Thunderbolt חדש משמעותו טכנולוגיות חדשות וגם שיחה נוספת עם יהונדב משה, סגן נשיא ומנהל הנדסי באינטל. ישבנו לראיון בכדי להבין את כל היתרונות של Thunderbolt 5
לפני מספר ימים הכריזה אינטל על טנולוגיית Thunderbolt 5 אשר מגדילה באופן משמעותי את מהירות תעבורת הנתונים על גבי כבל מבוסס מחבר USB Type-C. יצא לנו לשבת לשיחה עם יהונדב משה שעומד בראש הצוות של אינטל אשר אחראי לתקן החדש הזה בשביל להבין אותו מעט יותר טוב.
ל.מ: נשמח לשמוע על הדרך עד כה, עד הנקודה הזאת
י.מ: הדרך התחילה ב-2011 עם הצגת התקן שמשלב מידע ווידאו במהירות 10Gbps. כבר ב-2013 הכפלנו את התעבורה הזאת ל-20Gbps כאשר עברנו לנתיב תעבורה כפול של שני ערוצים. ב-2015 עברנו למחבר Type-C ופיתחנו הכפלה בקצב העברת הנתונים בשביל להגיע ל-40Gbps. זה בעצם תקן Thunderbolt 3 הידוע והמוכר.
ב-2019 למעשה שיחררנו את הסנדרט הזה כ-USB 4, זה מה שהפך ל-USB 4. בנוסף לכך לראשונה הטמענו בקר Thunderbolt 3 כחלק ממעבדי אינטל בדור העשירי של Core. חלק מפלטפורמות הדור העשירי כבר כללו Thunderbolt 3 כסטנדרט כמובן בתלות יצרן המחשב לאפשר זאת.
שנה לאחר מכן הטמענו את תקן Thunderbolt 4 אשר נשען על USB 4 כסטנדרט במעבדי Core בדור ה-11. חלק מהאקו-סיסטם הזה הוא גם מוצרי Thunderbolt נלווים כגון מפצלים ותחנות עגינה.
כעת, שלוש שנים לאחר מכן אנחנו מכריזים על תקן Thunderbolt 5 אשר מבוסס על USB 4 בגרסתו השניה. התקן הזה נותן לנו תעבורה גדולה פי 3 מזאת שהכרנו בתקן Thunderbolt 4. נפח תעבורה מירבי של 120Gbps עבור תצוגות ואמצעים רבי-נתונים אחרים. תצורת פעולה אחרת היא לתת 80Gbps כנפח תעבורה סימטרי (כזה שנכנס וגם יוצא).
ל.מ: וואו, 120Gbps? חשבתי שנכפיל ל-80Gbps הפעם כסטנדרט ונמשיך הלאה. יכול להרחיב על הדרך להגעה ל-120Gbps כאפשרות?
י.מ: הרעיון של שימוש ב-120Gbps הוא "ניצול" של הדרך שבה המערכת הזאת עובדת. בעקרון תקן Thunderbolt 4 הקודם עבד בצורה סימטרית. יש לנו ארבעה גידים מהירים – שניים לשידור ושניים לקבלה של מידע (מה שמוכר בעולם הטכנולוגי כ-Tx ו-Rx). בתקן הקודם כל גיד שכזה קיבל נפח תעבורה של 20Gbps באופן אינדיוידואלי.
טכנולוגיית Thunderbolt 5 כבר מעבירה אותו ל-40Gbps פר גיד או 80Gbps לכל כיוון. כעת בתקן הזה אנחנו מגיעים למהירויות שמאפשרות לנו לבצע שינויים מעניינים, כזאת שמעניקה לנו יכולת להיות הרבה יותר גמישים עם מה שאנחנו עושים עם התקן הזה.
כיום אנחנו רואים שרוב מקרי השימוש בתקני תעבורה גבוהה כמו Thunderbolt הם כאלו שעושים בעיקר שימוש אינטנסיבי בשליחה של מידע ולא קבלתו. אחד הצרכנים הגדולים של תעבורה היום הוא תצוגה. הכיוון הוא פשוט כאשר יוצא כבל מהמחשב ונכנס אל המסך, איזה שלא יהיה. במצב הזה ישנה שליחת נתונים אינטסיבית אך לא קבלה של כאלה בכיוון ההפוך.
לכן, אפשרנו באופן דינאמי וזאת החכמה פה, לקחת קו אחד מאלה של מידע שנכנס ולהפוך אותו לקו אשר ישרת את המידע היוצא. כך, במקום שיהיה לנו 80Gbps כתעבורה יוצאת אנחנו עוברים לנפח תעבורה גבוה משמעותית של 120Gbps כאשר נפח התעבורה הנכנס יורד ל-40Gbps "בלבד", נפח שגם היום נחשב למאוד מכובד.
ל.מ: איך הדבר הזה יעבור רישוי? האם יצרניות צד שלישי יקבלו מאינטל את הרשיון ליצור מוצרי Thunderbolt 5?
