עולם המחשבים האישיים עומד לעבור שינוי גדול עם כניסתם של מעבדי ARM כאופציה רלוונטית. אחת האפשרויות המוקדמות נחשפת – Qualcomm משיקה מעבד עוצמתי חדש המיועד לשוק שטרם באמת נולד
מחשבים אישיים, בעיקר כאלה המריצים חומרת x86 הוא דבר נפוץ. הוא למעשה כמעט כל מה שקיים בשוק. כל מחשב שמריץ מערכת הפעלה כמו חלונות 10 או 11 יהיה מבוסס על מעבד אינטל או AMD כזה או אחר מהשנים האחרונות.
ארכיטקטורות מעבדים מבוססות ARM תופסות חלק כה קטן מהשוק שקשה יהיה לראות מחשבי חלונות ולינוקס המריצים אותם אם נשים את הסטטיסטיקה במספרים. אמנם, זה עלול להשתנות בצורה דרמטית בשנים הקרובות כאשר התמיכה של חלונות ב-ARM צפויה לעבור מרדומה וחלקית לכזאת מלאה באמצעות שכבות תרגום תחילה ותמיכה טבעית לגמרי בהמשך. יתכן מאוד שהחלונות הבא כבר יוכל לתמוך בפונקציות מעבדי ARM ברמה החומרתית והתוכנתית באופן מלא ובריא.
התגובה לשינוי השוק הפוטנציאלי הזה לא רחוקה מלהגיע. היא למעשה מעבעת מתחת לפני השטח כאשר מספר גדול של יצרניות שבבים בולטות עובדות על עיצובי מעבדי ARM אשר פורצים את גבולות הסמארטפונים, הטאבלטים וכל מכשיר אחר שבדרך כלל נמצא מבוסס ARM.
חלק גדול מהשינוי הזה נעשה בשל היכולת החדשה של ARM להציג ארכיטקטורה שמזכירה יותר ויותר ארכיטקטורת x86 במבנה שלה, עם שימוש בליבות עיבוד גדולות, זיכרון מטמון מורחב ושלל יכולות IO מבוססות PCI-Express. נראה שעידן ARM עומד להתגשם ולהגיע גם עבור משתמשי קצה שאינם במחנה אפל, שכבר החלה אצלה את המהפכה הזאת עם ה-M1.
כשמדברים על ARM אי אפשר שלא לציין את היצרנית הבולטת Qualcomm אשר אחראית כבר היום על נתח מכובד ממעבדי הסמארטפונים והטאבלטים. היצירה החדשה שלה היא ה-Snapdragon X Elite. המעבד הזה מגיע עם הצהרות מאוד כבדות בנוגע ליכולות.
על פי Qualcomm, הדגם הבכיר של ה-Snapdragon X Elite מהיר כמו מעבד Core i9 13980HK של אינטל, וחשוב מכל מגיע לביצועים של המעבד הזה ב-70 פחות צריכת חשמל.

יש גם כמובן הצהרות ביצועים מול M2 Max של אפל, שם נטען כי ביצועי הליבה הבודדת בארכיטקטורת Oryon החדשה של Qualcomm גבוהה גם מזאת של ה-M2 Max בהפרש גדול למדי.
כמובן שבכנס העיתונאי שערכה Qualcomm דובר גם רבות על AI ועל מנוע ה-AI שמעבדיה החדשים מכילים, כך שאפשר לצפות לכל עבודה שקשורה ב-Generative AI להתבצע בצורה יעילה שם.
מעבד ה-Snapdragon X Elite צפוי להגיע לשוק באמצע שנה הבאה, על הטווח שבין מאי לאוגוסט. יהיה מעניין לראות כמה בוגרת מערכת ההפעלה של מיקרוסופט תהיה בשביל לקלוט בצורה טובה חומרה שכזאת אליה. אנחנו יודעים שהתמיכה של לינוקס בארכיטקטורת ARM קיימת וסולידית מזה למעשה כבר עשורים.
בנוסף ליכולות עיבוד גבוהות, רוצה Qualcomm גם נתח מעולם הגיימינג, ופה דברים נעשים מעט מורכבים. ברמת העיקרון, כל משחק וכל מנוע משחק המיועד לאנדרואיד כנראה יעבוד בצורה מעולה. משחקים אשר עובדים על OpenGL או Vulkan בתשתית התוכנה שלהם לליבות גרפיות כנראה גם יקבלו אישור מעבר ויפעלו בדרגות תאימות כאלה ואחרות.
