אופן הבחינה
את המעבדים בחנתי בשלושה מצבים – האחד הוא מצב אותו אני מכנה "מצב סטוק". במצב זה המעבדים פועלים בהגדרת ברירת-מחדל אותה קבעה אינטל וגם לוח האם פועל בתצורת ברירת-מחדל. זאת אומרת תדרי פעולה מקוריים, מתחי פעולה מקוריים.
המצב השני הוא מצב המתח הנקי. בדומה למצב הבחינה הראשון, גם כאן ישנו שימוש בתדר ברירת המחדל של המעבד ובהגדרות ברירת המחדל של לוח האם. השינוי היחיד שנעשה הוא שינוי במתח הפעולה של המעבד. כאן החלטתי לבדוק את צריכת החשמל במתח הנמוך ביותר בו יכול לפעול המעבד בהגדרות ברירת-המחדל. כל שעשיתי היה להכנס לביוס ולהתחיל להוריד את מתח הפעולה בהדרגה תוך כדי בדיקת יציבות בתוכנת מאמץ. אני לא רוצה להציג את מתחי הפעולה בהם השתמשתי פשוט בשל הסיבה שזה משתנה בין מעבדים שונים, גם מאותו דגם.
המצב השלישי הוא מצב המהרה. במצב הזה ביצעתי המהרה מסורתיית למעבדים מסדרת K. זה אומר שלא נגעתי בטכנולוגיות החסכון בחשמל אך כן הוספתי מכפלות תדר בסיס ומתח כנדרש להשגת יציבות בטמפרטורות פעולה שפויות. המעבדים i7 2600K ו-i7 3770K פועלים בתדר 4.5 גיגה-הרץ במצב זה והמעבדים i5 3570K ו-i5 2500K פועלים בתדר 4.7 גיגה-הרץ.
לצורך הבדיקה השתמשתי במודד צריכת חשמל מסוג AC המחובר ישירות אל ספק הכח כך שצריכת החשמל אשר מוצגת הינה ישירות משקע החשמל בקיר.
לפניכם הרף אשר מציג את צריכת החשמל של המעבדים במנוחה. צריכת החשמל אשר מוצגת הינה של כלל מערכת הבחינה בשימוש הליבה הגרפית המובנית של אינטל במעבד אשר שוהה במצב מנוחה.
כפי שניתן לראות, מצב המנוחה המקורי של מעבדי אינטל הוא החסכן ביותר חשמל, גם אם לצורך העניין נעשה שינוי במתחים כלפי מטה, מצב זה פשוט ידרוס את הגדרות ברירת המחדל החסכניות ולכן במצב של ניקוי המתח ליציבות במאמץ צורכים המעבדים מעט יותר במנוחה. צריכת החשמל במנוחה של המעבדים במצב מומהר, על אף היותם פועלים בתדר מינימאלי, פשוט גבוהה משמעותית, כפולה למעשה.
הגרף הבא יציג בפניכם את צריכת החשמל של מערכת הבחינה בעת מבחן מאמץ למעבד מסוג Prime95 Small FFT.
במבחן המאמץ למעבד אפשר לראות באופן ניכר את הבדלי צריכת החשמל בשלושת המצבים. שימו לב להבדלי צריכת החשמל המשמעותיים לאחר ניקוי מתחים בתדר ברירת-מחדל. גם מי שאינו מעוניין בהמהרת מעבד וכן רוצה טמפרוטות פעולה נמוכות וצריכת חשמל מופחתת, נצפה חסכון בחשמל של עד עשרים וואט (!) במעבדים לאחר ניקוי במתח המעבד עד למתח הנמוך ביותר בו יכול לפעול המעבד במהירותו המקורית (כולל טורבו).
המצב תחת אוברקלוק לא כל כך מעודד למען האמת הכנה. למעבדי ה-i7 נצפתה תוספת צריכת חשמל מקסימאלית של 50 וואט ויותר. ציפיתי שבאחוז ההמהרה הדומה ובתוספת המתח הדומה מעבד ה-i7 3770K יהיה חסכני יותר, אבל בהתאם לשיפור ככה גם תוספת צריכת החשמל עלתה. צריכת החשמל במעבדי i5 גם היא עלתה באופן משמעותי אך אחוז ההמהרה בהם גבוה יותר כתוצאה מטמפרטורת פעולה נמוכה יותר.
