השימוש במכשיר
ברגע שתחברו את ה-Carbon למחשב, באמצעות חיבור ה-USB 2.0, הוא יופיע ככונן נוסף ב"המחשב שלי" ותוכלו להעתיק אליו קבצים כמו לכל כונן אחר.
זהו דבר שלא צריך לקחת כמובן מאליו, שכן נגנים רבים (דוגמת ה-Karma) אינם מאפשרים שימוש בהם בתור כונן קשיח נייד וניתן להעתיק אליהם קבצים רק באמצעות התוכנה המצורפת אליהם (אמנם גם ה-Carbon מגיע עם תוכנה שכזו, אך השימוש בה איננו הכרחי). זהו בהחלט יתרון ל-Carbon שכן בצורה זו תוכלו להעתיק אליו את כל סוגי הקבצים, לאו דווקא שירים, ולהעבירם ממחשב למחשב בקלות רבה; אפשרות זו גם חוסכת טרחה מיותרת הכרוכה בשימוש בתוכנה חיצונית לצורך ניהול השירים הנמצאים על הנגן.
כאן חשוב לציין חסרון נוסף של המכשיר – כאשר הנגן מחובר למחשב הוא ייטען אוטומטית מחיבור ה-USB אך כידוע, אופן הטענה זה הוא איטי ביותר, עקב ההספק הנמוך של ה-USB לעומת שקע חשמל רגיל. לכאורה, מדובר בדבר מובן מאליו, שכן כמעט כל הנגנים הקיימים כיום מאפשרים הטענה מה-USB, אך בכל זאת קיים הבדל אחד קטן: שאר הנגנים מאפשרים גם הטענה משקע חשמלי במקביל. ה-Carbon לא. הדרך היחידה לחיבור שנאי המתח לנגן היא באמצעות כבל ה-USB, ומכיוון שישנה רק יציאת USB אחת על הנגן, ניתן להבין את הבעייתיות שבחיבור הנגן לשנאי בזמן שהוא מחובר גם למחשב.
![]() |
התוכנה המצורפת, Rio Music Manager, מהווה ממשק פשוט לשימוש המאפשר למשתמש להעביר שירים אל ה-Carbon וממנו. התוכנה סורקת את כל המחשב שלכם בחיפוש אחר קבצי מוזיקה בפורמט MP3 או WMA (הפורמטים בהם תומך הנגן). התוכנה מאפשרת לארגן את השירים לפי מספר קריטריונים, כגון אלבום, אמן וז\'אנר, וכן להציג את כלל השירים ורשימות ההשמעה הקיימות במחשב שלכם.
בנוסף, התוכנה מכילה את אופציית ה-Rio DJ ליצירת רשימות השמעות – זוהי אופציה הדומה לזו המוטמעת בנגן ה-Karma, אלא שהיא הרבה יותר בסיסית מזו הקיימת ב-Karma, ובעלת הרבה פחות אפשרויות.
למעשה, כל מצבי ה-Preset אשר קיימים ב-Karma הושמטו לחלוטין מהתוכנה, ונשארו אך ורק הגדרות שונות שנועדו לעזור לכם לסנן טוב יותר את השירים שאתם רוצים לשמוע (ניתן למשל לסנן שירים לפי אמן, אלבום, אורך וגודל הקובץ, וכן לסדר אותם לפי קריטריונים שונים).
בסופו של דבר התוכנה לא מציעה למשתמש שום דבר מיוחד, ובהחלט ניתן להסתדר בלעדיה – למעשה, סביר להניח שרוב המשתמשים יעדיפו לא להתקינה בכלל, אלא להעתיק את השירים ורשימות ההשמעה ישירות לנגן דרך "המחשב שלי".
