבי הלוח. הדבר תקף גם לחיבורים אחרים כמו חיבורי האודיו, כמות חיבורי USB וכו'.
שאלה: האם לוח האם אכן משפיע על ביצועי המחשב והאם יש דבר כזה לוח אם חזק?
תשובה: ללוח אם אין הגדרה של ביצועים, שכן תפקידו הוא לקשר בין רכיבי המחשב השונים. עם זאת, לוח האם כן יכול להגביל את הביצועים במידה והחומרה שמחוברת אליו דורשת ממשקים מתקדמים יותר. לדוגמה, לוח אם הכולל בקר USB3 (ובקרוב USB3.1) יספק מהירות תעבורה גבוהה יותר להתקנים חיצוניים מאשר לוח אם עם בקר של USB2.
זיכרון פנימי RAM – בין ארבע לשמונה
כמות זיכרון אופטימלית תאפשר עבודה בלי תקיעות. כמות זיכרון הראם המומלצת כיום היא 4 גיגה-בייט. כמות נמוכה יותר גם תספיק, אך המחשב יהיה איטי יותר, במיוחד אם אתם עובדים עם כמה תוכנות בו זמנית.
כמות של 8 גיגה-בייט תספיק מעל ומעבר גם עבור תוכנות תובעניות יותר. במידה ואתם פותחים המון לשוניות בדפדפן ולא סוגרים תוכנות, עוד זיכרון יכול מאוד להועיל. כמות גדולה יותר של זיכרון, מעבר ל-8 גיגה-בייט, לא תניב שיפור בביצועים.
שאלה: עד כמה משפיע מהירות הזכרון על מהירות המחשב?
תשובה: לרוב לא יורגש הבדל בין זכרונות איטיים למהירים יותר באותו הדור (ההבדל בין הדורות הוא גדול, למשל DDR2 מול DDR3). ישנם מקרים בודדים בהם יורגש הבדל קטן, אך מדובר על תוכנות ספציפיות הדורשות תעבורת נתונים מהירה.
אחסון מידע – מהירות מול נפח
הגענו לזוג רכיבים חשובים מאוד – כונן קשיח (כונן עם פלטות מסתובבות ומחט כותבת) ו-SSD (כונן עם שבבי זכרון ללא חלקים נעים). לשני הכוננים האלו תפקיד זהה – לאחסן מידע. ההבדל בינהם הוא במהירות קריאה, כתיבה, גישה ונפח. השאלה היא – באיזה מהם לבחור?
כונן קשיח הינו כונן מכאני בעל נפחים גדולים. הנפחים הפופולאריים כיום הם מטרה-בייט אחד (אלף גיגה-בייט) עד ארבע טרה-בייט, כאשר נפחים גבוהים מאלה קיימים גם כן (לאחרונה הוכרז כונן בנפח 10 טרה-בייט). לרוב כונן קשיח בנפח טרה-בייט אחד יספיק. כוננים בעלי נפח נמוך יותר כמו חצי טרה-בייט (500 גיגה-בייט) גם כן יספיקו אך הפרש המחירים זניח, ועדיף לקחת כונן קשיח של טרה-בייט אחד. קיימת אפשרות גם לבחור סדרות כוננים איטיות יותר אך חסכוניות יותר (סדרות "ירוקות") – ההמלצה שלנו היא לבחור כונן כמה שיותר מהיר ולא לרדת ממהירות בסיס של 7200 סל"ד (RPM).
SSD הוא כונן המבוסס זכרון פלאש ואין בו חלקים נעים. הכונן הזה עמיד לזעזועים ומספק מהירויות כתיבה, קריאה וגישה גבוהות משמעותית מכונן קשיח רגיל (מכאני). אז איפה הקאצ'? הנפח והמחיר. נפח של כונן SSD מגיע בין 128 גיגה-בייט לחצי טרה-בייט, כאשר כונן של 128 גיגה-בייט לרוב יקר יותר מכונן קשיח מכאני בנפח טרה-בייט אחד (אלף גיגה-בייט) – אך מהיר יותר פי כמה.
הכונן המכאני הוא צוואר-בקבוק בכל מערכת ו-SSD פותר את הבעיה הזאת – מערכת ההפעלה עולה תוך שניות, מהירות הגישה לכל התוכנות מיידית ומהירויות הקריאה והכתיבה גבוהות פי כמה.
אם הגעתם עד כאן, כנראה שעולה לכם השאלה "מה יתאים לי?" – אם אתם זקוקים לנפח אחסון גבוה (הרבה סרטים, תמונות וכו'), אין מנוס מלרכוש כונן מכאני סטנדרטי. במידה ונפח אחסון קטן יספיק לכם, השקיעו עוד כמה שקלים וקנו כונן SSD.ניתן גם לשלב בין השניים, כאשר מערכת ההפעלה ותוכנות עיקריות יותקנו על-גבי ה-SSD וקבצי מדיה ישמרו בכונן הקשיח המכאני.
