ארכיטקטורת ה-GCN החדשה, זכרונות XDR2 במהירות 8GHz ועוד – האם זהו דור כרטיסי המסך הבא של AMD?
שוק כרטיסי המסך הרגיל אותנו לקבל מידע חדש בכמויות מזעריות ומדודות היטב, ועל כן ניתן להבין את ההתרגשות שלנו לאור צמד דיווחים סמוכים שמגלים, לכאורה, את הפרטים הטכניים המלאים על דור כרטיסי המסך העתידי של AMD, סדרת Radeon HD 7000 הידועה גם בשם הקוד Southern Islands.
בין הדיווחים, שמגיעים מהאתרים expreview.com ו-wccftech.com ומתבססים כביכול על מפת דרכים מודלפת של AMD, ישנם כמה הבדלים מהותיים למדי, אם כי נראה שמרבית המידע זהה בשתי הגרסאות.
על פי הדיווחים, ב-AMD צפויים לשחזר את האסטרטגיה שבה נקטו בדור כרטיסי המסך הנוכחי – חלק מהכרטיסים יתבססו על ארכיטקטורה קיימת, ואילו הכרטיסים המתקדמים ביותר יושקו מאוחר יותר ויציעו ארכיטקטורה חדשה.
עוד מדיווחים מוקדמים יותר למדנו על שלוש ליבות שצפויות להרכיב את משפחת ה-Southern Islands – ליבת ה-Lombok לשוק הבינוני שתחליף את ליבת ה-Turks מהדור הנוכחי, ליבת ה-Thames לשוק הבינוני-גבוה שתחליף את ליבת ה-Barts וליבת ה-Tahiti שתחליף את ליבת ה-Cayman ותיועד לשוק הגבוה.
הדור הבא של AMD, גירסת wccftech.com |
דיווח אחד טוען כי גם ליבת ה-Lombok וגם ליבת ה-Thames יתבססו על ארכיטקטורת VLIW4 (ר"ת Very Long Instruction Word) אותה ראינו בליבות ה-Cayman בדור הנוכחי, ואילו ליבת ה-Tahiti הבכירה תתבסס על ארכיטקטורת ה-GCN החדשה אותה חשפה AMD לפני מספר חודשים.
הדיווח השני, לעומת זאת, מספר כי ליבת ה-Lombok תתבסס על VLIW4, ואילו ליבות ה-Thames וה-Tahiti יתבססו שתיהן על ארכיטקטורת הדור הבא.
אנחנו סבורים שהאופציה הראשונה היא הריאלית יותר מבין השתיים, אם כי לא מן הנמנע שבסוף יתברר כי אף אחד מהדיווחים לא היה מדוייק (או נכון, לצורך העניין).
הנתונים הטכניים המלאים של הכרטיסים מקור: nordichardware.com |
כל הכרטיסים שברשימה צפויים להיות מיוצרים בתהליך חדש של 28 ננומטר. המוצרים מבוססי ה-VLIW4 צפויים להגיע לחנויות ברבעון האחרון של שנת 2011 תודות לטכנולוגיית ה-HPL (ר"ת High Performance, Low power) של TSMC, בעוד שהמוצרים מבוססי ארכיטקטורת ה-GCN יושקו,ככל הנראה, ברבעון הראשון של שנת 2012, עם שבבים שייוצרו בטכנולוגיית ה-HP (ר"ת High Performance).
כל דור כרטיסי המסך החדשים צפוי להפיק את המירב מתהליך הייצור המוקטן, ולהציע מעטפות תרמיות נמוכות במיוחד – החל מ-50 וואט עבור ה-Radeon HD 7570 וכלה ב-190 וואט בלבד עבור ה-Radeon HD 7970 (לעומת מעטפת תרמית של 250 וואט של ה-Radeon HD 6970).
מבין כל הנתונים המספריים שוודאי ילהיבו כל חובב חומרה באשר הוא, הנתון המרשים והמסקרן ביותר נוגע ל-Radeon HD 7950 ול-Radeon HD 7970 (וגם לגירסה הכפולה, Radeon HD 7990, שליבתה תיקרא (New Zealand, שכנראה יזנחו את זכרונות ה-GDDR5 לטובת זכרונות XDR2 של חברת Rambus (זכרונות XDR מהדור הראשון ניתן למצוא בקונסולת ה-PlayStation 3), אשר מבטיחים לאפשר רוחב פס כפול מזה של זכרונות ה-GDDR5, ויפעלו במהירויות אפקטיביות מדהימות של 7,200MHz ו-8,000MHz בכרטיסי המסך המדוברים.
מקור: nordichardware.com |
נציין שוב כי מדובר בדיווחים ראשוניים שמהימנותם מוטלת בספק, אך קשה שלא להתלהב כשקוראים על הטכנולוגיות המרשימות הללו שעשויות לחכות לנו ממש מעבר לפינה. אנחנו נמשיך לעקוב אחרי התפתחות הסיפור ולעדכן אתכם.
על פי הנתונים של HD7570 בטבלא…
הוא אמור להיות באיזור הכח של HD6750, מה שגורם לי לתהות (במידה והנתונים נכונים) כמה כח יהיו לכרטיסי המסך לשוק הכניסה (HD7450). בנוסף, אין פרטים על עוצמת הארכיטקטורה GCN בהשוואה לארכיטקטורת הVLIW4 כך ש-2048SP יחד עם הזכרון ייצור כרטיס שחזק בערך בכ-33% מ-HD6970. שוב, זאת הערכה שלי במידה והארכיטקטורה מציעה את אותו כח עיבוד SP PER SP. אם היא תהיה חזקה יותר סביר להניח שנראה את HD7970 מוביל בכ42-47% על HD6970. אם אלו באמת יהיו המספרים אז הביצועים יהיו יחסית מרצים אם כי אולי לא מספיק בהתחשב בכמות ההשקעה ובזמן פיתוח הארכיטקטורה הזאת. אסור לשכוח שגם NVIDIA נושפאת להם בעורף וצריך כבר להתכונן למעין GCN2.0 במידה והחזון שלה יהיה נכון
שני דברים שאתה לא שם לב אליהם ליאור
1- אני בטוח ש7970 יהיה מלך בOC למרות שהוא מגיע עם תדר של 1GHZ
2- אם הדיווחים על הזיכרון נכונים אני מצפה לראות 60-70 אחוז שיפור מהCAYMAN
xdr2?
מה ההבדל בינו לבין ה gdr?
איזה כתבה מלהיבה , רשום ברור
ממש מעניין מה יציע NVIDIA
ל-3
http://www.rambus.com/in/technology/solutions/xdr2/xdr2_vs_gddr5.html
שלא תגידו ש-Rambus לא דואגת לכם 😉
יש תאריך שחרור?
הבנתי שהם מתכננים להשיק אותם לפני סוף השנה, אבל זה בכל זאת AMD…
יש השערות מתי הסדרה תשוחרר?
וואו! XDR2 של RAMBUS זה העתיד!
XDR2
מציעים : (1) רוחב-פס כפול באותה צריכת-הספק *או* (2) רוחב-פס זהה בחסכון של כ-30% בצריכת-ההספק – לעומת GDDR5.
ולא את שניהם יחד !