כחלק מפרוייקט שפועל כבר עשר שנים, כלי ה-Philae של סוכנות החלל האירופאית (ESA), שנחת בהצלחה על כוכב השביט 67P לפני כשבוע ולראשונה בתולדות האנושות, הוכנס למצב "שינה עמוקה" עם התרוקנות מאגרי האנרגיה הסולארית שלו
Paris, we have a problem. כלי ה-Philae, שנשלח לחלל ב-2.3.04, נחת על כוכב השביט 67P בהצלחה ב-14.11.14, לאחר מעל עשר שנים של שהייה בחלל. למרות הנחיתה המוצלחת, כלי ה-Philae נחת שלא במקום המיועד לו על פי סוכנות החלל, ובגלל שהכלי מסתמך על אנרגיה סולארית בשביל למלא את מאגרי האנרגיה שלו, מתכנניו היו צריכים להכניסו אל תוך "מצב שינה" עד לפעם הבאה שכוכב השביט יסתובב ויפנה את הכלי אל כיוון השמש.
למרות החודשים הרבים לו מצפים מומחי הסוכנות שיעברו עד שכלי ה-Philae יקבל מספיק אנרגיה בכדי לפעול שוב ולעשות את דרכו בחזרה אל כדור הארץ, החדשות הטובות הן שהכלי אכן הצליח לבצע מספר ניסויים לפני שהיה צריך להיכנס לתרדמת החשוכה, כך שלא הכל אבד.
אך סיפורו של כלי ה-Philae לא התחיל ללא כמה דרמות משלו. כחלק מהתכנון, כלי ה-Philae התנתק מכלי האם שלו, Rosetta. לאחר ירידה של מעל שבע שעות אל כיוון כוכב השביט 67P, התקרב כלי ה-Philae אל פני השטח ואל האיזור הספציפי בו היה אמור לנחות. כאשר הגיע הזמן בו הכלי היה צריך להפעיל את מדחפי התנועה ואת תופסני הברזל שלו בכדי לנחות בבטחה באיזור המטרה, שתי מערכות אלו כשלו וכלי ה-Philae נחת (או יותר נכון התנגש) על כוכב השביט ללא כל שליטה, עם שלוש "קפיצות" בסך הכל עד שהכלי הגיע לעצירה, כקילומטר מהאיזור בו היה אמור לנחות. המדענים אומנם עדיין לא יודעים איפה בדיוק נמצא כלי ה-Philae, אך בעזרת מצלמות עוצמתיות שנמצאות על גבי כלי ה-Rosetta, הם מנסים לגשש ולמצוא סימן כלשהו להימצאותו של הכלי.
תמונה מכלי ה-Rosetta של ה-Philae שיורד אל כיוון כוכב השביט 67P מימין, ותמונה כלי ה-Philae של כוכב השביט המתקרב משמאל
מסעו הארוך של כלי ה-Rosetta, שמכיל את הכלי הגישוש Philae
למרות החדשות העגומות, סוכנות החלל האירופאית לא ממהרת להכריז על הפרוייקט ככישלון, עם ממצאי הניסויים שנעשו על ידי הכלי על פני כוכב ה-67P כבר בחודשים הקרובים, ואנחנו מצפים לשמוע עוד ממצאים על כלי ה-Philae בקרוב, ומקווים שהוא יחזור אל קרני השמש בהקדם האפשרי.
יכול להיות שאני שוגה – אבל אני לא מבין למה לא ממשיכים להשתמש בגשושיות במערכת הפקת אנרגיה גרעינית (כדוגמאת Voyager) זה לא שיש שם כור גרעיני זה פשוט מתבסס על הדעיכה של פלוטוניום והתהליך הזה פולט אנרגיה. למה לחכות לשמש אם אפשר להסתדר גם בלעדיה. Voyager מתפקדת איזה 40 שנה עם השטיק הזה אז אני לא מבין למה לא ממשיכים בכיוון הזה (סתם תהיה).
זה הכל כיף ומשחקים עד שטיל שמסיע גשושית עם מע' הפקת אנרגיה גרעינית מתפוצץ לפני שיצא מהאטמוספירה.
והסיכוי שהדבר הזה יקרה הוא אחד להרבה מאוד… ואגב המיכל שבו שמים את הדבר הזה הוא עמיד והסיכוי שיתפרק בעת התפוצצות הוא קטן. רק בשביל לסבר את האוזן לא היתה שום בעיה לאמריקאים ולרוסים לפוץ לא מעט התקנים גרעיניים שונים באטמוספירה (שלא לדבר על האדמה מתחתיה ובים) מבלי שום בעיה – ואני די בטוח שפיצוץ כזה מזהם יותר. לי אישית נראה שהם לא יכלו לייצר את חומר הגלם ולכן השתמשו באופציה הסולארית. אה – הנה מצאתי – תהנה – http://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator#Safety