חברת Rohm היפנית יצרה שבב מיניאטורי וזול המתבסס על תדרים גבוהים במיוחד, יביא למהפיכה נוספת בתקשורת הביתית?
טכנולוגיות התקשורת האלחוטיות השונות שמוכרות לנו כיום עדיין רחוקות למדי ממיצוי הפוטנציאל שלהן, ועל כך יעידו רשתות "הדור הרביעי" דוגמת ה-LTE וה-WiMax שמתחילות רק עתה להגיע אל המיינסטרים בחלק מן המדינות המערביות.
למרות זאת, יש כבר מי שעומלים על פיתוחן של טכנולוגיות עוד יותר מרחיקות לכת, שמדברות איתנו במושגי גיגה ביטים וגיגה בייטים בשניה – לתקשורת אלחוטית.
יצרנית רכיבים יפנית בשם Rohm משתייכת אל אותה קבוצה שחושבת על העתיד הרחוק (יחסית). שיתוף פעולה בינה חוקריה לבין חוקרים מאוניברסיטת אוסקה (Osaka University) הוליד שבב אשר מסוגל לשדר ולקלוט תקשורת אלחוטית בקצב מעשי של לא פחות מ-1.5Gbps, וקצב תיאורטי של עד ל-30Gbps – לא רע בכלל עבור רכיב באורך 3 מילימטרים ובעובי 1.5 מילימטר.
כיצד מתאפשר הקסם הזה? השבב האלחוטי עושה שימוש בדיודות מיהוד מנהרתי (Resonat Tunneling Diode) שמאפשרות לו לפעול בתדר אדיר של כ-300GHz המתשייך אל הקצה העליון של תדרי ה-EHF (ר"ת Extremely High Frequency) ומוגדר גם כתדר בתחום הטרה-הרץ.
השימוש בתדר גבוה במיוחד מאפשר לחוקרים לצאת מגבולות התדרים המוקצים לשימוש מסויים (ביפן מדובר על תדרים של עד ל-275GHz), מה שמעניק להם את האפשרות לשדר מידע ללא שימוש בטכניקות מודולציה מתקדמות המוכתבות בטווח התדרים המוקצה, שמסבכות ומייקרות את התהליך וגם מגדילות את צריכת ההספק של הרכיבים.
זוהי לא הפעם הראשונה בה נעשה שימוש בתדרי טרה-הרץ. זו כן הפעם הראשונה בה נוצר שבב קומפקטי וזול אשר מסוגל לבצע את 300 מיליארד (!) התנודות בשניה הדרושות ליצירת תקשורת זו – ייצור השבב של Rohm אמור להתסכם בדולרים בודדים, זאת לעומת שבבים קיימים שעולים אלפי דולרים, מאופיינים בשטחי פנים של כמה עשרות סנטימטרים רבועים ומגיעים לרוב למהירויות של כ-100Mbps בלבד. מרשים בהחלט.
ל-Rahm מצפה תחרות לא פשוטה מול יוזמות כמו ה-WiGig וה-WirelessHD שנמתכות בידי חלק מהשמות הגדולים בתעשייה ופועלות ליצירת תקנים וסטנדרטים לתדרי EHF של 60GHz, אם כי לא מן הנמנע שפריצת הדרך (לפחות ברמה הכלכלית) אותה השיגו אנשי החברה היפנית תשכנע חלק מאותם שמות שתקשורת בתדר 300GHz יכולה להחליף או להתקיים במקביל לתקשורת ה-60GHz.
המגבלות הפיזיקליות של תקשורת ה-EHF מאפשרות טווח שידור יעיל של מטרים בודדים, שהופכים אותה לטובה בעיקר עבור שימושים ביתיים ולא הרבה מעבר לכך. זה אולי קצת מאכזב, אבל גם הזרמת וידאו בזמן אמת ובהפרדה אולטרה גבוהה בין שלל המכשירים שבביתנו נשמע לנו כמו עתיד לא רע בכלל.