ויקיפדיה העברית מציינת את כתיבתם של 200 אלף ערכים ומזמינה אתכם לסייע לה – ואפילו לקבל מילגה על תרומה לידע החופשי ברשת
מי לא משתמש בויקיפדיה, האנציקלופדיה האינטרנטית החופשית הגדולה בעולם? ויקיפדיה מדורגת כאחד מעשרת האתרים הגדולים בעולם ובישראל. בימים אלו חוגגת ויקיפדיה העברית את הערך המאתיים אלף – מספר מכובד ביותר ביחס לויקיפדיה בשפות אחרות, אם לוקחים בחשבון את מספרם הקטן מאוד של דוברי העברית באוכלוסיה העולמית.
הנתון מרשים עוד יותר כשמבינים שהמיזם הגדול הזה מתוחזק על ידי עורכים מתנדבים התורמים למיזם מזמנם הפרטי. התרומה של הויקיפדים אינה בהכרח רק בכתיבה ובעריכה של ערכים אלא גם בניטור התוכן הקיים באנציקלופדיה, ביצירה של תמונות וגרפיקה להעשרת הערכים ובהדרכת עורכים חדשים המעוניינים להצטרף לקהילה.
עמותת ויקימדיה ישראל היא העמותה התומכת בויקיפדיה ומטרתה, בין היתר, היא ליצור קהילה חזקה של מתנדבים ולתמוך בהם לצורך יצירת ידע חופשי. התמיכה של עמותת ויקימדיה אינה רק בויקיפדיה אלא גם במיזמי אחות. בימים אלה עורכת ויקימדיה ישראל תחרות עריכה שמטרתה העשרת ויקימילון – האח הקטן של ויקיפדיה.
על משתתפי התחרות ליצור חמישה ערכים מילוניים חדשים ואיכותיים מתוך 314 מילים נתונות, והפרסים לזוכים עומדים על אלפי שקלים. בין המילים הדורשות הגדרה מילונאית תמצאו גם את "כפרה", "תיזוז", "דודא" וגם את "התכרבלות", לכבוד ימי הגשם הקרים. ויקימילון מכיל כיום כ-17 אלף ערכים. על פי האקדמיה ללשון העברית ישנן בעברית בין 75 ל-80 אלף מילים, כך שנדרשת עוד עבודה רבה להשלמת המילון.
השופטים בתחרות הם בכירים באקדמיה ללשון העברית וביניהם רות אלמגור רמון – היועצת הלשונית של קול ישראל ומגישת התוכנית "רגע של עברית", וגם המשורר והסופר יורם טהר-לב. האקדמיה ללשון עברית מעבירה גם קורסים להכשרת ויקימילונאים חדשים המעוניינים להצטרף לקהילה.
גם אם אינכם בקיאים בשפה העברית על בוריה ומתקשים לתרום בתחומי המלל לויקימילון או לויקיפדיה – ישנן דרכים נוספות לתרום לידע החופשי. ויקימדיה ישראל מעניקה מלגות קטנות (מיקרוגרנטים) לשואפים ליצור ידע חופשי בתחומי המדיה השונים. אחד המיזמים שהוקמו בעקבות מתן מלגה של עמותת ויקימדיה הוא "מיזם צילום אישים" שמטרתו ליצור תמונות חופשיות של אישים שיש להם ערך על שמם בויקיפדיה. חוק זכויות יוצרים כפי שהוא היום מגביל את יכולות השימוש בתמונות וביצירות אחרות ובכך נפגעת יכולתו של הציבור לקבל גישה ושימוש חופשי בידע ובתכנים. יצירת תוכן חופשי כמו תמונות ומלל מאפשרת לכל אחד לעשות בהם שימוש מבלי לשלם ומבלי הצורך לקבל אישורים נוספים מהצלם. במסגרת המילגה השקיעה עמותת ויקימדיה בציוד צילום ובתשלום הוצאות נלוות למתנדבים, כדי להקים ולתחזק את המיזם.
אם גם לכם יש רעיונות בתחומי המדיה השונים אשר יכולים לתרום לידע האנושי החופשי, אתם מוזמנים להצטרף לקהילת הויקיפדים ואולי אף לקבל מילגה שתתמוך בתרומתכם.