היתכן שאינטל מצאה סוף סוף את הפתרון הטוב ביותר לאיטיות במחשבים בעלי כוננים קשיחים מכאניים? בביקורת זו תקבלו את התשובות
בתחילת העשור הנוכחי התבצע אחד השינויים הגדולים ביותר בעולם המחשבים האישיים כאשר החלו להכנס לחיינו כונני ה-SSD (ר"ת Solid State Drive). מדובר בכוננים קטנים ומהירים במיוחד שבאו לעשות סוף להמתנות האינסופיות, "שהמחשב רק יעשה כבר משהו", ולהשמיד שעות ארוכות של בהיה בסימן טעינה במקום במצביע עכבר רגיל.
אמצעי אחסון שעובדים בטכנולוגיית ההבזק התחילו להגיע בתור כונני SATA סטנדרטיים לחלוטין והם התחילו להחליף את כונני הדיסק הקשיח בהדרגתיות כמעט לכל שימוש אפשרי. הם מתחברים לחומרה הקיימת שיש לנו במחשבים הנייחים והניידים במקום אותם כונני דיסק קשיח ישנים. המהירות? מדהימה. זמני המתנה לדברים כמו עליית מערכת ההפעלה נחתכו לשבריר מכמות הזמן הקודמת, ותוכנות נפוצות נפתחות ברגע.
אמנם, לא הכל ורוד בעולם האחסון שכן תהליך כניסת כונני ה-SSD לחיינו אינו פשוט ומושלם כלל. קיימות כיום שתי בעיות עיקריות שמפרידות בנינו לבין חיים ללא כוננים קשיחים כלל במגזר הביתי. האחת היא מחיר המוצרים הללו. משתמש שרוצה לקנות היום כונן SSD בנפח צנוע של 120 ג'יגה-בייט יאלץ להגיד שלום ל-250 שקלים ויותר, סכום שגבוה ממחיר כונן דיסק קשיח של טרה-בייט. באיזור 380 שקלים ניתן למצוא כונני SSD של 240 ג'יגה-בייט כאשר במחיר הזה אפשר לקנות דיסק קשיח בנפח 2 טרה-בייט.
כפי שאתם רואים, הבעיה השניה של עולם ה-SSD היום קשורה לבראשונה והיא הנפחים. בעוד שלמשתמשים רבים 120 או 240 ג'יגה-בייט של אחסון יהיו מספיקים כי יש לנו היום אחסון בענן וצפיה ישירה בתוכן מהאינטרנט, לקהל כמו גיימרים או יוצרי תוכן מדיה מדובר במעט מאוד. ישנם משחקי מחשב בודדים ששוקלים 60 ג'יגה-בייט ויותר כיום. כתוצאה מכך, ישנם מחשבים רבים של גיימרים ויוצרי תוכן שמתמלאים בכונני SSD בנפחים שונים, פשוט כי התקציב מאפשר קניה של אחד קטן בכל פעם שהאחר מתמלא.
החברות ששולטות בשוק ה-SSD לא מאפשרות למוצר להגיע לרמת שליטה מלאה בשוק כדי להחליף לחלוטין דיסקים קשיחים. דברים כמו ביקוש גדול בשבבי פלאש לעולם הסלולאר מחזיקים את השוק לא זול ואנחנו למעשה בעיצומה של עליית מחירים לכונני SSD כתוצאה מהביקוש הגדול. כונני SSD בנפחים של עד 32 טרה-בייט (!) לשוק הבייתי אפשריים טכנולוגית, אך ממש לא יקרו בזמן הקרוב. בינתיים, אינטל מציעה פתרון – הכירו את Optane.
Optane של אינטל – פתרון פשוט לבעיית ה-SSD?
כונן ה-Optane של אינטל הוא לא כונן פלאש סטנדרטי. אם תרצו תוכלו להתקין אותו ככונן אחסון לכל עניין ודבר, אך בנפח של 32GB בלבד אפילו מערכת הפעלה דוגמת חלונות 10 עם עדכונים תרגיש צפוף למדי ובכלל, בעלות שכזאת כמובן שיש כונני SSD בעלי נפחים גבוהים משמעותית.
