הרחבת קונספט ה-Continuum של חלונות 10 לסמארטפונים תאפשר לחבר אותם לצגים גדולים, ולהפוך את האפליקציות שלהם לישומי שולחן עבודה מלאים
הקו המקשר בין רבות מההכרזות וההדגמות של מיקרוסופט ב-Build 2015 היה הקונספט שהחברה קוראת לו Continuum. אתם אולי זוכרים את ה-Continuum מגרסת הבטא של חלונות 10, בתור הטריק שמאפשר לישום של מערכת ההפעלה החדשה להתאים את עצמו לממשק רצוי: למשל, אם תוך כדי עבודה ניתקתם את המקלדת והעכבר, הישום יעבור למצב שימוש במגע, ויבצע סדרה של התאמות ויזואליות וממשקיות כדי לאפשר אינטראקציה יעילה יותר – למשל, יגדיל את שטח נקודות המגע שמאפשרות בחירה וגרירה.
אבל Continuum הוא הרבה יותר מזה: מדובר בחזון שאפתני שמטרתו הסופית היא ישומים שעובדים על כל המכשירים שלכם, בכל גדלי וסוגי התצוגה, דרך כל ממשק קיים, תוך מעבר חלק ואוטומטי ביניהם – וללא שתצטרכו להוריד יותר מגרסה אחת של הישום. טלפונים, בתור המכשירים שהולכים איתנו לכל מקום, משחקים חלק חשוב בחזון הזה – ובכנס הדגימה מיקרוסופט לראשונה איך הם צפויים להשתלב בו. ההדגמה כללה טלפון חלונות שחובר לכניסת המיני-HDMI של צג שולחני, למקלדת ולעכבר אלחוטי: האפליקציות שלו התפרשו על הצג הגדול והפכו מאותו רגע לישומים שולחניים לכל דבר ועניין, כולל שליטת עכבר, אפשרות להעתיק ולהדביק טקסט בין אפליקציות ואפילו תמיכה במעבר Alt-Tab בין ישומים.
https://www.youtube.com/watch?v=-oi1B9fjVs4
עכשיו ניתן כבר לדמיין את הנקודה אליה מתכנס החזון הזה באחד המחרים: כל מה שנצטרך הוא מחשב אחד, קומקפטי, שנישא עלינו כמעט כל הזמן: אולי נענוד אותו כמו שעון, אולי נצמיד אותו לחולצה כמו ה-communicators של מסע בין כוכבים, ואולי הוא בכלל יושתל לנו מתחת לעור. המחשב הזה יתקשר עם נקודות קצה שונות בעולם – צגי טלוויזיה גדולים, צגי מגע ניידים, משקפיים הולוגרפיים – ויאפשר לנו לעבוד על כל אחת מהן תוך שהוא מתאים את פורמט התצוגה ותצורת הממשק שלו לסוג המסוף. כמובן, סביר מאוד להניח שברוב המקרים גם המחשב הזה לא יהיה יותר ממסוף בעצמו, שיחבר אותנו לשרתי רשת שיבצעו את מרבית המאמץ החישובי.
בינתיים אנחנו עדיין ב-2015, ו-Continuum מבטיח לספק למפתחים כלים שיאפשרו להם לכתוב ישומים שמסתגלים כמו זיקית למבחר סוגי מסך ואמצעי קלט – ולצרכנים חוויית שימוש, עבודה, צפיה ומשחק שתוכל לעבור איתם בצורה זורמת מעמידה לישיבה, מהחוץ לפנים ומהמטבח לסלון. הורידו ישום חלונות 10 פעם אחת, לסמארטפון שלכם, והוא יוכל לעקוב אחריכם לכל מכשיר חלונות 10, תוך שימור המידע והנקודה המדויקת בה הייתם ולבישת עור חדש ואופטימלי למכשיר אליו דילגתם: טלפוני חלונות הקיימים לא יתמכו ברעיון הזה של הישום האוניברסלי, אבל הדור הבא של המכשירים, הנמצא בפיתוח, מתוכנן לעשות זאת על ידי תמיכה ברנדור לשתי תצוגות שונות בו זמנית. על פי השמועות, הטלפונים הראשונים מאופשרי Continuum הם מכשירי דגל חדשים שנמצאים בדרך ממיקרוסופט, מבוססים על מעבד Qualcomm מתומן ליבות ויגיעו בגדלי מסך של 5.2 ו-5.7 אינץ'.
