למה כשמקררים חדר באמצעות מזגן לא מרגישים את הלחות? יש לזה הסבר כימי או פיזיקלי? - מדע וטכנולוגיה - HWzone פורומים
עבור לתוכן
  • צור חשבון

למה כשמקררים חדר באמצעות מזגן לא מרגישים את הלחות? יש לזה הסבר כימי או פיזיקלי?


אישי555

Recommended Posts

  • תגובות 40
  • נוצר
  • תגובה אחרונה

אני יכול לענות לך בערך.. תמיד בלבל אותי כל הפעולה של המזגנים האלה :P

בעיקרון מה שקורה במזגן זה שהעביר החם בא במגע עם צינורות קרים (שמקוררים על ידי שינוי מצב צבירה של גז וכל מיני ברדק כזה (שם אני תמיד מסתבך))

ברגע שזה קורה, בדיוק כמו שכשאתה יוצא ממלקחת אחרי שימוש במים חמים, יש מלא מים על המראה?

אותו דבר, כל המים נמצאים במזגן, והוא מוציא אותם החוצה בעזרת צינור (תמיד תראה איפה שיש מזגן, בחוץ יש צינור

שמוציא מים).

המים האלה הם הלחות שהיו באוויר, ועכשיו הם בחוץ.

בקשר לחורף. לא מזיעים כי לא חם. הזעה זה בעצם דרך של הגוף לקרר את עצמו. הזיעה היא מים שספוגים בחום של הגוף,

שיוצאים מחוץ לגוף ומתאדים.

הבעיה כשיש לחות באוויר, שלזיעה אין לאן להתאדות (כי האוויר כבר רווי בנוזלים) לכן היא נשארת על הגוף, ואנחנו מרגישים מזיעים.

בחורף כל התהליך של הקירור קורה הרבה פחות, כי הגוף כבר מתקרר מהטמפרטורה הנמוכה שבחוץ, ולא צריך להוציא חום בעזרת

מים.

בקשר לעקרון פעולה של מזגן, תקרא בוויקיפדיה הכי טוב

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%96%D7%92%D7%9F :P

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

פשששש, אני עובד במזגנים וזה הסבר פי אלף ממה שאני נותן ללקוחות ששואלים אותי

אותם בד"כ מספק ההסבר הפשוט על זה שאיפה שהפילטרים נמצאים זוהי נקודת האוויר החוזר (כי מזגן פועל על סירקולציה של אוויר) ולשם נשאב אבק ולחות ומצטברים בבריכה של המזגן (בגלל זה הוא חייב להיות מפולס) ויוצאים מהצינור שציינת.

ולכן - נקו פילטרים פעם בחודשיים שלושה והמים יזרמו מהצינור כמו שצריך, לא תנקו, יצטבר לכלוך עליו ואז גם יכנס לכלוך לבריכה ואז מתחילות סתימות -> נזילות על הקיר. סתם סיפ לקיץ תקין :)

קבל ח"ח על ההסבר !

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

בהזדמנות זו - המזגן שלי התחיל להוציא אוויר קצת מעופש. הפילטרים נקיים (ותמיד שמרתי עליהם נקיים), למה שפתאום

זה יתחיל? זהו מזגן עילי 1 כ"ס של אמקור בן כ5 שנים.

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

אם היית זקן כמוני הייתי מזכיר לך את מיכלי הסיפולוקס והבלונים שהיינו קונים במכולת, ומשחררים את הגז הנוזלי בהם אל תוך מיכל הסיפולוקס הממולא במים. ככה עשו פעם סודה וזה היה הרבה יותר טעים ויותר ול מהשטויות של המכשירים המצועצעים של היום.

אבל כל אחד ידע אז מה קורה כשמשחררים גז בלחץ אל חלל גדול יותר וכך הלחץ כמובן יורד.

אבל בינתיים ככה:

קח מיכל ספריי, לא חשוב איזה. לצורך הענין הכי טוב סתם ספריי אויר דחוס. אשפר עם ספריי של ריח טוב, שלא יזרקו אוךתך מהבית אם תעשה את זה עם משהו חשוב יותר או מסריח יותר.

רוקן אותו בבת אחת.

נכון שהמיכל נהיה קר?

זה העיקרון לפיו עובד המזגן.

