בזכות שיפור משמעותי בתחום הביצועים וצריכת החשמל, מצליחה AMD לנווט את עולם האולטרא-בוקים למקום חדש. בדקנו את ה-Zenbook S 16 אשר מבוסס על שבבי Ryzen AI החדשים במטרה לראות האם סוף כל סוף ניתן לקבל חלק מהבונוסים של מקבוק במחשב מבוסס חומרת X86 מסורתית
הקיץ מעניקה AMD לעולם המחשבים הניידים דור מעבדים חדש, ויתכן שמדובר בכזה המהווה את קפיצת הביצועים והיעילות המשמעותית ביותר שלה מאז דור מעבדי Zen הראשון שלה בעשור הקודם.
כאשר ניגשה AMD לעיצוב הארכיטקטורה Zen 5, בין השיפורים הרצויים עמדו מספר עקרונות כאשר השניים הבולטים הם שיפור הביצועים נטו לצד שיפור היעילות החשמלית לשימושים סטנדרטיים ונפוצים.
לשם כך יצרה את ה-SOC (או System on Chip) בשם הקוד Strix Point אשר בקונפיגורציה החזקה ביותר שלו, מכיל לא פחות מ-12 ליבות עיבוד ב-24 נימים. בעוד שלא מדובר במספר חדש בעולם המחשבים הניידים, כדאי לדעת שמדובר במשפחת מעבדים שאפשר למצוא במעטפת חום של החל מ-15W בלבד. כל זאת, יחד עם ליבה גרפית מתקדמת במיוחד מדגם Radeon 890M אשר גם היא מבוססת על שיפוץ הארכיטקטורה הגרפית הקיימת של AMD, ה-RDNA.
לסדרה הזאת קוראת AMD בשם Ryzen AI, ולא נאשים אתכם בגלגול עיניים לנוכח אחד המונחים המאוסים והנפוצים ביותר בעולם המרקטינג למכשירים חשמליים לאחרונה. המיתוג הזה נולד בעיקר כי גם מערכת ההפעלה של מיקרוסופט היא כזאת שרוצה לשלב כמה שיותר עזרים חכמים למשתמש כמו העוזר האישי CoPilot.
על פי AMD מדובר בסדרת מעבדים תחרותית במיוחד, עם טענות ביצועים אשר מציבות את הסדרה הגבוהה החדשה מעל לתחרות מצד אינטל וקוואלקום. AMD Ryzen AI 9 HX היא הסדרה הגבוהה.
המחשב עצמו הינו מקטגוריית האולטרא-בוקים, שהם מחשבי PC דקים וקלים במיוחד. למעשה, הייתה זאת דווקא אינטל ש-"המציאה" את קטגוריית המוצרים הללו בעשור הקודם עם בואם של מעבדים דלי צריכת-חשמל. ל-Zenbook S 16 מסך 16 אינצ' ביחס גובה-רוחב מבוקש של 16:10 וברזולוצייה של 2880X1800, לעיתים מכונה 3K.
איכות הבניה של הלפטופ הזה יוצאת מגדר הרגיל. החלק התחתון עשוי כולו מסגסוגת לה ASUS קוראת Ceralminium, אלומיניום קרמי. זה מרגיש כמו אלומיניום, אבל הטקסטורה עצמה מעט יותר חלקה. פתיחת המסך של ה-Zenbook S 16 אפשרית עם יד אחת בלבד.
מחשב זה מגיע במשקל של 1.5 קילוגרם בלבד, ולמרות שזה לא המשקל הנמוך ביותר למחשבים ניידים שיש בשוק, עבור מחשב 16 אינצ' מתקדם זה מכובד מאוד.
בעוד שמחשבי 15.6 או 16 אינצ' סנדרטיים מגיעים עם מקלדת מלאה, כאן אנחנו מקבלים מקלדת ללא מקשי Numpad, אך בתוספת של משטח מגע ענקי.
