המדינה האסלאמית הנתונה תחת סנקציות קיצוניות, השיקה לאחרונה את הגרסה שלה לאתר שיתוף קטעי הוידאו YouTube בשפה הפרסית. המטרה: לנתק את האיראנים מגוגל ומרשת המחשבים העולמית
בשנים האחרונות נאלצים באיראן להתמודד עם מתקפות סייבר חוזרות ונשנות מצד מדינות המערב, כחלק מהמאמץ הבין-לאומי המשותף לעצירת פרויקט הגרעין. במקביל, נראה כי בממשלה האיראנית מחפשים כל העת דרכים כדי להתמודד עם המתקפות הללו – והחליטו לנסות וליצור מעין רשת אתרים חלופית. למעשה, מעוניינים באיראן לעורר אחדות בעם ולבודד אותו הדרגתית מרשת האינטרנט הגלובלית, שמאפשרת חשיפה לדעות שונות שפעמים רבות מנוגדות לאלו של השלטון האסלאמי הקיצוני.
אחד האתרים שמפריעים במיוחד למשטר הקיצוני באיראן הוא YouTube, אשר מוקדם יותר השנה נתן במה לסרטון אנטי-איסלאמי שעורר מחאות רבות ברחבי העולם. בעקבות זאת ולאחר תוכניות מדיניות של הממשלה האיראנית ליצור רשת אתרים פנימית, השיקו באיראן לאחרונה את האתר "Mehr" (מילה שמשמעותה "ידידות" בפרסית) אשר מציע את אותן אפשרויות שיתוף הסרטונים של YouTube, אם כי לאזרחי איראן בלבד.
היוטיוב האיראני – זמין לאזרחי איראן בלבד |
מלבד האפשרות להעלאת סרטונים, מציע האתר גם גישה לקטעי וידאו שהופקו על ידי המשטר האסלאמי – כאשר מדיניות האתר היא לתת במה לדוברי פרסית ולקדם את התרבות האיראנית. עם זאת, אחת הבעיות שעולה בעקבות השקתו של האתר האיראני החדש היא העובדה שכל קטע וידאו שיועלה לאתר יצטרך לקבל אישור מרשות השידור האיראנית על מנת להתפרסם, מה שמעלה חשש לצנזור מאסיבי של תכנים.
יש לציין כי בחודשים האחרונים החלה איראן לחסום את הגישה לכל אתריה ושירותיה של חברת גוגל, כאשר היכולת לגלוש לרשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר גם היא לא פשוטה כל כך. מליוני איראנים, יש לציין, נאלצים לגלוש דרך רשתות וירטואליות פרטיות ותוכנות פרוקסי למינהן (דבר שנחשב שם ללא חוקי) – וזאת על מנת לעקוף את החסימה הממשלתית ולגשת לרשת האינטרנט העולמית.
בעולם טוענים כי רשת האינטרנט הלאומית שמתכננת איראן להשיק בקרוב היא דרך נוספת של המשטר הקיצוני לדכא את האזרחים, שכאמור כבר כיום מתקשים לגשת לאתרים שמקורם הוא לא במדינה. עד כה לא ברור האם הרשת האיראנית (אשר ככל הנראה תהפוך לפעילה כבר בחודשים הקרובים) תביא עימה חסימה כוללת של רשת האינטרנט העולמית לכל אזרחי איראן – אך במידה וכן, הציפיות הן שהדבר יעורר התנגדות מאסיבית במדינה כלפי המשטר.
הכל נראה אצלהם תמיד כל כך אלים
כל השחור אדום והחרבות בעיניים כל הזמן
מוות דם וכלי נשק
מסכנים
ל-1
ע"ע: האיסלם.