הבעיה הגדולה בפריצה של יצרניות ARM עבור גיימינג היא להגיע למצב שבו המעבד מסוגל להתמודד עם משחקי DirectX השונים בסביבת חלונות. שימוש גם בליבות גרפיות חדשות לחלוטין וגם במעבדים סטנדרטיים שאינם מבוססי x86 אומר שחלק גדול מהאחריות כעת נופל על מיקרוסופט, שצריכה בתקופה הקרובה לעבוד קשה ולהתאים את DirectX שלה עבור מעבדי ARM השונים. זאת, בנוסף להתאמה ויצירת גרסת תרגום עבור שלל התוכנות האחרות בשוק שמתאימות למעבדי x86 אך זקוקות לסיוע תוכנתי בשביל לעבור ל-ARM. אף אחד כרגע אפילו לא מבטיח שזה יקרה כלל. להזכירכם, גם קונסולות המשחק הגדולות עברו לארכיטקטורה שהיא כולה מחשב אישי, עם מעבדי x86 וליבות גרפיות של AMD. זאת אשר כן עובדת על ARM היא ה-Switch של נינטנדו. התקווה היא שמנועים כמו Unreal Engine יעזרו בהתאמת משחקים לכל סוג של ארכיטקטורת מעבד וליבה גרפית.
גם משתמשי לינוקס נמצאים במצב דומה עבור שלל תוכנות ובעיקר עבור משחקים – שכבות תרגום דרושות בשביל להגיע לאופרציה תקינה של אפליקציות x86 על ארכיטקטורת ARM כל עוד יצרניות האפליקציות לא מתאימות את התוכנה שלהם ל-ARM בעצמן.
במידה ומיקרוסופט תצליח לעשות זאת בצורה טובה, יתכן מאוד שנתחיל לחוות את אחד השינויים הגדולים שעולם המחשבים האישיים חווה בעשורים האחרונים. ההבטחה בעיקר עומדת על היעילות החשמלית הגבוהה ש-ARM יכולה לספק. זה נושא שאינטל תנסה לתקוף באמצעות x86 בדורות הקרובים שלה עם Meteor Lake ו-Lunar Lake.
על פי שמועות ברחבי הרשת, Qualcomm היא רק אחת ממספר יצרניות שרוצות לקחת את ארכיטקטורת ARM ולבנות מעבדים למחשבים אישיים. באופן לא מפתיע וברקע סברות שקיימות מזה כבר שנים, גם NVIDIA רוצה לפתח פלטפורמת עיבוד לגמרי משלה עבור מחשבים אישיים והיא מבוססת ARM. זה טבעי, שכן ל-NVIDIA כבר כיום יש שלל מעבדי ARM עוצמתיים במיוחד כמו אלה שהיא מטמיעה במוצרי Xavier שלה. יתכן ונשמע על כך רק בשנה הבאה או אולי אפילו רק ב-2025. אפילו השם AMD עלה בין שמות יצרניות השבבים שרוצות נתח מהעוגה החדשה הזאת.
אם מיקרוסופט תמשיך לעבוד במלוא המרץ על הטמעה של האקוסיסטם החדש הזה של ARM בתוך מערכת ההפעלה שלה, שינויים גדולים יחלו לקרות בשוק הזה, ובמחשבים ניידים תחילה שם ארכיטקטורת ARM זוכה כבר היום להיות הסיוט של x86 כשזה מגיע ליעילות חשמלית וביצועים (אפל מוסרת ד"ש). אלו מאיתנו אשר טרם עברו למחנה התפוח אולי יהיו מעוניינים באלטרנטיבות שחברות כמו Qualcomm יציעו. יהיה מעניין לראות כיצד התחום הזה מתפתח בשנה הקרובה.
מבחינתנו המירוץ של ARM למחשבים אישיים מבוססי חלונות מתחיל, אך קו הסיום נמצא בחלקו הגדול בשליטת מיקרוסופט. עלו והצליחו.
חבל שאינטל לא לא נכנסה למהפכת Arm והיא עתידה להעלם בעתיד כמו נוקיה שלא נכנסה לעולם הסמרטפונים..