לחצני המקלדת עצמם גדולים וישנו ריווח מכובד. למעשה, מקלדות שולחניות רגילות מרגישות צפופות משמעותית מהמקלדת הגדולה של ה-Zenbook S 16. אנחנו עדיין לא בטוחים אם זה לטובה או לא, אבל לוקח זמן להתרגל להקלדה במרווחים כאלה גדולים (אולי לבטל Numpad לא היה הרעיון הכי מוצלח?).
משטח המגע עצמו לא משמש רק לניווט עם המצביע, אלא גם לשלל פעולות כמו שינוי עוצמת שמע, גלילה בעמודים, ולמעשה סט שלם של תנועות מגע שאפשר לבצע ולתכנת באמצעות הכלים של ASUS.
המשטח עצמו חלק, בעל התנגדות נמוכה, ובאופן כללי נחשב לאחד המשטחים היותר טובים שפגשנו במחשבים ניידים. החלק התחתון בצד השמאלי או הימני נלחצים, והופכים למעשה ללחיצת מקשים שמאלי או ימני בעכבר.
מחשב נייד שאינו נושא לוגו תפוח צפוי שיכיל ממשקים רבים (וגם הם התחילו ממש להשתפר לאחרונה). בצד השמאלי אנחנו פוגשים יציאת HDMI בגודל סטנדרטי שהצליחה ASUS למקם למרות העובי המאתגר. מדובר בממשק בתקן HDMI 2.1 החדיש ולכן גם מסכי 8K יוכלו להינות מתצוגה ממנו. צמד ממשקי ה-USB Type-C בצד זה מגיעים למהירות של 40Gbps ותומכים בטעינה של המחשב בשימוש המטען אותו מקבלים או כל מטען USB אחר שרוצים לחבר. ישנו גם כמובן מקום למחבר אוזניות משולבות מיקרופון.
בצד השני אנחנו מוצאים יציאת USB מסוג Type-A סטנדרטי לצד קורא כרטיסי SD. נציין מבדיקה שלנו שקורא הכרטיסים לא מהיר במיוחד ולא תומך במהירויות של תקנים כמו UHS-II. בבדיקה עם כרטיס SD של סנדיסק שאנחנו יודעים שיכול להגיע למהירויות של 170MB לשניה בקריאה ו-100MB בכתיבה, הגענו ל-100MB ו-84MB בהתאמה. אמנם, זה לא רע בכלל.
עם המחשב תקבלו גם מטען 65W מתקדם של ASUS. נציין בהתיחסות לתמונה שהיחידה שלנו הגיעה מעבר לים ולכן מגיעה עם תקע אמריקאי אך כמובן שפה בארץ יגיע מטען התואם לשקע ישראלי. המטען הינו מטען USB-PD טיפוסי שתומך במתחים של 5V, 9V, 15V, 20V.
תכונות טכניות ובדיקות – Asus Zenbook S 16 UM5606
כאמור, ה-Zenbook S 16 החדש משתמש בשבבי Ryzen AI החדשים של AMD אשר מבוססים על תהליך יצור 4 ננומטר מתקדם של מפעל TSMC.
מדובר במעבד היברידי שעושה שימוש בשתי קבוצות של ליבות למעשה, בדומה קצת למה שאינטל עושה עוד מאז דור 12 שלה. ההבדל כאן הוא שגם הליבות ה-"חלשות" הן ליבות חזקות אשר פשוט קיבלו אופטימיזציה לפעילות בעקומת זרם לתדר פעולה נמוכה יותר. ההרכב בנוי מ-4 ליבות Zen 5 ומ-8 ליבות Zen 5c יעילות לצידם. לכל הליבות יש את טכנולוגיית SMT לריבוי ליבות ולכן מקבלים 24 נימים. עבור אולטרא-בוק זה המון.
המעבד הספציפי במחשב שקיבלנו הינו מדגם HX 370, דגם במעטפת חום מירבית של 28W ובתדרים של 2Ghz עד 5.1Ghz בהאצות רגעיות. קיים גם דגם של מעבד בשם Ryzen AI 9 365 אשר מבוסס על הרכב בעל 10 ליבות "בלבד" שם ישנן 6 ליבות Zen 5c לצד 5 ליבות Zen 5. כמו כן, במחשב זה 32GB של זיכרון מערכת מסוג LPDDR5X.