י.מ: מבחינתנו אין דבר כזה רישוי בתשלום עבור שימוש במחבר Thunderbolt כמו שיש למשל ב-HDMI. אין וגם לא יהיה בעתיד. אנחנו רוצים שהמחבר הזה יגיע לכל מקום ושהטמעה שלו תתבצע בצורה חלקה ומזמינה. לא נגבה כסף עבור שימוש בטכנולוגיה.
ברמת השימוש בטכנולוגיה – ניתן להשתמש בה בכל מקום שרוצים, זה לא מוגבל רק למחשבים או מוצרים של אינטל וגם יהיו חברות רבות שיציגו שימוש ב-Thunderbolt 5 בהמשך. חברות המוצרים השונים מפתחות את החיבוריות ואת הממשק על פי הסטנדרט של אינטל עבור Thunderbolt. הדבר הזה קיים מזה זמן מה. כבר יש בחוץ לא מעט מוצרי Thunderbolt אשר לא עושים שימוש בסיליקון שלנו.
הנקודה היחידה היא שבשביל להחשב Thunderbolt ולא USB צריך לקבל את הסרטיפיקציה שלנו. את החותם שלנו. כאמור, תקן Thunderbolt הוא כזה שנושא תקנים מסויימים אותם התקינה דורשת כסטנדרט שאינם סטנדרט בתקן USB דוגמת יכולת הספק חשמלי מסוים או נפחי תעבורה כאלה ואחרים. Thunderbolt מחייב כמינימום עבור הסטנדרט הזה וזאת המשמעות של תקינת Thunderbolt אצלנו.
אם לא מדובר בסיליקון שלנו אשר מוטמע באותם מכשירי Thunderbolt, מעבר ההסמכה עבור התקן הזה הרבה יותר קשה. חלק מההסמכה היא גם בדיקה של הסיליקון עצמו, של הרכיב האחראי על התקן. כן, זה יותר מורכב בהשוואה להסמכת מוצר עם סיליקון של אינטל כבקר אבל הכל אפשרי. כל חברה שרוצה את ההסמכה עבור מוצריה מגיעה אלינו למעבדה בשביל לעשות – אין הגבלות.
עבורנו זה דבר מהותי כי המטרה שלנו היא באמת לשנות את העולם, דרמתי ככל שזה ישמע. אנחנו לא רוצים רק להביא טכנולוגיה ולהפוך אותה לנישה. אנחנו רוצים שזה יהיה בכל מקום. לא משנה אם זה טלפונים, טלויזיות או כל מוצר שרק עושה שימוש בנתונים.
כדי להגיע לזה צריך לבנות את הסטנדרט ולאפשר למגוון המוצרים להיות קיים. מי יודע? אולי בעוד חמש שנים נוכל לראות טלויזיות שועבדות עם מחבר Type-C אשר נושא מהירויות של 80Gbps או 120Gbps. אם אתה שואל אותי? הלוואי, זה החלום. רישוי זה לא המקום שלנו, אלא בעיקר הסמכה והכנת השוק.
ל.מ: התקופה האחרונה אנחנו עדים לשימוש מאוד נרחב במארזים חיצוניים עם כרטיסי מסך שמשתמשים מחברים למחשבים ניידים וקונסולות ניידות. הנושא הזה ממש מתפוצץ ואני זוכר שדיברנו על זה ברך לפני שנה. אני יוצא מנקודת הנחה שעבור Thunderbolt 5 זאת אחת המטרות. שילוש של תעבורת המידע היוצאת הולך להפיק תועלת חסרת תקדים עבור מוצרים כמו כרטיסי מסך חיצוניים.
י.מ: לחלוטין. בדיוק בשביל הדברים הללו תקן Thunderbolt 5 נבנה. התקן ממש מתכוון לשם. זה דבר שאנחנו מאוד רוצים שיקרה.
ל.מ: אשמח לשמוע קצת על המחבר עצמו, על ה-Type-C. האם יכול להיות שאנחנו מתקרבים לקצה היכולת של המחבר הזה? אם היית יכול, היית משנה אותו?
י.מ: תראה, יש כאן בעיה. אנחנו את הדבר הזה מפתחים כסטנדרט. ברגע שאתה מפתח סטנדרט כדאי מאוד וחשוב מאוד לדבוק פה על מנת לאפשר לו להיות נפוץ כמה שיותר. כדי לשנות דבר שכזה, אתה צריך שכל האחרים אשר משתתפים בתקינת USB יסכימו לכך, אחרת אתה הולך לגמרי לבד לתקן חדש והסיכוי שאימוץ שלו יהיה טוב הוא נמוך. אם תרצה לשכנע אותן ולעבור לתקן פיזי שונה, התהליך הזה יהיה מאוד ארוך ולא פשוט.
המטרה שלנו הוא להשתמש במחבר נפוץ כמה שיותר בשביל לפתח את תקן Thunderbolt ועד כה זה עובד עבורנו. זה משהו שאנחנו טובים בו ואפשר לראות את התוצאות עם Thunderbolt 5.
נכון לעתה תקן Thunderbolt 5 הוכרז, ומוצרים מבוססים עליו צפויים לצאת לעולם בעתיד. יהיה מעניין לראות את כל המוצרים החדשים אשר יעשו שימוש בתקן הזה עם תעבורה מוגברת וגם יכולת הספקת חשמל גבוהה.