ענקיות השבבים מתאחדות מול איום ה-ARM בצעד היסטורי שעשוי לעצב מחדש את תעשיית המחשוב
כשהיריבות הופכת לברית: סיפור אהבה-שנאה בעולם הטכנולוגיה
מי היה מאמין? אינטל ו-AMD, שתי החברות שהתחרו ביניהן בלהט במשך עשורים, עומדות יד ביד על במה אחת. זו המציאות החדשה של תעשיית השבבים, והיא מסמנת תפנית דרמטית בנוף הטכנולוגי.
ביום שלישי האחרון, שתי ענקיות השבבים האמריקאיות הכריזו על הקמת "קבוצת ייעוץ לפלטפורמת x86". לצידן ניצבים שמות כבדים נוספים: דל, גוגל, HP, מטא, מיקרוסופט, טים סוויני (מנכ"ל Epic Games) ולינוס טורבלדס (מקרן לינוקס). מטרת הקבוצה? לשמר ולקדם את ארכיטקטורת x86 בעידן שבו הדומיננטיות שלה מאותגרת כפי שלא הייתה מעולם.
ARM והאיום שמטלטל את התעשייה
תארו לעצמכם את אינטל ו-AMD כשתי ממלכות עתיקות, שלפתע מגלות שאימפריה חדשה בשם ARM מאיימת לכבוש את הטריטוריה שלהן. ARM, עם הארכיטקטורה החסכונית והיעילה שלה, כבר הצליחה לכבוש את עולם הסמארטפונים והטאבלטים, ועכשיו היא נועצת מבט רעב במחשבים האישיים ובשרתים – הטריטוריה המסורתית של x86.
בשנת 2020, אפל זעזעה את התעשייה כשהחליטה לעבור למעבדי ARM במחשבי המק שלה, וזכתה לשבחים על הביצועים וחיי הסוללה. השנה, קוואלקום הציגה שבבי Snapdragon חדשים למחשבי Windows, מה שמסמן איום נוסף על הדומיננטיות של x86.
ARM לא מסתירה את השאיפות שלה: היא מצהירה בגלוי על רצונה להשיג נתח שוק של 50% בשוק מחשבי ה-Windows בתוך חמש שנים. במקביל, שרתים מבוססי ARM צוברים פופולריות על חשבון אלו המבוססים על x86.
הקרב על ליבו (ומוחו) של המחשב העתידי
אבל הקרב הזה הוא לא רק על ההווה – הוא על העתיד. עם התפתחות הבינה המלאכותית והמחשוב הקוונטי, השאלה היא מי יספק את המוח למחשבים של המחר. האם זו תהיה x86, הארכיטקטורה שגדלנו איתה, או ARM, המאתגרת החדשה?
פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל, מדגיש שארכיטקטורת x86 תצטרך "רמות חדשות של התאמה אישית, תאימות וסקלביליות" כדי לענות על צרכי הלקוחות העתידיים. ליסה סו, מנכ"לית AMD, מקווה שקבוצת הייעוץ תוביל לשיפורים שיבטיחו את הצלחת x86 "לעשורים הבאים".
הברית החדשה מבטיחה לעבוד על "אפשור תאימות בין פלטפורמות" ו"סטנדרטיזציה של ממשקים". זה עשוי להוביל לתאימות צולבת בין שבבים ולוחות אם של שתי החברות – רעיון שעד לא מזמן נשמע כמו מדע בדיוני.
ג'נסן הואנג: המתחרה שהפך למעודד?
ובתוך כל הדרמה הזאת, מגיח לו ג'נסן הואנג, מנכ"ל NVIDIA, עם הצהרה שגורמת לכולם להרים גבה. במקום לשמוח על הצרות של המתחרות, הוא דווקא… מברך על המהלך? כן, אתם קוראים נכון. הואנג אומר: "אנחנו תומכים ב-x86. x86 חשובה מאוד עבורנו. אני אוהב את מה שהם עושים. לאחד את x86 ולוודא שהיא נשארת x86 זה נהדר".
