מסתבכים בקניית מחשב נייד? לא יודעים איזה דגם מתאים לכם וכיצד לבחור? המדריך הזה יעשה לכם סדר
בשנים האחרונות חווינו לא מעט תהפוכות טכנולוגיות, כאשר חלק ניכר מהן היו קשורות לתחום הסמארטפונים והטאבלטים. המכשירים הללו נהיו חכמים יותר, איכותיים יותר וכעת מציעים לנו מגוון רחב של פתרונות אשר משפרים את איכות חיינו באופן ניכר.
אותה התפתחות טכנולוגית אילצה גם את תחום המחשבים הניידים לעלות הילוך ולהציע לנו תכונות שמכשירים ניידים אחרים לא יכולים לספק, כגון מהירות חישוב גבוהה, יכולות גראפיות יוצאות מן הכלל, נוחות עבודה, תמיכות אפליקטיביות מיוחדות ועוד.
זו אחת הסיבות שבשנים האחרונות אנו רואים מגוון כה רחב של מחשבים ניידים – החל ממחשבים קטנים ובסיסיים, דרך מחשבים קלים דקים במיוחד ("אולטרה-בוקים") ועד למחשבים עם עוצמה הדומה לזו של מחשבים שולחניים מתקדמים. הבעיה היא שהמבחר כה גדול עד שהצרכן האומלל לא יכול לקבוע בוודאות מה מתאים לצרכיו. למען האמת, רוב האנשים שבחרו מחשב נייד ספיציפי עבורם – עשו זאת רק על פי העדפה אישית או עקב המלצה של המוכר בחנות, והם לא עשו סקירה מעמיקה לגביו.
מחשב גיימינג של Alienware – יפה מאוד, חזק מאוד ו…יקר מאוד
במדריך זה, ננסה להדריך אתכם כיצד לרכוש מחשב נייד בצורה חכמה. נסביר בקצרה על כל החלקים העיקריים שצריך לשים לב אליהם, ניתן טיפים קצרים אך חשובים שיכולים לחסוך לכם המון הכסף ונציע שילובים אופטימליים עבור שימושים נפוצים שונים. שנתחיל?
ידע זה כח
מה אם אני אגיד לכם שבכמעט כל תקציב שתבחרו, תוכלו למצוא מחשבים ניידים עם הפרש ביצועים של עשרות אחוזים? או לחילופין מחשב שזמן העבודה על-גבי הסוללה שלו הוא יותר מכפול ממחשב מקביל אחר? בחלק זה של המדריך, נכיר בקצרה את הרכיבים העיקריים של המחשב הנייד – אותם רכיבים שצריך לשים עליהם דגש על מנת לקבל מערכת מתאימה ומשתלמת. בהמשך, נעבור על הדברים היותר כלליים.
המעבד
המעבד הוא אחד הרכיבים החשובים ביותר במחשב הנייד וברוב המכשירים הטכנולוגיים. כיום ניתן למצוא שתי חברות עיקריות המייצרות מעבדים עבור מחשבים ניידים – אינטל ו-AMD. אתמקד יותר במעבדי אינטל שכן הם נפוצים ומשתלמים יותר ברוב המקרים.
סדרת המעבדים העיקרית של חברת אינטל היא ה-Core i. סדרה זו מחולקת לשלוש תתי-סדרות עיקריות – מעבדי i5, i3 ו-i7. אותה סדרת Core i קיימת גם במחשבים שולחניים, אבל עוצמת העיבוד במחשבים שולחניים גבוהה יותר.
במחשבים הניידים, יש שתי סדרות נוספות – סדרת U אשר כוללת מעבדים חסכוניים בחשמל, וסדרת M אשר מציעה יכולות עיבוד גבוהות יותר. מעבדי U קיימים בעיקר במחשבי אולטרה-בוק. ניתן לזהות סדרה זו על ידי הסיומת U בדגם המעבד, למשל מעבד i5-4200U. המעבדים האלו מאפשרים זמני שימוש ארוכים יותר, מחשב קל ודק יותר אך בתמורה ליכולות עיבוד, שהן בדרך כלל נמוכות יותר. עם זאת, המעבדים מתאימים לכל המשתמשים הביתיים. יש לציין שזמן השימוש בסוללה תלוי כמובן בסוג וגודל הסוללה, נפרט זאת בהמשך.