כשזה מגיע לכח עיבוד זמין, במיוחד בחיבור ישיר למטען, ה-Zenbook S 16 הוא סוס עבודה של ממש כאשר 28W מתאפשרים לפעולת השבב עצמו. עם ניקוד של 12,212 עבור רינדור רב-ליבתי, ה-Ryzen AI 9 HX 370 מציג כח עיבוד מקבילי דומה למפלצות עבר של 45-65W, כאלה שראינו רק בתחילת העשור.
בעבר היה נהוג שלא להמליץ על מחשבים קלים במיוחד לפעולות אינטנסיביות, אבל נראה ש-AMD מתעקשת לשנות את הסטטוס קוו.
כאשר ישנו שימוש אינטנסיבי בליבות המעבד, ליבות ה-Zen 5c לא יושבות בצד אלא משתתפות באופן מלא במטלות העיבוד, כל ליבה בתדר שהיא יכולה במסגרת מעטפת החום.
המחשב הזה מגיע כאמור גם עם הליבה הגרפית המתקדמת של AMD מדגם Radeon 890M. בדרך כלל ליבות גרפיות מובנות הן דבר שמתחיל ונגמר במשחקים ישנים או אינדי אבל ה-Radeon 890M מאפשר להינות מכותרים יותר חדשים ומביצועים רלוונטיים.
כמובן שכשמדובר במסך 2880X1880 אי אפשר לצפות להינות מכותרים חדשים ברזולוציה כזאת גבוהה, בטח לא עם הגדרות בינוניות ומעלה, אבל בזכות זה שמדובר בליבה גרפית חדשה שנהנית משלל טכנולוגיות שיפור תמונה, בהחלט אפשר לחשוב על משחקיות ברוב הגדול של הכותרים כיום. אחרי הכל, מה שתמצאו כאן עדיין חזק יותר ממה שתמצאו בקונסולות כמו Steam Deck או ROG Ally X.
מה שטוב במסך עם צפיפות פיקסלים גבוהה מספיק, הוא שגם תוכן ברזולוציה נמוכה משמעותית יראה טוב, וכך בהגדרות בינוניות על רזולוציית 1920X1200 שנראית לא רע בכלל, השגנו משחקיות מקובלת של כ-110 פריימים לשניה ב-Counter Strike 2.
נציין כי בשימוש רזולוציה של 1440X900 ב-Overwatch 2 הגענו בהגדרות בינוניות לביצועים של כ-125 פריימים לשניה בממוצע. זה יותר מרק "שחיק", זה מעולה עבור מחשב נייד קל משקל שכזה. ליבת Radeon 890M בהחלט נותנת עבודה בהתחשב במעטפת החום הצפופה שלה יחד עם ליבות העיבוד.
משחק נוסף שבדקנו הוא Diablo IV ושם קיבלנו 60 פריימים לשניה בממוצע בשימוש רזולוציה פנימית של חצי מ-2880X1800 עם הגדרות בינוניות. איכות התמונה בפועל הייתה נהדרת בהתחשב גודל המשחק.
הליבה הגרפית Radeon 890M מציגה ביצועים מעט גבוהים מאלו שתמצאו ב-ROG Ally וזה הגיוני בהתחשב בכך שה-Radeon 890M היא ליבה גרפית המבוססת על ארכיטקטורה דומה עם שיפורים קלים בלבד.
נכון לעכשיו, צוואר הבקבוק הגדול ביותר בביצועי הגרפיקה במצבים כאלה הוא זיכרון המערכת, אותו זיכרון LPDDR5X מולחם שמגיע עם המחשב. זה לא שקצב העברת הקבצים לא גדול. עבור מטלות עיבוד כלליות הוא אדיר, הכי טוב מסוגו למעשה. הבעיה היא שליבות גרפיות מתקדמות כבר זמן רב רגילות לקבל זיכרון מוקדש משלהן ממשפחת GDDR אשר פועל בקצב גבוה משמעותית. העניין הוא שזיכרון מהסוג הזה גם צורך כמות גבוהה משמעותית של חשמל ולכן לא משתמשים בו בכל מכשיר שבו חום וצריכת החשמל הם דגש רציני על חווית השימוש. טכנית, עם זיכרון מהיר יותר יכולה ליבה כמו זאת שב-Radeon 890M להגיע למחוזות מאוד רחוקים.
