כבר שנים שמבטיחים לנו שהמהפכה ממש מעבר לפינה – אולי הפעם?
דיימנו לכם את התסריט הבא: אתם קמים בבוקר, שוטפים פנים, מכינים את הקפה הראשון שלכם ומתכוננים לעוד יום עבודה. כעת, עם הקפה ביד אחת, אתם מפעילים ביד השניה את העיתון האלקטרוני שלכם וטוענים את עיתון הבוקר העדכני משרתי העיתון. תוך כדי קריאה אתם יכולים לקבל עדכונים בזמן אמת, למשוך תכנים נוספים ולבצע פעולות אינטראקטיביות – וכל זה על מכשיר קל עם מסך ברזולוציה גבוהה ביותר וללא תאורה אחורית המעייפת את העיניים.
כבר שנים שמבטיחים לנו שנזכה למסכים עם דיו אלקטרונית (E-INK) במגוון מכשירים וצורות. דיו אלקטרונית היא דרך מדהימה להציג תוכן כך שהעיניים אינן מתעייפות (המסך לא כולל תאורה ולכן לא מעייף את העיניים, אולם יש צורך בתאורה טובה באזור השימוש), הסוללה לא נטחנת עד דק (התיאוריה אומרת שהסוללה בשימוש רק לצורך החלפת עמודים במסך – ולא לצורך תצוגה) והכל באריזה קלה וקטנה (כאשר חברות מסויימות אף מבטיחות לנו מסכים גמישים – כך שנוכל לקרוא עיתון אלקטרוני ממש כפי שאנו קוראים עיתון…).
עד ל-Computex השנה זכינו לראות את קורא הספרים של סוני (שהושק כבר לפני מספר שנים, אך הוא יקר מאוד) את הקורא של אמזון – הקינדל, ומספר דגמים אחרים של חברות מוכרות פחות, חלקם אף זמינים לרכישה בישראל. השנה נראה שקוראי הספרים תופסים תאוצה יותר מבעבר, וכמעט כל החברות בתערוכה הציגו מוצרים אשר עושים שימוש בדיו אלקטרוני.
קורא ספרים אלקטרוני יכול למעשה לשאת אלפי ספרים (את כל הספריה שלכם בבית ויותר) במכשיר אחד קטן ונוח, כאשר תוכלו בקלות לחפש בין הספרים, לקבוע לעצמכם סימניות ולדלג בקלות מעמוד לעמוד.
המוצר המעניין ביותר לדעתנו הוא ה-Eee Tablet של Asus – מלבד היותו קורא ספרים סטנדרטי, כולל ה-Eee Tablet גם אפשרות קלט באמצעות מסך מגע ועט סטילוס, כאשר החברה מציעה מספר תבניות לכתיבה עליהן (מחברת שורות, משבצות וכו') ורזולוציית הקלט אמורה להבטיח כתיבה מדויקת וחלקה. האופציה המעניינת ביותר מבחינתנו היא המצלמה אשר המכשיר כולל בחלקו האחורי, המאפשרת לצלם למשל את השקופית הנוכחית של המרצה באוניברסיטה (או של הדובר במסיבת העיתונאים…) ומיד להתחיל לשרבט הערות על גבי הצילום. ה-Eee Tablet כולל גם מיקרופון ורמקול אשר יכולים לשמש בתור מכשיר הקלטה, כאשר על מנת לתמוך בכל זה עושה Asus שימוש במעבד ARM מהיר, שגם מאפשר להחליף עמודים בתוך עשירית השניה, בניגוד לקוראים של סוני ואמזון בהם החלפת עמוד יכולה לקחת מספר שניות.
Acer הציגה בתערוכה קורא ספרים אלקטרוני משלה, הכולל מקלדת מובנית. Acer הקטינו במעט את המסך (ל-6 אינץ') על מנת לחסוך במשקל ועובי, והקורא האלקטרוני שלהם בהחלט קטן ונייד. הזיכרון הפנימי הוא בנפח 2GB, כאשר חריץ ההרחבה לכרטיסי SD וחיבורי ה-WiFi וה-3G (אופציונאלי) המובנים מבטיחים שתוכלו להעביר כל ספר למכשיר בקלות ואף לקחת אתכם את כל הספריה מהבית.
ה-nReader K60, קורא הספרים של BenQ, כולל מסך 6 אינץ' ברזולוציה 800X600, וגם הוא כולל 2GB של זיכרון וחיבור WiFi מובנה. כמו הקורא של Acer, גם הקורא הזה מסוגל להציג לא רק אנגלית ושפות אחרות העושות שימוש באותיות לטיניות, אלא גם סינית – ואף להציג טקסט בכיוונים שונים מלבד משמאל לימין.
גם חברת Qisda, יצרנית OEM שבבעלות BenQ, הציגה קורא ספרים עם מסך מגע בגודל 9 אינץ', חיבוריות WiFi ו-3G, תמיכה בקלט באמצעות זיהוי כתב יד או מקלדת וירטואלית וחריץ הרחבה SD.
אך גם חברות נוספות הציגו קוראי ספרים עם דיו אלקטרוני בתערוכה; כך למשל ECS הציגה לנו קורא עם מסך מרשים מבחינת רזולוציה, רק חבל שהמכשיר היה עשוי מפלסטיק זול, ורגיש לכל מגע ותזוזה.
ומה עם צבע? חברת DELTA הציגה עיתון אלקטרוני (בגודל מרשים) עם דיו אלקטרוני צבעוני, לצד מכשיר קטן עם מסך צבעוני פצפון, כך בהחלט יש למה לצפות.
חברה נוספת שתפסה את עינינו היא AIPTEK, אולם המסך של קורא הספרים שלה הרשים אותנו פחות משל הקוראים האחרים שראינו.
ולבסוף – השאלה הגדולה – מה לגבי תכנים בעברית? re לפני כשבועיים הציגו מספר הוצאות ספרים יחד עם סטימצקי וגופים נוספים את קורא הספרים הישראלי – E-Vrit. הקורא הישראלי מגיע יחד עם חנות ספרים כחול-לבן, דרכה ניתן יהיה לקנות את הספרים, להטעין את הקורא בתכנים ולהתעדכן. הקורא הישראלי גם יתמוך ב"השאלת" ספרים ממכשיר למכשיר – כאשר כל פעם רק עותק אחד יוכל להיות בשימוש (כך שאם השאלתם לחבר את אחד הספרים שלכם – אתם לא תוכלו לקרוא בו).