פרויקט מחשב נייד לכל ילד (OLPC) עשה השבוע צעד נוסף לקראת מימושו עם הצטרפותו של האו"ם למעגל התומכים. בפורום הכלכלי העולמי שנערך לפני מספר ימים בדאבוס, שוויץ, נחתם הסכם שיתוף פעולה בין פרופסור ניקולאס נגרופונטה, הוגה ויו"ר הפרויקט, לבין קמל דרוויס, מנהל סוכנות הפיתוח של האו"ם (UNDP). על פי מזכר ההבנות, שנחתם בין הצדדים, תפעל הסוכנות לקידום הפרויקט ועידוד השימוש במחשבים הזולים בבתי ספר במדינות הפחות מתפתחות. התוכנית תיושם בהיקף נרחב, בשלב ראשון בשבע מדינות. סוכנות הפיתוח של האו"ם, אשר פרושה בכ-166 מדינות ברחבי העולם, תסייע במימון, הכוונה והכשרה במדינות שמצבן הקשה ביותר (50 המדינות העניות ביותר מבין המדינות שמוגדרות מדינות מתפתחות). הממשלות יממנו את רכישת המחשבים האלה, שמחירם יהיה 100 דולרים.
לפני שנה, בדיוק באותו פורום כלכלי, אשר מתכנס בכל שנה בדאבוס, הכריז נגרופונטה על המלכ"ר והפרויקט שלו. את אב הטיפוס הראשון של המחשב (אשר נקרא כעת בשם XO) הציג נגרופונטה מספר חודשים מאוחר יותר, בכנס המידע של האו"ם שנערך בתוניסיה. עוד חשף כי מספר יצרניות אסיאתיות הביעו עניין בייצור המחשב והגישו מועמדותן למכרז. מספר מדינות, בהן סין וברזיל, גילו עניין בפרוייקט, ואפילו בארה"ב התעניינו מספר מדינות באפשרות לרכוש מחשבים אלו לצורך דומה. על החברות אשר תומכות בפרוייקט נמנות AMD, גוגל, ניוז קורפ ו-BrightStar. בחודשים האחרונים הצטרפו אליהן גם רד האט ונורטל כאשר כל אחת מן התומכות מממנת את הפרויקט באמצעות תרומה של 2 מיליון דולרים. במכרז לייצור המחשב זכתה Quanta ובכוונת מנהלי המיזם לייצר 5 עד 10 מיליון מחשבים כבר בשלהי 2006, או תחילת 2007, כאשר מיליוני יחידות נוספות מתוכננות לשנים הבאות.
המחשב, הנקרא מעתה בשם XO, של מיזם מחשב נייד לכל ילד
באירוע בדאבוס נכח גם קרייג בארט אשר הביע באופן פומבי בעבר את הסתייגותו מן המיזם של נגרוונטה וקרא ל-XO גאדג'ט. גם אינטל פעילה בתחום זה, אולם לטענתה יש לספק חומרה בעלות שווה לכל נפש, תקשורת נתונים בעלות נמוכה, תוכנית לימודים מקומית ומחנכים. לדברי בארט, בעוד אינטל מקדמת את כל ארבע החזיתות נגרופונטה פעיל רק באחת מהן. נגרופונטה מצידו טוען שהוא מסתכל על הפרויקט כמשימה ואילו אינטל מסתכלת עליו כעל שוק חדש עבורה. ביל גייטס לעומת זאת חושב שטלפונים סלולריים חכמים הם דווקא פתרון הולם יותר לבעיה במדינות אלו. רעיון זה נחשף לראשונה על ידו בתערוכת CES שנערכה בתחילת החודש בלאס וגאס.
אם כן, מלבד אתגרים טכניים, הפרויקט יצטרך להוכיח שניתן להפחית את מחירם של מחשבים אלה ל-100 דולר. השימוש בלינוקס ובתוכנות קוד פתוח מסייע לנגרופונטה להתקרב למטרה, אבל הוא יצטרך להתמודד גם עם אתגרים פוליטיים וביקורת ציבורית ובינלאומית. המבקרים ספקנים בנוגע לצורך במחשבים ניידים במדינות שמתקשות להאכיל את תושביהן, אם הן יכולות בכלל להרשות לעצמן את ההוצאה הכרוכה ברכישתם. גם במחיר של 100 דולר, מדינות אלה יצטרכו להפנות משאבים לא מבוטלים לצורך זה. ההסכם עם UNDP ינסה להתמודד עם הבעיות הללו על ידי הפניית משאבים וסיוע במדינות העניות ביותר. היוזמים מקווים, כי באמצעות הנוכחות של הארגון בשטח אפשר יהיה להבטיח ניצול יעיל יותר של המשאבים המצומצים, גיוס מימון נוסף מתורמים והדרכת הממשלות בנוגע להפקת התועלת המירבית מהיוזמה החשובה הזו.