משותק זכה לשתות את הבירה הראשונה שלו אחרי 12 שנה, בעזרת זרועות רובוטיות שנשלטות על ידי המוח. זרוע רובוטית חדשה הנשלטת באמצעות המחשבה מאפשרת עכשיו גישה לחלק במוח שהגישה אליו לא התאפשרה לפני ומאפשרת דברים נפלאים
אז על מה מדובר ? מדובר בחלק האחראי על התזוזה של הידיים ובאמצעות הטכנולוגיה הזאת מסתמן כי משותקים רבים יוכלו להזיז זרועות רובוטיות כמו אדם רגיל !
חוקרי הטכנולוגיה המהפכנית הזאת דיווחו על התקדמותם המרשימה בתחום ביום חמישי האחרון בכתב העת science. החוקרים סיפרו על ההצלחה של המטופל הראשון שלהם, אריק סורטו, משותק אשר זכה לשתות את הבירה הראשונה שלו מזה 12 שנים בעזרת ידיים רובוטיות כמובן !
לאחר שיתוקו של סורטו ששותק מהצוואר ומטה במשך עשור על ידי פצע ירייה שפגע במוחו, הוא הציב לעצמו מטרה מאוד ברורה: לשתות בירה בכוחות עצמו. אחרי שנים שבהן לא יכל לממש את המטרה ונאלץ לבקש מאדם אחר שיחזיק עבורו קשית, הוא עכשיו יכול להגשים את החלום. שיטת השתייה של סורטו מתבססת על הטכנולוגיה שאותה הצליח צוות המחקר לצור: שיטה שבה ידיים רובוטיות נשלטות על ידי המוח. גם מחשב כפי שדיווחנו בעבר נשלט כבר באמצעות כח המחשבה.
סורטו אינו המטופל הראשון שנעזר בזרועות רובוטיות שנשלטות הישר מאותות המוח. לא מזמן דווח למשל על אישה משותקת יכולה עכשיו להרים חפצים עם זרוע רובוטית הנשלטת באמצעות מוחה. למרות זאת, בניגוד למטופלים אחרים, סורטו אינו משתמש בקליפה המוח המוטורית שלו (החלק במוח שיוצר תנועה) בשביל להניע את הזרוע שלו. במקום זאת, רופאיו השתילו אלקטרודות בקליפה הקודקודית האחורית של מוחו (PPC), אשר מעבירה את הכוונה אל הקורטקס המוטורי וזה מתרגם אותו לתנועה. הנה עוד מידע על איך זה עובד:
על ידי עבודה מגבוהה בשרשרת הנוירונים ניתן לעבוד באותה מידה, ואולי זה דווקא מקל על החולה. חוקר ראשי, פרופסור ריצ'רד קלטק אנדרסן מספר: "זה בהחלט בא באופן אינטואיטיבי. כאשר הזרוע הרובוטית מחוברת לקליפה המוטורית, המטופל צריך לחשוב דרך כל השלבים של הפעולה שהם רוצים שהזרוע תשלים: כדי להעביר אובייקט, המשתמש חייב לדמיין את תהליך הושטת היד, ואז סיבוב כף היד ולבסוף שילוב האצבעות כדי לתפוס את האובייקט..המערכת שבה סורטו משתמש לעומת זאת פשוט לוקחת את כוונותיו ומפרשת את התנועה הדרושה. הוא היה מסוגל לנוע ביום הראשון שהוא ניסה ורק שבועות לאחר הניתוח שבו הושתלו כמעט 200 אלקטרודות זעירות במוח שלו." דוגמה דומה לפעילותו של רוסטו ניתן לראות בסרטו של קטוע יד השולט על הזרוע הרובוטית החדשה שלו.
"הוא עכשיו מסוגל לעשות דברים שונים. הוא יכול לשחק במשחקי וידאו ולעשות "אבן נייר ומספריים", הוא יכול לתפוס חפצים ועוד… כמובן שהייתה לו מטרה אישית: לשלוט על המהירות שבה הוא שותה בירה, כך שיישמנו את זה לפני הכל." הוסיף אנדרסן.
יחד עם צוות המחקר שלו בקלטק והצוות הרפואי השותף להם ב Keck Medicine של USC, אנדרסן השתיל בשלושה חולים אלקטרודות בקליפה הקודקודית האחורית של המוח (PPC). כולם מתקדמים טוב מאוד. אנדרסן והצוות שלו מנסים להשתמש באלקטרודות האלה כדי ליצור תחושה של מגע בחולים המשותקים, ולאפשר להם לקבל משוב כאשר הזרוע הרובוטית שלהם נוגעת באובייקט כדי שיוכלו לשלוט טוב יותר בתנועה שלה. חולה אחרת הצליחה המון התליך התזוזה של אצבעות בודדות של הזרוע כך שהקבוצה מקווה לעבוד על הקלדה ואינטראקציה אפילו עם מכשירי טאבלט. בתחום זה יש להזכיר כי לא מזמן היינו עדים באתר ה washingtonpost לאישה משותקת שהטיסה מטוס קרב F-35 בסימולטור – רק באמצעות המחשבה.
אבל אנדרסן מדגיש כי הטכנולוגיה עוד בשלביה המוקדמים: "קשה להשוות את המערכות השונות שנבדקו, משום שהמחקרים נעשו עם חולים שונים במעבדות שונות. בשביל להשוות ולעמת אותם, נצטרך בסופו של דבר לעבוד עם אותם החולים." כדי להבין בדיוק מה צריכים להיות בשימוש חלקים של המוח להתממשק עם תותבות רובוטית, חוקרים יצטרכו להשתיל שתלים רבים באותו מטופל ולהשוות אותם – משהו שהוא מקווה לעשות בעתיד. יכול להיות שהמערכת הטובה ביותר האפשרית ץשתמש באלקטרודות באזורים שונים של המוח שעובדות במקביל".
"אנחנו מתכוונים לבדוק את זה, כדי שנוכל לראות מהן האותות הלא הכרחיות ומהן האותות ההכרחיות," הוא אמר.
סורטו אופטימי לגבי התקדמותו. ההיבט הקשה ביותר של המחקר הוא הצורך שלו לנסוע לכמה ימים בשבוע במעבדה וזה כלום לעומת היכולת שניתנה לו: לשתות בירה באופן עצמאי.