הואנג מדגיש את החשיבות של x86 עבור NVIDIA במחשבים אישיים, תחנות עבודה ומרכזי נתונים. הוא טוען שהפיצול בארכיטקטורה לא היה טוב לתעשייה, ולכן הוא מברך על המאמצים לאחד ולחזק אותה.
אז מה באמת עובר על הואנג? האם זו אסטרטגיה מתוחכמת, או שאולי בעולם הטכנולוגיה של 2024, אפילו המתחרים הכי גדולים מבינים שלפעמים צריך לחבק ידיים?
פט וליסה: הרומן הטכנולוגי של השנה
ואם חשבתם שראיתם הכל, חכו עד שתשמעו על הופעתם המשותפת של פט גלסינגר (מנכ"ל אינטל) וליסה סו (מנכ"לית AMD) באירוע Tech World של לנובו. גלסינגר, עם חיוך שובב, אמר: "יש לכם מושב בשורה הראשונה לשותפות הראשונה בין אינטל ל-AMD. חלק אמרו 'האם x86 נגמרה?' אני אומר לכם שהשמועות על מותה מוגזמות מאוד. אנחנו חיים ובועטים ו-x86 משגשגת. מי היה מאמין שפט וליסה יסכימו על משהו?"
המרוץ לעתיד ה-AI: מי ינצח?
אבל בואו לא נשכח – זה לא רק על x86 מול ARM. זה על העתיד של המחשוב עצמו. עם התפתחות מחשבי ה-AI, השאלה היא מי יצליח לספק את המוח החכם ביותר. קוואלקום כבר הראתה שהיא יכולה לעמוד בסטנדרטים של מיקרוסופט עם ה-NPU (יחידת עיבוד נוירונית) שלה במחשבי Copilot+ AI הראשונים של מיקרוסופט.
אינטל ו-AMD לא נשארו מאחור, עם מעבדי Lunar Lake ו-Ryzen 9 300 בהתאמה, אבל המהלך של מיקרוסופט בהחלט השאיר חותם. עכשיו השאלה היא: האם הברית החדשה תוביל לפריצת דרך טכנולוגית שתשנה את כללי המשחק?
הקרב על עתיד המחשוב: מי ינצח?
התחרות מתחממת עוד יותר עם הידיעה ש-NVIDIA ו-MediaTek גם הן מפתחות שבבי AI PC מבוססי ARM. זה מציב את x86 בפני אתגר אולי הגדול ביותר בתולדותיה.
אז מה יהיה? האם הברית בין אינטל ל-AMD תצליח להציל את ממלכת ה-x86? האם ARM תמשיך את מסע הכיבושים שלה? ואיפה NVIDIA נכנסת לתמונה עם הצהרות התמיכה המפתיעות שלה?
אחד הדברים היחידים שבטוחים הוא שהקרב הזה יעצב מחדש את עתיד המחשוב כפי שאנחנו מכירים אותו. הברית החדשה מבטיחה לקדם חדשנות, לשפר תאימות ולהתמודד עם האתגרים של עידן ה-AI. האם זה יספיק מול העוצמה הגוברת של ARM? רק הזמן יגיד.
שבו בנוח, הכינו פופקורן, כי המופע הזה רק מתחיל – והוא מבטיח להיות אחד המרתקים בתולדות עולם המחשבים.
חחח
משחקי הכס של עולם המחשוב !
לא הייתי סומך על הברית הזאת במובן של חדשנות
וכוונות ובות.
זה נראה יותר כ" האויב של האויב שלי הוא ידידי"
וכל הכוונה של אינטל ו – AMD היא הרבה יותר
לחנוק את ARM מאשר להצעיד את הטכנולוגיה
הקייה שלהם למשהו פורץ דרך או בכלל משהו
שמטיב עם הצרכנים.
ו – NVIDIA היא האחרונה שדואגת לנו הצרכנים,
ראו תמחורים ומוצרים שערורייתיים שלה.
אין להם כל כך סיכוי, הגיע הזמן ש x86 תסיים את דרכה.
ARM זה העתיד וסביר להניח שבעוד עשור x86 כבר לא תהיה קיימת
גם אינטל וגם AMD מבינים את זה
דווקא היה יותר חכם לאינטל ו AMD להתחיל לייצר מעבדי ARM
זה מתישהו יקרה