החברה האוסטרית חשפה לאחרונה מאוורר שקט במיוחד, אשר מבוסס על טכנולוגיה יחודית שנקראת 'ANC'המסוגלת להשקיט את הרעש הנפלט מהמאוורר בצורה מורגשת למדי
גופי קירור למעבדים כבר יצא לנו לראות בכמויות דיי גדולות בתקופה האחרונה, אך נראה כי היצרניות הרבות שמתמקדות בתחום אינן מפסיקות להשיק ליינים חדשים של פתרונות קירור מתקדמים. הבאה בתור לחשוף את מוצרי הקירור החדשים היא חברת 'Noctua': אשר מלבד המוצרים הרגילים שלה, הציגה גם מאוורר בדגם נסיוני אשר מתבסס על טכנולוגיה שאפתנית למדי.
מדובר בדגם אב-טיפוס של מאוורר מדגם 'NF-F12' העושה שימוש בטכנולוגיית ה-'ANC' (ר"ת Active Noise Cancellation) שמסוגלת להקטין במידה משמעותית את הרעש שנפלט מהמאוורר. בתערוכת Computex האחרונה הציגה החברה בדוכן שלה את גוף הקירור כשבחלקו האחורי מותקן מקרופון שמקליט את הרעש שנפלט ממנו. המקרופון מחובר לבקר חיצוני מיוחד, אשר מעבד את הרעש שנקלט וכתוצאה מכך מחשב את תדירות הצליל שיש לייצר על מנת שצליל הפעולה של המאוורר ייחלש. אכן מדובר בטכנולוגיה חדשנית ויצירתית למדי: כאשר השיטה שבה החברה משתמשת כדי לייצר את הצליל הנגדי הזה גם היא מעניינת וחדשנית בפני עצמה.להלן סרטון של הטכנולוגיה בפעולה:
המאוורר עצמו, מסבירים בחברה, כולל במסגרתו סליל אשר בתוכו עובר זרם חשמלי שיוצר שדה מגנטי במספר נקודות בודדות. כשלהב המאוורר חולפת על פני נקודה בה עובר שדה מגנטי, היא מתכופפת קלות – כשבמהירות סיבוב של אלפי סל"ד תנועות הכיפוף המזעריות הללו של הלהבים מספיקות כדי לייצר צליל הפוך לרעש שהמאוורר פולט. כאמור, הבקר החיצוני של החברה הוא זה שמסוגל לחשב את עוצמת הזרם החשמלי שיש לשלוח למאוורר כדי שהלהבים ינועו בתדירות המדויקת. נכון לרגע זה, מצליחים בחברה להוריד ממאוורר 120 מ"מ המסתובב במהירות של 2500 סל"ד כ-20 דציבלים מהרעש שנפלט ממנו, בזכות טכנולוגיית ה-ANC. למרבה הצער מדובר בדגם אב-טיפוס בלבד של גוף הקירור, כשלטענת Noctua הוא לא יתחיל להימכר בשווקים בתקופה הקרובה, אלא רק בעוד שנה (לפחות), שכן תהליך הפיתוח של המוצר אינו הסתיים עדיין. גם כשהמוצר יושק בעוד מספר שנים, יש לציין, צופים בחברה שמחירו יהיה גבוה פי כמה וכמה ממחיר של מאוורר סטנדרטי.
דגם האב-טיפוס של מאוורר ה-NF-F12, העושה שימוש בטכנולוגיית ה-ANC | המאווררים התעשיתייים של Noctua, הכוללים מיסבים לעבודה גם בתנאי רטיבות |
עוד חשפה החברה מאווררים הכוללים מיסבים מיוחדים שמסוגלים לעבוד גם בתנאי רטיבות ולכלוך קיצוניים – אך מדובר בפתרונות קירור שמיועדים לצרכנים תעשיתיים בלבד ולא למשתמש הממוצע. מלבד זאת, השיקה Noctua גם גופי קירור המיועדים למעבדי אינטל ו-AMD, סדרת גופי קירור המציעים זרימת אוויר משופרת וגופים שונים המיועדים לעבודה עם מאווררי 120, 140 ו-92 מ"מ.
הרעיון עצמו אינו חדש
והוא מייושם, למשל, בקומביינים ענקיים, המייצרים אלפי דציבלים, בכדי למנוע נזק לשמיעה של המפעילים שעליו.
שימוש בהתאבכות גלי קול בכדי למזער רעש הומצאה כבר מזמן, אבל אופן הביצוע בהחלט מעניין וייחודי. השאלה אם הרעיון באמת יעל מספיק, ואינו פוגע ביעילות הקירור… אבל את זה עוד ימים יגידו.
אלפי דציבלים?
יריה מתותח מייצרת 160-180 דציבלים(לצערי נחשפתי פעם לרעש כזה מטווח קצר וללא הגנה – כמו חבטת פטיש על הראש). עוצמת הרעש המרבית באוויר היא 194 דציבל.
בכל מקרה – פתרונות של הפחתת רעש על ידי התאבכות קיימים המון שנים אולם לא תמיד פשוטים לישום. כאשר הרעש הוא מונוטוני וכולל מעט תדרים דומיננטיים (כמו במקרה של מאוורר) אזי המשימה קלה יותר.
מ"ס 2
יש לך מזל שלא הלכה לך השמיעה יותר מ 120 DB ל5 10 שניות זה מסוכן לכן מוצרים אסור להם לעבור את 100 110 גם תקלטנים ומקמות אם מוזיקה מחויבים להשים מד רעש שיגביל עוצמה אחרת זה הרבה כסף קנס וגם אתה יכול לעבד את הרשיון של העסק אז למה הצבא וחל התותחנים מזלזלים בחילים שלו לא פלא שהרבה לא רוצים להיות בחייל הזה כי זה פגעה להם בשמיעה ואין לצבא פיתרון
הייתי חייב
סתם דבלי מזה הרעש הדבלי והמעצבין והצורם הזה שיש למאווררר שלהם עלק מאווררים טובים ושקטים זה זבל לי יש מאוררים טובים כבר כמה שנים ולא היה להם רעש ציפצוף כזה מעצבן ולא צריך פולסים חשמליים במיוחד שיש בקר ששולט על המאווריר או חיבור בלוח ששולט על המאוריר ויש לי מאוריר חזק מאוד של 100CFM לא 20CFM המאווריר של המעבד ואז ביכלל אין בעיה ולא צריך את זה