השימוש במכשיר הוא אינטואיטיבי וקל למדי, אך אין ספק שהוא היה הופך לקל הרבה יותר אם המכשיר היה תומך בגישה לקבצים על בסיס File Browser (ספריות -> קבצים, ממש כמו במחשב הביתי).. אבל הוא לא. למרות שהמגמה בזמן האחרון היא לאפשר גישה לקבצים לא רק לפי ID3 Database אלא גם בצורה המסורתית, ב-Rio עדיין חושבים שהדבר אינו הכרחי, ואתם תאלצו להסתדר עם מגוון צורות המיון שהנגן מציע: לפי אמן, לפי אלבום, לפי ז\'אנר או לפי שנה. אפשרויות נוספות הן ניגון כלל השירים בנגן על פי הסדר שהם הועתקו אליו, ניגון שיר בודד (במקרה זה לא תוכלו לעבור לשיר הבא אחריו בתיקיה, אלא תאלצו לחזור לתפריט הראשי ולהתחיל את כל התהליך מחדש), ניגון קבצים "חדשים" (ניתן לבחור אם אתם מעוניינים בקבצים בני יום, יומיים, שבוע או חודש), ניגון רשימות השמעה (רשימות קיימות בפורמט m3u, או רשימות שהכנתם מראש באמצעות התוכנה) וכן ניגון הקלטות (קבצי אודיו שהוקלטו באמצעות הנגן) וקבצי Spoken Word (הקראה של טקסטים ארוכים, כגון ספרים).
את רשימות ההשמעה, אגב, לא ניתן ליצור On-The-Go, אלא רק באמצעות התוכנה המצורפת, Rio Music Manager.
חסרון נוסף של גישה לקבצים על פי ID3 Database, מלבד הסרבול הכרוך בדבר, הוא הצורך של הנגן לקרוא את כל התגים של השירים, ליצור Database לכל השירים הקיימים עליו כרגע ולטעון את ה-Database הזה בכל פעם שהנגן מופעל.
לשם המחשה, לאחר שהועתקו לנגן 472 שירים (סה"כ כ-2GB), הזמן שעבר מרגע הלחיצה על כפתור ההדלקה ועד לרגע בו הנגן היה מוכן לנגן את השירים היה 45 שניות. ביקורות נוספות ברשת מאמתות ממצאים אלו, עם זמנים של מעל ל-80 שניות כאשר כל נפח האחסון של הנגן היה מנוצל. יש לציין כי זהו הזמן שלוקח לנגן ליצור את ה-Database, והוא עושה זאת רק לאחר שהועתקו אליו שירים חדשים (לדוגמה, אם העתקתם קובץ בודד, הנגן יוסיף אותו למסד הנתונים הקיים ולא יבנה מחדש את כולו). בהפעלה רגילה, הזמן בין הלחיצה על כפתור ההדלקה לבין תחילת ניגון השיר הראשון עומד על כ-9 שניות.
עדכון: לאחרונה שחררה חברת Rio עדכון לנגן ה-Carbon המוסיף תמיכה בניווט לפי תיקיות. את העדכון ניתן להוריד מכאן (יש לקרוא את ה-FAQ לפני ההתקנה. השימוש הוא על אחריותכם בלבד!).
בעיה "תפעולית" נוספת בה נתקלנו עם ה-Carbon היא מהירות הגלילה האיטית למדי בין השירים, דבר שיכול להוות חסרון רציני כאשר ישנם אלפי שירים על המכשיר ואתם מעוניינים לשמוע שיר ספציפי שנמצא, לרוע מזלכם, בסוף הרשימה. לא רק שמהירות הגלילה איננה ניתנת לשינוי, אלא שגם אין גם שום אפשרות "לדלג" קדימה בין השירים. במקרה של נגן שהניווט בו מבוסס על ID3 בלבד, הדבר מציק כפליים, שכן כפי שצוין קודם לכן, אם ברצונכם לשמוע שיר ספציפי שאינו משויך לאחד האלבומים / אומנים שקיימים בנגן, תאלצו לאתר אותו ידנית ולגלול הרבה מאוד זמן – וכך בכל פעם שתרצו לשמוע שיר ספציפי.