עכשיו התור של כרטיסי המסך. את כרטיסי המסך בחנתי בארבעה מצבים – בעת במנוחה, בעת מאמץ בהגדרות ברירת המחדל, בעת המהרה לתדר הפעולה המקסימאלי ללא שינוי מתח הליבה הגרפית ובעת המהרה מקסימאלית. מצב המאמץ של כרטיסי המסך הינו בעת המשחק Crysis 2 תחת הגדרות מקסימאליות. ל-HD7750 אי אפשר לשנות את מתח הליבה כדוגמא לכרטיסי מסך כמוהו ולכן במצב הרביעי הוספתי את תוספת ה-PowerTune המאפשרת צריכת חשמל גבוהה מהמקסימום. את ערכי ההמהרה ניתן למצוא בביקורות של כל אחד מכרטיסי המסך הללו. אני שוב מזכיר שהתוצאות הינן של כלל מערכת הבדיקה. התוצאות לפניכם:
Radeon HD7970 מייצג את כל האחים שלו, היות והוא נושא את אותה הארכיטקטורה ותצורת הפעולה תחת אוברקלוק. במקרה שלו ההנחה שצריכת החשמל לא גבהה משמעותית ללא תוספת מתח היא נכונה בהחלט. במתח ליבה של 1.3 וולט ותדר פעולה גבוה יותר צריכת החשמל פשוט זינקה מעלה. זאת, אפילו ללא כיוונון של PowerTune על מעבר להגדרות צריכת החשמל המקסימאלית.
את דור הביצועים הנוחכי של NVIDIA מייצג Geforce GTX670. אמנם יש פחות מקום לבצע אוברקלוקינג ושיפור הביצועים אינו גדול מזה המציג HD7970 אך גם צריכת החשמל אינה גבהה משמעותית, אם בקושי בכלל. כרטיסי מסך נוספים מדור GTX600 של NVIDIA מראים מספרים דומים תחת המהרה אפילו בתוספת מתח לליבה הגרפית, הבדלי צריכת החשמל פשוט אינם גדולים ועומדים על וואטים בודדים עד לכעשרים וואט במקרים היותר קיצוניים. לצורך השוואה, כרטיס המסך GTX570 מהדור הקודם גם הציג תוספת צריכה לא משמעותית תחת המהרה במתח ברירת-מחדל אך כאשר הוספתי 0.1 וולט המתאפשרים לי תוכנתית על מנת להגיע לתדר פעולה גבוה יותר, עלתה צריכת החשמל בכ-50 וואט ויותר.
HD7750? פשוט מסרב לצרוך יותר חשמל. מערכת בחינה שלמה מבוססת Core i7 2600K בעל מתח נקי וכרטיס מסך HD7750 מומהר מציגה בעת המשחק Crysis 2 צריכת חשמל של 102 וואט. אלסנדרו וולטה מתהפך בקברו.
מעולה. תודה רבה!
למה לא בדקת בולדוזר ?
חברת החשמל היו מתקשרים 😀
בלי קשר אחלה של ביקורת, תודה רבה לך!
איך בוצעה הבדיקה?
בדיקה של הצריכה בתוך המארז?
כלומר נחתכו החוטים מהספק ללוח ושם נמדדה הצריכה?
שעון חשמל שחובר לפני הכניסה למחשב?
מדידה זרם בחוטים לפני הכניסה למחשב באמצעות צבת?
וכמובן עם איזה ספק בוצעה הבדיקה ומה הנצילות המוצהרת של הספק.
ל-3
1. אין מארז, זה באנצ' פתוח
2. לא נחתך שום כבל
3. מחובר מודד צריכת AC לספק הכח ישר משקע החשמל
4. סתכל בעמוד הראשון תחת מערכת הבחינה (אם עוד לא הספקת לקרוא את הביקורת לפני שהגבת) 🙂
מצוין, אבל דבר אחד לא הבנתי
למה צריכת החשמל של HD7750 לא עלתה?
ל-6
כי זה פשוט לא קרה תחת המהרה. גם בהעלאת מקסימום TPD ב-30%, זה לא משנה לליבה שלא מגיעה גם ל-90% מהיכולת נעטפת חום שלה.
שכחתי לומר.. כתבה עניינית ביותר! תודה רבה! =)
כל הכבוד
לדעתי אתה בין היחידים שעשה בדיקה כזו
נתונים מאוד חשובים לכל מי שבונה מערכות ואו מתעסק באוברקלוק , יש מקום להרחיב את הבדיקה על רכיבים שונים
ישר כח
כתבה מעולה!
כתבה מעולה!איך בא לי על ה3700k
מה זה בדיוק "נקיון המתח"?