בכל כונן אחסון סטנדרטי מסוג SSD או דיסק קשיח ישנו רכיב שנקרא Cache (או מטמון). תפקידו של הרכיב הזה הוא לשמש ללכידה מהירה של תוכן מפתח חשוב ועבודה עם שאר נפח האחסון לפיזור ואיסוף החומר הנכתב והנקרא ממנו.
זיכרון מטמון גדול יותר משמעו יותר זיכרון מהיר במיוחד לעבודה מול תוכנות ומערכת ההפעלה. אנחנו רואים זאת בצורה דומה מאוד כיום עם מעבד וזיכרון המערכת, ה-RAM. זיכרון מהיר זה משמש למעשה כזיכרון Cache לפעולות שמבצעים רכיבי המערכת השונים. הוא מהיר ומתמלא בתוכן מפתח חשוב עליו אנו עובדים כרגע. כאשר המחשב כבה, הוא מתרוקן לחלוטין.
Optane הוא ה-RAM של אמצעי האחסון אם תרצו. מטרתו היא לשמש ללכידה של חומר ופיזור שלו באמצעי האחסון ברקע בזמן שהעבודה הרציפה למעשה מתבצעת מולו כמתקשר איתם. המטרה היא ברורה – שימוש בכוננים בעלי נפח גבוה במיוחד מסוג דיסק קשיח יחד עם Optane לשילוב שירגיש כמה שיותר כמו עבודה עם כונן SSD בעל נפח שכזה.
החזון של אינטל עם המוצר הזה הוא יצירת מחשב זול שבו כונן של טרה-בייט או 2 טרה-בייט למשל יחד עם Optane יעלה לכם בזול וירגיש לכם כאילו רכשתם מחשב עם SSD בנפחים הגדולים הללו.
יש דרישות והן לא ממש גמישות
בחלק זה של הביקורת סביר להניח שמשתמשים רבים יגרדו את הראש בתהיה כי לא בכל מחשב היום תוכלו להתקין כונן Optane. כדי להגיע ליכולת להשתמש בכונן ה-Optane, יש כמה תנאים עליהם מערכת המחשב צריכה לענות. בראש ובראשונה הכונן המדובר יעבוד אך ורק במערכות עם מעבדי הדור השבעי של אינטל, ה-Kaby Lake. משמעות הדברים היא שאנשים שקנו מחשבים עם מעבדים כמו Core i7 6700K למשל לא יוכלו להינות מיתרונות הטכנולוגיה.
בנוסף, השימוש בכונן מתאפשר אך ורק בלוחות אם בעלי ערכות השבבים החדשות Z270, H270 ו-B250 לשוק הביתי. כך, גם מי שכן יש לו מעבד Kaby-Lake דוגמת Core i7 7700K ורכש אותו עם לוח אם בעל ערכת השבבים Z170 או H170 לא יוכל להשתמש בכונן ה-Optane.
כתוצאה מכך, הכונן מתאים בעיקר לרוכשי מחשבים חדשים שישלבו היום מעבדי Kaby-Lake מסדרות Pentium דרך Core i3 ו-Core i5 עד Core i7, מה שמכונה "הדור השביעי" של אינטל, עם לוח אם בעל ערכות השבבים החדשות מסדרת 200.
המחיר ההתחלתי של לוח אם מתאים כיום יהיה באיזור 400 שקלים ללוח אם דוגמת Asus B250M-A שמאפשר שימוש בשני ממשקי M.2 כאשר אחד יכול להתאים ל-Optane והשני לאחסון פלאש מהיר ונגיש. לא מדובר במחיר לא שגרתי כיום ללוח אם לרוב משתמשי המחשב האישי.
