מסתבכים בקניית מחשב נייד? לא יודעים איזה דגם מתאים לכם וכיצד לבחור? המדריך הזה יעשה לכם סדר
בשנים האחרונות חווינו לא מעט תהפוכות טכנולוגיות, כאשר חלק ניכר מהן היו קשורות לתחום הסמארטפונים והטאבלטים. המכשירים הללו נהיו חכמים יותר, איכותיים יותר וכעת מציעים לנו מגוון רחב של פתרונות אשר משפרים את איכות חיינו באופן ניכר.
אותה התפתחות טכנולוגית אילצה גם את תחום המחשבים הניידים לעלות הילוך ולהציע לנו תכונות שמכשירים ניידים אחרים לא יכולים לספק, כגון מהירות חישוב גבוהה, יכולות גראפיות יוצאות מן הכלל, נוחות עבודה, תמיכות אפליקטיביות מיוחדות ועוד.
זו אחת הסיבות שבשנים האחרונות אנו רואים מגוון כה רחב של מחשבים ניידים – החל ממחשבים קטנים ובסיסיים, דרך מחשבים קלים דקים במיוחד ("אולטרה-בוקים") ועד למחשבים עם עוצמה הדומה לזו של מחשבים שולחניים מתקדמים. הבעיה היא שהמבחר כה גדול עד שהצרכן האומלל לא יכול לקבוע בוודאות מה מתאים לצרכיו. למען האמת, רוב האנשים שבחרו מחשב נייד ספיציפי עבורם – עשו זאת רק על פי העדפה אישית או עקב המלצה של המוכר בחנות, והם לא עשו סקירה מעמיקה לגביו.
מחשב גיימינג של Alienware – יפה מאוד, חזק מאוד ו…יקר מאוד
במדריך זה, ננסה להדריך אתכם כיצד לרכוש מחשב נייד בצורה חכמה. נסביר בקצרה על כל החלקים העיקריים שצריך לשים לב אליהם, ניתן טיפים קצרים אך חשובים שיכולים לחסוך לכם המון הכסף ונציע שילובים אופטימליים עבור שימושים נפוצים שונים. שנתחיל?
ידע זה כח
מה אם אני אגיד לכם שבכמעט כל תקציב שתבחרו, תוכלו למצוא מחשבים ניידים עם הפרש ביצועים של עשרות אחוזים? או לחילופין מחשב שזמן העבודה על-גבי הסוללה שלו הוא יותר מכפול ממחשב מקביל אחר? בחלק זה של המדריך, נכיר בקצרה את הרכיבים העיקריים של המחשב הנייד – אותם רכיבים שצריך לשים עליהם דגש על מנת לקבל מערכת מתאימה ומשתלמת. בהמשך, נעבור על הדברים היותר כלליים.
המעבד
המעבד הוא אחד הרכיבים החשובים ביותר במחשב הנייד וברוב המכשירים הטכנולוגיים. כיום ניתן למצוא שתי חברות עיקריות המייצרות מעבדים עבור מחשבים ניידים – אינטל ו-AMD. אתמקד יותר במעבדי אינטל שכן הם נפוצים ומשתלמים יותר ברוב המקרים.
סדרת המעבדים העיקרית של חברת אינטל היא ה-Core i. סדרה זו מחולקת לשלוש תתי-סדרות עיקריות – מעבדי i5, i3 ו-i7. אותה סדרת Core i קיימת גם במחשבים שולחניים, אבל עוצמת העיבוד במחשבים שולחניים גבוהה יותר.
במחשבים הניידים, יש שתי סדרות נוספות – סדרת U אשר כוללת מעבדים חסכוניים בחשמל, וסדרת M אשר מציעה יכולות עיבוד גבוהות יותר. מעבדי U קיימים בעיקר במחשבי אולטרה-בוק. ניתן לזהות סדרה זו על ידי הסיומת U בדגם המעבד, למשל מעבד i5-4200U. המעבדים האלו מאפשרים זמני שימוש ארוכים יותר, מחשב קל ודק יותר אך בתמורה ליכולות עיבוד, שהן בדרך כלל נמוכות יותר. עם זאת, המעבדים מתאימים לכל המשתמשים הביתיים. יש לציין שזמן השימוש בסוללה תלוי כמובן בסוג וגודל הסוללה, נפרט זאת בהמשך.