סדרת M מציעה יכולות עיבוד גבוהות יותר וגם צריכת חשמל גבוהה יותר, ומחשבים בעלי מעבדים אלו לרוב ישקלו יותר, ויהיו גדולים יותר. מעבדים אלה ניתנים לזיהוי על-ידי האות M הנמצאת בשם הדגם, לדוגמא מעבד i5-4200M. תחת סדרה זו, יש גם מעבדים שהם מרובעי ליבה (הסטנדרט כיום הוא כפול ליבה) אשר חזקים הרבה יותר, ומתוייגים תחת צמד האותיות MQ או HQ כמו המעבד i7-4700MQ.
הספרה הראשונה בדגם המעבד מציינת את הדור שלו. דור 4 הוא דור המעבדים האחרון כאשר מעבד מהדור הקודם יכתב עם הספרה 3, כמו מעבד i5-3230M למשל. המספר הבא קובע את חוזק המעבד באותה הסדרה והסיומת קובעת את הסוג שלו – חסכוני בחשמל או סטנדרטי, כפי שפירטנו קודם לכן.
ישנם מעבדים חלשים יותר מסדרות אחרות כמו אטום, פנטיום וסלרון, אך הם חלשים משמעותית מהמעבדים הסטנדרטיים וקנייה של מחשב הכולל אותם אינה כדאית.
שאלה: האם מעבד i7 בהכרח חזק ממעבד i5?
תשובה: לא. זה תלוי האם מדובר על סדרה U או סדרה M. לכן, פעם הבאה שאתם רואים מחשב נייד עם מעבד i7 – בידקו בדיוק על איזה דגם מדובר ומאיזו סדרה הוא, שכן יכול להיות שהוא לא חזק כפי שאתם חושבים.
זיכרון
זיכרון הראם משפיע מאוד על מהירות המערכת שלכם. יחד עם זאת, מעבר לסף מסויים, עוד זיכרון ראם יתן לכם תוספת ביצועים אפסית. כיום רוב המחשבים הניידים כוללים בין 4 גיגה-בייט ל-8 גיגה-בייט של זכרון ראם; 4 גיגה-בייט יספיקו מעל ומעבר למשתמש ממוצע. לרוב המחשבים הניידים ניתן להוסיף עוד זיכרון ראם בעלות של כמה מאות שקלים בהתאם לנפח שתרצו, לכן הוסיפו זכרון רק במידה ואתם צריכים אותו (עורכים גרפיים, גיימרים, מתכנתים וכו').
כרטיס מסך
במחשבים ניידים כיום ניתן למצוא כרטיסי מסך של שתי החברות המובילות – אנוידיה ו-AMD, הבעיה היא שבחלק ניכר מהמקרים, לרכוש מחשב נייד עם כרטיס שכזה הוא טעות.
דור המעבדים האחרון מכיל בתוכו ליבה גראפית חזקה, אשר מספיקה מעל ומעבר לשימושים הרגילים, כולל הצגה של וידאו בהבחנה גבוהה (HD). רוב המחשבים הניידים בסביבות 3000 שקלים, כוללים כרטיס מסך שאינו חזק יותר מהליבה הגראפית הכלולה במעבד, לכן אם אין דרישה לכרטיס מסך מיוחד, אין סיבה לקנות מחשב נייד עם כרטיס מסך חיצוני.
כרטיסי מסך חזקים יותר כמו GTX860 ומעלה כן מסוגלים לספק תוספת ביצועים מרשימה, אך הם עדיין חלשים יותר מכרטיסי מסך למחשב השולחני ואין להשוות כרטיס במחשב נייד מול כרטיס במחשב שולחני. ישנם מספר אתרי בדיקות כמו notebookcheck.net בהם ניתן לבצע השוואות בין כרטיסי המסך למחשבים ניידים.
שאלה: מחשב עם כרטיס מסך נפרד זולל יותר חשמל מהסוללה?
תשובה: לא בהכרח, בעיקר אם מדובר על מחשב שנקנה בשלושת הדורות האחרונים. בעת שימוש כללי במחשב, שאינו דורש עיבוד גרפי, הליבה הגראפית המובנת במעבד היא זו שפועלת, וכרטיס המסך נמצא במצב שינה. כרטיס המסך החיצוני מופעל בשאר המקרים, וגם זאת ניתן להגדיר ידנית בדרייבר.
