בסקירה זאת אנחנו מביטים אל אחד מלוחות האם המתקדמים שיש היום בשוק ליצירת תוכן – ה-Z890 AI TOP של GIGABYTE. יש כמה סיבות טובות לקנא בחיבוריות של תושבת LGA1851 של אינטל
עולם החומרה השולחנית מתפתח בקצב מעניין בשנים האחרונות כאשר אנחנו רואים מגוון פתרונות שונים לפי צרכי המשתמש. הודות לפיתוחים בפרוטוקולים השונים של חיבוריות מתקדמת נראה שיצרניות לוחות האם השונות משתמשות בטכנולוגיות החדשות בשביל לבצע הפרדות בין לוחות אם שמיועדים נטו לגיימינג לכאלה שמיועדים ליצירת תוכן.
מה זה "יצירת תוכן"? ובכן, עבורנו זה בעיקר דברים שקשורים להתעסקות עם המון מידע, קבצים גדולים. זה יכול להיות צלמי אירועים שמתעסקים עם טרה-בייטים של תמונות ווידאו, זה יכול להיות אפילו כאלו שמחליטים להקליט וידאו של משחקים ולהעלות בדרכים כאלה ואחרות לרשת. זה יכול להיות אפילו אנשי תוכנה או אנשי AI שצריכים להוריד ולהעלות קבצים רבים שקשורים למדיה ויזואלית במסגרת הפרויקטים שלהם.
מבט מקרוב

ה-Z890 AI TOP של GIGABYTE הוא לוח אם שנולד בעיקר עבור הצרכים הללו. כן, השם "AI" נמצא בשם המוצר וזה בעיקר החלטה של מרקטינג אבל פה אנחנו נתעסק בתכלס ונדון בדברים שאפשר למצוא בלוח אם מתקדם לפלטפורמת אינטל החדשה יחסית LGA1851 ולמה כותרת הביקורת הזאת מדבר עלינו ספציפית ככאלה שחוטאים גם ביצירת תוכן.

ה-Z890 AI TOP של GIGABYTE כאמור מגיע עם תושבת LGA1851 של אינטל וזה אומר תמיכה במעבדי Core Ultra החדשים דוגמת ה-Core Ultra 9 285K או ה-Core Ultra 7 265K. אלו לא מעבדים שנבחר בהם כבחירה ראשונית לגיימינג אך ביצירת תוכן ברמות השונות עדיין מדובר במעבדים חזקים למדי.
הסיבה העיקרית לדעתנו למשיכה של משתמשים פוטנציאליים לתושבת LGA1851 היא בעיקר חוזק החיבוריות שמגיע מכיוון אינטל. מדובר בנקודת חולשה של ממש בתושבת AM5 המתחרה ולוחות אם כמו ה-Z890 AI TOP מנצלים אותה בצורה טובה. מדובר בלוח אם בתקן EATX אשר את תוספת האורך שלו הוא מקבל לרוחב עם עוד כמה סנטנמטרים נוספים. רוב מארזי המחשב הסטנדרטיים יתמכו ב-Z890 AI TOP אך כדאי לוודא זאת לפני רכישה כמובן.

אז מה הביג דיל? יש כמה סיבות. עבור ה-Z890 AI TOP, אפשר לראות מערך יציאות אחורי שכולל גם צמד מחברי רשת 10G וגם צמד יציאות Thunderbolt 5. בנוף לוחות האם בשוק מדובר במראה נדיר ששמור בעיקר ללוחות האם המתקדמים ביותר וכדאי מאוד שהם יהיו בצד של אינטל. קשה מאוד להמעיט בערך של רשת מהירה עבור מכשירים כמו כונן רשת חיצוני או אמצעים כמו כונני Thunderbolt. בנוסף לכל זה ישנו גם כרטיס רשת אלחוטי מבוסס WiFi 7 כך שגם אלו שמשתמשים בתשתית פייבר של 2.5G או 5G יוכלו להינות מאינטרנט אלחוטי שתואם למהירות התשתית שלהם.
יציאות ה-USB האדומות מאפשרות תקשורת 10Gbps מהירה והכחולות יסתפקו ב-5Gbps "בלבד". מי שחייב ממשקי תעבורה מהירים ככל הניתן ימצא אותם כאן. Thunderbolt 5 לא רק מביא לתמיכה בתקנים קודמים וב-USB במהירות 40Gbps, אלא גם בתמיכה בתעבורת 80Gbps ו-120Gbps עבור המוצרים שתומכים בכך ושיתמכו בכך בעתיד. אין תקשורת בין מכשירית אחרת מהירה יותר עבור מחשבים שולחניים כיום שמגיעה למהירויות הללו.

