חוקר מאוניברסיטת פרינסטון מצהיר כי אין דרך ממשית בה תוכל הרשת החברתית הענקית למנוע מחוסמי הפרסומות לפעול באתרה לאורך זמן
בשבוע שעבר הודיעה חברת פייסבוק כי פיתחה דרך אשר תמנע חסימת פרסומות באתרה. מיד לאחר מכן הודיעה חברת Adblock Plus כי הצליחה לעקוף את מניעת אותה חסימה. פייסבוק הודיעה כי התגברה על העקיפה החדשה של חוסם הפרסומות והוסיפה כי חווית הגלישה של מי שמשתמש בחסימה החדשה נפגעת, מכיוון שחוסם הפרסומות מבצע חסימה גם של תכנים מחברים. כך נפתח מאבק כוחות בין הרשת החברתית הענקית לבין קהילת מפתחי התוסף הבנוי בקוד פתוח. בעוד המאבק נמשך, הודיע חוקר מאוניברסיטת פרינסטון כי מבדיקות שערך, לא יתכן לדעתו כי חברת פייסבוק תוכל לנצח במאבק.
החוקר, ששמו Arvind Narayanan, תהה האם באמת תוכל פייסבוק ליצור פרסומות שאינן ניתנות לאבחנה על ידי החוסמים ביחס לתכנים הרגילים. חוסמי הפרסומות מבצעים בדיקה של קוד ה-HTML ומחפשים רמזים בקוד לפרסומת. הצעד הראשוני של פייסבוק היה להסתיר את הרמזים בקוד שהסגירו את הפרסומת ובכך מנעו מחוסמי הפרסומות להבחין בהן. בעוד שבקוד יכולה פייסבוק להסתיר את הפרסומת הרי שבתצוגה הגלויה לגולש היא מחוייבת בתקנות לכתוב באופן ברור, כי התוכן המוגש למשתמש הוא ממומן. בנוסף להודעה הברורה מאפשרת פייסבוק למשתמש לבצע שינויים בהעדפותיו באשר לצפייה בפרסומת. המשמעות, לטענת החוקר, היא כי מפתח חסימת פרסומות יכול לאבחן תוכן ממומן בפשטות על ידי ניטור התוכן הגלוי למשתמש.
תמונה מהבלוג של Narayanan
החוקר הגדיל לעשות ופיתח תוסף משלו, הבודק את התכנים הממומנים ומסמן אותם באופן ברור למשתמש. הכלי שפיתח מהווה רק הדגמת יכולות, אך לטענתו הוא יכול תיאורטית לחסום פרסומות לחלוטין מבלי לפגוע בביצועי הגלישה. קוד המקור של הכלי זמין להורדה בבלוג של Narayanan. החוקר גם מתייחס להודעתה של פייסבוק, כי חוסמי הפרסומות חוסמים גם תכנים מדפים של חברים ובכך פוגעים בחוויית הגלישה בפייסבוק. לטענתו, קרוב לוודאי שהם מתכוונים לעובדה שחוסם הפרסומות חסם פרסום שקיבל “Like” מאחד החברים בפייסבוק, אך עדיין מדובר בפרסום ממומן שנחסם.
אחד המגיבים למאמרו של החוקר טען כי פייסבוק יכולה באופן תיאורטי לציין על גבי הפרסומת כי מדובר בקישור ממומן באופן שאינו קריא לחוסמי הפרסומות בדומה ל-Captcha – שיטה המציגה טקסט הקריא רק לבני אדם, אך לא למחשב. על כך ענה Narayanan כי הדבר בהחלט יתכן, אך אם יעשו זאת – הטקסט לא יהיה קריא גם לבעלי מגבלות ראיה, אשר על פייסבוק להיות נגישה גם אליהם. כמו כן, לצד כל פרסומת ישנו קישור לדף הגדרות הפרסום, ועצם קיומו מסגיר את היות התוכן פרסומי. פייסבוק תצטרך להסתיר בדרך כלשהי את אותו הקישור.