מיקרוסופט אינה הראשונה להבין את כיוון ההתפתחות הטבעי וההכרחי של עולם המיחשוב הצרכני. קדמה לה חברת אפל שהפתיעה את עולם הטכנולוגיה כשהציגה את תוכניותיה ואת הכיוון אליו היא שמה את פעמיה כבר בכנס המפתחים (WWDC14) שערכה בשנת 2014.
הנה מאמר שנתקלתי בו כבר לפני כשנה (עוד לפני כנס המפתחים שערכה אפל), שפורסם בנושא זה באתר ישראלי פופולרי העוסק בעיקר באפל ומוצריה:
http://www.iphones.co.il/forum/thread265380.html
מיקרוסופט לעומת אפל יכלה להרשות לעצמה לאחר עם השלב הבלתי נמנע הזה בכל מקרה, כי לה לעומת אפל, יש כבר 90% משוק PC, לאפל אין סיכוי מול מיקרוסופט במהלך איחוד מערכות לפלטפורמה אחד לכל המכשירים. אם מיקרוסופט לשם שינוי יוציאו השנה מוצר איכותי, שיעבוד כמו שצריך ולא בסגנון וויסטה, וטלפון נייד יהיה מחשב לכל דבר! בעוד שנתיים-שלוש לא יזכרו מזה אפל ואנדרואיד ולא תעזור להם שום איכות במכשירים שלהם. רק לחשוב על סגמנט העסקי איזה מהפכה זה יעשה שם..
=APPC;5043373]למרות כל הסיבות המוצדקות להתמרמר על מיקרוסופט – נראה שמשהו משתנה בקרבי
מסכים, אם כי לא עד המקום שהגעת אליו. מצטט ממה שכתבתי בדיון אחר (על דפדפן האדג׳):
בפני מיקרוסופט עומדות כמה משוכות גבוהות לפני שתוכל לסמן v על המשימה. מספיק להזכיר את הרתיעה המושרשת נגד ממשק האריחים, וההיצמדות והדבקות של כל אותם 90% משתמשי חלונות בתפריט ההתחל – אף שרוב המשתמשים בדרך כלל אינם משתמשים בו, ולמרות שהפעלת אפליקציה היא מהירה יותר ואף נוחה יותר ממסך האריחים. אני מודה שגם אני נמנה על אותם המתנגדים, ולו בגלל ההרגל. מיקרוסופט לא ישמה ולא הגישה נכון את הממשק החדש למשתמשים, ועכשיו היא צריכה לחזור לאחור בצורת הישום וניהול מעבר המשתמשים אל הממשק החדש, ועוד יותר קשה – להתגבר על הרתיעה המובנית כבר.
הנוסף – אסור לשכוח כוח מי הן מתחרותיה של מיקרוסופט. אפל וגוגל אינן קוטלות קנים. גוגל כבר הוכיחה גמישות מחשבתית, ומהירות תגובה, ולצידה יתרון ענק בעובדה שהכנסותיה אינן נעוצות במוצרי התוכנה שלה, והיא יכולה לספקם במחיר חסר תחרות – חינם. בנוסף – גוגל פעילה יותר בתחום האפליקציות, אשר יכולות לרוץ על כל מערכת הפעלה, כך שהסיכון שנעוץ בהפסד ההובלה של שוק מערכות ההפעלה קטן יחסית ואינו מהווה סכנה עסקית עבורה.
אפל הוכיחה וממשיכה להוכיח מזה כמה שנים שהיא נמצאת כמה צעדים לפני כולם בישום וגם בתכנון הצעדים הבאים בהתפתחות טכנולוגית המיחשוב הצרכני. היא הבינה ומיישמת מזה זמן אסטרטגיה המוכיחה את עצמה כנכונה, בעוד האחרות נאבקות תוך מתן פרשנויות וכיוונים שהם לעיתים off track. למרות החיסרון היחסי הכפול שלה לעומת מיקרוסופט (דומיננטיות של מיקרוסופט בשוק ה-pc, בעיקר המוסדי, והעובדה שיש לה שתי מערכות הפעלה שונות, וגם שתי מערכות חומרה), הבנתה את הכיוון הנכון אליו מתפתחת הטכנולוגיה, בצירוף עם חוסנה הכלכלי, יכולים לאפשר לה להמשיך ולהפתיע את השוק שוב ושוב.
=APPC;5043373]למרות כל הסיבות המוצדקות להתמרמר על מיקרוסופט – נראה שמשהו משתנה בקרבי
מסכים, אם כי לא עד המקום שהגעת אליו. מצטט ממה שכתבתי בדיון אחר (על דפדפן האדג׳):
מסכים, אם כי לא עד המקום שהגעת אליו. מצטט ממה שכתבתי בדיון אחר (על דפדפן האדג׳):