מדריך מושקע מאוד. כמה הערות:
1. מעבד – לשימושים סטנדרטיים מעבדי "פנטיום" מספיקים בהחלט. למען האמת כל מעבד מ6 השנים האחרונות יספיק. ניתן לחסוך בסעיף זה אם כל השימוש במחשב מסתכם בגלישה באינטרנט, אופיס וצפיה בסרטים.
2. כרטיסי מסך חיצוניים – פתרון לא מוצלח במיוחד שכדאי להימנע ממנו אא"כ אין ברירה. כרטיסי מסך אלו מתחממים הרבה יותר מרכיבי המחשב הרגילים. זה לא מהווה בעיה בהתחלה אך לאחר כמה שנים כשמערכת הקירור כבר מתחילה להיסתם מאבק זה מתחיל להוות בעיה רצינית שיכולה להגיעה עד לשריפת ההלחמותהכרטיס ובעצם הנייד כולו. כרטיס מסך חיצוני בנייד הוא בד"כ הרכיב הראשון שמתקלקל.
3. SSD – ברוב המוחלט של המקרים עדיף לקנות בנפרד ולהרכיב לבד. זה מאוד פשוט, זול יותר ונשארים עם ההרדדיסק המקורי ככונן נוסף. האחריות לא מתבטלת במקרה של החלפה עצמאית של ההרדדיסק.
4. סוללה מובנית – חסרון נוסף של סוללה מובנית הוא שאם נשפך מים על המחשב זה מעלה את הסיכוי לקצר וטוטאל-לוס למחשב (כי אי אפשר לנתק לחלוטין את המחשב מהחשמל).
5. אחריות – ישנן 4 סוגי אחריות – האחריות הפשוטה ביותר שבה עליך להביא את המחשב למעבדה, אחריות שבה מגיע שליח ואוסף ומחזיר לאחר כמה ימים את המחשב הביתה תקין ואחריות שבה הטכנאי מגיע עד הבית ומתקן (בד"כ במחשבים עסקיים, ראה להלן). בנוסף ישנה אחריות שכוללת שברים ומים אבל כמעט ולא ניתן למצוא מחשבים כאלו בארץ אלא רק מחו"ל.
6. מבחינת אחריות יבואן – ישנם דגמים רבים המיובאים בייבוא "אפור" מחו"ל כאשר יש עליהם אחריות בינלאומית. בפועל רבים מהיבואנים מתעלמים מהאחריות הזו ומוכנים לתקן אך ורק מחשבים שנקנו בארץ או מחשבים שנקנו בחו"ל עם חשבונית על שם הקונה (כלומר לא מחשבים שיובאו ע"י סוחרים). ישנם יבואנים "אפורים" שידאגו להתנהלות מול HP במקרה של תקלה וישנם כאלו שיתעלמו. כדאי לבדוק.
7. מחשבים ביתיים ועסקיים – הנושא כמעט ולא הוזכר במדריך. אצל רוב החברות יש חלוקה בין מחשבים עסקיים לביתיים. ההבדל העיקרי הוא בחומרים, איכות הבניה והאחריות. מחשבים ביתיים עשויים בד"כ מפלסטיק – חומר סביר אבל לא מיועד לטלטול יומיומי בתיק. מחשבים עסקיים עשויים מסגסוגות של מתכות, עמידים יותר, קלים יותר ומתוכננים להחזיק מעמד יותר. מחשבים עסקיים יגיעו גם בד"כ עם 3 שנות אחריות וטכנאי עד הבית. בשוק המחשבים העסקיים נפוץ יותר לראות את תופעת הייבוא האפור היות וההפרשים בין מחשב עסקי ביבוא "רשמי" לעומת "אפור" יכולים להגיע לאלפי שקלים. למי שמסתובב הרבה עם המחשב שלו אני ממליץ בד"כ להשקיע במחשב עסקי מיבואן אפור אמין או מאאוטלטים (שוב, להלן).