חווית השימוש וחיי סוללה – האולטרא-בוק Ryzen הראשון שלי
אחרי מספר ימים של שימוש, אני מתחיל להבין את הרצון של השוק לספק מוצר שיהווה אלטרנטיבה אמיתית למחשבים כמו המקבוק אייר של אפל. הרעיון הוא לשלב עוצמת עיבוד גבוהה עם חיי סוללה ארוכים וזה משהו שעולם ה-PC לא בדיוק נהנה ממנו. בעוד שיש כאלה שמשוכנעים שרק מעבר לארכיטקטורת ARM יביא את הבשורה, מראה לנו AMD שאפשר לעשות את זה עדיין עם x86 המסורתית וקצת מחשבה יצירתית ויעול תהליכים.
המצב שבו בדקנו ביצועים הוא מצב הסוללה Balanced, אשר הוא המומלץ ביותר לשילוב בין ביצועים לחיי סוללה.
בניגון וידאו 4K ביוטויוב, אחת מהדרכים הבזבזניות יותר במשאבים שיש היום לצריכת תוכן הצלחנו להגיע ל-9 וחצי שעות ניגון וידאו(!). בגיימינג מצאנו את חיי הסוללה טובים עם 150 דקות משחק ב-Overwatch 2. לא מדובר במספרים שלא רואים היום בקונסולות כמו ה-ROG Ally X, אבל החשבון של סוללת 78 וואט-שעה יחד עם צריכת החשמל של כ-30 וואט בכל שעה מביא לסכום צפוי למדי.
בעת כתיבת מסמכים וגלישה ברשת, הצלחנו על בהירות מסך של 40% להגיע לזמן עבודה מדהים של 12.5 שעות. האם סוף סוף עולם ה-PC הצליח להדביק זמנים עם עולם הניידים של אפל? נראה כך.
נציין לטובה את תוכנת MyASUS שמגיעה עם המחשב יחד עם מערכת ההפעלה. מדובר בתוכנה בעיצוב פשוט וישר לעניין, עם מעט מאוד משאבי מערכת כדרישה. ניתן לבדוק את המחשב על חלקיו כאן, לבצע עדכוני מערכת ו-BIOS (ויהיו כאלה, AMD תמיד מבצעת אופטימיזציות), וגם יצירת קשר עם ASUS בנוגע לאחריות ושירות. גם ממשק ה-BIOS עצמו בנוי כך וממש כמו אצל יצרניות אחרות, יש כלי דיאגנוסטיקה מעולים בו.
פרט מעניין שלא מקבל חשיפה גדולה במיוחד במרקטינג ובכיסוי הוא שמקבלים עד ושה-Zenbook S 16 הוא מחשב נייד עם מסך מגע. אנחנו לא בטוחים שמדובק בפונקציה כל כך מבוקשת בהתחשב בתצורת המחשב. לא מדובר כאן במסך 360 מעלות שיכול להתקפל אחורנית ולהפוך לטאבלט ולכן שימוש במסך כמסך מגע, במיוחד עם העט המיועד נראה כמו בונוס ולא יותר.
השימוש במסך OLED שמסוגל להגיע ל-120 פריימים לשניה הוא בונוס נהדר שהתעשיה עדיין עסוקה בלהתרגל אליו אבל עבורינו הוא הטוב מכל העולמות. אפשר להינות מיתרונות של מסכי OLED כמו צבעים עשירים ומדוייקים, חדות גבוהה ברזולוציית 2880X1800 עם צפיפות פיקסלים מכובדת וזמני תגובה אפסיים. מסך שכזה מתאים לכל שימוש אפשרי מגלישה באינטרנט, דרך כתיבת משחקים ועד לצפיה בוידאו וגיימינג.