עד כמה זה מהיר באמת? מבחני הביצועים
את כונן ה-Optane של אינטל בדקנו על מערכת מודרנית הכוללת מעבד Core i3 7350K מסדרת Kaby-Lake יחד עם לוח האם PRIME Z270-K של אסוס. כונן ה-Optane הינו מסוג 32 ג'יגה-בייט של זיכרון מטמון ויחד איתו בדקנו כונן טרה-בייט מדגם Black של WD וגם ניסינו שילוב של ה-Optane יחד עם כונן SSD מהיר במיוחד מדגם M5 Pro בנפח 256 ג'יגה-בייט של Plextor.
התקנת הכונן היא פשוטה למדי על גבי הלוח וכל מה שנדרש אם המשתמש רוצה להתקין את הכונן בעצמו על החומרה המתאימה הוא פשוט להתקין את הדרייבר של Optane דרך האתר של אינטל.
את הבדיקות אני בוחר לחלק לשני חלקים כאשר הראשון הוא המדע המדוד והמדוייק והשני הוא פשוט התחושה שלי כמשתמש SSD ותיק שמתנסה עם שילוב של Optane ודיסק קשיח מכאני לראשונה.
בין מבחני הביצועים כללתי בעיקר מבחנים חשובים ובעלי כמויות גדולות של מידע שנמשך דרך הכונן הקשיח. כל מבחן הורץ פעמיים, מטרת הפעם הראשונה היא בעיקר הכנסה של המידע החשוב לזיכרון המטמון.
כמובן שאי אפשר לבצע מבחן לאמצעי אחסון מבלי לבדוק כמה זמן עולה מערכת ההפעלה עד לרגע שבו התהליך מסתיים וכאן כמו שאתם רואים קיצוץ הזמנים בשימוש כונן ה-Optane הוא אדיר. זמן עליית מערכת ההפעלה התכווץ מ-49 שניות ל-14 שניות בלבד ולמעשה עקף את המהירות בה זה לקח בכמה עשיריות השניה ממצב של SSD בלבד.
כשניגשתי למבחני הטעינה של המשחקים הכבדים שבחרתי, הופתעתי מזמני הטעינה הנמוכים. הירידה הדרמטית ביותר בזמני ההמתנה קרתה במשחק Doom החדש בעל 70 הגיגה-בייט. מ-88 שניות זמן טעינה משולחן העבודה לתוך מצב משחק עד ל-22 שניות בלבד, רק 2 שניות יותר מאשר מצב של שימוש בכונן SSD בלבד.
נראה שפעולת הכנסת המידע החשוב לזיכרון המטמון עובדת בדיוק כמו שאינטל ציינו שתעבוד ואני מופתע מאוד לטובה מהמהירויות שקיבלתי. בחלק מהמקרים זה מרשים טיפה פחות כמו במצב של GTA V ששם נראה שבעיקר דברים טכניים מסויימים גורמים למשחק להטען לאט גם על כונן SSD סטנדרטי ביחס למשחקים אחרים בעלי משקל דומה.
בין המבחנים בדקתי גם כמה זמן יקח לתוכנה Sony Vegas לעלות לתוך פרוייקט מורכב למדי עליו אני עובד כרגע. כל עורך וידאו יעריך רבות זמני טעינה קצרים במיוחד של פרוייקטים עליהם הוא עובד. הופתעתי לראות זמן טעינה נמוך מחצי בשילוב כונן Optane במערכת. ציפיתי שכאן ההבדל מול כונן SSD רגיל יהיה גדול בשל העובדה שהפרוייקט טוען קבצים שונים מאיזור הכונן ומסתמך על קריאה רציפה גבוהה.
כאן נכנס המדע הפחות מדוד עם חוויית השימוש האישית שלי בשילוב כונן Optane. מבחינתי בשימוש רציף במערכת עם דברים כמו גלישה באינטרנט, האזנה למוזיקה וצפיה בסרטים לא הרגשתי כלל בנוכחותו של דיסק קשיח סטנדרטי.