יש ברשותנו לוח אם נוסף בעלות דומה למדי, ה-Z890 AORUS Master שהוא לוח שמיועד ספציפית לגיימינג ואוברקלוקינג. בהשוואה, אפשר לראות שמקבלים רק יציאת רשת אחת, יותר חיבורי USB Type-A במהירויות סטנדרטיות ואמנם יש Thunderbolt אך הוא מגיע בתקן 4 הותיק יותר דרך ממשקי ה-Type-C. זו דוגמה למוצר שיותר מתאים לשוק אחר. מה שכן תוכלו לראות בפאנל האחורי של ה-Aorus Master הוא כפתורים לצריבת ביוס ואיפוסו.

כל לוחות LGA1851 השונים תומכים בזיכרון DDR5 ובצד של אינטל מהירות הזיכרון העדיפה היא מהירות הזיכרון הגבוהה ביותר. לוח אם שכזה יתמוך בקלות בערכות DDR5-6600 או DDR5-7200. באופן לא רשמי אפשר להגיע גם למהירויות של DDR5-8000 ויותר ללא מאמץ.
בצד הזה של לוח האם אנחנו מוצאים כפתורים להדלקה, אתחול וצריבת BIOS ללא צורך במעבד. זאת, לצד צג שגיאות שהופך לצג טמפרטורת מעבד לאחר עליית מערכת ההפעלה. אנו אומרים זאת בכל הזדמנות – לא מדובר בכלים שצריכים להיות רק בלוחות פרימיום, אלא מדובר בכאלה שלדעתנו צריכים להיות בכל לוח אם מעבר לאלו הבסיסיים. אלו לא רק כלי עזר לאוברקלוקר, אלו כלי עזר לכל משתמש שרוצה לפתור בעיות.

הנה עוד נקודה חזקה של פלטפורמת LGA1851 לעומת AM4. לוח האם הזה מכיל 4 ממשקי M.2 לאמצעי אחסון ו-3 ממשקי PCI-Express עבור כרטיסי מסך וכל כרטיס הרחבה אחר.

ספרו כמה כוכביות אתם רואים במפרט הטכני של תעבורת הכוננים בלוח האם הזה. לא רואים כוכביות? יש סיבה טובה. אפשר להרגיש חופשי לאכלס את כל ממשקי ה-M.2 בכוננים ולא לדאוג שתעבורת ממשקי ה-PCI-Express תחוסל. יש מספיק לכולם. הממשק העליון מיועד לכונני PCI-Express 5.0.

ממשקים כבר אמרנו? שובו של ה-SATA. שמונה ממשקי SATA לכונני אחסון פנימיים. לצד הממשקים הללו יש צמד יציאות USB 5Gbps עבור המארז שיכולות לספק 4 מחברים. עוד מימין אפשר לראות צמד יציאות USB Type-C למארז במהירות 10Gbps. מימין בתמונה אפשר לראות ממשק USB Type-C פנימי. מדובר ביציאת USB 4 פנימית שתפקידה… ובכן, כדאי להיות מקורי בשביל לחשוב על משהו שימושי באמת ליוצרי תוכן כאן.

אוברקלוקינג ויכולות חשמליות מתקדמות הן חלק מכל לוח אם מתקדם וכאן GIGABYTE לא פסחה על מערכת חשמלית שכוללת 19 שלבים, 16 מהם לליבות המעבד. מעבדי Core Ultra נחשבים ליעילים חשמלית ולא תהיה בעיה כלל לבצע אוברקלוקינג כאוות נפשכם.

לאיזור מערכת הספקת החשמל למעבד גופי קירור עצומים מאלומיניום. מתחת לגוף הקירור הגדול מימין ישנו גוף קירור נוסף שמיועד לבקרי ה-AQtion AQC113C שהטמיעה GIGABYTE בלוח האם. אלו הם בקרי הרשת של Marvell בתקן 10Gbps.

כל גופי הקירור לכונני M.2 ניתנים לשליפה ללא שימוש בכלים כמו מברג, וגוף הקירור עבור כונן ה-M.2 העליון בתקן PCI-Express 5.0 הוא גדול במיוחד, בעיקר בשל צריכת החשמל הגבוהה של כוננים בתקן הזה היום. מימין בתמונה אפשר לראות גם את הכפתור שאחראי לשחרר את ממשק ה-PCI-Express X16 העליון לכרטיסי מסך. במידה ורוצים לשלוף כרטיס מסך, לחיצה על הכפתור תאפשר לשחרר אותו בקלות.

GIGABYTE מייצרת זיכרון מסוג DDR5 אך משאירה ליצרניות הזיכרון הגדולות את התמיכה בתדרים הגבוהים. בחנו סט זיכרון של XPG בתדר DDR5-7200 ולא נתקלנו בבעיות כלל בישום פרופיל XMP.

