בדקנו את מסך המחשב שיתפוס את כל שולחן העבודה שלכם ולא יתנצל על כך – ה-Evnia 42M2N8900 של Philips הוא מסך OLED יוקרתי המיועד לגיימינג בתדר רענון של עד 138Hz
הענק של פיליפס הוא פרימיום של ממש
כשפיליפס ישראל ניגשה אלינו עם ההצעה לסקור את אחד ממסכי הגיימינג המתקדמים שלה, תהינו לעצמנו – "מי יוכל בכלל לשבת מול מסך 41.5 אינצ' ענקי?". ובכן, אנחנו מאמינים שמאחורי כל תהיה שכזאת חוויה צריכה להביא את התשובות ולכן לקחנו לסיבוב את אחד המסכים יוצאי הדופן שניתן להשיג היום בנוף מסכי ה-OLED.
תנופת עולם ה-OLED עומדת להכנס לשיא של כל הזמנים במסכי מחשב לגיימינג כאשר החצי השנה של 2024 מביא איתו את כל המותגים הגדולים ולכל אחד מהם מספר מסכי OLED. התחרות על הצרכן תתקיים בכמה מישורים כמו מחיר, זמינות, ותנאי אחריות. בעוד קיבלנו שורה של דחיות קטנות בזמני הספקה בשל המצב באיזור וגם מצב הספקת ה-OLED הגלובלית, אצל ענקית הטכנולוגיה פיליפס מסכי ה-OLED החדשים מתחילים לנוע כבר כעת אל הצרכן.
בעוד פיליפס הוא לא המותג הראשון שחושבים עליו כאשר חושבים על מותגי הגיימינג הנפוצים בציוד היקפי, גם לענקית מהולנד יש חלק פעיל לאחרונה עם מותג ה-Evnia שהוא מותג הגיימינג וציוד הקצה המתקדם שלה. יש אפילו קטלוג שכולל את המסכים השונים שכעת מתחיל לקבל גם דגמי OLED חדשים.
סדרת Evnia 8000 היא החדשה ביותר בתחום המסכים המתקדמים של פיליפס והיא כוללת רעיון שכבר קיים מזה שנים רבות. עבורנו לא מדובר סתם במסך 41.5 אינצ' סטנדרטי, אלא דווקא הסתכלות מזווית של "מה יקרה אם ניקח מסך אולטרא-רחב קונבנציונלי ונחזיר לו את המימדים ליחס של 16:9?".
ה-Evnia 42M2N8900 של פיליפס הוא מסך בעיצוב בהיר בעיקר עם מעמד כסוף ולבן וגב לבן לגמרי. באריזה מקבלים גם מתאם VESA שמאפשר תליה של המסך או שימוב בכל מעמד אחר שתומך בתקן הנפוץ הזה.
ל-Evnia 42M2N8900 מספר מכובד של כניסות ויציאות בעקר הודות למתג KVM אשר קיים בו. מתג KVM פנימי משמעותו היא שאפשר להשתמש באותו הציוד ההיקפי שמחובר ב-USB עבור מכשירים שונים.
עם המסך מקבלים גם 2 כניסות HDMI בתקן 2.1 החדיש, כניסת DisplayPort בתקן 1.4 הפחות חדיש, כניסת USB-Type-C עם תמיכה מלאי בתצוגה, מידע ואפילו הספקת כח חיצונית עד 90W.
כדאי לציין כי שתי יציאות ה-USB Type-A בצהוב מסוגלות לבצע הספקת חשמל בזרם גבוה יותר של 1A בעוד מחבר ה-Type-C תומך בתקן USB-PD בקונפיגורציות הבאות:
- 5V 3A
- 7V 3A
- 9V 3A
- 10V 3A
- 12V 3A
- 15V 3A
- 20V 4.5A
הגיוון הנכבד הזה מאפשר אפילו להטעין מחשבים ניידים מסוימים בשימוש USB Type-C. מאוד, מאוד מרשים שפיליפס כללה תכונה שכזאת.
יחד עם המסך הזה מקבלים שלט שימושי. לצערנו אין לנו אפשרות להציג אותו או לכתוב התרשמויות ממנו שכן המסך שלנו הגיע ללא שלט. אל חשש, עם כל מסך שתרכשו תקבלו גם שלט שימושי.