סדרת M מציעה יכולות עיבוד גבוהות יותר וגם צריכת חשמל גבוהה יותר, ומחשבים בעלי מעבדים אלו לרוב ישקלו יותר, ויהיו גדולים יותר. מעבדים אלה ניתנים לזיהוי על-ידי האות M הנמצאת בשם הדגם, לדוגמא מעבד i5-4200M. תחת סדרה זו, יש גם מעבדים שהם מרובעי ליבה (הסטנדרט כיום הוא כפול ליבה) אשר חזקים הרבה יותר, ומתוייגים תחת צמד האותיות MQ או HQ כמו המעבד i7-4700MQ.
הספרה הראשונה בדגם המעבד מציינת את הדור שלו. דור 4 הוא דור המעבדים האחרון כאשר מעבד מהדור הקודם יכתב עם הספרה 3, כמו מעבד i5-3230M למשל. המספר הבא קובע את חוזק המעבד באותה הסדרה והסיומת קובעת את הסוג שלו – חסכוני בחשמל או סטנדרטי, כפי שפירטנו קודם לכן.
ישנם מעבדים חלשים יותר מסדרות אחרות כמו אטום, פנטיום וסלרון, אך הם חלשים משמעותית מהמעבדים הסטנדרטיים וקנייה של מחשב הכולל אותם אינה כדאית.
שאלה: האם מעבד i7 בהכרח חזק ממעבד i5?
תשובה: לא. זה תלוי האם מדובר על סדרה U או סדרה M. לכן, פעם הבאה שאתם רואים מחשב נייד עם מעבד i7 – בידקו בדיוק על איזה דגם מדובר ומאיזו סדרה הוא, שכן יכול להיות שהוא לא חזק כפי שאתם חושבים.
זיכרון
זיכרון הראם משפיע מאוד על מהירות המערכת שלכם. יחד עם זאת, מעבר לסף מסויים, עוד זיכרון ראם יתן לכם תוספת ביצועים אפסית. כיום רוב המחשבים הניידים כוללים בין 4 גיגה-בייט ל-8 גיגה-בייט של זכרון ראם; 4 גיגה-בייט יספיקו מעל ומעבר למשתמש ממוצע. לרוב המחשבים הניידים ניתן להוסיף עוד זיכרון ראם בעלות של כמה מאות שקלים בהתאם לנפח שתרצו, לכן הוסיפו זכרון רק במידה ואתם צריכים אותו (עורכים גרפיים, גיימרים, מתכנתים וכו').
כרטיס מסך
במחשבים ניידים כיום ניתן למצוא כרטיסי מסך של שתי החברות המובילות – אנוידיה ו-AMD, הבעיה היא שבחלק ניכר מהמקרים, לרכוש מחשב נייד עם כרטיס שכזה הוא טעות.
דור המעבדים האחרון מכיל בתוכו ליבה גראפית חזקה, אשר מספיקה מעל ומעבר לשימושים הרגילים, כולל הצגה של וידאו בהבחנה גבוהה (HD). רוב המחשבים הניידים בסביבות 3000 שקלים, כוללים כרטיס מסך שאינו חזק יותר מהליבה הגראפית הכלולה במעבד, לכן אם אין דרישה לכרטיס מסך מיוחד, אין סיבה לקנות מחשב נייד עם כרטיס מסך חיצוני.
כרטיסי מסך חזקים יותר כמו GTX860 ומעלה כן מסוגלים לספק תוספת ביצועים מרשימה, אך הם עדיין חלשים יותר מכרטיסי מסך למחשב השולחני ואין להשוות כרטיס במחשב נייד מול כרטיס במחשב שולחני. ישנם מספר אתרי בדיקות כמו notebookcheck.net בהם ניתן לבצע השוואות בין כרטיסי המסך למחשבים ניידים.
שאלה: מחשב עם כרטיס מסך נפרד זולל יותר חשמל מהסוללה?
תשובה: לא בהכרח, בעיקר אם מדובר על מחשב שנקנה בשלושת הדורות האחרונים. בעת שימוש כללי במחשב, שאינו דורש עיבוד גרפי, הליבה הגראפית המובנת במעבד היא זו שפועלת, וכרטיס המסך נמצא במצב שינה. כרטיס המסך החיצוני מופעל בשאר המקרים, וגם זאת ניתן להגדיר ידנית בדרייבר.