מסך הפתיחה של ה-BIOS של Z890 AI TOP מוכר לנו מהשנים האחרונות. הוא כולל את כל מידע המערכת הכללי על זיכרון, מעבד, טמפרטורה ומאווררים לצד אחסון.

ישנו מסך Advanced Mode לצרכי אוברקלוקינג, הגדרות מעבד וזיכרון כאלה ואחרות וכל מטלה אחרת.

קביעת פרופיל המאווררים של GIGABYTE הוא כלי BIOS פשוט ומאוד שימושי לכל המאווררים שמחוברים אל לוח האם. ניתן לחבר את תצורת הפעולה שלהם למגוון חיישנים שונים כמו אלו שבמעבד או על גבי לוח האם.
סיכום – GIGABYTE Z890 AI TOP
ה-Z890 AI TOP של GIGABYTE הוא לוח אם מתקדם וגם לא זול, על כל החיבוריות הזאת תשלמו כ-3,300 שקלים. חשוב לנו לציין בהזדמנות הזאת כי קיים לוח אם נוסף בעל ערכת צבעים שונה שמתבסס על אותו לוח מעגל מודפס, ה-Z890 AERO D של GIGABYTE אותו אפשר למצוא בכ-3,650 שקלים למי שממש רוצה ערכת צבע לבנה וכסופה.

אהבנו
- חיבוריות Thunderbolt 5 אחורית עם תאימות מלאה לתקני Thunderbolt קודמים ו-USB 4. המון חיבוריות USB פנימית עבור מארזים שאפשר להסב גם לחיבוריות אחורית באמצעות מתאמים זולים
- צמד ממשקי Ethernet במהירות 10Gbps על בסיס בקרים איכותיים של Marvell מאפשר דברים כמו חיבוריות Ethernet מהירה במיוחד לכונני רשת רחוקים
- גופי קירור קלים לשליפה עבור כונני M.2, כפתור לשחרור קל של כרטיס מסך
- כפתורי שליטה על לוח האם וצג דיבאג
- קיומה תושבת LGA1851 וערכת השבבים Z890 אומר שיש המון חיבוריות ומעט מאוד כוכביות בנוגע ל-PCI-Express בין ממשקים שונים
- WiFi 7 ו-Bluetooth 5.4 הם בונוס נחמד שמתאים לתשתיות תקשורת מתקדמות בפייבר
- גופי קירור מאסיביים עבור כונני ה-SSD ומערכת הספקת החשמל למעבד
- לא יודעים אם קל להגיד שאהבנו ש-Z890 מאפשר דברים שלא תמצאו כמעט באף לוח עבור AMD, אבל זה בהחלט יתרון שנמצא בצד של אינטל
- פלטפורמת LGA1851 היא הרחבה ביותר בתמיכה של זיכרון DDR5 מהיר במיוחד. ה-Z890 AI TOP מציג אפילו תמיכה אפשרית בזיכרון DDR5-9500 בתלות ביכולת המעבד עם אוברקלוקינג
פחות אהבנו
- אין צורך להכניס "AI" בשם המוצר. כל לוח אם סטנדרטי יכול לשמש בין היתר לשימושי AI כאלה או אחרים. אנחנו מקווים שההייפ סביב מארקטינג מיותר של AI ידעך בקרוב
- אין כפתור איפוס ביוס או צריבת ביוס קל לגישה בפאנל היציאות האחורי כמו בלוחות אם בסדרת Aorus
- שבב ביוס בודד. אין כאן שימוש בשני שבבים במידה ואחד הופך לתקול, אך יש יכולת קלה לצרוב גרסה חדשה גם במידה וזה קורה
- פלטפורמת LGA1851 של אינטל היא לא הבחירה הראשונה לגיימינג נכון לדור המעבדים הזמין כיום, ולכן גיימינג ישאר כ-"בין היתר". אולי נראה שיפור יכולות עם מעבדים עתידיים בתחום
- אין יציאות USB בהספק חשמלי גבוה לצורך טעינת מכשירים
הרבה מהומה ( של גיגהבייט ) על לא מאומה ( של אינטל ).
המעבדים האחרונים לא מצטיינים בשום דבר לעומת הדור הקודם או של AMD.
לא לגיימינג ולא לתוכן.
מחיר לגמרי לא סביר ללוח אם. אולי הבעיה העיקרית של הלוח הזה…..
שאלת תם: למה צריך Thunderbolt 5? איזה מוצרים אפשר לחבר שם? מסכים גם ככה מחוברים לכרטיס מסך ואני לא מכיר (מודה, אני לא באמת מהתחום) מצלמות שמעבירות דאטה בכאלו קבצים. האם החיבור הזה מיועד רק כדי לההעביר מידע מדיסקים חיצוניים?