ניכר כי פיליפס השקיעה רבות ביצירת מסך שמיועד לכל משתמש פוטנציאלי. הקוץ היחיד במערך הממשקים הזה הוא ה-DisplayPort שמגיע בתקינה קצת יותר ישנה מתקינת 2.0 או חדשה ממנה. בכל זאת, אין השפעה רבה שכן אות 4K ב-10BIT על 138Hz היא לא דרישה שהתקן לא יכול לעמוד בה.
גב המסך מכיל את ספק הכח ואליו נכנס ישירות כבל "קומקום" חשמלי מהשקע. אין למסך הזה ספק כח חיצוני. נדווח כי בעת שימוש סטנדרטי ללא אמצעים חיצונים המחוברים אליו, ראינו שצריכת החשמל בזמן תנועה רבה בבהירות מירבית עומדת על כ-90W עם
שליטה במסך נעשית באמצעות הלחצן הזה בגב המסך שמשמש גם כג'ויסטיק לשליטה בתפריטים השונים.
תצוגת התפריט ב-Evnia 42M2N8900 פשוטה למדי וכוללת כמעט את כל מה שמסך גיימינג צריך להכיל. האפשרות היחידית שלא מצאנו כאן היא כיבוי של תאורה דינאמית בתלות בבהירות האלמנטים המופיעים במסך. כאשר באופן כללי התצוגה כהה יותר, נוהג המסך להחשיך מעט את עוצמת התאורה.
בגב המסך ישנן נורות LED רבות אשר מאפשרות תכונה בשם Ambiglow, שלא להתבלבל עם Ambilight. טכנולוגיית Ambiglow של פיליפס מאפשרת תאורה בעוצמה בינונית בגב המסך על מנת להעשיר את חווית השימוש בעיקר בסביבה חשוכה ולמעשה להגדיל את האפקט החזותי באמצעות תאורה על הקיר.
אפשר בתמונה גם לראות את וו שמשמש לתליית אוזניות בו… אנחנו לא מצפים מאף משתמש להשתמש. מטלה לאוזניות שנמצא בגב של מסך 41.5 אינצ' נשמע כמו פיצ'ר שאף אחד לא ביקש, ואנחנו רואים שימושיות מאוד מוגבלת בדבר שכזה.
חווית שימוש – איך זה להשתמש במסך 41.5 אינצ' OLED לגיימינג?
מסך ה-Evnia 42M2N8900 של פיליפס מבוסס על פאנל פופולרי בקרב גודל המסכים הללו אשר מאחוריו עומדת LG. מהקופסא הוא מוגבל לתדר של 120Hz אך ניתן בתפריט להגדיל מעט את טווח תדר הריענון אל 138Hz. לא מדובר בשיפור דרמתי שכן כבר ב-120 אפשר לחוות תמונה חלקה למדי, בעיקר כשמדובר במסך כה גדול.
אנחנו לא אוהבים לשלוף סופרלטיבים עבור כל מוצר שעובר במערכת האתר, אבל מעט קשה לבטא את חווית השימוש במסך כזה מרהיב. חשוב מאוד לשמור על מרחק, כזה אשר גדול באופן משמעותי מאשר המרחק בשימוש מסכי 27 או 32 אינצ'. בשביל שזווית הצפיה שלנו תהיה הגיונית אנחנו מדברים על איזור 60-70 סנטימטרים מהמסך, ולכן הוא מתאים בעיקר לשולחן עמוק מאוד.
פיליפס עשתה עבודה מעולה בלדאוג לכך שהתמונה תהיה כל מה שהעיניים שלנו רואות את פאנל דק במיוחד. מדובר בפאנל עם ציפוי Matte שאינו מבריק, אבל לדעתנו מדובר בציפוי שנמצא בנקודה מעולה בין Matte לבין גלוס (ציפוי זכוכית). לא קיים אותו החיספוס הלא-נעים שאותו לעיתים אפשר לחוות עם ציפוי מונע השתקפות.
תאורת ה-Ambiglow של פיליפס מוסיפה מעט לחוויה אך אנחנו לא רואים בה הכרחית או דרמטית, בשונה מתאורת ה-Ambilight החכמה שפיליפס הטמיעה בטלויזיות שלה, שם התאורה חזקה משמעותית וגם עובדת בהתאם לתוכן הנצפה. פה מדובר בקבוצה של נורות LED שמזכירות בעיקר את מה שרכיבי RGB עושים ברכיבי חומרה עם סגנונות שונים קבועים מהם ניתן לבחור ולא מעבר לכך.
