חברת Solidigm משתפת שקפים עם תוכניות מלהיבות עבור שבבי ה-NAND החדשים שלה, שמורכבים מ-192 שכבות פנימיות בתצורת QLC
אם לא שמעתם על חברת Solidigm מעולם, ואתם מתקשים להבין כיצד היא מסוגלת להצהיר על טכנולוגיות פורצות דרך בעולם שבבי האחסון כעת, אתם לא אשמים – מדובר בשם מותג צעיר שנולד לו לפני פחות משנה, כאשר SK Hynix הקוריאנית רכשה את עסקי ייצור שבבי ה-NAND של אינטל והפכה בכך לאחד מהכוחות המשמעותיים ביותר בקטגוריה. מספר מוצרי אחסון הושקו תחת שם זה עבור עולם השרתים ועבור השוק הביתי במהלך החודשים האחרונים, ועכשיו מגיעה בשורה גדולה הרבה יותר כשנציגי החברה חושפים את התוכניות שלהם להציע כונני SSD בנפחים גדולים במיוחד בהתבסס על טכנולוגיית ה-QLC שממשיכה את תהליך ההבשלה והביגור שלה מאז הגיעה לחיינו ב-2018.
על פי השקפים הרשמיים שהוצגו במסגרת אירוע תקשורתי, הדור הרביעי של שבבי QLC (ר"ת Quadruple Level Cell) מבית Solidigm עם מבנה פנימי של 192 שכבות שמהווה שיא חדש במורכבות ובצפיפות ישמש אותה ליצירת כוננים חדשים עבור עולם השרתים ומרכזי המידע, בהתבסס על תצורות ה-U.2 וה-E1.S/E3.S הנפוצות בתחום – עם נפחים של 3.84 טרה-בייט, 7.68 טרה-בייט, 15.36 טרה-בייט, 30.72 טרה-בייט ואפילו 61.44 טרה-בייט, כאשר תמיכה בהיקף כתיבה של עד 65 פטה-בייט אמור להבטיח עבודה אמינה רציפה במשך שנים על גבי שנים.
לכונני אחסון המבוססים על שבבי QLC התקבע מוניטין ככאלו שסובלים מאמינות פחותה באופן ניכר בהשוואה לכונני אחסון המבוססים על שבבי MLC או TLC, אך ב-Solidigm משוכנעים כי יוכלו להוכיח את ההיפך עבור המשתמשים, כאשר אחת מהאמירות הנוספות שהושמעו במסגרת האירוע הייתה על כך שכונן 30 טרה-בייט מדור ה-QLC החדש יוכל לשרוד קרוב ל-70 שנים של כתיבות רציפות לקבצי וידאו, בתור דוגמה.
הביצועים של שבבי ה-QLC המדוברים לא יהיו פורצי דרך כמו הנפחים והאמינות אותם יאפשרו, כצפוי – אם כי ב-Solidigm בכל זאת בחרו להבליט עדיפות יחסית על פני כונני QLC המבוססים על שבבים של סמסונג ועל כונני TLC של Kioxia, עם מהירויות כתיבה רציפות של עד 464MBps וביצועים אקראיים של 113,000IOPS לכונן רפרנס של 7.68 טרה-בייט.
זה הזמן לציין כי ראינו כבר כונני SSD בנפח של 60TB ואפילו בנפח של 100TB בשוק, מבית Seagate ומבית יצרנית בשם Nimbus Data בהתאמה – אך דגמים אלו התבססו על תצורת 3.5 אינץ' מלאה שאמנם הייתה הבחירה המוכרת ביותר בעידן הכוננים המכאניים אך לא נחשבת לאחד מהתקנים הרשמיים המועדפים בעידן ה-NAND. השבבים של Solidigm מיועדים לאפשר להשיג נפחים של 60TB (או 61.5TB, אם מתעקשים) בתצורת U.2 קומפקטית הרבה יותר, כאשר גם בעובי כפול של 15 מילימטרים בתקן זה הנפח הכולל של כונן יהיה רק רבע מנפחו של כונן ה-100TB המדובר.
לא תהיה כאן אפשרות עבור Solidigm לטעון לכתר הנפח המירבי האבסולוטי של עולם האחסון, אך נראה שהיא עתידה לקבל לעצמה את ההובלה כשמדובר במונחים של צפיפות אחסון כוללת עבור ארון שרתים בגודל סטנדרטי – וזה עוד לפני שהזכרנו את נושא המחיר היחסי, כאשר הכונן פורץ הדרך של Nimbus מתומחר במעל ל-350 דולר עבור כל טרה-בייט ואילו כונני ה-QLC המיועדים של Solidigm ושותפותיה יוכלו, לפחות תיאורטית, להיות זולים בעשרות אחוזים עבור נפח נתון כלשהו (בזמן בו גם השוק הביתי כבר נהנה ממחירים של פחות מ-50 דולר לטרה-בייט של TLC או QLC).
שבבי ה-QLC החדישים צפויים להתחיל להופיע בכוננים מסחריים עם תצורות שונות במהלך המחצית הראשונה של 2023 – ולא נופתע אם נוכל ליהנות מיתרונות הטכנולוגיה הזו גם בשוק הביתי בשלב כלשהו במהלך השנה הבאה.
אני בעד !