החומר הגורם לקירור, שמכנים אותו גז אבל הוא בא במיכל בו הוא דחוס ובצורה שלנוזל, גם הוא מציית לכמה חוקים בסיסיים בפיזיקה.

החומר הזה נדחס ביחידה החיצונית של המזגן, בגלל הדחיסה (עליית הלחץ) הוא מתחמם ולכן יש ביחידה החיצונית מאוורר שמפזר את החום המיותר הזה. כאשר הוא דחוס הוא בצורה של נוזל, כלומר הגז שנכנס ונדחס הפך לנוזל כלומר התעבה. לכן קוראים ליחידה הזו בחוץ "מעבה".

הגז הזה מועבר ליחידה הפנימית בלחץ דרך צינור דק יותר וביציאה מהצינור הדק אל הצינור המביא אותו אל היחידה הפנימית הלחץ יורד כי עברנו את אותה הכמות לצינור עבה יותר . ככה אם אתה לוקח כל דבר שנוזל כולל אוויר שבבת אחת מעלה את קוטר הצנרת בה הוא זורם, הלחץ יורד כי יש יותר מקום לאותה כמות חומר לנזול.

זה שירידת לחץ גורמת להתקררות כבר למדת בניסוי של מיכל הספריי. זה חוק פיסיקלי קבוע. החומר הדחוס שהוא נוזל כאשר הוא דחוס הופך לגז כלומר מתאדה. לכן קוראים ליחידה הפנימת בשם "מאייד".

(במאמר מוסגר: גם לרדיאטור במכונית רואים בעברית "מאייד" כי כאשר חומר הקירור רותח הוא הופך לאדים)

אז האד הקר הזה זורם בצנרת הרדיאטור שביחידה הפנימית, אויר מהחדר מוזרם דרך צלעות הרדיאטור הזה והאויר מתקרר ומוחזר לחדר קר יותר ממה שהיה כשנכנס לרדיאטור.

אבל באויר הזה יש לחות, בצורה של אדי מים. הלחות הזו כבר למדנו שמתעבה, הופכת לטיפות נוזל, במגע עם משטח קר יותר מסביבתה שלה. המים הללו זורמים מפני הרדיאטור ומצטברים במגש בתחתית היחידה הפנימית. משם, אם המרכיב לא היה חמור, הם צריכים לנזול החוצה בצינור המנקז אותם הודות לשיפוע מתאים. זה, כאמור, אם המתקין לא היה חמור (וסליחה עם החמורים על העלבון).

המים הללו, אם אוספים אותם במיכל נקי, מצויינים לכל שימוש בו צריך מים רכים ומזוקקים, חוץ משימושים רפואיים כמובן. למיכל נוזל הקירור במכונית יחד עם תרכיז של חומר "ירוק", למיכל מי המתז לשטיפת השמשה הקדמית במכונית יחד עם קצת חומר ניקוי רגיל, למגהץ אדים, למצבר וכו' וכו'. אין בהם אבנית כי אין בהם סידן, שהרי הם מי עיבוי האויר וככה בעצם גם מייצרים מים מזוקקים, רק בתנאים נקיים ומבוקרים יותר ובכלים סטריליים לשימוש רפואי.

אבל המים המצטברים במגש בתחתית החלק הפנימי לא תמיד נוזלים החוצה יפה ומיד. עם הזמן יש הצטברות של אבק, בעיקר בעונה בהם מתרבים (עונת התרבות תלתלי האבק מתחילה באפריל ומסתיימת סוף הקיץ, יש להם מנגנון רביה מיוחד וסודי ;D ).

בנוסף, המגש הזה לא תמיד מכוון או בנוי כך שהמים יזרמו מיד וכולם החוצה לפתח הניקוז. יש הצטברות של מים עומדים כל הזמן. אז יש לנו קצת הצטברות של בקטריות בחלקם כאלו הקיימות באויר בדרך הטבע. אלו מצטברות, מתרבות ומתחילות עצמן להפיק גז שאותו אתה מריח כריח מעופש של האויר. הטיפול בדבר הזה נעשה בחומרים לניקוי בקטריאלי שניתן לקנות במיוחד, או קודם כל בניקוי עם אקונומיקה. אפשר לנקות גם את המגש בו מצטברים המים וגם - כמומלץ בספרות ההדרכה לטכנאי מיזוג - את צלעות הרדיאטור הזה.