נציין כי אחד ההבדלים הגדולים בין מסכי IPS סטנדרטיים לבין פאנל OLED מתבטא בעיקר באיזורים בהם יש ניגודיות גדולה בין פיקסל לפיקסל שכן. דוגמה קיצונית לכך היא מה שאתם יכולים לראות בתמונה למעלה כאשר חריגות משטח של פיקסל מלא מתבטאות בחלקי פיקסל שנדלקים ולמעשה יוצרים אפקט שידוע בצילום כ-Fringing, בריחת צבע.
אמנם, כשמדובר ברזולוציה גבוהה במיוחד ובעיקר במסך שצריך לתפוס מולו מרחק בשביל לקבל תמונה מלאה בזווית הצפיה, קשה מאוד להבחין בכך וטקסט נראה חד באופן כללי. זאת, בשונה למשל מחווית 1440P במסך 27 אינצ' שחווינו לאחרונה. אפשר בקלות להבחין בכמה חד וכמה חי כל פרט במסך כמו ה-Evnia הזה של פיליפס, וההבדל לצד מסכי IPS הוא דרמתי.
כשזה מגיע לזמני תגובה של הפיקסלים עצמם, OLED זה OLED, ובמיוחד בדור החדש הזה של מסכי OLED אפשר להבחין בזמני תגובה אפסיים לחלוטין בתחלופת צבע בפיקסלים. גם במהלך תנועה מהירה של אובייקטים, נשארת התצוגה חדשה מאוד ואין שאריות תנועה של עצמים, אפילו אם הם זזים במהירות גבוהה במיוחד.
דיוק הצבע במצב sRGB שהוא מצב עבודה רגיל, ראינו כיול מעולה מהמפעל בשיעור של 98.2 אחוזים שזאת כבר נקודה גבוהה מאוד. כיול ידני נוסף יהפוך את זה ל-99 אחוזים. כל הדבר הזה מתבצע גם במצב עומק צבע 10BIT אמיתי.
על פי פיליפס התאורה המירבית עבור המסך הזה מגיעה לבהירות של 450NIT כאשר הם מציינים 135NIT כבהירות "נורמלית". בפועל מדדנו את הבהירות המירבית בתשעה איזורים במסך כאשר בכולם נראה שההבדלים לא עולים על כ-5 אחוזים מהמרכז, שם מדדנו בהירות מירבית של 205NIT. זה לא גבוה במיוחד, אך יותר ממקובל עבור מסך מחשב, שם לרוב יבלה משתמש בבהירות של איזור 130-180NIT.
כתוצאה מכך, חשוב לציין שהמסך לא תומך בתקני HDR מתקדמים ולכן גם לא מכיל אותם. אמנם, זה מסך OLED והטווח הדינאמי שלו גם בצבע וגם בתאורה גבוה בצורה משמעותית מכל מסך IPS סטנדרטי שכן השחורים הם שחורים אמיתיים וכתוצאה מכך הכל נראה חי יותר, אמיתי יותר.
ברמת המולטימדיה הכללית כדאי לציין כי למסך הזה גם צמד רמקולים בעוצמת 10W שיכולים להיות מאוד שימושיים במידה ואין יכולת להשתמש באוזניות או שאין רמקולים אחרים שמחוברים למערכת. לא מדובר ברמקולים עוצמתיים כמו שמקבלים ברוב הטלויזיות המתקדמות אבל זה לא רחוק משם, וטוב משמעותית למשל ממה ששומעים בניידי גיימינג.
סיכום – אחרי שבוע שימוש ב-Evnia 42M2N8900
מסך 41.5 אינצ' שכזה הוא אחד מהמסכים היחידים שסיקרנו אשר בפירוש הגודל הפיזי שלהם הוא אחד הדברים הבולטים ביותר. זה לא מסך 24 או 27 או 31.5 אינצ', וזה לא מסך רחב במיוחד שבנוי כמו מסך וחצי או שניים לצד לצד דוגמת מסכי 34 או 38 אינצ' רחבים. מדובר במסך עם הרבה גובה שדורש מרחק מכובד של צפיה.
41.5 אינצ' הוא לא גודל טיפוסי לטלויזיה סלונית כיום ולא למסך עבור שולחן מחשב, מה שהופך את ה-Evnia הזה לסוג היברידי מיוחד. יכול להיות שהוא יהיה מאוד שימושי עבור דבר כמו סימולציות מירוצים למשל.