מבחינתי הוא כלל לא קיים שכן כל פעולה נענתה בתגובתיות גבוהה במיוחד. אני חושב שמדובק באפקט לא פחות חשוב מזמני עליה של תוכנות כבדות. אחד הדברים המיידים בהם יבחין משתמש במעבר בין דיסק קשיח לכונן SSD הוא תגובתיות המערכת, מיני-טעינות שקורות בהבזק יכולות לעשות הבדל גדול ואני מאוד שמח לראות שזה המצב עם Optane.
סיכום – לא רע בכלל, אבל צריך לתת לזה זמן
אני חייב להודות, כשאינטל הציעה לי לסקר את הכונן כבר צצו ביקורות מוקדמות שלו ברחבי הרשת והן לא תמיד היו חיוביות במלואן ולכן הגעתי אליו קצת סקפטי.
הכלל אצלי הוא תמיד להגיע בראש פתוח ולהתנסות בצורה מלאה עם כל מוצר שאני מקבל גם אם הוא מעט שנוי מחלוקת (אני מסתכל גם עליך, תושבת האקסטרים החדשה של אינטל). באופן כללי וברמת הביצוע אני חושב שאינטל עשתה כאן בדיוק את מה שהיא הבטיחה לעשות. ה-Optane מגשר בצורה לא רעה בכלל בין שטחי האחסון הגדולים והאיטיים של כונן הדיסק הקשיח לבין אלו הקטנים והמהירים של ה-SSD. שימוש בו מרגיש כמו שימוש במערכת בעלת כונן SSD ככונן מערכת ראשי.
הבעיה שלי עם כונן ה-Optane היא בעיקר קהל היעד. מסיבות טכניות כאלה ואחרות הוחלט שהטכנולוגיה הזאת תהיה שמורה אך ורק למערכות מחשב חדשות שמשתמשות בטכנולוגיות העדכניות ביותר של אינטל ולצערי זה מחסל כמות אדירה של רוכשים פוטנציאליים.
תחשבו כמה פופולריות תהיה לכונן שכזה אם היה מתאים גם למערכות הדור השישי של אינטל בנות השנתיים כמעט. היום הדרך היחידה לשדרג מערכות כאלה ולשחרר אותן מהאיטיות של דיסקים קשיחים מכאניים היא פשוט להתקין להם כונני SSD בתוך כונני מערכת ראשיים.
נכון להיום תמצאו את כונן ה-Optane בנפח 32 ג'יגה-בייט שהוצג כאן בביקורת בעלות של כ-400 שקלים וזה מוביל אותי לבעיה נוספת שיש לי איתו. אני חושב שבשביל שכונן כזה יהיה בחירה טובה כשדרוג למערכת מחשב מודרנית הוא צריך לעלות משמעותית פחות.
קשה לי בפה מלא להגיד למשתמש לקחת מערכת מחשב חדשה היום עם כונן קשיח סטנדרטי יחד עם Optane במידה והתקציב שלו מוגבל בדרך כלשהי. השקעה של דיסק קשיח יחד עם Optane תעלה יחד כמו SSD בנפח של חצי טרה-בייט. עדיף לי להמליץ לאותו משתמש לקחת בתקציב של פחות מ-400 שקלים כונן SSD סטנדרטי בנפח 240 ג'יגה-בייט.
כתוצאה מהתנאים הללו, ה-Optane נופל בין הכיסאות במידה מסויימת. מצד אחד הוא לא מתאים לשדרוג מערכות ישנות ומצד שני קשה להמלצה במערכות מחשב חדשות בגלל מחיר של כונן 240 ג'יגה-בייט מסוג SSD. לכן, על השאלה בכותרת הביקורת אענה בתשובה "כנראה שלא, בינתיים".