מלבד מהירות הגלילה האיטית, נתקלנו בתופעה של הופעת Delay בעת מעבר בין שיר אחד לבא אחריו. ה-Delay אינו מופיע תמיד, ואורכו הוא מספר שניות בודדות, אך בעיה זו היא תופעת לוואי נוספת הנובעת מגודלו של הנגן – על מנת להכניס 5 ג\'יגהבייט לתוך נגן קטן שכזה, נאלצו Rio להשתמש בדיסק קשיח בפורמט MicroDrive CompactFlast (II) של Seagate, שהוא בעל ביצועים נחותים בהרבה מאשר הכוננים הקשיחים בגודל 1.8" בהם משתמשים נגנים גדולים יותר. מצד שני, היתרון בכך שיש ברשותכם נגן בעל כונן MicroDrive הוא שתוכלו, לאחר מספר דקות עבודה, לפרק את הכונן ולהכניס אותו למצלמה הדיגיטלית שלכם, במידה וזו תומכת בכרטיסי CompactFlash, שכן כרטיסי הפלאש והכונן הקשיח של ה-Carbon (ושל מספר נגנים נוספים בשוק, לדוגמא ה-MuVo של Creative) מבוססים על אותו פורמט. באופן שכזה תרוויחו נפח אחסון עצום למצלמה הדיגיטלית, שבצורה אחרת היה עולה לכם הרבה יותר ממחירו של ה-Carbon בשוק.
אין לראות בדברים אלו המלצה לבצע את התהליך, על אחת כמה וכמה אם אין בידכם הידע והכלים הדרושים.
לאחר שהגיע הרגע המיוחל, והשיר שלכם החל להתנגן, על המסך יופיעו שם המבצע, שם האלבום וכמובן שם השיר (למען הסר ספק, הנגן אינו תומך בעברית). פרטים נוספים שניתן להציג על המסך באמצעות לחיצה על הכפתור האמצעי מתחת למסך או על הגלגלת הם כמה זמן עבר / נשאר, גודל הקובץ ואיכות הקידוד, תאריך ושעה וכמובן מצב ה-Equalizer.
אם כבר הזכרנו את האיקוולייזר, נציין שיש לו חמישה מצבים מוכנים מראש (Rock, Jazz, Classical, Pop ו-Trance) וכן מצב Custom בו אתם יכולים לכוונן את הצליל לפי רצונכם. עם זאת, כדי לגשת לאיקוולייזר צריך להגיע לתפריט הראשי, משם לתפריט ההגדרות ורק משם לתפריט האיקוולייזר – סיבוך מיותר לטעמינו שניתן היה לפתור בקלות על ידי הקצאת אחד הכפתורים הקיימים לצורך העניין (הרי גם כך לחיצה על הכפתור האמצעי או הגלגלת גורמת לאותה פעולה).
אפשרות חביבה נוספת הקיימת ב-Carbon היא ה-Bookmarks, כלומר סימניות שניתן להכניס באמצע כל קובץ אודיו ולאחר מכן לחזור לאותה נקודה אותה סימנתם. הדבר מתבצע על ידי לחיצה ממושכת על הכפתור האמצעי, אז יופיע תפריט הסימניות ותוכלו לשמור את הנקודה בה אתם נמצאים באחת מתוך תשע הסימניות הזמינות. הדבר יכול להיות יעיל במיוחד כאשר אתם מקליטים הרצאה, למשל. אלא מה? למרות שה-Carbon מאפשר הקלטה ישירות מהמיקרופון, הוא אינו מאפשר לשמור סימניות בזמן ההקלטה אלא רק בזמן הפלייבק (הניגון החוזר) שלה.
כדאי גם לציין כי למרות שאפשר לשמור רק תשע סימניות בסך הכל, ניתן למחוק אותן ישירות באמצעות הנגן, אך הדבר גורם לעצירת השיר המתנגן עד תום המחיקה. באופן דומה ניתן למחוק גם הקלטות אך לא שירים – חסרון משמעותי, שכן זוהי אפשרות שקיימת ברוב הנגנים האחרים בשוק, אפילו בנגנים אחרים של Rio עצמה.