בהודעתם המקורית של אנשי פייסבוק צויין כי הם פיתחו את עוקפי חסימת הפרסומות רק לאחר שיצרו כלים המאפשרים למשתמש להגדיר באופן מדויק יותר את העדפות הפרסום הספציפיות שלו, ובכך לחשוף אותו רק לפרסומות המעניינות אותו. עוד אמרו, כי חלק מחוסמי הפרסומות מקבלים תשלום על מנת לאפשר לאתרים גדולים להציג תוכן פרסומי שנחסם קודם לכן. לדברי פייסבוק, תופעה זו היא לכל הפחות מבלבלת לאדם שהתקין את חסימת הפרסום ולמרות זאת קיבל אותו, מה גם שהיא מונעת תקצוב הולם לתמיכה בעיתונאות ושירותים חופשיים אחרים, מהם נהנים ברשת כל המשתמשים. פייסבוק מוסיפה, כי במקום לשלם לחוסמי הפרסומות היא מעדיפה לאפשר למשתמשים להגדיר בעצמם את העדפותיהם בתחום הפרסום.
באתר של AdBlock Plus אכן מוצהר כי הם מקבלים תשלום מאתרים גדולים בלבד, כדי לאפשר הצגה של פרסומות למרות התקנת החוסם על ידי המשתמש. יחד עם זאת מצוין כי 90 אחוז מהאתרים הקטנים יותר יכולים "להלבין" את אתריהם ולהציג פרסומות ללא תשלום. בכל מקרה על כולם (האתרים המשלמים והלא משלמים) לעמוד בסטנדרטים של פרסום שהוגדרו על ידי מפתחי התוסף. הסטנדרטים באופן כללי הם פרסום שאינו מונפש ומסומן כהודעה פרסומית ושאינו חוסם או פוגע בשטף הקריאה. כמו כן יש מגבלה לגודלו של הפרסום ביחס לשטח הדף. Adblock Plus מציינת כי עומדת בפני המשתמש אפשרות לחסום בכל מקרה את כל תוכן הפרסום על ידי כניסה להגדרות, וזאת למרות שהתוכן עומד בסטנדרטים שהוגדרו והולבנו על ידי מפתחי התוסף.
ברור שהפרסום באתרים בהם אנו גולשים הוא האוויר שלהם לנשימה ומאפשר לכולנו ליהנות מתכנים בחינם. השימוש בחוסמי הפרסומות מונע מאותם אתרים לקבל את המשאבים הדרושים כדי להמשיך וליצור תכנים איכותיים. יחד עם זאת, שימוש יתר של אתרים בפרסומות פוגע באופן קשה בחוויית הגלישה. פייסבוק העלתה לפני השטח את ההתנגשות בין חווית הגלישה להכרח הפרסום, אך בעשותה כן אולי גם פגעה בעצמה – בכך שנתנה בעקיפין פרסום נוסף בכל רשתות התקשורת לאפשרות השימוש בחוסמי הפרסומות גם לקהלים מאותגרים יותר טכנולוגית, שלא היו מודעים כלל לאפשרות החסימה. אם, כדברי החוקר מפרינסטון, ייצאו חוסמי הפרסומות מנצחים בקרב המתוקשר, יתכן שרבים נוספים יתקינו את התוסף.
התקנה המונית שכזו תיתן אולי בעתיד לחוסמי הפרסומות כח להגדיר את הסטנדרט לפרסום שאינו מטריד, לשיטתם. אתרים שלא יעמדו בסטנדרט – פרסומותיהם יחסמו. כמובן שמנהלי האתרים יכולים אף הם למנוע גלישה מהמשתמשים החוסמים, אך צעד שכזה יפגע בנכס הגדול ביותר שלהם והוא – הגולשים עצמם. בכל מקרה, אנו עדיין רחוקים מלשמוע את המילה האחרונה שתיאמר בתחום.
יותר מדי פרסומות בכלוב של הטיפוס הזה
צריך להיפתר מהדברים האלה ומהר. זה הורס את האינטרנט.