כמובן שצריך להקפיד להשתמש בחומר מתאים ולא להרטיב את מנוע המאוורר של היחידה הפנימית כדי שלא לעשות בו קצר ברגע ההפעלה.

בחורף יש "פטנט" שנקרא "מחליף חום" או גם "משאבת חום" שהופך כיוון זרימת הגז. אז מתהפכים התפקידים של היחידות, הפנימית והחיצונית, והיחידה הפנימית היא כעת המתחממת והאויר שזורם דרכה מתחמם וחוזר לחדר חם משהיה בכניסה אליה.

היחידה החיצונית היא המתקררת. לכן כאשר בחוץ האויר קר מעבר למידת הקור של היחידה הזו (בערך 6 מעלות צלסיוס) היעילות של המזגן כיחידת חימום נעלמת. כדי למנוע קפיאה של היחידה החיצונית במצב כזה יש מערכות בהן מותקנים גופי חימום מיוחדים לכך.

מעבר למצב כזה, שהוא קיצוני ונדיר בישראל, החימום בעזרת מזגן הוא היעיל ביותר מבחינת כמות ועלות האנרגיה המושקעת לעומת זו המתקבלת כחום.

[br]פורסם בתאריך: 8.08.2008 בשעה 17:10:13


עכשיו בואו נראה אותכם...

אם ההזעה היא בשביל לקרר את הגוף-למה בירושלים לא מזיעים? בצהריים חם שם יותר מת"א ובכל זאת לא מזיעים!

מי אמר לך שלא מזיעים?

גם במדבר ובנגב, רחוק מכל ים ובאויר מאד יבש, אפשר להתיבש.

לא שמעת על אנשים שהתיבשו במדבר יהודה, כי "לא מזיעים" אז לא שתו מספיק?

מזיעים, בטח שמזיעים. אבל טיפות הזיעה יוצאות מהגוף בנקבוביות העור הזעירות ואתה לא רואה אותן בכלל. בגלל שהאויר יבש הן מתאדות מיד בלי להצטבר. כאשר הלחות באויר עולה, יכולת ההתאדות של הטיפות הללו יורדת. הן מצטברות זו לזו וכמו טיפות קטנות בענן הקלות מכדי להפוך לגשם הן מתגבשות לכלל טיפות נראות וגדולות והנה אתה מגיע לתל אביב וכבר יש לך גשם של זיעה על המצח.

אז תקפיד לשתות הרבה גם בירושלים, ותאמין לי כמי שחי כמה וכמה שנים שם והזיע הרבה בדרך למעין סטף או מעינות בית ג'אלה (התחליף הירושלמי של פרחחי קרית יובל/עיר גנים לאפשרות התל אביבית הנקראת חוף הים, כאשר כל ה"משקיעים" נמצאים בשיעור), שכדאי לשתות גם בירושלים ובמדבר כי אחרת עלולים להתיבש.

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

אחלה הסבר.

עכשיו לי יש שאלה בנושא :)

איך המזגן בוחר טמפ'? כאילו, כל התהליך הזה נראה כאילו מביא אותנו למצב אחד, או חם יותר, או קר יותר.

איך הוא יכול לשלוט בטמפ' שתצא?

ובקשר לזיעה בירושלים, אתה כן מזיע, פשוט הזיעה מתנדפת מהגוף מספיק מהר (כי אין לחות) אז אתה לא ממש מרגיש את זה.

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

אחלה הסבר.

עכשיו לי יש שאלה בנושא :)

איך המזגן בוחר טמפ'? כאילו, כל התהליך הזה נראה כאילו מביא אותנו למצב אחד, או חם יותר, או קר יותר.

איך הוא יכול לשלוט בטמפ' שתצא?

ואללה אתה צודק. אבל המזגן לא בוחר, אתה בוחר.

אמרנו שתהליך הקירור נעשה על ידי הדחיסה מצד אחד וההשתחררות בצינור המביא למאייד בצד השני.

אבל אם נפסיק רגע את כל התהליך הזה, נעצור את מנוע המדחס, נקבל גז עומד. החלק שבתוך הבית ברדיאטור המאייד קר אבל ממשיכים להזרים דרכו אויר חם מהחדר, גז קר יותר לא נכנס להחליף את זה הקיים והעומד, והוא בעצמו לאט מתחמם. חום הוא צורה של אנרגיה, חום עובר מהאיזור החם יותר לאיזור הקר יותר (חוק בפיזיקה, אים מה לעשות נגד זה, לכן חום המעבד עובר בצינור יחידת הקירור אל החלק הקר יותר שמול המאוורר, למרות שהמבנה הזה בעצם שוכב על צידו ואין לחום הזה אינטרס לזוז הצידה).

