חברת Kioxia מצטרפת אל Marvell וסמסונג במירוץ – ומבטיחה כי גל כונני ה-NVMe הראשון תחת PCI-Express 5.0 יכפיל את הביצועים הרציפים של הכוננים המתקדמים ביותר כיום
זה מרגיש כאילו כונני NVMe בתקן PCI-Express 4.0 זה עתה נחתו בחיינו, כשהם מנפצים בקלילות את רף הביצועים המירבי המוכר מכרטיסי האחסון בגלגול הראשון של ממשק ה-M.2 תחת PCI-Express 3.0 – אך הנה נראה כי בקרוב גם השיאים שלהם ירגישו כמו חדשות ישנות נושנות, עם הגעת מעבדים ראשונים שמציעים תמיכה בתקן PCI-Express 5.0 שמכפיל את המהירות התיאורטית עבור כל עורק תקשורת בהשוואה לדור שקדם לו.
Marvell וסמסונג ציינו כבר לפני מספר חודשים כי הן עובדות במרץ על מוצרים שתומכים באחסון הבזק מתקדם המתקשר ב-PCI-Express 5.0, כאשר במקרה של Marvell היו אלו בקרי SSD החדשים מסדרת Bravera SC5 ואילו במקרה של סמסונג מדובר במוצרי אחסון שלמים שיקבלו את בקרי ה-SSD ושבבי ה-NAND הייעודיים של החברה – אך בשני המקרים מדובר בהכוונה אל עולם השרתים ומרכזי המידע תחילה, עם התאמה אל ממשקי ה-EDSFF שמיועדים לרשת את ה-M.2 וה-U.2 לשימושים אלו.
סמסונג ו-Marvell מתכוננות לפרוץ אל תחום ה-PCIe 5.0 באמצע השנה הבאה – אך כעת יש להן מתחרה שלא נמנעת מלדבר על ביצועים כבר בשלב המוקדם הזה
כעת ניתן להוסיף את Kioxia, שנולדה מתוך חטיבת האחסון של טושיבה, אל רשימת המתמודדות בעידן ה-PCIe 5.0 – אשר מתכוננת גם היא להציע מוצרי אחסון מתקדמים לעולם השרתים בממשקי U.2 ו-ESDFF. החידוש כאן הוא שבניגוד למתחרותיה, ב-Kioxia בחרו לשתף את תוצאות הביצועים של מוצר אב-הטיפוס שלהם מהדור החדש, ראש בראש מול הדגמים העדכניים אותם היא מציעה כיום תחת משפחת CM6.
ביצועי קריאה רציפים של עד 14,000 מגה-בייט בשנייה מהווים הכפלה פי שניים הן לעומת כונני ה-CM6 והן לעומת מרבית כונני ה-PCI-Express 4.0 בממשק M.2 שקיימים בשוק, בעוד שביצועי כתיבה רציפים של עד 7,000 מגה-בייט בשנייה מהווים שיפור של 67 אחוזים לעומת כונני ה-CM6 וללא ספק לא מעידים על מלוא הפוטנציאל של דור ה-PCI-Express 5.0, היות ומוצרים אלו של Kioxia שמים דגש על קריאה מרובה של מידע קיים ולא על כתיבה מרובה של מידע חדש למערך.
ביצועי קריאה אקראיים של עד 2,500,000IOPS (או 2.5 מיליון פעולות בכל שנייה) מהווים שיפור של 79 אחוזים לעומת דגמי ה-CM6 והכפלה פי 2 או יותר לעומת הנתונים האקראיים הטובים ביותר בכונני M.2 כעת – ויש גם הפחתה בלתי מבוטלת בזמני השהות של פעולות הכתיבה והקריאה בתור בונוס. במילים אחרות, שיפורים בכל החזיתות בעת ובעונה אחת.
נתונים אלו מרשימים במיוחד משום שהם מתקרבים למיצוי מלא של הפוטנציאל הקיים ב-PCI-Express 5.0, לכאורה, כבר בתחילת הדרך – זאת בניגוד למצב במסגרת המעבר ל-PCI-Express 4.0 בו הגל הראשון של המוצרים היה מהיר רק במעט מהדגמים המתקדמים ביותר בדור ה-PCI-Express 3.0 והקשה את מלאכת הצדקת המחירים שתפחו משמעותית. כיום יש לנו לא מעט מוצרים שמצליחים לסחוט כל טיפת פונטציאל שקיימת גם ב-PCI-Express 4.0, כמובן, כך שהמעבר לדור חדש ומשוכלל יותר מגיע בזמן מוצלח בהחלט לפני שמתקבלת תחושה של דריכה במקום במשך תקופה ארוכה. נשאר רק לקוות שהתקדמות זו תדרבן ירידה משמעותית במחירים הן של מוצרי אחסון ב-PCIe 3.0 והן של מוצרי אחסון ב-PCIe 4.0, בעוד שהמחירים של מוצרי אחסון ב-PCIe 5.0 יהיו דומים לאלו של דגמים בכירים היום, ולא גבוהים מהם באופן משמעותי.