נדגיש כי לא מדובר במחשב גיימינג וה-Zenbook S 16 גם לא משווק כאחד, אבל ליבות גרפיות מובנות התקדמו המון בשנים האחרונות ועוצמה כמו של ה-Radeon 890M מבטיחה שאת הרוב המוחלט של הכותרים בשוק אפשר לשחק על מחשב נייד שכזה ולעשות זאת בהנאה.
המחשב שלנו הגיע עם כונן בנפח 1TB אך אפשר למצוא דגם שמגיע עם כונן 2TB במקום. ממשק ה-M.2 זמין להחלפת כוננים אך אין ממשק נוסף למחשב הזה. מהירויות העבודה מצביעות על כונן מהיר למדי שעושה שימוש בממשק M.2 PCI-Express 4.0.
השורה התחתונה – ASUS Zenbook S 16 UM5606
המחשב הנייד ASUS Zenbook S 16 UM5606 מגיע בשלל קונפיגורציות, כולל אחסון בנפח 1TB או 2TB לבחירה. בנוסף, ישנו דגם המגיע עם מעבד Ryzen AI 9 365 בעל 10 הליבות וזיכרון מערכת של 24GB לעומת 32GB בקונפיגורציה המלאה.
המחיר לא לבעלי לב חלש, זה מחשב פרימיום אחרי הכל, ואיזור המחיר עבור הקונפיגורציה הבסיסית יתחיל מכ-9,600 שקלים. עבור דגמים מתקדמים אתם צפויים לשלם קרוב ל-11,000 שקלים.
אהבנו
- איכות בניה יוצאת מהכלל. שימוש בחלקים גדולים ועיבוד שבבי זעיר מביאים לתחושת פרימיום של ממש. דק במיוחד, מסך נפתח ביד אחת
- מעבד Ryzen AI 9 HX 370 הוא סוס עבודה של ממש עם 12 ליבות מבוססות Zen 5 בתדרים גבוהים
- מסך 3K 120Hz OLED מרהיב בעל צבעים מעולים, רזולוציה גבוהה ובהירות מירבית טובה של 500NIT
- חיי סוללה שלוקחים את סטטוס המחשבים הניידים מבוססי AMD עוד צעד קדימה, מבטיח שעות עבודה ארוכות ליום עבודה שלם ללא הפסקה
- ממשקיות בריאה עם צמד USB 4 Type-C במהירות 40Gbps לתמיכה גם בתצוגות חיצוניות, יחד עם HDMI .2.1 יש אפילו מודול WiFi 7 שמאפשר תקשורת אלחוטית במהירויות אדירות
- גיימינג זו לא מילה גסה, אפילו לאולטרא-בוק. ליבת Radeon 890M תומכת בכל טכנולוגיות שיפור התמונה והביצועים שיש ל-AMD להציע
- סט סולידי של תוכנות לשליטה ובדיקה של המחשב, גם דרך מערכת ההפעלה וגם ב-BIOS
פחות אהבנו
- מחיר – נכון לעכשיו ישנו מחיר השקה של כ-8,600 שקלים על דגם הבסיס שמכיל 24GB של זיכרון מערכת יחד עם מעבד Ryzen AI 9 365. התחרות מול אפל מתבצעת בעיקר בגזרת התכונות הטכניות, ולא במחיר
- פונקציה של מסך מגע עם עט היא בונוס נחמד, אבל אנחנו תוהים כמה ביקוש אמיתי יש לתכונה הזאת בהתחשב בכך שהמסך לא יכול להסתובב ב-360 מעלות. היינו "מזדכים" על התכונה הזאת בתמורה לכמה עשרות דולרים בחזרה
- מקלדת עם מקשים כל כך מרווחים, עד שהם מרגישים מרווחים מדי, לוקח זמן הסתגלות אפילו ממעבר ממקלדת שולחנית סטנדרטית