אז לאט לאט הטמפרטורה של החומר שברידאטור הפנימי הולכת ועולה, עד שכמעט משתווה (בוא נאמר משתווה לצורך הבהרת העיקרון) לזו של האויר המוזרם דרך צלעות הרדיאטור. תהליך הקירור כמובן שנפסק.

עכשיו בוא ונפעיל שוב את המדחס, ונתחיל את התהליך הזה מחדש כמו שהיה קודם. שוב חומר יהפוך לגז ויזרום קר אל הרדיאטור הפנימי וכו' וכו'.

כעת צריך למצוא גמד קטן שיפעיל ויפסיק לפי הרצון שלנו, לפי הקור או החום שרוצים. לגמד הזה קוראים "טרמוסטט" או "בקר טמפרטורה". במזגנים ישנים היו כאלו מכניים עם צינורית גז קטנה ואטומה והגז היה מתפשט בחום ולוחץ על מוט קטן שלוחץ על לוחית קטנה שמפעילה מפסק, ובהתקררות שלו היה הגז מתכווץ (כי זו מערכת אטומה בלא התערבות) והלוחית משתחררת והמפסק משנה מצב. אז יש מפסק חשמלי שמשנה מצב כתלות בטמפרטורה? כעת יש לכוות אותו לטמפרטורה הרצויה.

במזגנים מודרניים זה נעשה על ידי בקר אלקטרוני, (המקבל נתוני טמפרטורה מדיודה קטנה שמשנה פעילותה החשמלית כתלות בטמפרטורה או נגד שמשנה התנגדות כתלות בטמפרטורה, אבל הפרטים לא חשובים לעיקרון).

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

ואוו איזה הסבר מושקע :xyxthumbs:

יש עדיין משהו שלא מובן: בחודש אפריל ומאי (תחילת מאי) חם כמו באוגוסט אבל בכל זאת לא מזיעים. אני מדבר על ת"א. איך זה יכול להיות? הרי יש לחות ויש חום ואנחנו אמורים להזיע...

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

באפריל- מאי (ובשנים האחרונות לצערינו נפוץ מאד כבר בחודש מרץ) יש שרב. בדרך כלל מדובר על קפיצה רצינית בטמפרטורות לעומת הממוצע של אותו חודש תוך התייבשות רצינית כי מדובר לרוב באוויר שמוסע מאיזור מדבר סהרה. כשחם כל כך כן מזיעים אבל מדובר באותו הבדל פחות או יותר כמו בין ת"א לירושלים או הנגב בקיץ

למזלנו רוב השרבים קצרים (נמשכים בין יום לשלושה ימים) ולכן כשחוזרים לטמפרטורות רגילות לעונה (של מרץ-עד מאי) פחות סובלים מהחום והלחות.

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

ובהמשך למה שכתבו קודם, קצת חפירה בגלל שבמילא אין לכם לימודים כעת:

המושג "חמסין" בא מערבית, פירושו: חמישים. כפי שמספרים זקני העמק, יש בערך 50 יום בשנה בהם יש רוח מזרחית חמה. הרוח המזרחית (אפילו שהיא דרום-מזרחית) החמה נקראת "שרקיה" ומביאה איתה מחום מדבריות ערב היבשים. אז כמובן שחם מאד אבל הלחות נמוכה. זה לעומת רוח מערבית המביאה איתה מאדי המים של הים, ואז הלחות עולה.

ולענין הזה של "חם כמו באוגוסט" : יש מושג שנקרא "עומס חום". זה שיקלול לא רק של טמפרטורה אלא גם תנאים סביבתיים אחרים. באתרים ש חיזוי מזג אויר לפעמים אפשר לראות מידת טמפרטורה נמדדת, ומידת טמפרטורה מורגשת. זה לרוב באירופה או צפון אמריקה כאשר כתוב : 6 מעלות צלסיוס מורגש כמו 3 מעלות צלסיוס. זה בגלל שיקלול אלמנט הרוח והשפעתה על ההרגשה.