למי הכונן מתאים? ובכן, הייתי מכוון אותו יותר לגיימרים ויוצרי תוכן, משתמשי קצה עליון שזקוקים לא רק לכונן SSD ראשי למערכת אלא לעזרה באחסון דיסק קשיח נוסף. מחשב בעל כונן SSD ראשי ומספר כונני דיסק קשיח על מערכת יהפוך למהיר משמעותי אם באותה מערכת ישב כונן Optane שכזה שיהיה אחראי למטמון המערכת, אין בכך ספק.
הלידה מעט קשה וקהל היעד מצומצם, אבל אין לי ספק שיש עתיד באחסון מטמון מהיר על גבי ממשקים כמו ה-M.2 ואנחנו למעשה כיום יודעים שיהיה כזה. אני מקווה מאוד שבעתיד נראה קהל יעד גדול יותר מכוסה בטכנולוגית אחסון מהירה שכזאת כי נראה שאי אפשר לגרום לכונני הדיסק הקשיח להיעלם, בטח לא עם נפחים זמינים של 10 טרה-בייט ואף מעבר במחיר שפוי למדי. אז אם אתה לא יכול להביס אותם – לפחות תאיץ אותם.
נחכה למתחרים הזולים, שיעבדו על כל לוח עם M2.
לא ריאלי.
אינטל לא תחלוק את הטכנולוגיה עם אחרים.
ו – AMD ? אולי יפתיעו כמו עם הרייזן, לך תדע.
אבל אני לא אופטימי בעניין.
וגם אם כן, זה יהיה תקף רק ללוחות AMD.
כלומר, לא קשור בכלל ל – M2.
סקירה מחכימה, אין וויכוח.
יפה.
כוננים מכניים עם Cache בדמות SSD עם נפח מוקטן הם לא עניין חדש.. ניתן למצוא אותם לא מעט במחשבים ניידים (ללכת בלי ולהרגיש עם). אז מה בדיוק הבשורה כאן?
Tomer Rothman תקרא את כל הכתבה.. זה בדיוק מתאים למחשב שלי
זה בעיקר למחשבים בלי ssd שעדיין עובדים עם hdd אבל זה כן יכול לעזור
אי אפשר לחבר את זה לhdd הרגיל בנוסף?
Adam Brener
במחיר הזה של 400₪ הכונן לא משתלם.
אפשר לקנות כונן ssd של סמסונג כמו 850 evo ואפילו במחיר זול יותר את אחד הכוננים של סנדיסק או קרושיאל.
אינטל צריכים להוציא את הoptane לשוק הרחב, דיי דומה למה שהיה עם הssd ועם מחשבי הnuc.
יותר חברות התחילו להוציא דגמים שונים והוזילו את המחירים.
אתה בטח מתכוון ל – SSHD.
זה כמו להשוות את הירח לשמש.
מצא את ההבדלים.
ביקורת מעולה,
תודה רבה!
אינטל תכננה את הOPTANE כשהיא שלטה בשוק ללא עוררין. יש לי תחושה שהתמיכה רק במעבדי KABY LAKE וערכות שבבים ספציפיות היא פשוט דרך למכור יותר מהם.
אלוי עכשיו שאינטל מתחילה להרגיש תחרות המחירים והתמיכה של הדבר הזה יעשו ריאליים.
לא הבנתי מה ההבדל בין sshd/ intel srt/ rst איך שלא קוראים לאופציה עם הרייד שהתחילה בלוחות 1156
זה כמו sshd קקי גדול!
מנסה להבין משהו:
במחיר 400 ש"ח רוכשים עוד כ- 16GB RAM למחשב. קרי שבמקום לרכוש מחשב חדש עם 16GB RAM, אז רוכשים עם 32GB. בזיכרון הפיסי הגדול שהמחשב מקבל, מפעילים את כל הכלים שצריכים לביצוע cache לדיסק הקשיח.
במקרה שכזה, אז מה בעצם ה- optane נותן ?