שאלה: האם יש הבדל בין יצרניות השונות של הכוננים הקשיחים ו-SSD?
תשובה: ישנו הבדל קטן בין כוננים קשיחים מסדרות מקבילות. האמינות והביצועים לרוב משתנים מסדרה לסדרה ולא מחברה לחברה. לעומת זאת, בתחום כונני ה-SSD הדבר משתנה כל הזמן, כאשר ישנם כוננים הידועים באמינותם ויש כוננים שמתקלקלים מהר. מומלץ לבדוק את פורום אמצעי אחסון אם אתם לא בטוחים.
כרטיס מסך וקול – בא כלול
כרטיס מסך לרוב נכלל כחלק מהמעבד (או יותר נכון כליבה גראפית) במעבדים של ימינו, לכן במידה ואתם לא צריכים יכולות גראפיות גבוהות למשחקי מחשב, אין סיבה לקנות כרטיס מסך נפרד. הליבה הגראפית שבתוך המעבד תספיק למשחקים פשוטים וניגון תכני וידאו בהבחנה גבוהה (HD). הדבר נכון גם לגבי כרטיס הקול המובנה בלוח האם.
שאלה: האם להשקיע בנוסף עבור כרטיס מסך או כרטיס קול נפרדים?
תשובה: אם אתה משתמש רגיל – חד משמעית לא. הליבה הגראפית הכלולה במעבדים המודרנים מסוגלת לספק ביצועים דומים לכרטיסי מסך במחיר של 300 שקלים. הדבר תקף גם לאיכות הקול שמפיק כרטיס הקול המובנה בלוח האם.
ספק הכוח – חשוב לרכוש איכותי
רכיב חשוב שאנשים נוטים לזלזל בו הוא ספק הכח. בהרבה מאוד מערכות מחשב פשוטות נכלל ספק כוח מחברה עלומת שם עם איכות שאינה ידועה, ולא תמיד הוא יכול להחזיק מערכת מחשב לאורך זמן.
אם אתם אומרים לעצמכם "אז ספק הכח הכח ישרף, ביג דיל. אני אקנה לי אחד חדש בכמה עשרות שקלים" אתם טועים! ספק כוח זול לא מכיל הגנות מקפיצת מתח, והוא יכול לשרוף לכם את כל המחשב, גם אם כרגע הוא עובד בצורה תקינה. לרוב הכונן הקשיח ולוח האם הם הנפגעים העיקריים וגם היקרים.
מומלץ לא לזלזל בספק הכוח של המחשב ולדרוש אחד איכותי – זה שווה את תוספת המחיר. שימו לב שבספקי כוח עלומי שם גם הנתונים לרוב מוגזמים, לכן אפשר לרכוש ספק כוח מחברה איכותית בהספק חלש יותר. ספקי כוח אמיתיים של 600 וואט לא יעלו 150 שקלים, שימו לב!
שאלה: האם כל ספקי הכח של חברה בעלת מוניטין טוב הם ספקים איכותיים?
תשובה: הדבר משתנה מחברה לחברה. ישנן חברות שההבדל בין ספקים מסדרה אחת לאחרת הוא שמיים וארץ, לכן מומלץ לערוך השוואה בין ספקי הכח מכלל החברות האיכותיות לפי מחיר, ולראות איזה ספק נחשב לאיכותי יותר, אבל אל תקפצו ראש לנתונים – אנחנו יכולים לעזור בפורום ספקים ומארזים.
מארז המחשב
זה בעצם קופסה המכילה את החומרה שפירטנו עד כה. ישנם מארזים בגדלים שונים, העשויים מחומרים שונים, עם איכות הרכבה המשתנה מחברה לחברה ומדגם לדגם. עבור מחשב רגיל, נמליץ על מארזים עד 200 שקלים מחברות מוכרות – אין צורך ביכולות קירור מיוחדות או מבנה פנימי מיוחד.
לפני שאתם ניגשים לסגור, חישבו על דברים מיוחדים שתצטרכו – לדוגמה, אם תרצו לחבר את המחשב שלכם לאינטרנט באופן אלחוטי, יש להוסיף כרטיס רשת אלחוטי. אם תרצו חיבורים מיוחדים בקדמת המארז (כמו יציאת קול, או USB), בררו מראש שהמארז אכן כולל אותן.
לא דיברתם על קירור. מהם דרישות הקירור למחשב ביתי? האם מחשב בעל כונן קשיח דורש יותר קירור מאשר מחשב עם SSD?