אצלנו גם פעם היו מוסרים מידה טמפרטורה על פי שיקלול עומס חום מורגש, לעומת מידת טמפרטורה נומינלית במד חום. שיקלול זה הביא בחשבון גם עומס לחות ורוח. במשך הזמן הפסיקו עם זה, כי אמרו שלא צריך לדכא את הבבונים עם ידיעות מדאיגות ומושגים שקשים להבנה ופיענוח.

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

ובהמשך למה שכתבו קודם, קצת חפירה בגלל שבמילא אין לכם לימודים כעת:

המושג "חמסין" בא מערבית, פירושו: חמישים. כפי שמספרים זקני העמק, יש בערך 50 יום בשנה בהם יש רוח מזרחית חמה. הרוח המזרחית (אפילו שהיא דרום-מזרחית) החמה נקראת "שרקיה" ומביאה איתה מחום מדבריות ערב היבשים. אז כמובן שחם מאד אבל הלחות נמוכה. זה לעומת רוח מערבית המביאה איתה מאדי המים של הים, ואז הלחות עולה.

ולענין הזה של "חם כמו באוגוסט" : יש מושג שנקרא "עומס חום". זה שיקלול לא רק של טמפרטורה אלא גם תנאים סביבתיים אחרים. באתרים ש חיזוי מזג אויר לפעמים אפשר לראות מידת טמפרטורה נמדדת, ומידת טמפרטורה מורגשת. זה לרוב באירופה או צפון אמריקה כאשר כתוב : 6 מעלות צלסיוס מורגש כמו 3 מעלות צלסיוס. זה בגלל שיקלול אלמנט הרוח והשפעתה על ההרגשה.

אצלנו גם פעם היו מוסרים מידה טמפרטורה על פי שיקלול עומס חום מורגש, לעומת מידת טמפרטורה נומינלית במד חום. שיקלול זה הביא בחשבון גם עומס לחות ורוח. במשך הזמן הפסיקו עם זה, כי אמרו שלא צריך לדכא את הבבונים עם ידיעות מדאיגות ומושגים שקשים להבנה ופיענוח.

זה נכון אבל לא מדויק.. בעיקר בתחזית של ערוץ 10 דני רופ והחברים שלו התעקשו להציג בקיץ רק את עומס החום שבתרגום לטמפרטורות כמובן יותר גבוה ברוב איזורי הארץ מאשר טמפרטורת האויר הנמדדת בצל בשעות הצהריים, כל זה כמובן למטרת רייטינג כי ממילא אין הרבה מה לדבר על מזג האוויר המשעמם בקיץ... כנראה עקב ביקורת שלילית של הפחדת-יתר הפסיקו עם זה (כנראה שבכל זאת מזג האוויר לא ממש מביא לרייטינג בעונה המשעממת הזאת).

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

בהזדמנות זו - המזגן שלי התחיל להוציא אוויר קצת מעופש. הפילטרים נקיים (ותמיד שמרתי עליהם נקיים), למה שפתאום

זה יתחיל? זהו מזגן עילי 1 כ"ס של אמקור בן כ5 שנים.

הייתי אומר לך שייתכן שזה לכלוך שעבר לסוללה אבל בהנחה שאתה שומר עליהם זה לא זה. אבל בכל אופן תוציא אותם ותציץ מאחוריהם אם יש גושים של לכלוך ואם כך - עם מברשת נוקשה.

במידה וזאתי לא הבעיה תנסה לשים איזה ריחן על הסוללה ואז את הפילטרים וייתכן שברגע שהוא יקלוט קצת ריח נעים הוא יפזר לך אותו.

בשורה התחתונה - מזגן בן 5 זה לא כ"כ חדש אבל בטוח שזה לא הסוף שלו - הייתי ממליץ בתור אופציה אחרונה להזמין טכנאי להתייעצות האם יש צורך לפרק את המאייד ולנקות אותו יסודי (מזגן שעובד 10 שעות ביום זה כמעט 15 אלף שעות בחמש שנים) אז רצוי לשקול ניקיון או החלפה.

מקווה שעזרתי ואני מקווה גם לא לכניס אותך להוצאות כספיות עכשיו - אז לפני שאתה מזמין מישהו שלח הודעה בפרטי וננסה לסדר זאת. :)

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.


×
  • צור חדש...