הרי לא רק שזיכרון מחשב ניתן להרחבה בכל מחשב ואינו מוגבל ספציפית רק דור kaby-lake, אלא שהזיכרון RAM מהיר בסדר גודל יותר מאשר כונן optane, מהיר פי 8 עד פי 16 (תלוי עם איזו מהירות RAM עובדים).
מעבר לכך RAM הינו מרכיב ורסטילי שיכול לשמש לכל צורך שהוא, לא רק כ- disk cache.
אז אשמח להבין איפה מה אנו מפספסים פה.
ואם לא מפספסים, אז סליחה לי מהפטנט המיותר הזה של אינטל.
נ.ב אם למישהו יש ספק, אז שישים לב להבדל במהירות טעינה של אפליקציה פעם ראשונה מהדיסק הקשיח HDD, שיסגור אותה, ואז יפתח שוב כאשר בפעם השנייה היא נטענת מה disk cache האוטומטי שמערכת ההפעלה חלונות מפעילה ברקע. רק בצעו זאת עבור אפליקציה שנכנסת כל כולה ב cache שיש לכם כיום במחשב. מודגם בקלות במחשבים עם 16GB Ram אגב (מה שיש לי בבית כרגע).
ועוד יותר בקלות באמצעות מחשבים להם 32GB ram (בדקתי למשל על שרת אצלנו בעבודה).
טעינה ראשונה נגיד לוקחת 10 שניות. אך לאחר סגירתה ופתיחה מחדש, הפתיחה הבאה לוקחת זמן אפסי ממש והיא מורגשת כמעט מיידית.
**ניתן לקפנג את ה disk cache של מערכת ההפעלה ו/או להשתמש בכלים צד ג' לנושא.
זה בסך הכל CACHE משוכלל לדיסק, עם דרייבר שמעתיק אליו קבצים בדרישה גבוהה.
אין כאן פריצת דרך טכנולוגית (אם כי כונני SDDH בשעתו איכזבו, למרות שהיו בנויים באותו עיקרון), אלא ניצול יעיל של ערוץ מהיר, שעדיין לא מוכר מספיק.
לא אמרתי שהמציאו את מכונת הזמן .
מצד שני, על אף הדמיון בעיקרון, זה די
רחוק מה sshd.
ואתה שוכח דבר אחד –
אינטל היא היא יצרנית הצ'יפסטים בלוחות שלה.
כל היצרנים רק מייצרים עם קישוטים כאלה ואחרים את מה שאינטל קובעת.
עכשיו, תגיד אתה מה הסיכוי שמשהו יעשה בניגוד לרצון אינטל.
זה תומך רק במחשבים חדשים שבהם יש כבר כנראה ssd ואז מה עשינו בזה בעצם
לא באמת נו… תחפרו עמוק ותרטו שזה לא כזה…
אתה שוכח דבר אחד – זיכרון נדיף הוא נדיף.
המידע שמאוחסן על אופטיין נשמר שם אחרי הפעלות מחדש.
אופטיין הוא לא RAMDISK. הוא שומר מידע מפתח חיוני להפעלה מהירה של תוכנות תדירות ומפחית בזבל. ככה לפחות אינטל שואפת להפעיל אותו.
אני אישית הולך להמשיך להשתמש באופטיין, פשוט כי הוא בחזקתי, כי הוא מתאים למערך של כונני SSD בנוסף להארד דיסקים שנמצא אצלי, והוא ישמש גם במערכת X299 שאני עובד עליה כעת לביקורת נוספת.
האם זו המצאת המאה? אני חושב שבביקורת העברתי בצורה ברורה שזה מוצר שצריך להבשיל. רע הוא ממש לא.
מסכים
^^^^ זה היה קצר !
ליאור – בקשר ל – x299, לפחות תריץ את הווגאס, אם לא את הפרמייר,
בבקשה……
Edward Stark
ומה עם מבחן הרעש?
רעש ?
מכונן SSD שמשמש כ cache לדיסק הקשיח ?
איזה רעש הוא עושה ?!
כבר לפני שנים היה לי את OCZ Synapse