אנחנו נותנים את נקודות הבונוס הגדולות לעובדה שמדובר במסך בעל תדר ריענון מכובד שמגיע עד 138Hz, על זה ששהוא עושה זאת גם בדיוק צבע גבוה ועם שלל חיבורים ותכונות כמו המטען USB-PD, כמו מתג ה-KVM הפנימי לשימוש עם צמד מכשירים בו-זמנית.
בין החסרונות הבולטים של המסך הזה נמצא כמובן את המחיר, שכן פיליפס לא ידוע כמותג זול במיוחד, והעובדה שהוא פשוט עצום מימדים וגם כבד משקל. כאשר המעמד מחובר אליו הוא מגיע למשקל של קצת מעל ל-17 קילוגרם, שזה משקל שאנחנו רגילים לפגוש בטלויזיות OLED אפילו עד גודל של 55 אינצ'. ניכר שהתכן שנמצא ביחידת המיחשוב וספקי הכח של המסך מכביד עליו כחבילה.
העיצוב נקי מאוד, יש מסגרת שחורה דקה ויש שלל הגנות מפני צריבת תמונה כולל אחריות לשלוש שנים של היבואן המקומי בבית הלקוח. בכל מקרה אנחנו ממליצים בחום להפעיל מקדמי הגנה כמו מצב שינה מהיר למסך מסוג OLED, אם אפשר אפילו 10 דקות או פחות ללא שימוש במחשב. אין סיבה שהמסך יציג תמונה כשאנחנו לא מולו, והוא מתעורר מהר למדי.
דברים שאהבנו
- תצוגת OLED מרהיבה עם ניגודיות דינאמית מאוד גבוהה, תמונה חדה מקצה לקצה וזמני תגובה אפסיים, אפילו הטקסט קריא וחד במסך כה גדול
- ציפוי מסך שמונע השתקפויות תאורה אך לא פוגע בחדות וחיוניות התמונה באופן משמעותי, מאפשר צבעים חיים
- מערך ממשקים נדיב שכולל מתג עבור ציוד היקפי ב-USB לשימוש בשני מכשירים בו-זמנית
- מטען USB-PD מובנה לטעינת ציוד עד הספק של 90W לרבות מחשבים ניידים, מצלמות וסמארטפונים
- דיוק צבע גבוה במיוחד, מתאים לעבודה מקצועית של עריכת תמונות ווידאו
- מעמד איכותי שמאפשר כיוונון גובה, סיבוב והטיה. מגיע עם מתאם לעגינת VESA עבור זרועות
- תמיכה בטכנולוגית סנכנון AMD FreeSync Premium
דברים שפחות
- מחיר מבהיל של מעל ל-7,000 שקלים בישראל לא מתישר מול תיקוני מחיר שביצעה פיליפס לאחרונה, גם אחרי יבוא ומיסים צריך להיות זול משמעותית. מחיר המסך הרשמי ירד בכ-20 אחוזים לאחר השקתו מול תחרות גואה
- ישום חלקי של טכנולוגיית ה-Ambilight בשם Ambiglow, יכל להיות הרבה יותר אינטגרלי עם חווית המשתמש
- משקל עצום של 17.3 קילוגרם למסך ולמעמד שגורם לטלויזיות 55 אינצ' להחוויר בהשוואה
- גודל של 41.5 אינצ' ביחס של 16:9 אומר שצריך שולחן עמוק ומרחק צפיה רציני משמעותית מאשר במסכים אחרים בשוק, גם כאלה רחבים במיוחד
מה היתרון של המסך הזה לעומת טלוויזית OLED שעולה אלפי שקלים פחות?
display port (בתקן ישן) זה הדבר היחיד שאין בטלוויזיה ועוד 18hz בקצב הריענון.
על קצה המזלג:
מתג KVM, ציפוי ידידותי לשולחן עבודה בסביבה מוארת, ספק כח USB PD 90W מובנה, פאנל OLED שספציפית נבנה להתמודדות בשימוש מחשב עבודה שולחני בכל הנוגע למניעת Burn in.
יש גם את "מס מותג אירופאי" שמגיע עם פיליפס.
אי אפשר לחלוק על זה שאם מחפשים מסך OLED סטנדרטי ואין בעיה לגלח חלק מהפיצ'רים האלה שהם ממש אקסטרא, אפשר לחסוך כסף.