לאחר שנים של מאבקים וקשיים, חברת בלוקבסטר נסגרת סופית. כך האינטרנט הרג את הדיסקים
אני לעולם לא אשכח את סניף הבלוקבסטר השכונתי שלי ואת המוכר הממושקף שתמיד ידע להמליץ על סרט (ובדרך כלל גם לא איכזב). הסניף הזה כבר נסגר מזמן והוחלף בסניף של רשת חנויות בגדים. כרטיס החבר של הרשת, אותו אני עדיין נושא בארנק, הוא המזכרת שלי מהרשת אותה כלכך אהבתי בתקופת ימי הווידאו.
רשת בלוקבסטר הוותיקה, אשר הייתה חלק בלתי נפרד מהנוף של שכונות כה רבות, עומדת ללכת לעולם שכולו טוב. כך, לפי הודעה רשמית של חברת "דיש נטוורק", בעליה של הרשת. ואכן, אפילו חברת "דיש נטוורק", אשר רכשה את בלוקבסטר לפני כשנתיים במצב פיננסי קשה ביותר, לא הצליחה להציל את ענקית השכרת הסרטים האמריקנית.
אמנם כ-50 חנויות בלוקבסטר אשר מופעלות על ידי זכיינים תמשכנה לעבוד, הן בארה"ב והן במדינות נוספות, אך אין ספק שהמגזין הכלכלי "וול סטריט ג'ורנל" צודק בניתוח שלו כי "מדובר בסופו של עידן בתעשיית הבידור". זוהי אפוא דוגמא נוספת לאופן שבו עסקים מ"העולם הישן", אשר משרתים את לקוחותיהם פנים מול פנים (מה שנקרא בז'רגון העסקי "עסקי לבנים וטייח", Brick and Mortar), נכנעים ומוחלפים על ידי מתחרים דיגיטליים.
לא הצליחה לקרוא את המפה
רשת בלוקבסטר נוסדה בתחילת שנות ה-80 וצמחה בקצב מרשים ביותר. בשנת 2005, רק לפני כ-7 שנים, הרשת הפעילה למעלה מ-5,500 סניפים ברחבי תבל. עם זאת, כאשר תקליטורי ה-DVD החלו להחליף את קסטות הווידאו, והאפשרות להקליט סרטים באופן עצמאי הפכה לפשוטה ונגישה יותר, משהו החל לכרסם בהצלחתה של הרשת האמריקאית.
במקביל, יריבותיה של בלוקבסטר, ובראשן חברת הסטרימינג נטפליקס, החלו להרים את ראשן. בהתחלה, תוך כדי מתן אפשרות להזמין השכרת סרטי DVD באמצעות המייל. לאחר מכן, קמו מול בלוקבסטר מתחרים עיקשים נוספים כגון שירותי VOD בכבלים וברשת. לאחרונה, נטפליקס התרחבה לשירותי סטרימינג של סרטים וסדרות טלוויזיה תוך כדי מתן אפשרות למנוייה לצפות בתכנים און ליין ואף החלה להפיק בעצמה סדרות מקור מצליחות.
בלוקבסטר לא התכוונה לוותר ללא מאבק. החברה ביצעה מספר מאמצים להשתלב בשוק, אך כל זאת היה בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי. כמה שנים לאחר שנטפליקס השיקה לראשונה שירותים של השכרת תקליטורי DVD באמצעות הדואר האלקטרוני, כבה המסך על רשת בלוקבסטר הוותיקה.
|
"בית הקלפים" מבית נטפליקס – הסטרימינג מחליף את ספריות הוידאו |
כבר לא הגמד שמדגדג לגורילה
עם סגירתה הצפויה בינואר 2014 של רשת בלוקבסטר, קשה שלא להתרשם מהתמורות שמאפיינות את עולם התכנים והצפייה הישירה. כבר בשנת 2002, במהלך ראיון שפורסם במגזין הכלכלי "גלובס", עם דובר נטפליקס, ריק סניד, היה ניתן לראות את הניצנים הראשונים. הראיון נערך לפני כ-10 שנים, כאשר ברקע נטפליקס מתחילה להשיק שירותי השכרת DVD באמצעות הדואר האלקטרוני.
ב"גלובס" שאלו את סניד האם נטפליקס היא לא בסך הכל "הגמד אשר מדגדג את רגלה של הגורילה, עד אשר זו תתעורר ותמעך אותו". כבר אז, סניד היה בטוח במודל הדיגיטלי. הוא ציין כי אמנם בלוקבסטר יצרה את השוק, אך היא לא משכילה להבין את האפיק המקוון שלו. ואכן, כמו נבואה אשר מגשימה את עצמה, נטפליקס גדלה והתרחבה בעוד בלוקבסטר שקעה והצטמקה.
צפייה ישירה בסטרימינג מנצחת אפילו את אתרי ההורדות הפירטיים
כעת, נראה כי נטפליקס לא עוצרת בבלוקבסטר. על פי דו"ח של חברת סאנדווין האמריקנית, אשר ניתח את אופי השימוש ברשת האינטרנט בכל העולם, נראה כי גם הורדת תכנים באופן פיראטי נמצאת במגמת ירידה. על פי הדו"ח, שממצאיו פורסמו לאחרונה במגזין הכלכלי דה מארקר (נובמבר 2013), המגמה היא חד משמעית.
לדוגמא, במחצית הראשונה של שנת 2008, 31% מתעבורת האינטרנט הייתה מבוססת על שימוש בביטורנט. לעומת זאת, בדו"ח הנוכחי שעוסק במחצית הראשונה של שנת 2013, היקף השימוש בביטורנט ירד לכ-10% בלבד. מנגד, הדו"ח של סאנדווין מצביע על כך שאתרי נטפליקס ויוטיוב נמצאים בעלייה מתמדת.
ציבור הגולשים ברשת מעדיף תכנים איכותיים וזמינים בסטרימינג, על פני הורדות פיראטיות של תכנים באיכות נמוכה יותר. בעוד שהדו"ח של סאנדווין מסמל ירידה עקבית בהורדת תכנים פיראטיים, הנתונים מצביעים על כך שכ-30% מתעבורת הרשת בצפון אמריקה היא בגין שימוש בנטפליקס. מדובר בנתונים שלא משתמעים לשני פנים. לפי דעתי, העתיד עוד לפנינו.
הכותב הוא בעל אתר FlatPlanet.tv, פורטל קולנוע וטלוויזיה המרכז ביקורת סרטים וקישורים לצפייה ישירה של סרטים, סדרות, אירועים טלוויזיוניים ועוד.
לא אוהב תכנים בענן למרות השינויים בטכנולוגיה.
ובעיקר שמדובר בגיימינג.
אכן סופה של תקופה
לגבי מעבר לצפייה בסטרימינג במקום הורדה פירטית, זה נכון לארה"ב וכל מקום אשר יש בו שירותי סטרימינג טובים.
לצערי עדיין לא הגיע לפרובינציה הקטנה שלנו וחבל.
לסטרימינג יש עוד כברת דרך לעבור
"ציבור הגולשים ברשת מעדיף תכנים איכותיים וזמינים בסטרימינג, על פני הורדות פיראטיות של תכנים באיכות נמוכה יותר."
איזה חרטא, איך אפשר בכלל להשוות את האיכות המדהימה של סרט BluRay Rip מהורדה פירטית ל 1080P מעפן בסטרימינג ששוקל שליש וגם נראה ככה.