החל מ-Zen 2 בקצה נמוך ועד לצמד משפחות Zen 4 נפרדות בקצה הגבוה, די קשה לא ללכת לאיבוד בהיצע סדרת Ryzen 7000 למחשבים ניידים – אבל יש דגמים מתקדמים ומעניינים שממש לא תרצו להתעלם מקיומם
AMD הציגה לעולם לפני כמה חודשים שיטת מיתוג חדשה עבור מעבדיה שנועדה לסייע לצרכנים לדעת במהירות מה הם מקבלים מאחורי השילובים הרבים בין מספרים ואותיות שקיימים בשוק – וכעת היא מכניסה אותה לפעולה בהילוך גבוה עם ההכרזה הרשמית על Phoenix ועל Dragon Range, צמד סדרות מוצרים חדשות שמצטרפות אל שלוש קיימות ויאתגרו את תאי הזכרון בראשים של כולנו בעתיד הקרוב.
סדרת Dragon Range תהווה את חוד החנית של AMD בשנה הקרובה, בתור תחרות ישירה לדגמי ה-HX של אינטל ממשפחת Raptor Lake עם ארבעה דגמים שונים המבוססים על תהליך ייצור של TSMC ב-5 ננומטר – שהבכיר בהם הוא ה-Ryzen 9 7945HX (עליו קיבלנו טיזר עוד קודם) עם לא פחות מ-16 ליבות Zen 4 פיזיות ו-32 ליבות לוגיות, בתדר פעולה בסיסי של 2.5GHz ותדר טורבו מירבי של עד 5.4GHz, עם 64MB של זכרון מטמון משותף מרמה L3 ועוד 16MB של זכרון מטמון L2 עם הקצאת 1MB באופן ייעודי לכל ליבה, במעטפת הספק של בין 55 וואט ל-75 וואט בכפוף לבחירת יצרניות המחשבים עצמן.
שלושת דגמי Dragon Range הנוספים יוצעו עם 12 ליבות Zen 4, עם 8 ליבות Zen 4 ועם 6 ליבות, תחת מעטפת הספק שתנוע בין 45 וואט ל-75 וואט ועם 64MB או 32MB של זכרון מטמון משותף מרמה L3, יחד עם אותה חלוקה של 1MB מרמה L2 מהירה יותר עבור כל ליבה פעילה. כל המעבדים במשפחת זו יפעלו עם זכרונות DDR5, יהנו מתמיכה אפשרית בתקן USB 4 ויכללו ליבה גראפית מודרנית המבוססת על ארכיטקטורת RDNA3 – אם כי אחת צנועה במיוחד עם זוג אשכולות עיבוד פעילים בלבד, שמעבר להיותה יעילה יותר תוכל להציע למעשה ביצועים מופחתים גם לעומת ליבות RDNA2 או אפילו Vega וותיקות יותר במעבדים ניידים קודמים של AMD.
מעבדים אלו, עם הבטחה לתוספת ביצועים של עד 78 אחוזים בריבוי ליבות בהשוואה לדגמי ה-HX העוצמתיים מדור ה-Ryzen 6000, יהיו זמינים בניידים החל מהחודש הבא – כשאסוס, דל ולנובו מהוות שלוש שותפות עיקריות לפיתוח מוצרים שיבוססו עליהם.
סדרת Phoenix תהווה חוד חנית אחר של AMD עבור מערכות קומפקטיות יותר, בהתבסס על תהליך ייצור משופר של 4 ננומטר מבית TSMC – ושלושה דגמים שיכללו 8 ליבות Zen 4 או 6 ליבות Zen 4, תחת מעטפת הספק של בין 35 וואט ל-54 וואט לבחירת היצרניות. דגם ה-Ryzen 9 7940HS ישמש בתור ספינת הדגל במקרה זה, עם שמונה ליבות פיזיות ו-16 ליבות לוגיות בתדר פעולה של בין 4,000MHz ל-5,200MHz ועל ליבת RDNA3 גראפית מובנית מרשימה הרבה יותר שכולל 12 אשכולות עיבוד פעילים בתדר פעולה של עד 3,000MHz.
האם זו תהיה הליבה הגראפית המובנית העוצמתית ביותר בשוק, בפער? הנתונים היבשים על הנייר גורמים לזה להיראות כמו אפשרות הגיונית מאוד, עוד לפני שקיבלנו מספרים רשמיים ספציפיים כלשהם אודות הביצועים הצפויים מ-AMD.
מעבר למספר הליבות הצנוע יותר, החסרון היחסי המרכזי בדגמי משפחת Phoenix בהשוואה לדגמי Dragon Range הוא בזכרון המטמון – כאשר אלו החסכוניים יותר תחת הסיומת HS מסתפקים ב-16MB של זכרון משותף מרמה L3 במקום 32MB עד 64MB של הדגמים עם מעטפת ההספק המוגדלת – אך מה שיש ב-Phoenix ואין באף סדרת מעבדים אחרת של AMD נכון לעכשיו הוא מנוע האצת בינה מלאכותית ייעודי בשם XDNA פרי פיתוח משותף עם חברת הבת הטרייה Xilinx.
אל כל מעבדי ה-Zen 4 החדישים והנוצצים הללו יתווספו הסדרות Rembrandt Refresh ו-Barcelo Refresh, עם ליבות Zen 3 Plus וליבות Zen 3 בהתאמה, בהתבסס על תהליכי ייצור וותיקים מעט יותר של 6 ננומטר ו-7 ננומטר בהתאמה – כאשר בקצה הנמוך מחכה גם משפחת Mendocino שהוכרזה כבר לפני כמה חודשים, מצויידת במספר צנוע של ליבות Zen 2 וותיקות וליבות גראפיות מובנות קטנות בארכיטקטורת RDNA2 בהתבסס על תהליך ייצור של 6 ננומטר.