8. אאוטלטים – לחלק מהחברות ישנם אתרי אאוטלטים בחו"ל למחשבים מביטולי עסקאות וכדו' בד"כ ניתן להשיג שם מחשבים ב50-60% ממחירם המלא. דוגמא לכך אתר DELL OUTLET שגם מחלק כל חודש קופונים של 20-30% על גבי ההנחות הרגילות. מומלץ ביותר למציאות.
בכלל לא הזכרת מחשבים של אפל!
9. אל תקנו אפל.
=ag43;4942451]SSD – ברוב המוחלט של המקרים עדיף לקנות בנפרד ולהרכיב לבד. זה מאוד פשוט, זול יותר ונשארים עם ההרדד
כמובן שלא פירטתי על כל הדגמים והסדרות -זה לא פרקטי. הEDGE שהזכרת לדוגמא מוגדר "חצי עסקי" ולא עסקי רגיל. דווקא עד היום האחריות של הACCIDENTAL DAMAGE היא זו שתמיד כובדה, זו האחריות ברמה הגבוהה ביותר וכנראה שהחברות מכריחות לכבד אותה בכל מצב.
בדיוק. עם כל ה"חצי עסקי", "שלושת רבעי עסקי" ושאר השטויות זה כבר כזה בלאגן שיותר פשוט וכנראה יותר מדויק פשוט להכריז שהכל חרטא, וצריך לחקור כל דגם ודגם.
באילו מחשבים היה לך ניסיון כזה? לנובו למשל תמיד הצהירו בריש גלי שאחריות הThinkpad Protection שלהם אינה בינלאומית ותקפה רק במדינה שבה נרכשה. מצד שני, כמו שאני מכיר אותם, יש סיכוי טוב שבפועל היו מכבדים אותה גם ככה.
HP בעיקר, והם ממש נודניקים במימוש אחריות בינלאומית בארץ.
בנוגע לסדרות העסקיות – אני חושב שנכון יותר לחלק את המחשבים העסקיים לשתי קטגוריות:
1. עסקיים "זולים" – מחשבים שאמנם ממותקים כעסקיים אבל מטרתם היא לשמש כמחשבים ניידים זולים. מרבית המחשבים הזולים לא באמת ניידים (עקב איכות בניה ומשקל גבוה), והייצרנים מכניסים מחשבים שממותגים כעסקיים לנישה של אלו שצריכים מחשבים שיהיו עמידים בהתניידויות אבל יהיו זולים וזמינים להמונים (ולכאן נכנסים ה-thinkped edge, hp probook 4XX, מחשבי ה-dell latitude שאין קידומת E למספר הסדרה וכו').
2. עסקיים "אמיתיים" – איןב אמת מה להוסיף.
עם כל הרצון וההשקעה, זה ( המדריך ) לא עוזר בכלום.
מה לעשות, לא בכל דבר יש קיצורי דרך, והנושא הזה הוא אחד מהם.
שורה תחתונה – אם יש פקפוקים / ספקות / אי וודאות , תתייעצו עם מביני עניין,
חלקם גם הגיבו פה ( אני לא נמנה איתם ).
אני חולק עליך פה. לדעתי, יש לא מעט "קיצורי דרך". לא צריך להיות מומחה למחשבים ניידים כדי לעשות קנייה טובה. אפילו אם המדריך לא עונה על כל השאלות (וטוב שכך, כי אחרת הוא היה בן 100 עמודים ובלתי-קריא), הוא עוזר למקד את הלקוח לנושאים ולדברים שצריך לבדוק.
לכל הפחות פותח רעיונית את הצרכן למאפיינים ושדרוגים אפשריים במחשבים ניידים, כי הרוב המוחלט מתייחס לזה כאל מוצר סגור.
אני חושב שמה שחבר שלי אמר לי לאחר הקריאה (אחד שלא קשור לתחום בכלל) די מסכם את זה – "אני לא בטוח שאוכל לבדי לבחור את הנייד הטוב ביותר בשבילי, אבל כעת בטוח שלא אבחר אחד שלא יתאים לי".
אגב, תודה רבה ל-Chevy על עזרה בכתיבת המדריך כמובן.
נו, שוב אני בדעת מיעוט. ומי יכול על חידודי לשון, כמו החבר של יאיר.
אולי יש לי סינדרום מבקר קולנוע, אבל רק אולי.
אחלה מדריך.
רק דבר קטן בנושא העסקי או לאדם שעובד ממשרד לבית.
נושא תחנת העגינה – תחנת עגינה הנה רכיב שמחברים אליו את המוצרים הנלווים למחשב לדוג' – מסך, מקלדת, עכבר ובמקום לחבר את כולם בנפרד מחברים את המחשב רק לתחנת העגינה והמחשב עובד בדומה למחשב נייח.
יש מחשבים בהם יש תחנה ייעודית, שהמחשב מתיישב עליה וגם מחליפה את המטען. ויש מחשבים בהם צריך למצוא פתרון אחר כדוגמת תחנת עגינה אוניברסלית שמתחברת דרך USB.
שוב, אחלה מדריך.
ויש גם באמצע – תחנה ייעודית, אבל שמתחבר מהצד ולא מלמטה (ולא תמיד יכולה להחליף את המטען). זה נהיה נפוץ יותר בשנים האחרונות בגלל טרנד המחשבים הדקים (מחבר העגינה בתחתית המחשב מוסיף עובי).
וקוריוז קטן בנושא – המוטורולה RAZR (בעל הסוללה המובנית) חולץ במבצע נועז ממכונת הכביסה באמצע התוכנית. כרגע יושב בתוך מצע של אורז בסמטי ומקווה לטוב.
יש מדריכי פירוק לטלפון, עדיף לפרק ולייבש פתוח – אם הוא הוטבל קשות ובמיוחד במכונת כביסה…
כמובן שפתחתי וניתקתי את הסוללה.
תודה רבה על המדריך המפורט.
יש לי כמה הארות לגבי הכתוב:
4 ג'יגה עשויים להספיק, אבל ממש לא מעל ומעבר – גם לא עבור המשתמש הממוצע שנוטה להשאיר את הדפדפן פתוח עם כמה טאבים תוך כדי שהוא בוחר לערוך מסמך ב- word, ולרגע בא לו לראות סרטון קצר בפייסבוק – ואז, הפלא ופלא, קרוב ל- 3.5 ג'יגה בייט של זכרון נתפסו להם, והמחשב מתחיל להגיב באיטיות כשעוברים מתוכנה לתוכנה.
כמו כן, רכישת מחשב עם כרטיס מסך ייעודי היא ממש לא טעות! ה"ליבה גראפית חזקה, אשר מספיקה מעל ומעבר לשימושים הרגילים, כולל הצגה של וידאו בהבחנה גבוהה (HD)" בחלק מהמקרים ממש לא מספיקה להצגת וידיאו ב- 720p ביוטיוב!
לא בנייד אחד ולא בשניים נתקלתי בתופעה הזו, ולמזלם היה להם כרטיס מסך ייעודי לעבור אליו, כך שבאצעות הגדרה בתוכנה של כרטיס המסך הייעודי בוחרים במעבד הגרפי הטוב יותר (כפי שציינת בעצמך בשאלה על צריכת החשמל), והפלא ופלא (שוב) אותו וידיאו ב- 720p מתנגן חלק.
עוד לא נתקלתי במחשב עם כרטיס מסך מובנה מודרני שהתקשה ב-720P ביוטיוב.
ה-HD4400 שלי שנמצא בתוך ה-I5U מתמודד בקלות גם עם 1080P.
נראה שיש בעיה במחשב, כל מחשב מה4-5 שנים אחרונות יתאים לניגון סרטונים כזה…
המעבד עצמו יתמודד יופי עם 1080P גם בלי שום עזרה מהליבה הגרפית.
אלא אם, אולי, הוא במצב חיסכון חשמל שנועל אותו למהירות מינימלית.
זאת בדיוק הנקודה.. אין שום סיבה בעולם שמעבד מודרני לא יתמודד עם FHD, גם ביוטיוב…
אגב, סתם בשביל הניסיון – נעלתי את המחשב על power saver והרצתי משהו ב-1080P – חלק ללא תקלות.
4 ג'יגה ראם לא מספיק לכלום.
לקנות עם 8 גיגה ראםאו לשדרג ל 78 גיגה ראם.
4GB היום זה המינימום כדי לקבל יכולת להריץ וינדוס 7-8-10
מחשבים מתחילים להגיע עם 8GB ראם שאותם ניתן לשדרג ל12G ול16GB
2017